Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Mountainbike i Norge

Äventyr på smala stigar
På mountainbike i Norge kan du uppleva den speciella frihetskänslan man får från att susa fram längs smala singletrack i skogen, eller från att bara ge sig ut i öppna landskap.
Two people mountain biking at the shore of Tennesvatnet lake in Lofoten
Mountain biking in Moskenes, Lofoten.
Photo: ManfredStromberg.com / visitnorway.com

Håller du med om att lycka är att ta sig fram på två hjul bland stenar, rötter och kvistar? Om du har åkt MTB på slingrande skogsstigar vet du att det kan ge en mäktig adrenalinkick. Andra har upptäckt hur härligt det är att ta med cykeln på lättare vägar i skog och mark.

Och det råder ingen tvekan om att Norges landskap med fjäll och vildmark lämpar sig alldeles utmärkt för MTB. Tack vare Norges version av allemansrätten kan man cykla nästan var man vill ute på landet (men fråga för all del lokalbefolkningen om eventuella undantag och håll utkik efter skyltar). De storslagna vyerna får man på köpet.

De senaste åren har norrmännen själva fått upp ögonen för MTB i alla former – terrängcykling över höglandsplatåer, tjockcykel (fatbike) på vintern, och offroad upp i fjällen och långt in i vildmarken.

Flera skidorter, till exempel Hafjell, Trysil och Geilo har cykelparker för MTB och downhill, och de öppnar upp liftsystemet för cyklister på somrarna. Hafjell Bike Park är särskilt känd sedan de stod värd för VM i mountainbike år 2014. Men MTB är inte bara för proffs – de flesta cykelparker riktar sig även till både nybörjare och barn, så hela familjen kan vara med.

Kom bara ihåg att norrmännen är mycket stolta över sin natur. Visa respekt och gör inte upp nya cykelspår, håll en vettig hastighet och var trevlig mot vandrare och andra cyklister. På så sätt ser alla nöjda och glada ut på selfien från bergstoppen.

Sist men inte minst... Ta hand om dig och kom ihåg cykelhjälmen!

Biking in Romsdalen

Singletrack

Singletrack (enkelspår) är som namnet antyder en smal stig, ungefär lika bred som en cykel. Till skillnad från servicevägar och brandgator, som används av fyrhjulsdrivna terrängfordon, finns det helt enkelt inte plats för större fordon. Singletrack används flitigt som vandringsleder i skogar och berg.

Det finns singletrack av alla svårighetsgrader: vissa är jämna och lättmanövrerade medan andra är fulla med stenar och rötter. Många MTB-områden i bergen har stigar som passar alla åldrar och nivåer, även om de är utmanande om åker snabbt.

Vett och etikett för cyklister

Ta det lugnt i cykelspåren
Att ha tillgång till fantastiska cykelspår i naturen är ett privilegium, inte en rättighet. Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) uppmanar alla att vara försiktiga längs cykel- och skidspåren. Här är de viktigaste riktlinjerna.

#1 Var hänsynsfull och ge fotgängare och skidåkare företräde.

#2 Cykla inte så fort att du utgör en fara eller stör andra.

#3 Gör inte upp nya cykelspår.

#4 Cykla inte tvärs över skidspåren mer än nödvändigt.

#5 Cykla inte i känsliga spår om det har regnat kraftigt.

#6 Cykla inte i skidspåren när det töar.

#7 Gör inte spåren bredare.

#8 Bär cykeln genom våtmark så att det inte blir djupa spår i marken.

#9 Lås inte bakhjulet i branta nerförsbackar.

#10 Cyklister som är på väg upp har förkörsrätt.

#11 Undvik de mest populära skidspåren på helger och helgdagar.

Møre & Romsdal
Møre & Romsdal.
Photo: Sverre Hjørnevik

  Topp 5 norska MTB-områden

  Henrik Alpers är en auktoritet i Norge om allt som har med cykling att göra. Han är bland annat chefredaktör på Landevei, en tidning för MTB-entusiaster. Här är Alpers fem favoritområden för terrängcyklister i form av svindlande singletrack och stora attraktioner.

 1. 1. Hafjell Bike Park

 2. Hafjell har blivit ett självklart tillhåll för cykelentusiaster av alla nivåer. Parkens underskattade MTB-område är minst lika rik på upplevelser som downhill-delen, och absolut värt ett besök. Lika spännande cykelmöjligheter hittar du i den närliggande Sjusjøen Mountain Bike Park.

 3. 2. Trysil Bike Arena

 4. Norges största skidort Trysil börjar få ett välförtjänt gott rykte för sina nya cykelanläggningar. Trysil Bike Arena har mer än 100 kilometer familjevänliga singletrack och markerade leder, både i skog och berg. Singletrackfältet Gullia har massor med roliga utmaningar för hela familjen. På sommaren kan du och din cykel åka upp i bergen med liften Fjellekspressen.

 5. 3. Singletrack i Arendal: Tungvekteren

 6. Den mindre kända Tungvekteren har en skojig 8 kilometer lång bana med många sidospår. Här finns underlag av olika slag och charmiga träbroar som har byggts av lokala snickare. Tungvekteren öppnade för bara några år sedan men har redan blivit en favorit bland både familjer och MTB-entusiaster, många av vilka har åkt långt för att komma hit. Det finns också gott om cykelvägar i området runt Arendal.

 7. 4. Nordmarka

 8. Det är inte alla huvudstäder i världen som har ett ofantligt skogsområde precis utanför innerstan. Holmenkollen, Frognerseteren, Sorkedalen och Sognsvann är några utgångspunkter i Oslo som är lätta att nå med kollektivtrafik. Du hittar ytterligare områden för mountainbike om du kommer till Nordmarka från väst eller norr. Nordmarka har flera sportstugor och matställen, till exempel Ullevålseter, som serverar vällagade norska rätter.

 9. 5. Finnemarka

 10. Cykelvägarna i Drammensmarka och Finnemarka passar både familjer som vill ta det lugnt och entusiaster som är ute efter längre utmaningar. Några exempel på bra utgångspunkter för cykelutflykter i Drammenregionen är Ulevann Krokstad Skauen, Engersetra och Drammen Skisenter.

Allemansrätten

Allemansrätten har länge funnits som tradition i Norge. År 1957 lagstadgades den och ger sedan dess alla människor rätt att vistas fritt i naturen – även på större privata ägor.

Rätten bygger på några enkla regler som går ut på att man ska vara hänsynsfull och omtänksam, visa respekt för natur, djur och människor, och låta bli att skräpa ner.

Läs mer om Norges allemansrätt.

Hållbarhet i Norge

Ta gärna med dig naturen hem – på bild

I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar. Det är alltid viktigt att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt.

"Lämna platsen som du skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer.

Res grönt i Norge

Norges MTB-områden på kartan

Henrik Alpers bästa MTB-tips
Vi du prøve deg på downhill er Hafjell Bike Park ledende i Norge på heisbasert sykling. Her finner downhill-løyper tilpasset alt fra helt nybegynnere… Read more
Hafjell Bike Park
Trysil Bike Arena har 100 kilometer naturliga singletrack och kilometer efter kilometer med specialgjorda cykelleder. Read more
Cykling i Trysil
Tungvekteren er et nettverk av terrengsykkelstier nordøst for Arendal sentrum. Read more
Sykkelløype - Tungvekteren
Friluftsområde nord i Oslo med mangfoldige turmuligheter året rundt. Nordmarka grenser mot Sørkedalen/Vestmarka - Krogskogen - Hadeland - Romeriksåsen… Read more
Nordmarka
Kristoffer Kippernes tips på cykelparker
Vi du prøve deg på downhill er Hafjell Bike Park ledende i Norge på heisbasert sykling. Her finner downhill-løyper tilpasset alt fra helt nybegynnere… Read more
Hafjell Bike Park
Drammen
Drammen Ski Centre
Drammen skisenter provides exceptional challenges for downhill biking. With 9 slopes, we are the second largest resort for downhill in Norway and…
Drammen Ski Centre
Narvikfjellet and the surrounding areas are described as a paradise for bike enthusiasts. Read more
Narvikfjellet mountain biking
Heisbasert sykling for både nybegynnere og eksperter, rett utenfor Kristiansand. Read more
Kristiansand Sykkelpark
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen