Skip to main content

Rutt: Elly och Dannys Stavanger

Längd: 10 000 steg

Följ Elly och Dannys rutt genom Stavanger. Det sportiga paret i trettioårsåldern älskar att vandra i vildmarken. Elly är väldigt intresserad av allt som har att göra med matlagning och har till och med skrivit en kokbok. Som par har Elly och Danny minigolf som deras "grej" och de försöker alltid spela en runda eller två på alla nya ställen de besöker.

Sevärdheterna i Stavanger ligger tätt, som gör det lätt att se och göra mycket på kort tid. Följ med på konstvandring och upptäck allt från stora väggmålningar till små konstverk på portar och bussar. Fargegaten (färggatan) är som att kliva rätt in i ett fotografi.

Slappna av med en lång behaglig promenad längs någon av alla vita stränder i Jæren utanför centrum, eller ta en guidad tur på något av stadens museer och lär dig mer om Norges viktigaste industri — olja.

Bara några få minuters promenad från hamnen ligger de pittoreska vita trähusen i Gamla Stavanger, den äldsta delen av stan. Valbergtårnet är en bra utsiktspost. På mitten av 1800-talet användes tornet av stadens brandvakter som kunde slå larm till stadens invånare om det brann.

Om du vill göra en berömd vandring kan du åka till världsberömda Preikestolen som ligger omkring 40 minuter från Stavanger. Du behöver fler än 10 000 steg, men efter den 8 kilometer långa vandringen belönas du med den mest ikoniska vyn i Norge.

Eller spara stegen och hoppa på en snabb ribbåt i Lysefjorden (det är inte fusk!). Resan börjar i Stavangers centrum.

Rutt: Stavangers Höjdpunkter

Längd: 2,7 km

När du besöker Stavanger finns det en del saker du absolut inte får missa! Börja morgonpromenaden från det imponerande Stavanger Konserthus, en av stadens arkitektoniska pärlor, genom Gamla Stavanger förbi vita staket och blommande trädgårdar, innan du kommer till IDDIS Museum, som huserar både Norsk grafisk museum och Norsk hermetikkmuseum.

Bara ett stenkast bort ligger Stavanger hamn. Beundra de gamla hamnlagren, som i de flesta fall ger plats åt livliga restauranger och pubar numer, vilket gör dem till populära fotomotiv. Fortsätt till No 18 kulturkafé där du kan äta lunch i det som antagligen är Stavangers äldsta hus (öve  300 år!). Vänd blicken mot shoppinggatorna och skandinaviska kvalitetsmärken som Oleana, Fjällräven och Chili Chocolate.

Strosa genom den ikoniska Fargegaten. Glöm inte att ta de obligatoriska turistbilderna! Testa det den färgsprakande gatan har att erbjuda: besök barberaren, frisören, klänning- och designbutiker, eller du kan stanna och ta en drink eller lite snacks på någon av alla kaféer och pubar.

Gå vidare till Norsk Oljemuseum, som ligger vid hamnen i en byggnad formad som en oljeplattform. Den går inte att missa. Granne med den ligger Geoparken, en speciell lekpark skapad av äkta skrotdelar från oljeindustrin, detta är himmelriket för unga skateboardåkare och barn. Börjar du bli hungrig av allt promenerande, fyll på reserverna hos Salon de Nord, i det anrika Hotel Victoria. Det 120 år gamla hotellet reser sig stolt vid Stavangers sjösida. Runda av dagen med en middag på den populära hamnrestaurangen med det passande namnet Fisketorget. Smaka på dagens fångst eller testa den berömda fisksoppan! Den får det att vattnas i munnen.

Rutt: Halvdag i Stavanger

Längd: 2,2 km

Även om du bara ska vara en snabbis i Stavanger hinner du uppleva stadens viktigaste delar med den här rutten. Vi har den perfekta resplanen för dig. Börja med lunch och en explosion av moderna smaker på den populära vegetariska restaurangen Bellies i östra delen av stan, som är en ny och spännande stadsdel som blivit väldigt populär de senaste åren.

När magen är mätt, gå mot hamnen (till fots eller elektrisk city bike) och följ med på en förbokad ribbåttur för att se sevärdheterna (ok, du får inte så många steg här, men det är en fantastisk tur).

Efter att du har fått saltvatten och vind i håret, hoppa på en rundtur med Segway genom stan (detta räknas heller inte som steg, men kom igen, balansträning är också bra). En typisk Segwaytur tar dig med för att se stadens gatukonst och de främsta sevärdheterna som Gamla Stavanger.

Nu är du redo att få en inblick i vikingatiden, besök det toppmoderna Viking House och se en VR-film som berättar sagan om Harald Hårfager, som enade Norge till ett rike. Sist men inte minst, ät en tidig middag hos Fish & Cow som kan bjuda på en äkta kulinarisk fest. Att äta ute i Stavanger kommer få dig att vilja komma tillbaka igen och igen.

Rutt: Stavanger i gatukonstens namn

Längd: 2,7 km

Stavanger är en av världens främsta destinationer för gatukonst. NUART har arrangerat årliga gatukonstfestivaler i Stavanger och resultatet imponerar stort på besökare. Konsten varierar från situationistisk, graffiti, post-graffiti, muralism, stencilgraffiti och aktivism. Detta är utan tvekan den mest spännande utvecklingen inom bildkonsten på många år.

Följ med på en gatukonsttur när du är i Stavanger! Rundturen ger dig en fascinerande inblick i stadens gatukonst.

Läs mer på Nuarts Google Arts & Culture-sida (på engelska).

Konstverken längs rundturen är: Love Interruption, Klubbgata 4, UNART Klubbgata 4, Self-portrait with friends Klubbgata 6, Untitled by Logan Hicks Hospitalgata 11, “Jævla Homo!”  Øvre Holmegate 27, “Beaten!” Domkirkeplassen, Girl with Teddy + Heart Phone Øvre Holmegate 26, Grenade Lovers Øvre Holmegate 26, Gaffadils, också på Øvre Holmegate, Pinks Klubbgata 4, Rude Kids: Solid Tattoe Øvre Holmegate 24B, Untitled by Swoon and David Choe Bakkegata 20, Vi er alle like Østervåg 26, Dünkelziffer  Salvågergata 3, Untitled by Alice Pasquini Jernbaneveien 9, The last traveller Jorenholmsgata and Johanna & Broremann Nygårdsgata 24.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor