Skip to main content

Semesterpärlor i södra Norge

Hamnar, hav och himmel.

Besök några av Norges semesteridyller vid kusten.

Sogndalstrand

Sørvestlandet (sydvästra Norge)

För några år sedan var hamnen i Sogndalstrand inte i gott skick.

Idag har de gamla byggnaderna byggts om till fina restauranger, intressanta gallerier och ett tjusigt hotell. Man kan också ta en öl i en bar som tidigare fungerade som fyllecell!

Kolla även in de andra semesterorterna i närheten, till exempel ön Hidra utanför Flekkefjord eller Rennesøy med sitt gamla kloster. Ett annat förslag är att cykla runt Finnøy.

Stokkøya

Trøndelag

På Stokkøya kan du övernatta i en så kallad "sublugar"; ett rum som delvis har byggts under jorden. Du kan också ta en drink eller två i en av de coolaste strandbarerna som finns.

Konceptet, arkitekturen och det fantastiska läget har gjort strandhotellet Stokkøya Sjøsenter till en riktig Instagram-hit. Med lokala läckerheter som bland annat görs på sjögräs och alger är det också att rekommendera till alla som gillar att upptäcka ny mat.

Längs kusten i Trøndelag i mellersta Norge ligger en rad semesterorter med hög mysfaktor. Besök den historiska fiskebyn Sør-Gjæslingan eller båtluffa mellan Frøya och Halten.

Bud

Nordvest

Pirar, roddbåtar och totalt lugn. Gör en avstickare till fiskebyn Bud när du reser genom regionen Nordvest. Åk dit med båt eller hyr bil och kör längs den spektakulära Atlanterhavsvegen, som är en av Norges nationella turistvägar.

Hustadvika ligger vid det öppna havet, där naturens kraft ofta gör sig påmind. Promenera längs stranden, titta in i fästningen och kolla in måsarna på fågelklippan. Det är en dramatisk syn när det blåser upp!

Från Bud kan du ta en tur till fyren på ön Ona eller till andra charmiga fiskebyar som Veiholmen på Smøla och Grip utanför Kristiansund.

Skudeneshavn

Haugesund och Haugalandet

Här är ett topptips till dig som är ute efter fullständig lugn och ro: Skudeneshavn är en gammal båtstad med underbar stämning. Staden brukar kallas ”The White Lady of Empire” tack vare sina många vita hus i Empire-stil.

Skudeneshavn ligger utanför Haugesund på ön Karmøys södra spets. Strosa längs hamnen och bland de charmiga trähusen från 1700-talet.

Du kan också ta en båttur till ön Røvær, som har ett roligt kulturhotell, eller till Utsira, en drömdestination för fågelskådare.

Brekkestø

Sørlandet

Färska räkor på piren följt av en gigantisk glass – det blir inte mer sommar än så!

Pittoreska Brekkestø utanför Lillesand kammar hem full semesterpott för “kos” (det vill säga Norges motsvarighet till mys). Slå dig ner på klipporna vid havet och knäpp några bilder på hamnens gulliga trähus.

Nyfiken på fler norska semesterorter? Inget problem! Kolla in öarna Lyngør och Sandøya eller hamnstaden Ny-Hellesund.

Stavern

Vestfold och Telemark

Stavern har utsetts till årets sommarstad flera gånger. Det är Norges favoritdestination för alla som vill ha en semester med "lite av varje".

Vandra längs kuststigarna, gå på några av alla konstgallerier och koppla av på stranden eller på en kryssning i skärgården.

För mer kultur kan du besöka Åsgårdstrand, där Edvard Munch hämtade inspiration för målningen ”Pikene på broen”. Du kan också hoppa på en båt vid Kragerø och åka ut till öparadiset Jomfruland.

Selje

Vita sandstränder. Ett fantastiskt fjordlandskap. Och en spännande legend!

Selje i Nordfjord är känd som Norges första pilgrimsresmål. Här kan du besöka Benedictine-klostret, som lär vara landets äldsta kloster.

I regionen Fjord Norge (Vestlandet) finns otaliga öar som är värda ett besök. Ta postbåten till Solund eller kombinera en weekend i Bergen med en båttur till de cykelvänliga öarna Værlandet och Bulandet.

Vad väntar du på?

Flera av de här semesterorterna ligger nära några av Norges topp kuststäder.

Om du vill resa längre norrut tipsar vi gärna om de bästa platserna för enbåtluff längs Helgelandskusten.

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor