Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
MTB,Tennesvatnet lake, Moskenes, Lofoten Moskenes
MTB,Tennesvatnet lake, Moskenes, Lofoten.
Photo: ManfredStromberg.com - visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Äventyr på smala stigar

På mountainbike i Norge kan du uppleva den speciella frihetskänslan man får från att susa fram längs smala singletrack i skogen, eller från att bara ge sig ut i öppna landskap.

Håller du med om att lycka är att ta sig fram på två hjul bland stenar, rötter och kvistar? Om du har åkt MTB på slingrande skogsstigar vet du att det kan ge en mäktig adrenalinkick. Andra har upptäckt hur härligt det är att ta med cykeln på lättare vägar i skog och mark.

Och det råder ingen tvekan om att Norges landskap med fjäll och vildmark lämpar sig alldeles utmärkt för MTB. Tack vare Norges version av allemansrätten kan man cykla nästan var man vill ute på landet (men fråga för all del lokalbefolkningen om eventuella undantag och håll utkik efter skyltar). De storslagna vyerna får man på köpet.

De senaste åren har norrmännen själva fått upp ögonen för MTB i alla former – terrängcykling över höglandsplatåer, tjockcykel (fatbike) på vintern, och offroad upp i fjällen och långt in i vildmarken.

Flera skidorter, till exempel Hafjell, Trysil och Geilo har cykelparker för MTB och downhill, och de öppnar upp liftsystemet för cyklister på somrarna. Hafjell Bike Park är särskilt känd sedan de stod värd för VM i mountainbike år 2014. Men MTB är inte bara för proffs – de flesta cykelparker riktar sig även till både nybörjare och barn, så hela familjen kan vara med.

Kom bara ihåg att norrmännen är mycket stolta över sin natur. Visa respekt och gör inte upp nya cykelspår, håll en vettig hastighet och var trevlig mot vandrare och andra cyklister. På så sätt ser alla nöjda och glada ut på selfien från bergstoppen.

Sist men inte minst... Ta hand om dig och kom ihåg cykelhjälmen!


Hallingdal

Singletrack (enkelspår)
Hallingdal.
Photo: Vegard Breie, Ål Hallingdal
Singletrack

Singletrack (enkelspår) är som namnet antyder en smal stig, ungefär lika bred som en cykel. Till skillnad från servicevägar och brandgator, som används av fyrhjulsdrivna terrängfordon, finns det helt enkelt inte plats för större fordon. Singletrack används flitigt som vandringsleder i skogar och berg.

Det finns singletrack av alla svårighetsgrader: vissa är jämna och lättmanövrerade medan andra är fulla med stenar och rötter. Många MTB-områden i bergen har stigar som passar alla åldrar och nivåer, även om de är utmanande om åker snabbt.


Topp 5 norska MTB-områden

Henrik Alpers är en auktoritet i Norge om allt som har med cykling att göra. Han är bland annat chefredaktör på Landevei, en tidning för MTB-entusiaster. Här är Alpers fem favoritområden för terrängcyklister i form av svindlande singletrack och stora attraktioner. 

1. Hafjell Bike Park

Hafjell har blivit ett självklart tillhåll för cykelentusiaster av alla nivåer. Parkens underskattade MTB-område är minst lika rik på upplevelser som downhill-delen, och absolut värt ett besök. Lika spännande cykelmöjligheter hittar du i den närliggande Sjusjøen Mountain Bike Park.

2. Trysil Bike Arena

Norges största skidort Trysil börjar få ett välförtjänt gott rykte för sina nya cykelanläggningar. Trysil Bike Arena har mer än 100 kilometer familjevänliga singletrack och markerade leder, både i skog och berg. Singletrackfältet Gullia har massor med roliga utmaningar för hela familjen. På sommaren kan du och din cykel åka upp i bergen med liften Fjellekspressen.

3. Singletrack i Arendal: Tungvekteren

MTB i Arendal

Tungvekteren, Arendal.
Photo: Thomas Brynjulf Svendsen/Froland Kommune

Tungvekteren är en skojig 8 kilometer lång bana med många sidospår. Här finns underlag av olika slag och charmiga träbroar som har byggts av lokala snickare. Tungvekteren öppnade för bara några år sedan men har redan blivit en favorit bland både familjer och MTB-entusiaster, många av vilka har åkt långt för att komma hit. Det finns också gott om cykelvägar i området runt Arendal. Kontakta Arendal Singletrack för mer information om Tungvekteren. 

4. Nordmarka

Det är inte alla huvudstäder i världen som har ett ofantligt skogsområde precis utanför innerstan. Holmenkollen, Frognerseteren, Sorkedalen och Sognsvann är några utgångspunkter i Oslo som är lätta att nå med kollektivtrafik. Du hittar ytterligare områden för mountainbike om du kommer till Nordmarka från väst eller norr. Nordmarka har flera sportstugor och matställen, till exempel Ullevålseter, som serverar vällagade norska rätter.

5. Finnemarka

Cykelvägarna i Drammensmarka och Finnemarka passar både familjer som vill ta det lugnt och entusiaster som är ute efter längre utmaningar. Några exempel på bra utgångspunkter för cykelutflykter i Drammenregionen är Ulevann Krokstad Skauen, Engersetra och Drammen Skisenter.


Mer MTB i Norge

Vett och etikett för cyklister

Ta det lugnt i cykelspåren

Att ha tillgång till fantastiska cykelspår i naturen är ett privilegium, inte en rättighet. Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) uppmanar alla att vara försiktiga längs cykel- och skidspåren. Här är de viktigaste riktlinjerna.

 • Var hänsynsfull och ge fotgängare och skidåkare företräde.
 • Cykla inte så fort att du utgör en fara eller stör andra.
 • Gör inte upp nya cykelspår.
 • Cykla inte tvärs över skidspåren mer än nödvändigt.
 • Cykla inte i känsliga spår om det har regnat kraftigt.
 • Cykla inte i skidspåren när det töar.
 • Gör inte spåren bredare.
 • Bär cykeln genom våtmark så att det inte blir djupa spår i marken.
 • Lås inte bakhjulet i branta nerförsbackar.
 • Cyklister som är på väg upp har förkörsrätt.
 • Undvik de mest populära skidspåren på helger och helgdagar.

Allemansrätten

Rör dig fritt

Den norska naturen är till för alla – men var rädd om den. Se till att du är medveten om reglerna i den norska allemansrätten. Liksom andra nordiska länder har Norge en allemansrätt, som uppmuntrar befolkningen och besökare att njuta av naturen. Kanske är det just denna lagstadgade rätt att vistas i skog och mark som har gjort friluftsliv till en viktig del av den norska identiteten.

Allemansrätten har länge funnits som tradition i Norge, men 1957 lagstadgades den och ger sedan dess alla människor rätt att vistas fritt i naturen – till och med på större privata ägor.

För att värna naturen och göra det trivsamt för alla bygger allemansrätten på några enkla regler och förordningar. I korthet innebär de: Var hänsynsfull och omtänksam. Skräpa inte ner och gör ingen skada. Lämna helt enkelt platsen som du själv skulle vilja finna den.

Allemansrätten avser oinhägnade områden och mark som inte odlas. I Norge gäller det längs stora delar av kusten, myrar, skogar och berg. Det gäller dock inte obrukad mark som återfinns inom odlade markområden på mindre öar.


Våra bästa tips

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad