Mountainbike i Hallingdal

Är du redo för 120 kilometer cykelstigar på sex olika platser i Hallingdal?

Hallingdal är ett Eldorado för alla som älskar mountainbike.

Välj och vraka mellan familjevänliga stigar, snabba flow trails, tekniska enduro-spår och mycket mer!

Hallingdal håller på att förvandlas till en av Norges största och mest mångsidiga destinationer för stigcykling. Besök en eller flera av dalens sex MTB-områden för en rolig och aktiv semester.

Fakta

Säsong
Huvudsäsongen löper från mitten av juni till början av oktober. I de nedre delarna av dalen kan man ofta cykla från april till november. Försäkra dig om att vädret och de lokala förhållandena är OK om du åker tidigt eller sent på säsongen.

Lift
Sittliften i Geilo är öppen från juli till mitten av oktober.

Liften i Hemsedal är öppen från juli till början av oktober.

Shuttlebussar
Shuttlebussen till HallingSpranget i Nesbyen går från mitten av juni till början av oktober.

Trailhead Nesbyen har shuttlebussar som kör enligt en fast tidtabell alla helger på sommaren.

Høgevardes shuttlebussar kör ocskå enligt en fast tidtabell på helgerna mellan juni och mitten av oktober.

Kurser och guidade turer
Flera certifierade företag erbjuder guidade cykelturer i Hallingdal: Any Excuse to Ride, Trailhead Nesbyen, Geilo Aktiv, Tunet Sport och Ål Adventure.

Svårighetsgrader
Specialbyggda MTB-leder markeras gröna, blå, röda, svarta, och dubbelt svarta.

Stigar i naturen som används i flera syften (till exempel vandring) rekommenderas bara för rutinerade mountainbikecyklister. Sådana stigar är antingen omärkta eller följer Norges landsomfattande skala för vandringsleder (grön till svart).

Cykeluthyrning
Du kan hyra cykel på alla sex destinationer i Hallingdal, från barncyklar till heldämpade elcyklar. Urvalet varierar från butik till butik.

Ett bra tips är att reservera cykeln i förväg, så du kan vara säker på att du får vad du vill ha.

Planera en resa till Hallingdal

Vett och etikett för cyklister

Ta det lugnt i cykelspåren
Att ha tillgång till fantastiska cykelspår i naturen är ett privilegium, inte en rättighet. Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) uppmanar alla att vara försiktiga längs cykel- och skidspåren. Här är de viktigaste riktlinjerna om du åker hit på sommaren.

1. Var hänsynsfull och ge fotgängare företräde.

2. Cykla inte så fort att du utgör en fara eller stör andra.

3. Gör inte nya spår.

4. Cykla inte i känsliga spår om det har regnat kraftigt.

5. Gör inte spåren bredare.

6. Bär cykeln genom våtmark så att det inte blir djupa spår i marken.

7. Lås inte bakhjulet i branta nerförsbackar.

8. Cyklister som är på väg upp har förkörsrätt.

Ett MTB-paradis

Geilo, Nesbyen, Ål, Gol, Hemsedal och Flå är sex toppdestinationer för mountainbike i Hallingdalsdalen. Tillsammans har de bildat Hallingdal Rides, Skandinaviens största utbud av stigar som har optimerats för mountainbike. Det betyder att du alltid är nära nästa MTB-äventyr i Hallingdal.

Börja dagen med en cykeltur i Geilo eller Hemsedal, där du kan ta upp cykeln i bergen via skidliftarna. Fortsätt till Gol och Ål för episka singletracks i högfjällsmiljö och avsluta dagen med lite enduro i Nesbyen. Har du energi kvar efter det rekommenderas Høgevarde i Flå, som håller på att utveckla ett av Europas största nätverk av mountainbike-stigar.

Mountainbike för alla nivåer och åldrar

MTB behöver inte betyda att man kastar sig ner för branta backar i full fart. Det kan vara lika roligt att ta det lugnt bland böljande, mjuka kullar.

Det finns familjevänliga stigar i hela dalen. Flow Motion i Geilo, Silverstone i Hemsedal och den 17 kilometer långa cykelleden Hallingspranget i Nesbyen är alla lämpliga för nybörjare och familjer. Tack vare shuttlebussar och en lift som tar dig och din cykel till toppen kan du ha hur kul som helst utan en massa krångel.

Om du är nybörjare bör du absolut kolla in dalens fem pumptracks.

Kom ihåg att du inte behöver ha någon tjusig utrustning för att komma igång med stigcykling. På gröna och blå stigar räcker det med en vanlig mountainbike.

Åk med guide

Det är alltid en bra idé att cykla med en certifierad guide. Guiderna känner området väl, och med lite tur kan de visa dig några coola stigar utanför de officiella cykelstigarna.

Det finns fem certifierade guideföretag i Hallingdal:

Obs! Om du väljer att åka utan guide, kom ihåg att respektera djur och människor som också vistas ute i naturen. Och följ alltid reglerna under "Vett och etikett för cyklister" (se faktarutan på den här sidan)!

Cykla genom berg och dalar

Planera en cykelsemester som går genom ett stycke norsk historia på den omåttligt populära cykelvägen Rallarvegen. Vägen består av 82 kilometer härlig fjällmiljö och avslutas vid fjordarna i västra Norge.

Mjølkevegen mellan Gol och Vinstra i Gudbrandsdalen är en annan vacker väg. Cykla hela sträckan på 250 kilometer, eller gör en kortare dagsutflykt.

Aktiv semester

Hallingdals charmiga byar erbjuder också vandring, fiske, ridning och annat kul för barnen. Möt de vilda djurenBjørneparken i Flå och Langedrag Naturpark i Nesbyen, eller utmana dig själv i klätterparkerna i Ål, Geilo eller Hemsedal.

Cykelvänlig service

Hitta skräddarsydda tjänster för mountainbikecyklister i Hallingdal.

Se mer på video

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Nyligen besökta sidor