Skip to main content

– Jag har så många fina barndomsminnen från tåget.

– Rälsljudet i bakgrunden medan mamma berättade historier från tågluffning.

– Hur jag lyssnade och sög i mig min fars kunskap om olika typer av tåg.

"Jag antar att det var där mitt stora intresse och kärlek till tågresor började."

Erik Sveberg Dietrichs, författare av boken Togferie ("Tågsemester")

Vill du ha naturupplevelser i storslagen natur samtidigt som du reser genom östra Norge från Oslo till Trondheim?

Gör som Erik: Ta tåget!

Upplev Dovrebanan

med tågexpert Erik Sveberg Dietrichs

– När vi var små brukade min syster och jag ta tåget för att besöka mormor och morfar. Då var godis från restaurangvagnen höjdpunkten på den långa resan. På den tiden var liksom resmålet det viktigaste med resan. Idag är själva resan minst lika kul, säger Erik.

Erik har rest jorden runt med tåg. Det började med tågresor till släkt och vänner i olika delar av Norge och familjesemestrar i Europa. När han blev äldre blev tågluffning med kompisar och på egen hand en stor hobby, som ledde till många timmar på järnvägen.

– Tåg är perfekt. Jag är rätt lång så på bussen blir det ofta ganska trångt. På tåget å andra sidan har jag massor av plats och det gör resan mycket mer behaglig. För att inte nämna att tågresor är ett perfekt sätt att resa miljövänligt, förklarar Erik.

Erik brinner för tågresor och har till och med skrivit en bok om sina erfarenheter som heter Togferie ("Tågsemester"). I boken guidar Erik läsaren genom otroliga tågresor i Europa med både tips på aktiviteter och förslag på rutter.

Idag ska han vara vår personliga reseledare på en av Norges mest kända tåglinjer, Dovrebanan, landets främsta tågförbindelse mellan Oslo i Østlandet och Trondheim i Trøndelag. Det är en resa som tar omkring sex och en halv timme.

Förutom att vara ett mer miljövänligt alternativ är tåget även ett ypperligt färdmedel för en hel semester. De norska tåglinjerna passerar genom många episka platser med mängder av aktiviteter från guidade turer i pittoreska byar till fantastiska fjäll. Det finns hur mycket som helst att se och göra. Flera av de bästa sevärdheterna ligger dessutom bara en kort promenad eller busstur från tågstationen.

Få tågexpertens tips på de bästa sevärdheterna längs Dovrebanan.

– Tåg är kanske inte det snabbaste sättet att resa, men å andra sidan får du tid att verkligen se och zooma in den fantastiska naturen.

Erik

Hundraåringen mellan Østlandet och Trøndelag

Dovrebanan öppnades officiellt den 17 september 1921. Den tog 70 år att färdigställa efter en lång och krävande arbetsinsats. Sedan dess har flera tåglinjer kommit till.

Även om 'Dovrebanan' formellt sett refererar till sträckan mellan Eidsvoll i Østlandet och Trondheim i Trøndelag kan du ta den hela vägen från Oslo eller Oslo flygplats.

Ta med kameran

Under den 485 kilometer långa resan passerar tåget genom välkända Gudbrandsdalen och tuffar sedan vidare över vackra Dovrefjell som är en av Norges nationalparker med bergsplatåer och fjällryggar. Kom ihåg att ladda kameran, för här bor nästan 300 vilda myskoxar och har du tur kan du få syn på några av dem från tågfönstret!

– Tåget kan ta dig med till platser som inte är lika lätt att köra till med bil. Det är det bästa jag vet med tåget, säger Erik.

Dovrebanan passerar flera stationer med anslutande tåglinjer som Rørosbanan, Nordlandsbanan och den hänförande Raumabanan.

– Vi har flera fantastiska tåglinjer i Norge och Raumabanan är en av mina absoluta favoriter, säger Erik.

– Det är perfekt att ta Dovrebanan när man ska på affärsresa från Oslo till Trondheim.

– Man kan till och med ta nattåget och vakna upp i en ny stad.

– Men jag rekommenderar att resa på dagen, så du kan njuta av den vackra utsikten i dagsljus.

Erik

Stora äventyr väntar! Dovrebanan stannar på flera spännande resmål som är fullproppade av sevärdheter och aktiviteter för familjer, vänner, par och de som reser på egen hand. Allt ligger lättillgängligt till vid de olika stationerna så du kan bara kliva av och dra på upptäcktsfärd i naturen eller göra aktiviteter innan du hoppar på tåget igen och fortsätter färden. Följ med ut och spana på myskoxar på Dovrefjell, prova forsränning i Sjoa eller relaxa på en norsk fjellstue.

Om du reser från Oslo till Trondheim med tåg kan du fortsätta resan ännu längre norrut med Nordlandsbanan från Trondheim för att komma till Bodø i Nord-Norge.

Den här videon visar dig allt du behöver veta om att ta Dovrebanan mellan Oslo och Trondheim:

Tågexperten Erik ger dig ännu mer inspiration till din tågsemester med Dovrebanan!

Följ med

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Nyligen besökta sidor