Skip to main content

Mountainbike

Den norska naturen är perfekt för terrängcykling. Upplev den hisnande frihetskänslan som infinner sig bland slingrande spår i vacker miljö. Kör singletracks i högfjällsmiljö eller cykla långt in i täta skogar – men håll dig till markerade spår och cykelparker.

Håller du med om att lycka är att manövrera sig fram på två hjul bland stenar, rötter och kvistar? Svarar du ja på den frågan är du inte ensam. Många har upptäckt att MTB ger en svårslagen adrenalinkick.

Det råder ingen tvekan om att Norges landskap med fjäll och vildmark lämpar sig alldeles utmärkt för terrängcykling. De dramatiska vyerna får man på köpet.

Man skulle kunna tro att man får kämpa i flera timmar för att få upp cykeln på en tillräcklig höjd i norska fjällen. Men nuförtiden förvandlas fler och fler skidorter till cykelarenor på sommaren. Det betyder att du kan ta skidliften upp till toppen, där du kan välja cykelspår efter förmåga och ambition. Vill du börja med att testa dina färdigheter på en hinderbana? Inga problem! Eller vill du gå direkt på singletracks, med eller utan guide? Det fixar vi också.

Norges cykelparker brukar ha alternativ både för nybörjare och barn som för rutinerade adrenalinsökare, så hela familjen kan vara med.

Ta med din egen heldämpade eller hardtail-cykel, eller hyr både cykel och all utrustning du behöver.

Det är också bra att veta att många downhillanläggningar ligger i nära anslutning till andra aktiviteter, så du kan passa på att kombinera cyklingen med skateboard, besök i klätterparker, via ferrata-vandring och kajakpaddling.

Singletracks

De flesta av Norges MTB-områden har ett stort nätverk med så kallade singletracks (enkelspår). Som namnet antyder är singletracks smala stigar, ungefär lika breda som en cykel. De bör inte förväxlas med servicevägar eller brandgator, som har plats för fyrhjulsdrivna terrängfordon. Singletracks brukar också användas som vandringsleder i skogar och berg och över slätter.

Många MTB-områden i bergen har stigar som passar alla åldrar och nivåer, även om det beror på hur snabbt man åker. Andra stigar är mer utmanande.

Kom bara ihåg att norrmännen är mycket stolta över sin natur, och alla som tillbringar tid utomhus förväntas sköta sig och ta ansvar. Kör bara på markerade MTB-spår. Undvik att göra upp nya spår, håll koll på hastigheten och visa vandrare och andra cyklister respekt. Det är det viktigaste, inte hur långt och snabbt vi åker.

Och sist men inte minst, använd alltid hjälm!

Se mer på video

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hitta ditt MTB-paradis

Cykling i Norge betyder lugna turer genom idylliska byar och storslagen natur – men också tuffa sträckor i bergen, utmanande tävlingar och stora events. Använd filterfunktionerna och sök bland alla tips och erbjudanden.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor