Skip to main content

Guide till Trysils hemliga stigar

Unknown Component
civid: 5fe21ae844f06f6d09d1d6a0
name: plugins_common_social_share (widget)

Med över 100 kilometer cykelspår är Trysil en guldgruva för den som gillar MTB, men det är inte det lättaste att hitta rätt. Trysilguidene kan visa vägen.

Det är en varm och solig dag, och cykellederna är snustorra. Utanför Radisson Blu Hotel står cykelguiden Robin von Braun, redo för en åktur. Han ska möta två åksugna mountainbikeåkare som har bokat en två timmars tur med Trysilguidene. Steve Glazebrook och Johan Persson ser fram emot dagens utflykt.

"I Trysil finns massor av bra leder, men det kan vara svårt att hitta dem", säger Johan Persson. "Trysilguidene kan området utan och innan, och känner till alla dolda pärlor". "De vet också var man får bäst förhållanden just på utflyktsdagen".

En perfekt utmaning

Efter att ha pratat med Steve och Johan vet Robin precis på vilken nivå de är, och har en bild av vilken sorts tur de är ute efter. Han föreslår att de beger sig österut med cyklarna, över Trysilelva och genom centrala Trysil. Därifrån bär det av uppför.

"Vi kommer att cykla upp för Bergvegen mot Ås och åka runt Bjønnåsen. Därifrån är det en skön utförsbacke som passar de här killarna. Vi kan välja mellan att åka ner längs Ljørdalsvegen eller Gravavegen. Just i dag tror jag Ljørdalsvegen blir bäst. Det krävs en del teknik, så det blir en bra utmaning för dem", avslutar Robin.

Förbättra din teknik

Steve och Johan har en hel del cykelvana sedan tidigare, men tar gärna emot förslag och tips från guiden. Ju mer de lär sig, desto roligare blir det. Då och då kliver de av cyklarna och kollar in landskapet.

"Vi försöker alltid hjälpa våra gäster att utveckla sin teknik", säger Robin. "Även små knep och justeringar kan göra stor skillnad. Och det är en bra idé att stanna och undersöka terrängen, som vi gör idag. Eller att gå igenom hur man utför det perfekta hoppet".

Väl tillbaka på hotellet går Robin igenom turen. Killarna är nöjda, men långt ifrån färdiga för dagen. Så snart Robin pekat ut ytterligare några leder på kartan är de uppe på cyklarna igen. De vinkar glatt innan de ger sig av till nästa MTB-äventyr.

Trysils bästa tur enligt Robin

Från Bjønnåsen och ned för Sponbergvegen (nummer 96) till Skumlesvingen (nummer 84). Det är en led som har lite av allt. Den börjar lätt och låter dig jobba upp en skön känsla och lite fart, och blir sedan mer teknisk mot slutet. Du får tampas med en del större stenblock och rötter, och det är bitvis ganska brant.

Skoj året runt

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor