Skip to main content

Rutt:
CRAIG OCH NATALIES TROMSØ

Längd: 10 000 steg

Följ med Craig och Natalie, ett äventyrslystet ungt par från England på 31 år som älskar att resa och skaffa sig nya kulinariska upplevelser. Natalie gillar även att sy och laga mat och Craig är båtintresserad. Craig och Natalie borde definitivt känna sig hemma i Tromsø. Staden erbjuder en mix av kulturevenemang, museer, friluftsaktiviteter och restauranger som serverar arktiska delikatesser.

Stadskärnan är kompakt och lättöverskådlig. Tromsø har en egen guide för personer med funktionshinder. Även om det alltid kan förbättras, är det möjligt för rullstolsbundna att ta sig runt och delta i de flesta aktiviteter. Generellt sett är flyg, tåg, bussar, färjor och de flesta moderna museer i Norge tillgängliga för alla. Och hallå, om du åker med Fjellheisen linbana upp på berget Storsteinen får du bara ännu mer tid till att njuta av den otroliga utsikten.

Det finns många researrangörer som gladligen bistår gäster med funktionshinder, inklusive norrskensturer i vildmarken! De bästa ställena för att se norrskenet ligger långt ifrån upplysta miljöer. Om du är mer av en stadsmänniska är bästa stället att se norrsken och hisnande utsikt över stan från någon av Tromsøs takbarer.

Det finns många spännande museer, konstgallerier och upplevelsecenter i gångavstånd från centrum. Det arktiska upplevelsecentret Polaria är det perfekt om du vill lära dig mer om den unika vildmarken i regionen och träffa några av dess gulligaste invånare.

Kommer du till Tromsø på sommaren blir du kanske fascinerad när du märker att solen aldrig går ner. Midnattssolen gör Tromsø till en lektplats för besökare dygnet runt. Har du aldrig varit på fjällvandring mitt i natten? Nu har du chansen!

Rutt:
TROMSØS HÖJDPUNKTER

Längd: 7,4 km

Börja dagen med frukost hos Helmersen. Därifrån går du söderut till Polaria akvariet och upplevelsecenter, där du kan se sälar, kungskrabbor och många fler marina arter som är vanliga i Norra ishavet. Du kan även lära dig mer om klimatutmaningarna och se film i panoramabiografen.

Efteråt går du norrut genom gågatan Storgata. Den passerar Tromsø katedral och flera små butiker och kaféer. Fortsätt till Polarmuseet i Tromsø där du kan lära dig mer om stadens historia, polarexpeditioner, fiske och jakt i Arktis.

Följ den gamla hamnen mot Kystens Hus och stanna till på den lokala fiskhandeln Dragøy, där du kan beställa något smaskens från lunchmenyn.

Efter lunch är det dags att utforska Tromsdalen. Du får en härlig vy över omgivningarna när du går över Tromsøbrua. Första stoppet är Ishavskatedralen, känd för sin helt speciella arkitektur och glasmosaik som pryder det östra fönstret. Nästa stopp blir Fjellheisen, linbanan som går varje halvtimme och tar dig med upp på den 421 meter höga fjälltoppen, där du kan njuta av en fantastisk utsikt över Tromsø och landskapet runt. Här kan du ta en fika eller köpa något att dricka, eller så går du tillbaka till stan och äter en god middag på Bardus Bistro. Efter middagen kan du slappna av med en arktisk cocktail på Bardus Bar.

Rutt:
KONSTPROMENADEN

Längd: 6,3 km

Inled dagen med en frukost hos Koseverden och förbered dig på en dag fylld av konst och lokalt hantverk. Kom ihåg att hålla ögonen öppna för inspirerande gatukonst längs vägen.

Upptäcktsfärden kan börja med ett besök hos det familjeägda galleriet Krane Galleri & Rammeverksted där du kan hitta fina handgjorda produkter och nordnorsk konst. Så fortsätter du till Nordnorsk Kunstmuseum, där du kan utforska konst från norska konstnärer, moderna mästare och mycket mer. På Galleri Nord kan du shoppa varierad lokal bildkonst, skulpturer, hantverk och designprodukter.

Tid för en liten paus? Ät en god och nyttig lunch omgiven av konst, design och retromöbler på Smørtorget. När lunchen är intagen, gå mot den södra delen av stan och titta in hos världens nordligaste glasblåsarverkstad Glasshytta Blåst.

Gå vidare mot Wabi Sabi där du kan kolla in lokalt handgjorda smycken i butiken och se deras guldsmed skapa magi i verkstaden.

Nu kan du gå för att besöka den äldsta konstinstitutionen i Nord-Norge, Tromsø Kunstforening, som ställer ut modern konst från regionen.

Känner du dig redo för en längre promenad? Styr kosan mot den norra delen av centrum, gå över Tromsøbrua till fastlandet och gå in i den ikoniska Ishavskatedralen, där du kan studera det berömda mosaikfönstret på nära håll. Gå tillbaka till centrum och ta en drink mellan de imponerande isskulpturerna på Magic Ice.

Kurrar det i magen? Middagen får du hos Mathallen. Efter middagen sjunkit ner, gå på vinprovning hos Helmersen.

Rutt:
DEN HISTORISKA PROMENADEN

Längd: 7,1 km

Ät frukosten hos Smørtorget deras retroatmosfär omgiven av second hand-fynd. Så går du mot Tromsøs huvudgata, Storgata, där du kan se många gamla byggnader som överlevde den stora stadsbranden 1969. Vid det stora torget Torgallmenningen, kan du se den charmiga lilla musikpaviljongen från 1892 och det gamla rådhuset byggt 1864. Rådhuset huserade även stadens polisstation och fängelse i mer än 100 år. Stanna till på den gulliga Rakettkiosken på Stortorget, Norges minsta bar och Tromsøs äldsta kiosk, som Margit Løkke öppnade 1911 som tidningskiosk när hon bara var 18 år.

I slutet av gatan ligger Perspektivet Museum, huset där den berömda författaren och konstnären Cora Sandel/Sara Fabricius bodde i sin ungdom. Hon skrev ofta om livet i Tromsø. Precis bredvid ligger Norges äldsta biograf som fortfarande är i drift, Verdensteateret.

Till sist, fortsätt mot Polarmuseet i Tromsø, där du kan få veta mer om de viktigaste händelserna i stadens historia, polarexpeditioner, fiske och jakt i Arktis.

Polarmuseet ligger i den äldsta delen av stan. När du ändå är där, besök den äldsta byggnaden i Tromsø: fästningsverket Skansen.

Ta lunchen hos Full Steam Tromsø som serverar närodlad mat på hemlagat vis. Bokar du bord på förhand kan du samtidigt följa med på en guidad tur i deras fiskmuseum, Full Steam Package.

Efter lunch kan du gå mot Norges Arktiske Universitetsmuseum som har utställningar om allt från samisk historia, vikingatiden, religionshistoria och mycket mer. I närheten hittar du Folkeparken Friluftsmuseum i Telegrafbukta. Gör en digital vandring med smarttelefon och QR-koder för att lära dig mer om de 13 historiska byggnaderna från Tromsø och regionen runt.

Legendariska Vertshuset Skarven, fullproppad av lokalhistoria, är ett perfekt ställe att äta middag på. Känner du för biff, testa Skarvens Biffhus eller gå till Arctandria om du vill ha färsk mat från havet. Fortsätt kvällen på deras mysiga bar en trappa ner.

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor