Skip to main content

Det viktigaste ordet i det norska språket har bara tre bokstäver, men det har stor betydelse. Det glöder av värme, vänlighet, omsorg, samhörighet och skratt.

Det norska ordet ”kos” kan jämföras vid vårt eget ”mys”, danskarnas "hygge", amerikanernas "perfect moment” och begreppet "kvalitetstid", men har kanske lite bredare betydelse. I Norge strävar man alltid efter högsta möjliga mysfaktor.

Kos får norrmännen att tänka på allt från gemytligt sällskap med tända ljus till att hålla någon i handen under det magiska norrskenet. Kos kan också vara något väldigt enkelt, som att njuta av en fika med kaffe och kanelbulle.

Kos kan man uppleva nästan när- och var som helst, både ensam och ihop med andra. Det är ett sinnestillstånd, en behaglig känsla av lugn och närvaro, och att känna sig riktigt tillfreds. Men det kan också handla om samhörighet, om att dela upplevelser med andra.

Så används ordet kos

Det finns många populära uttryck som bygger på kos:

Koselig = Mysigt. Det här ordet kan användas i många olika lägen, ofta för att beskriva en mysig stund, atmosfären på ett ställe eller en varm och inbjudande person!

Kos deg! = Ha det så mysigt!

Nå skal vi kose oss = Det här ska bli mysigt.

Gi meg en kos = Ge mig en kram.

Men tänk på att om någon erbjuder sengekos handlar om det lite mer än bara en kram …

Typiska varianter av det norska koset:

  • Kaffekos (kaffemys)
  • Familjekos (familjemys)
  • Vaffelkos (våffelmys)
  • Hyttekos (stugmys)
  • Peiskos (mys framför brasan)
  • Kveldskos (kvällskos)
  • Sengekos (sängmys, slang för sex!)
  • Fredagskos (fredagsmys)
  • Påskekos (påskmys)

Vinterkos

vintern handlar kos mycket om en varm och mysig atmosfär, både till kropp och sinne. Det kan vara att vira in sig i en varm yllefilt framför brasan, med en kopp varm choklad och en skål godis.

För många norrmän blir kos också ett sätt att hantera det kalla vädret. Då vill man gärna få kvalitetstid med nära och kära, äta och dricka gott och skapa en känsla av hygge (skön stämning) under de kalla och mörka vintermånaderna.

Sommerkos

sommaren får kos en lite annan innebörd. Det går fortfarande ut på att umgås med de man älskar, men också mycket om friluftsliv, och att ta vara på de långa och varma dagarna. Det kan bli i form av picknick, grillning, musik, att vara på stranden eller genom att njuta av landets vackra och tillgängliga natur.

Kos på sommaren handlar till stor del om att njuta av årstiden och skapa minnen för livet ihop med vänner och familj.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor