Trähusstäderna
i södra Norge
En resa genom charmiga kustpärlor
Upptäck hela Norges semesterfavoriter!
Utforska de små mysiga städerna som radar upp sig som pärlor på ett halsband längs kusten mellan Oslo och Kristiansand, i regionen Sørlandet (södra Norge).
Konstnären Ferdinand Finne kallade de här städerna "Norges version av de grekiska städerna". Det är ingen tokig jämförelse eftersom de klamrar sig fast i kullarna ovanför havet, där de badar i sol och havsbris.
Men det finns en stor skillnad...
...nästan allt, från hus och staket till bryggor och båtar, är gjort av trä.
Följ med på upptäcktsfärd till...
...mysiga kvarter med smala, slingrande gränder och massor av blommor...
...eller till en av städerna med utsikt över Skagerrak, antingen från en kulle...
...eller vid havet, så nära vattnet att du kan doppa tån.
Du behöver inte planera så många aktiviteter när du ska hit. Sightseeing, historiska promenader, shopping och att spana på folk i restaurangerna vid hamnen räcker långt. Men det finns såklart massor att göra i området om du vill vara mer aktiv.
Vi tar en titt!
Längs den glittrande kustlinjen och skärgården mot Skagerrak väntar mindre kända semesterpärlor bakom varje hörn och i varje gränd. Upplev charmen i Norges typiska trähusstäder, från Kragerø till Kristiansand.
Så här ser en typisk beskrivning av de pittoreska trähusstäderna i södra Norge ut: Det är en underbar, solig morgon i Risør.
Vi strosar runt de charmiga, smala gatorna bland de vitmålade trähusen. Staketen är täckta av blommor i alla färger och till och från får vi en glimt av havet.
Blomsteraffärer, specialbutiker och restauranger radar upp sig. Det känns nästan som om vi har klivit ut ur en tidsmaskin. Människorna verkar lika lugna som havsbrisen. De enda ljuden är måsarnas skri och en liten båt som puttrar förbi.
Vi stannar till på det lokala bageriet där vi kan kolla på folk medan vi tar en kopp kaffe och en glass i solen.
Du kan förvänta dig samma lugna tempo i samtliga små städer i södra Norge. De ser kanske lika ut, men var och en har sin egen historia och charm.
Konstmuseet "Kunstsilo" i Kristiansand. Foto: Fredrik Ahlsen/Visitnorway.com
Norges sommarfavorit
Regionen Sørlandet (södra Norge) är känd som landets främsta semesterdestination för familjer. Här finns otaliga populära attraktioner, som Dyreparken Zoo i Kristiansand. Men regionen passar lika bra för vuxna och rutinerade resenärer som gillar kultur och god mat.
De mysiga, lugna städerna är värda resan i sig. Andra sevärdheter inkluderar Kristiansands två nya spektakulära kulturhus; det nya museet Kunstsilo (artikel på norska) och Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand. Du har också nära till en matupplevelse i världsklass under vattnet, på den spektakulära restaurangen Under.
Sørlandets städer är fulla av skärgårdscharm med lokal konst, kultur och shopping. Den som vill lyxa till det har även massor av eleganta boendemöjligheter på landsbygden att välja på. Ett måste på sommaren är alla fina badplatser och hamnrestauranger. Njut av färska skaldjur och utsikten över småbåtarna.
Men varför målades trähusen vita? För att hitta svaret får vi åka tillbaka i tiden.
Trähusstädernas ursprung
När fartygstrafiken ökade i Skagerrak på 1500-talet blev södra Norge ett viktigt område för internationell handel.
"I de stora skogarna längs kusten fanns ekskog som var mycket eftertraktad av utländska handelsmän, särskilt från Danmark, Holland och de brittiska öarna, och som användes för att bygga både hus och fartyg", säger guiden Terje Ellefsen, som erbjuder historiska vandringar i Lillesand med omnejd.
Handeln ledde till att de små bosättningarna växte till allt mer välmående städer. Sjömän som kom hem berättade om utländsk arktitektur och teknik, vilket öppnade lokalbornas ögon för internationella trender. Trenderna spred sig senare till andra delar av Norge.
"Många av Norges trender inom arkitektur och konstruktion började i städerna längs kusten", säger Ellefsen.
Varför vitmålade hus?
På grund av begränsad tillgång på färg lämnades husen i södra Norge ofta omålade, eller också blev de röda, ockra- eller sandfärgarde. Men sjömän som åkte utomlands upptäckte vitmålade hus i andra länder. Dyr, importerad vit färg från England (som innehöll bly) blev en statussymbol som gradvis blev populär bland de rika.
"Vissa mindre välbärgade husägare målade fasaderna vita, och valde billigare färger till väggarna på baksidan. Samma sak gäller idag. Många husägare uppmuntras att bevara husets ursprungliga look," säger Iver Holter-Andersen, som jobbar deltid som guide i Kristiansand och känner området väl.
Så småningom utvecklades en zinkbaserad vit färg som var både säkrare och mer prisvärd. Färgen blev alltmer tillgänglig.
"I och med att de flesta fick tillgång till färgen, började trenden sprida sig snabbt", tillägger Holter-Andersen.
Ett annat roligt faktum man kan se på en historisk promenad är att husens vertikala paneler, som fick dem att se längre och mer eleganta ut, var dyrare att byta ut i det fuktiga kustklimatet. Mindre förmögna ägare använde därför ofta horisontella paneler, som var enklare och billigare att reparera.
Rulla vidare för mer inspiration eller gå direkt till en av städerna här under.
Pssst: förutom trähusstäderna passar vi även på att tipsa om på två bonusresor – skärgårdsidyllen i Lyngør och lite lantlig lyx på Boen Gård. ✨
Den ultimata semesterrutten
Trähusstäder från Kragerø till Kristiansand
Även om trähusstäderna har mycket gemensamt, har var och en sina unika drag. Om du stannar i ett par dagar hinner du kolla in några av dem. De är mycket promenadvänliga och stadskärnorna är små och mysiga.
Följ med på upptäcktsfärd i de små, vitmålade städerna längs södra Norges kust!
Kragerø
"Kuststädernas juvel"
Kragerø ligger strax utanför Agder län, och tillhör därför egentligen inte Sørlandet. Men staden räknas ändå som en "trähusstad i södra Norge", och får bli den första staden på vår lista.
Stan kan tacka Norges främsta konstnär Edvard Munch för sitt smeknamn "Kuststädernas juvel". Han myntade uttrycket när han bodde på Skrubben i Kragerø, från 1909 till 1915. Under den här tiden upplevde han en av sina mest intensiva kreativa perioder.
Kragerø är fortfarande känd för sina många charmiga konstgallerier och specialbutiker. Köp en glass i hamnen och strosa längs de smala gatorna som slingrar sig genom stadens hjärta. En färja går dagligen till ön Jomfruland, som är en nationalpark med ett sommarcafé, ett galleri och en fyr. Perfekt för en dagsutflykt!
Risør
"Den vita staden vid Skagerrak"
Om du kör från Oslo eller kommer med båt via Sandefjord eller Larvik är Risør stad nummer två på den här resan.
När du är framme kan du köra ner till hamnen och börja din sightseeingtur därifrån. Risør är känd som ”Den vita staden vid Skagerrak”. Förutom alla vita hus är det också Risørflekkens hem – en vitmålad klippa strax ovanför staden som syns 12 sjömil bort. Det sägs att holländska sjömän målade detta landmärke, som har varit en ovärderlig hjälp för sjöfolk i mer än 400 år. År 1641 bestämde Kung Kristian IV att den lokala tulltjänstemannen skulle stå för underhåll av klippan, och detta gäller än idag. Risør var en populär hamn för export av ek. En gång i tiden hade hamnen Norges femte största segelflotta.
"Amsterdams äldre delar står på en grund av trä från norska skogar. Stadshuset på Dam-torget i Amsterdam, som öppnade 1655, stöder sig på 13 659 högar med ek", säger Thomas Juell.
Han arbetar deltid som guide i Risør kyrka och är expert på staden och dess historia.
"Risør har vuxit och förändrats genom åren. Ursprungligen gick havet mycket längre in i staden. Faktum är att hela torget en gång var en del av havet. Det har gradvis fyllts på med ballast av jord och sten. För några år sedan tog en husägare i det gamla Trektaområdet bort sitt köksgolv. Under golvet fanns en trappa som ledde ner till det som en gång var havet”, berättar han.
Förutom Trekta finns det många andra mysiga stadsdelar att utforska, till exempel Kastellet Kamperhaug, Enghaven och Tangen. Kolla in bagerierna och se vad de små butikerna har att erbjuda. Risør är också känd för sina många konstnärer. I butiken Galleri Villvin kan du hitta ny konst och souvenirer att ta med hem.
Du kan också åka över sundet till Øysang på Norges äldsta bilfärja i trä. Alternativt går det fint att hyra båt och ta sig över på egen hand. Men om du gör det, ta först reda på hur områdets rev och stim har markerats i vattnet.
"Risør har en mycket krävande kustlinje med många rev. Därför var lotsning viktigt förr i tiden. De gamla lotsarna betalade unga grabbar för att hålla utkik efter inkommande segelfartyg från berget Storevarden. Sedan tävlade de om vem som kunde springa ner fortast för och berätta det för sina herrar. Lotsen som tog sig ut till skeppet först fick jobbet", förklarar Juell.
Tvedestrand
"Bokstaden"
Tvedestrand (artikel på norska) ligger bara 30 minuter med bil söder om Risør. Den långa och smala huvudgatan slingrar sig från toppen av en kulle ner till strandpromenaden, där du hittar mysiga restauranger och ett anrikt hotell. Tvedestrand (som betyder 'stranden som tillhör Tveite gård') var ursprungligen ett litet strandområde. Men handeln växte från 1750, när Næs bruk började använda området som sjöfartshamn.
Är du bokmal bör du definitivt besöka Tvedestrand! År 2003 blev staden en av världens bokstäder och är redan den största i Norden. Här finns några av Norges största antikaffärer och flera bokhandlar, ett bibliotek och ett bokförlag. Stan är också värd för flera litterära evenemang hela året.
Förutom de klassiska trähusgatorna och den mysiga skärgårdsstämningen kan Tvedestrand skryta med Norges smalaste hus Strykejernet, som också har ingångar från gatan på tre våningar, samt Norges största utomhusvattenpark i Tjenna och flera gallerier och museer.
Om du reser med bil rekommenderar vi att du kör en bit utanför staden och hoppar på en av "badfärjorna" som åker ut till vackra stränder på de närliggande öarna.
Här är en liten avstickare du inte lär ångra – till Lyngør ! Det är ett av få samhällen som varken har vägar eller bilar.
Här finns bara bra sommarvibbar, charmiga omgivningar och en historisk miljö som tar dig tillbaka i tiden.
Bara tre familjer bor här året runt. Resten av husägarna är sommargäster. Här finns också en liten butik och en restaurang.
Du kan åka dit med den lilla färjan från kajen Gjeving. Men se till att kolla tiderna för returresan, så att du inte fastnar där över natten. Eller checka in på 'bokhotellet' Lyngørporten, tvärs över sundet på fastlandet.
Arendal
"Staden med två fyrar"
Arendal var Norges ledande sjöfartsstad mellan 1600- och 1800-talet, med ett utmärkt läge vid Skagerrak. Som stadens smeknamn avslöjar fanns här två fyrar. De byggdes bredvid varandra år 1844 för att hjälpa sjöfarare att navigera. Det är fortfarande en av de största städerna i området.
Arendal brukar kallas "Nordens Venedig", eftersom det byggdes på sju holmar och rev. En gång i tiden fanns det långa kanaler och hamnar och området Tyholmen var tidigare en holme med en bro. I dag finns de äldsta trähusen här. Staden har klarat sig från de värsta stadsbränderna genom åren tack vare att det ligger på en holme", säger Christina Sæthre, turistkonsulent på Arendals Turistkontor.
Efter den sista branden fick man bara bygga tegelhus i centrum. Tegelbyggnadernas popularitet var också ett resultat av inspiration från handelsmän som hade varit utomlands. Men vissa ville fortfarande använda de gamla trämaterialen.
"När det gamla rådhuset på Tyholmen byggdes ville arkitekten först använda tegel. Men den förmögne mannen som byggde det sa: "Nej, jag har mycket trämaterial, så jag vill att det ska vara i trä". Efter tre utkast till en plan gick de till slut med på det. Väggarna byggdes i trä, men målades för att se ut som marmor på insidan. Denna teknik användes senare i fler hus och kan ses på stadsrundturerna som erbjuds på sommaren", tillägger Sæthre.
Precis som i Risør täckte havet flera delar av dagens stadskärna. Kanalerna och hamnarna försvann gradvis. Idag finns bara Pollen kvar. Det är en mysig, livlig hamn med flera restauranger – absolut värt ett besök när du är i Arendal.
Arendal är inte längre ledande inom sjöfart, men det är fortfarande en livlig stad. Särskilt när norska politiker och representanter ur näringslivet möts under höstens Arendalsuka för att diskutera aktuella utmaningar. Här finns också många konst- och kulturevenemang, museer, bibliotek och roliga upplevelser för hela familjen året runt.
Är du ute efter naturupplevelser finns det många vackra sandstränder och badplatser och vandringsmöjligheter. Här finns också nationalparken Raet, som delar sin så kallade Ra-morän med Grimstad och Tvedestrand. På sommaren kan du ta färja till Merdø med de två fyrarna (som erbjuder boende) samt till andra öar som ingår i nationalparksområdet.
Grimstad
"Poeternas stad"
Lite längre söderut ligger Grimstad. Grimstad är ytterligare en charmig vitmålad trästad med smala gator och pittoreska gränder, och dessutom känd som "poeternas stad". Här bodde både Henrik Ibsen och Knut Hamsun, två av Norges mest kända författare från 1800-talet. Bägge har lämnat spår i staden, och staden i deras verk. Ibsenmuseet i Grimstad är Norges äldsta i sitt slag.
Du kan också göra som Thor Hushovd och Dag Otto Lauritzen, två av Grimstads (och Norges!) bästa cyklister genom tiderna. Njut av en cykeltur längs strandpromenaden eller på en av alla småvägar som slingrar sig genom stans vackra omgivningar. Ta med en handduk så kan du ta ett dopp på en av stränderna. Du kan också ta färjan till nationalparken Raet. Om du gillar lokal mat bör du definitivt besöka Hesnes Gartneri og Kjøkken, bara 10 minuter från stan. Här kan man köpa alla slags ljuvliga blommor och växter, örter och grönsaker, samt god lokal mat.
På gågatorna finns flera små oberoende butiker och ett brett utbud av caféer och restauranger. Om du älskar musik och kultur, kolla in vad som händer i Grimstad när du tänker göra ett besök. Här ordnas nämligen festivaler eller konserter ofta.
Lillesand
Lillesand (artikel på norska) är nästa stopp på vår trähusresa genom södra Norge. Liksom de andra städerna vi besökte har Lillesand de typiska vita husen och charmiga, smala gränder. Till skillnad från många av de andra städerna har Lillesand aldrig drabbats av en större brand. De flesta husen från 1700-talet är fortfarande intakta.
Besök det historiska hotellet "Lillesand Hotel Norge", som nobelpristagaren Knut Hamsun ofta besökte på 1930-talet.
En kort promenad från hotellet ligger Lillesands hamn, med flera restauranger och en härlig utsikt. Strosa runt bland stans alla konstgallerier, butiker och museer.
Blindleia skärgård, med hamnar som Gamle Hellsund och Brekkestø, är perfekt för en dag vid havet. Ta en sightseeingtur med båt eller njut av ett uppfriskande dopp. Den lilla färjan Badebåden tar dig från Lillesand till de närliggande öarnas vackraste badplatser. Du kan också boka en guidad kajaktur eller hyra en liten roddbåt på Verven Kystkultursenter. Reser du med barn har du Dyreparken Zoo i Kristiansand 20 minuter bort med bil. Skoj för hela familjen!
Hamsun är inte den enda poeten som har tillbringat mycket tid i Lillesand genom åren. Andra välkända författare som Kristian Krogh, Wilhelm Krag och Gabriel Scott var också stora fans.
"Det sägs till och med att Scott och Krag träffades på ett pensionat i Høvåg där de satte en kompass på en karta med Lillesand vid punkten i mitten. Sedan ritade de en cirkel runt området de tyckte skulle definieras som Sørlandet (södra Norge). Och så föddes begreppet Sørlandet", säger Terje Ellefsen.
Lillesand och Grimstad är också kända för ett mycket speciellt bakverk. Den så kallade "Purke"-bullen är en stor, lång och platt bulle som fylls med äggkräm och russin. Bullen finns på de lokala bagerierna och du bara måste prova en när du är på besök!
Kristiansand
Den sista, men inte minsta, staden på vår resa är Kristiansand . Kristiansand grundades 1641 genom ett dekret som utfärdades av Christian IV. Staden utvecklades till en renässansstad med ett rutnätsmönster (Kvadraturen) som fortfarande finns kvar och ger staden en unik och organiserad charm. Dekretet tvingade biskopsdömet i Stavanger och köpmännen i Arendal att flytta till den nya staden, som fortsatte växa.
"Kristiansand är idag Norges 5:e största stad, med en bra blandning av allt, både kulturellt och affärsmässigt. Staden har också expanderat fysiskt, så nu är det större avstånd, och den ligger som en hästsko runt fjorden", säger Iver Holter-Andersen, sälj- och marknadsagent på Adventure Guide Sør-Norge.
Holter-Andersen arbetar som turistguide i Kristiansand och är mycket kunnig om stadens historia.
"En stor brand 1892 förstörde ungefär en tredjedel av stadens trähus, och det drabbade området återuppbyggdes i tegel. Man kan fortfarande besöka det som finns kvar av gamla stan, Posebyen. Här finns liknande låga, vitmålade trähus, men i mer strukturerad form. Här finns också den lilla pärlan Posebyhaven. Det är en oas till innergård med ett mysigt surdegsbageri, flera popup-caféer och en bar som håller intima konserter på sommaren", säger han.
Holter-Andersen rekommenderar också att du besöker stadsstranden vid den gamla Christiansholm festning från 1672, och promenerar längs kanalen till den livliga Fiskebrygga. Kolla in båtarna i hamnen medan du avnjuter lite mat eller en glass. År 2024 firar glassbolaget Hennig Olsen (som driver den lilla butiken här) 100 år i branschen. Det hela började alltså år 1924, med en liten butik på Kristiansands huvudgata Markens gate. Idag är varumärket Nordens största glassproducent.
Om du går över den lilla bron till Odderøya kan du kolla in det fantastiska Kilden Teater og Konserthus. Här vankas det alla typer av konserter och nordisk modernismkonst. Och kolla absolut in det spektakulära konstcentret Kunstsilo som öppnade 2024. Den fantastiska utsikten över staden från takbaren är ytterligare något du inte bör missa!
Flera trähusstäder
Missa inte Egersund, Flekkefjord och Sogndalstrand i Rogaland!
Visst är det svårt att få nog av de söta trähusstäderna. Som tur är finns det mycket mer att upptäcka! Om du beger dig västerut från Kristiansand mot Stavanger kör du igenom ytterligare tre av dem.
Ta med Flekkefjord, Sogndalstrand och Egersund i semesterplaneringen! Vi tycker som sagt även att vackra Kragerø, ön som ligger strax norr om Risør (cirka 20 minuter närmare Oslo), är värd ett besök.
Fått nog av skrikande fiskmåsar?
Kom med på ett ståtligt äventyr på landet, bara 20 minuter från Kristiansand. På det historiska hotellet Boen Gård behandlas du som en kunglighet!
Promenera i hotellets vackra trädgårdar, njut av utsikten över älven och varva ner med en kopp te under träden. Unna dig en underbar måltid med Michelin-stjärnor och föreställ dig den eleganta herrgården när den ägdes av kungar och drottningar.
Dags att planera en resa?
Sørlandet väntar på dig!
Fler förslag
Läs mer om södra Norges vackra städer.
Inspiration
Utforska norsk arkitektur, konst och kultur.
Historiska hotell
Övernatta på hotell med äkta karaktär.
Kul för alla
Hitta aktiviteter för hela familjen i Sørlandet.
Res bättre...
...må bättre. Så här gör du!