Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Boende och skidorter

  Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

  Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja

  Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

  Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

  Classic Norway Hotels – en unik kombination av karaktäristiska hotell och autentiska fiskarstugor

  Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

  Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö

  DanCenter – din expert på stugor i Norge

  Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

  Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

 • Resor inom Norge

  Vy – det ska vara lätt att resa grönt

  SJ NORD – äventyret börjar på tåget

  Vy express – bussresor över hela Norge

  NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

  Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

  DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021

  AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

  Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

  Arctic Campers – hyr husbil i Norge

  Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

 • Rundturer

  Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

  Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur

  Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen

  Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet

  Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

  Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge

  Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

  Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

  Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge

  50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

  Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

  Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

  Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.

 • Offers

Search
or search all of Norway

Kos dig i Norge

Högsta möjliga mysfaktor
Det norska ordet ”kos” kan jämföras vid vårt eget ”mys”, danskarnas "hygge", amerikanernas "perfect moment” och begreppet "kvalitetstid", men har kanske lite bredare betydelse. I Norge strävar man alltid efter högsta möjliga mysfaktor.
A man drinking coffee next to his dog in the forest in Drammen, Eastern Norway
Steigen i Nordland.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Det viktigaste ordet i det norska språket har bara tre bokstäver, men det har stor betydelse. Det glöder av värme, vänlighet, omsorg, samhörighet och skratt.

Kos får norrmännen att tänka på allt från gemytligt sällskap med tända ljus till att hålla någon i handen under norrskenet.

Kos kan också vara något väldigt enkelt, som en fika med kaffe och kanelbulle – och norrmännen är som bekant också de storkonsumenter av kaffe. Det håller en varm och go var man än befinner sig - hemma hos någon i stan, i fjällstugan eller i en av alla nya kaffebarer med prisbelönta baristas bakom disken.

"Norrmännens ursprungliga uppfattning av kos - god mat och dryck framför en sprakande brasa - kan definitivt kopplas till den långa vintern, säger Arve Uglum. Han är värd för en av Norges populäraste tv-dokumentärer som handlar om människor som bor på avlägsna men natursköna platser.

"Den typen av kos hörde ihop med säkerhet och överlevnad under de långa, kalla och mörka vintrarna, när våra förfäder inte kunde ta sinnesro för givet", tillägger han.

Arve Uglum
Arve Uglum.
Photo: Christian Blom

”Min egen uppfattning av kos sträcker sig i alla riktningar", fortsätter han. "Det trevligaste jag kan tänka mig är att läsa för min yngsta dotter innan hon går och lägger sig. Då vet jag att hon känner sig varm, säker och glad, och det gör jag också. Men kos kan också vara att spela poker med vännerna, att titta på tv i soffan med flickvännen eller åka skidor i fjällen."

Anja Stang, grundaren bakom den miljöinriktade webbplatsen Green House, kallar sig själv greenfluencer. Hon menar att kos framför allt är ett skandinaviskt fenomen. "Det är en norsk version av ”cosiness" eller danskarnas ”hygge", livsstilen som har analyserats i åtskilliga böcker och tv-program. Det finns till och med en inredningstrend som kallas för "cosy living", vilket är en mer befriande, anspråkslös och färgglad stil än den sedvanliga och strikta nordiska minimalismen", förklarar hon.

Anja Stang
Anja Stang.
Photo: Anja Stang

Anja tycker att kos handlar om enkla och miljövänliga nöjen, välbefinnande, trevligt umgänge och god mat som helst lagas från grunden. Det handlar om så kallad feelgood, eller helt enkelt om att ha det trevligt, men det kan lika gärna vara att ha på sig en tröja i norsk ull.

"Kulten av kos gör en koppling mellan naturupplevelser och lokal mat, och det påminner oss om att vi måste ta hand om naturen och varandra. Typiska mysfaktorer som brasor och stearinljus blir extra viktiga i vinterns mörker ", säger hon.

"På sommaren förvandlar de ljusa nätterna koskulturen till båtluffning, vänner och musik, eller varför inte en resa till en stuga i fjällen med grästäckt tak som trimmas av en betande get. Jag kan fortsätta i all evighet" skrattar Anja.

Helene Olafsen är en norsk snowboardåkare med meriter från både VM, OS och X games. Hon har en något annorlunda uppfattning: "Mitt favoritkos är hotlap [att åka snowboard utan att stanna förrän man kommer ner till liftarna] med mina vänner."

Detta gäller även i hennes lokala skidort Sogndal Skisenter, "med vänliga människor och varierade backar utan köer".

Helene Olafsen
Helene Olafsen.
Photo: Berre Media

Helene tycker också att en avkopplande vandringstur kan klassas som kos, både på vintern och på sommaren.

"Jag tänker verkligen på fjällvandring som kos, men även i skogarna kring Sogndal där jag växte upp. Det påminner mig om min barndom när min familj ofta åkte ut i skogen på helgerna."

Ungefär sex timmar öster om Fjord Norge finner hon lugn och kos när hon strosar på gångbanorna längs Akerselva mitt i Oslo. Promenaderna är ett avslappnande sätt att ta sig mellan möten och andra uppdrag, som att vara värd på norska tv-shower.

För att koppla av från snowboardåkningen gillar hon skridskor, antingen på en sjö eller på en skridskobana. ”Skridskoåkning är definitivt kos", menar hon.

Den norska innebörden av kos är nära förknippad med landets speciella förkärlek till musik- och matfestivaler.

Crowd listening to a concert at the OverOslo festival
OverOslo Festival.
Photo: Gunnar Kopperud / Fotografgunnarkopperud.no

"Det alltjämt ökande antalet festivalarrangörer har blivit mycket medvetna om att en stor del av publiken upplever musikfestivaler som ett mysigt sätt att umgås", säger Katrine Sviland, musikkritiker i den norska tidningen Aftenposten.

"Många köper biljetter långt innan festivalprogrammet är färdigt. Det är alltså först och främst kos, och inte artisterna, som lockar publiken.”

Kos går hand i hand med hållbarhet, även när det gäller utomhuskonserter.

"Festivalerna jobbar nu hårt på att hitta en miljömedveten publik. Samma festivaler brukar också sälja riktigt god och varierad mat som lagas på plats, ofta med närproducerade ingredienser. Och med kulinariska upplevelser under bar himmel är det lätt att förstå varför många väljer att tillbringa sin semester på sådana festivaler", säger Katrine.

En av hennes favoritfestivaler är Ice Music Festival, som är ett av flera liknande evenemang under vintersäsongen. Festivalens scen och musikernas instrument är gjorda av is.

Ice Music Festival, Geilo
Ice Music Festival, Geilo.
Photo: Emile Holba

Katrine tänker inte heller missa Pstereo musikfestival i Trondheim, Bergenfest i Bergen, Øyafestivalen i östra Oslo eller Piknik i Parken, som hålls i skulpturparken Vigelandsparen i västra Oslo. Men hennes absoluta favorit är Trænafestivalen på öarna Sanna och Husøya uppe i Nordland, som känns riktigt exotisk där den ligger mitt i havet.

Så hur lyckas alla dessa festivaler, små och stora trähotell, restauranger med lokal mat och andra kos-leverantörer locka folk till dessa avlägsna platser?

"I Norge är vi vana att ge oss iväg till fjällen för att gå på tur eller åka skidor, och varje år sätter vi nytt rekord i antalet nätter vi tillbringar i DNT:S självbetjäningsstugor", förklarar Camilla Bjørn. Hon är chefredaktör på NRK P3, Norges motsvarighet till SVT:s P3.

"Vi blir fler och fler som letar efter enkla och natursköna nöjen. Kos handlar om gemenskap, om att uppleva och dela erfarenheter", tillägger hon.

Det är ingen överraskning att en av Norges mest populära tv-serier alltjämt är "Där ingen skulle tro att någon kunde bo". Kos är helt enkelt kung i hela landet, från storstäderna till de små byarna vid fjordarna och dalarna, året runt.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hitta äkta kos

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök efter upplevelser med kos.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Upptäck mer

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen