Skip to main content

Ät dig igenom Norges nationaldag!

Flaggor, bunaddräkter, björkkvistar och utsökt mat. Allt måste vara på plats på Norges nationaldag. 🇳🇴

Festligheterna börjar med dagens viktigaste måltid: en speciell 17 maj-frukost, alternativt en lunchbuffé!

Så vad äter man på Norges nationaldag?

Här är allt du behöver för att göra din egen 17 maj-buffé – inklusive recept!

PS. Recepten är på norska.

Lefserull

Lefserull är en slags mini-tunnbrödrulle som är lätt att göra. Några favoritfyllningar är rökt lax och färskost eller rödbetssallad och lammkött. Det finns också söta varianter med socker och kanel eller brunost. Mmm!

Allt om lefse

Fenalår

Ingen nationaldag utan fenalår, det vill säga saltat och torkat lammkött. Fenalår kan beskrivas som Norges motsvarighet till serrano- eller parmaskinka. Servera den i tunna skivor eller som fyllda rullar.

Prisbelönt ost

Till fenalår och rökt lax passar det fint med en bit ost. Norska ostar har tagit hem massor av prestigefyllda utmärkelser och även vunnit flera världsmästerskap. Ett givet inslag i 17 maj-buffén.

Havets delikatesser

Den som vill imponera på sina gäster serverar skaldjur också! Pepparkrabba eller havskräfta lyxar till vilken buffé som helst.

Pavlova

Pavlova har blivit en mycket populär efterrätt i Norge de senaste 10 åren. Den passar perfekt på nationaldagen med sin spröda maräng och de färgglada bären, som gärna dekoreras som Norges flagga.

Jordgubbar

Färska jordgubbar sätter också färg på buffén. Vad sägs om en fräsch jordgubbs- och rabarbersallad?

Hjortron

Hjortronkräm är alltid ett festligt val. Till 17 maj, som (förhoppningsvis) är en varm och skön dag, rekommenderar vi en svalkande hjortronsorbet.

Glass i stora lass

Barnen är extra glada på 17 maj, för de får äta så mycket glass de vill!

Varmkorv

Efter en stor frukost är det dags för paraden, där det är fritt fram att ropa HURRA hur många gånger som helst. Blir du hungrig är det bara att fylla på med en enkel varmkorv på en av alla korvkiosker!

Rømmegrøt

Om varmkorven inte stillar hungern är rømmegrøt ett tips. Det är en slags gröt som görs på gräddfil och som smakar extra gott med charkuterier som fenalår.

Skål, Norge!

Fyll glaset med en uppfriskande, hemgjord norsk äppelmust eller cider. Äppelmusten på bilden har SGB-certifiering och är därmed unik för Telemark.

HIPP HIPP HURRA!

17 maj är en folkfest för stora och små! 🇳🇴

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor