Skip to main content

Rutt: NAINAS BERGEN

Längd: 10 000 steg

Följ med Naina, som har bott i fler länder än de flesta — så många som sju! Hon älskar att djupdyka i historia, arkitektur, mat och kultur på platserna hon besöker och hon är speciellt intresserad av lokalt hantverksöl.

En av sakerna Naina gillar bäst med Norge är hur urbant stadsliv möter naturupplevelser, och fjordstaden Bergen är inget undantag när det gäller den kombinationen. Fløyen och Ulriken är de lättaste fjälltopparna att nå till fots. Men du kan fuska och ta bergbanan Fløibanen eller Ulriken linbana och njuta av den vidsträckta utsikten över stan.

Bästa sättet att se de charmigaste mest pittoreska delarna av Bergen är att promenera. Utforska mysiga, smala kullerstensgränder och vackra gamla trähus som alla har en historia att berätta.

Stanna till på något av alla unika kaféer eller butiker runtomkring i stan eller ta dig tid att beundra mästerverken på KODE konstmuseum och besök de berömda kompositörerna Grieg och Sæveruds hem.

Spara krafter till ett besök på Bergens mest kända attraktion Bryggen, som var ett varv på hansatiden. Den här platsen står nu på Unescos världsarvslista och var en gång i tiden ett yrande centrum för handel mellan Norge och resten av Europa.

När du promenerar omkring i den medeltida miljön kan du fortfarande känna en svag doft av torrfisken som skeppades ut från Bergen i flera sekel. Idag kan du gå ner till fiskmarknaden och köpa nyfångad fisk och färska skaldjur.

Rutt: URBAN SÖNDAGSPROMENAD

Längd: 7 km

Norrmän brukar ta en söndagspromenad, en "søndagstur". Oftast betyder det att gå i naturen, men varför inte göra det till en urban fotvandring istället? Starta dagen lugnt med frukost på hotellet innan du beger dig ut.

Dammen Lille Lungegårdsvann mitt i centrum är en bra utgångspunkt för promenaden. Titta in på ett av KODE konstmuseer bredvid dammen för lite kulturell påfyllning från både norska och internationella konstnärer, som Edvard Munch, Nikolai Astrup och Picasso, för att nämna några.

När du mättat ögonen med konst är det dags för öronfröjd och kulinariska godsaker. Hotel Opus XVI serverar afternoon tea med livejazz varje söndag. Efter maten sjunkit ner, gå upp för den slingrande vägen från Vetrlidsallmenningen till den gamla brandstationen vid Skansen. Här får du en perfekt utsikt över stan i lummiga omgivningar.

När du går tillbaka till stan, gå gärna lite på måfå genom de smala sicksack-gatorna mellan trähusen. Gå över Fisketorget och fortsätt genom gågatan Gågaten (en del av Strandgaten) in i kvarteret Nordnes. Sväng vänster vid gågatans slut och gå upp för den branta gränden Cort Piil-smauet, en av Bergens äldsta gator med anor från medeltiden.

När du kommer fram till Klosteret på toppen, ta en välförtjänad fika med våfflor på Klosterhagen Hotel. På andra sidan gatan kommer du se en staty av Amalie Skram, en av Norges mest framträdande författare och företrädare för naturalismen. Följ gatan hela vägen till Nordnesparken, en stadspark med utsikt mot fjorden. I parken finns en totempåle som var en gåva från vänskapsstaden Seattle vid Bergens 900-års jubileum.

Välj en annan väg ner från Nordnes och gå mot Bryggen. Promenera längs de träklädda gränderna och känn historiens sus i den här UNESCO-listade medeltida bebyggelsen. Avsluta dagen med traditionell norsk mat på Bryggeloftet restaurang.

Rutt: DEN MARITIMA PROMENADEN

Längd: 6,5 km

Starta dagen hos Turistinformationen. Här kan du hitta mycket inspiration och tips på saker att göra Bergen och regionen runt. Du kan även köpa Bergenskortet, ett kort som ger dig gratis eller billigare inträde på de flesta aktiviteterna i den här rutten.

Släntra förbi Bryggen och fortsätt längs vattnet till Storeblå Visningssenter for Havbruk där du kan utforska en levande utställning om en av våra största industrier, vattenbruk.

Gå tillbaka till centrum, Bergenskortet ger gratis bussresor med lokalbussarna om du vill göra promenaden kortare.

Bergens Sjöfartsmuseum presenterar den norska maritima historien och sjöfartsevolutionen från urminnes tid till idag. Utställningarna visar upp föremål som ingår i sjöfarten och livet vid havet, som intrikat detaljerade modellskepp, målningar och marinarkeologiska fynd. Stanna vid Fisketorget och ta en snabb lunch to-go. Beställ gärna fiskekaker, en lokal favorit, och gå vidare till segelbåten "First Player" för att få en upplevelse av staden från vattnet. Njut av några timmar på böljan den blå, medan kaptenen berättar om Bergens historia som handels- och sjöfartsstad och pekar ut historiska befästningar, Gamle Bergen Museum och skeppsvarv.

Avsluta dagen på Nordnes Sjøbad ett friluftsbad där du kan simma under bar himmel, antingen i fjorden eller i den uppvärmda havspoolen och ta en lång härlig bastu efteråt.

Rutt: FRÅN DET HISTORISKA TILL DET MODERNA BERGEN

Längd: 3,6 km

Börja dagen på Bergenhus festning, en av de äldsta och bäst bevarande stenfästningarna i Norge. Dyk ner i den historiska atmosfären runt det som en gång i tiden var makthavarnas högsäte i Norge när Bergen var huvudstad. Både Håkonshallen och Rosenkrantztornet är öppet för besökare.

Efter att du har gått upp i tornet och tittat in i fängelsecellen, gå över till Mariakirken. Kyrkan är den äldsta byggnaden i Bergen och den uppfördes mellan år 1130 och 1170. Strosa ner mot Bryggen, den unika trähusbebyggelsen från medeltiden. Här hittar du även små nischbutiker, gallerier och matställen.

Styr kosan mot Bergens domkyrka. Om du går genom Lille Øvregate kan du se lite häftig gatukonst som fått internationell uppmärksamhet. Katedralen reser sig mot himlen i gatans slut.

Om du ser noga efter kan du se en kanonkula i en av väggarna. Den kommer från Slaget på Bergens våg, ett sjöslag mellan engelska och holländska flottan 1665.

Nu är det dags för konst. Välj ett eller flera av KODE konstmuseer som ligger runt dammen Lille Lungegårdsvannet. Här hittar du konst från både norska och internationella konstnärer, som Edvard Munch, Nikolai Astrup och Pablo Picasso, för att nämna några. Gå upp för backen Sydneshaugen, eller om du känner för att promenera i parken, gå tillbaka genom idylliska Nygårdsparken.

Gå över gångbron som lokalborna kallar "Småpudden" för att komma på andra sidan vattnet. Det här området dominerades tidigare av industrier, men har under de senaste åren fått nya kontorslokaler, bostadshus och restauranger. Avsluta dagen med en drink se på solnedgången (om bergensvädret tillåter) hos Colonialen Kranen.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor