Skip to main content

Mountainbike i Hallingdal

Är du redo för 120 kilometer cykelstigar på sex olika platser i Hallingdal?

Hallingdal är ett Eldorado för alla som älskar mountainbike.

Välj och vraka mellan familjevänliga stigar, snabba flow trails, tekniska enduro-spår och mycket mer!

Hallingdal håller på att förvandlas till en av Norges största och mest mångsidiga destinationer för stigcykling. Besök en eller flera av dalens sex MTB-områden för en rolig och aktiv semester.

Ett MTB-paradis

Geilo, Nesbyen, Ål, Gol, Hemsedal och Flå är sex toppdestinationer för mountainbike i Hallingdalsdalen. Tillsammans har de bildat Hallingdal Rides, Skandinaviens största utbud av stigar som har optimerats för mountainbike. Det betyder att du alltid är nära nästa MTB-äventyr i Hallingdal.

Börja dagen med en cykeltur i Geilo eller Hemsedal, där du kan ta upp cykeln i bergen via skidliftarna. Fortsätt till Gol och Ål för episka singletracks i högfjällsmiljö och avsluta dagen med lite enduro i Nesbyen. Har du energi kvar efter det rekommenderas Høgevarde i Flå, som håller på att utveckla ett av Europas största nätverk av mountainbike-stigar.

Mountainbike för alla nivåer och åldrar

MTB behöver inte betyda att man kastar sig ner för branta backar i full fart. Det kan vara lika roligt att ta det lugnt bland böljande, mjuka kullar.

Det finns familjevänliga stigar i hela dalen. Flow Motion i Geilo, Silverstone i Hemsedal och den 17 kilometer långa cykelleden Hallingspranget i Nesbyen är alla lämpliga för nybörjare och familjer. Tack vare shuttlebussar och en lift som tar dig och din cykel till toppen kan du ha hur kul som helst utan en massa krångel.

Om du är nybörjare bör du absolut kolla in dalens fem pumptracks.

Kom ihåg att du inte behöver ha någon tjusig utrustning för att komma igång med stigcykling. På gröna och blå stigar räcker det med en vanlig mountainbike.

  • Planera resan efter förmåga. För familjer rekommenderas gröna och blå stigar.

  • Gröna stigar är lämpliga för nybörjare. Blå stigar passar de som har viss erfarenhet av mountainbike.

  • Du kan ha en vanlig mountainbike på grön- och blåmarkerade stigar. En heldämpad cykel är inte ett måste, men kan öka känslan av kontroll.

  • Se till att cykeln är i gott skick och försäkra dig om att bromsarna funkar ordentligt. Om du inte är säker ska du be en kvalificerad cykelmekaniker om hjälp.

  • Börja resan så nära cykelstigarna som möjligt. Långa resor kan göra de minsta i familjen otåliga.

  • Börja enkelt och välj kortare stigar! Du kan alltid köra en runda till.

  • Planera in raster. Ha alltid vatten och något att äta i ryggsäcken.

  • Överväg att skaffa en MTB-instruktör! Med lite hjälp och vägledning kommer hela familjen att göra framsteg.

Åk med guide

Det är alltid en bra idé att cykla med en certifierad guide. Guiderna känner området väl, och med lite tur kan de visa dig några coola stigar utanför de officiella cykelstigarna.

Det finns fem certifierade guideföretag i Hallingdal:

Obs! Om du väljer att åka utan guide, kom ihåg att respektera djur och människor som också vistas ute i naturen. Och följ alltid reglerna under "Vett och etikett för cyklister" (se faktarutan på den här sidan)!

Cykla genom berg och dalar

Planera en cykelsemester som går genom ett stycke norsk historia på den omåttligt populära cykelvägen Rallarvegen. Vägen består av 82 kilometer härlig fjällmiljö och avslutas vid fjordarna i västra Norge.

Mjølkevegen mellan Gol och Vinstra i Gudbrandsdalen är en annan vacker väg. Cykla hela sträckan på 250 kilometer, eller gör en kortare dagsutflykt.

Aktiv semester

Hallingdals charmiga byar erbjuder också vandring, fiske, ridning och annat kul för barnen. Möt de vilda djurenBjørneparken i Flå och Langedrag Naturpark i Nesbyen, eller utmana dig själv i klätterparkerna i Ål, Geilo eller Hemsedal.

Cykelvänlig service

Hitta skräddarsydda tjänster för mountainbikecyklister i Hallingdal.

Se mer på video

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Nyligen besökta sidor