Skip to main content

10 anledningar att besöka Norge på våren

Besök kompakta och livfulla städer, se tusentals fruktträd i full blom eller upplev årstidernas skiftningar från din mysiga stuga uppe bland trädtopparna. På våren vaknar Norge upp från sin långa vinterdvala, och det finns gott om sätt att njuta av den härliga årstiden på.

1. Årets första “utepils”

Det här är den perfekta tiden på året för en stadssemester! Så fort vårsolen kommer fram och temperaturen stiger över noll grader tar sig norrmännen ut för att göra det mesta av våren. Trottoarerna fylls med uteserveringar och människor som är på jakt efter årets första ”utepils”. Är det soligt kan du räkna med att folk sitter ute – men det är inte fel med ett varmt fårskinn på stolen.

Tips: Visste du att norska städer är så kompakta och fulla av upplevelser att du kan se och göra mycket på bara 10.000 steg? Packa gärna ned högklackat, men glöm inte de sköna promenadskorna också. Ta en härlig tur genom museer i världsklass, ströva genom charmiga kvarter och stanna till för en matbit vid en food truck. I många städer kan du till och med vandra direkt från fjälltoppen ner till baren i stan!

2. Fjordarna i full blom

Det är en upplevelse utöver det vanliga att besöka Norge när landet börjar vakna upp ur sin vinterdvala! Under några veckor i maj står tiotusentals fruktträd i blom längs fjordarna. Det är en mäktig syn som ramas in av höga fjälltoppar. Det är just tack vare fjällens skydd som området är så bördigt, och fjordarnas reflektion av solen gör att de små byarna är perfekta för fruktodling.

Tips: Den mest besökta platsen för att uppleva detta naturfenomen är Hardangerfjord. Här finns flera idylliska fruktbyar som Lofthus, Kinsarvik och Ulvik. Sognefjord är en annan populär fjord. När du väl är här är det ett måste att smaka på fjolårets skörd av de blomstrande träden – områdets goda äppeljuice och cider.

3. De storslagna vattenfallen

När snön och isen smälter bort vaknar Norges många häftiga vattenfall till liv.

Tips: Ett av de mest spektakulära vattenfallen är Vøringsfossen, nära Eidfjord i Hardanger. Från den imponerande utsiktsplatsen får du en fantastisk utsikt över det forsande vattnet och de djupa dalarna.

4. Fågelkvitter överallt

Våren är fåglarnas årstid! När flyttfåglarna återvänder från varmare breddgrader fylls Norges långa kustlinje av fågelsång. Ta med kikare, kamera och ljudinspelare, för det här är en upplevelse för både ögon och öron. Se bara till att visa de nykläckta fågelungarna hänsyn.

Tips: Varanger i norr är utan tvekan en av världens bästa platser för alla som vill se arktiska fågelarter. Tusentals fågelskådare kommer hit varje år för att spana in havsörnar, jaktfalkar, alförrädare och arktiska änder i arkitektfirman Biotopes prisbelönta fågelskjul. Fågelentusiaster flockas också till de små öarna Runde, Lovund och Røst i mitten av april. Det är nämligen då tusentals lunnefåglar kommer tillbaka.

5. Bondemarknader och matfestivaler

I början av mars öppnar de populära bondemarknaderna upp för året. Här kan du köpa färska godsaker och lokala hantverk. Ännu fler kulinariska intryck får du på någon av Norges alla matfestivaler.

Tips: Bondemarknader finns i hela Norge. Två av landets mest populära matfestivaler är Spis & Drikk-festivalen i Oslo och Oslo Vegetarfestival.

6. Vakna upp bland trädtopparna

Visst är det fantastiskt att se hur naturen vaknar till liv och träden slår ut. Ännu mer speciellt är att beskåda förvandlingen från en trädtopp. Mer specifikt från ett av alla trädhus som finns att hyra i Norge.

Tips: Norska trädhus kommer ofta med innovativ design och storslagna vyer som ger både friluftsmänniskor och arkitekturfantaster en oslagbar upplevelse.

7. Dyk i kristallklart vatten

Gillar du att dyka? Då är det hög tid att boka in vårens undervattensäventyr!Under våren blir vattnet betydligt varmare samtidigt som det fortfarande är lika kristallklart som på vintern. Senare på våren blir vattnet mörkare och du behöver ha med dig en lampa för att kunna se något – vilket i och för sig inte är så tokigt eftersom lampans ljus drar till sig alla möjliga typer av fiskar. Läs mer om dykning i Norge.

Tips: Hattan i Fjord Norge har ett rikt undervattensliv, och Saltstraumen nära Bodø sticker ut med sina kraftiga strömmar. Känner du dig extra äventyrslysten kan du dyka bland skeppsvraken i Narvik.

8. Årets första dopp

Är du en riktig viking? Då är det ingen match att ta en simtur i det iskalla vårvattnet. Ju tidigare desto bättre, men för de flesta vikingar är första maj ett bra riktmärke för årets första dopp. Det går bra att hoppa i lite varsomhelst, men varför inte göra det lite skönare? Svetta dig ren i en elegant bastu och varva med ett uppfriskande bad.

Tips: Det finns många väldigt speciella bastur i Norge, som det arktiska spaet Vulkana som ligger på en båt i Tromsø, eller Salt i Oslo, som är byggd som en torkställning för fisk. Det finns också gott om flytande bastur på de norska fjordarna. I Dalen, Telemark rekommenderas ett besök till den sagolika Soria Moria-bastun.

9. Upplev glaciärerna

En glaciärvandring är ett måste för äventyrare som besöker Norge i vår. Ge dig ut på isen som ibland kan vara mer än tusen år gammal och förundras över naturens skulpturliknande formationer. Är du ute efter en extra spännande utmaning rekommenderas att göra en guidad vandring eller skidtur på den 60 kilometer långa Jostedalsbreen. Men oroa dig inte – det finns glaciärvandringar som är betydligt mindre krävande.

Tips: Jostedalsbreen har mer än 50 förgreningar som passar utmärkt för alla. De mest populära är Nigardsbreen i Sogn og Fjordane, Folgefonna i Hardanger och Svartisen i Nordland. Du hittar guidade glaciärturer från maj eller början av juni.

10. Skidor i vårsolen

Vårskidåkning är väldigt populärt i Norge. På flera skidorter i Norge kan man åka skidor ända fram till april och maj. Under den här tiden är både vädret bättre och dagarna längre. I Nord-Norge blir det dessutom midnattssol under slutet av våren. Tack vare solen som reflekteras i snön har du goda chanser att få en snygg solbränna. Se till att du inte bränner dig bara – kom ihåg solkrämen och solglasögonen.

Flera av Norges bästa skidorter ligger nära Sverige. Norefjell är faktiskt Göteborgs närmaste högfjällsområde och det tar bara cirka fyra timmar att ta sig hit med bil. Även Hafjell och Kvitfjell, några timmar norr om Oslo, går snabbt och smidigt att nå från Göteborg.

Tips: Åk till Narvikfjellet i norr. Det går tåg från Sverige regelbundet och väl på plats kan du åka skidor från toppen av fjället hela vägen ner till fjorden. Ett annat tips är att ta tåget till Finse, som ligger mellan Oslo och Bergen. Här kan du testa kitesurfing och längdskidåkning på Hardangerviddas enorma fjällplatå.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor