Skip to main content

Påsk i Norge

Vårkänslor och massor av mys

I Norge är påsken en stor högtid. Många åker då till fjälls för säsongens sista riktiga skidåkning

… och för att slappa mot stugväggen och få lite färg i ansiktet.

Och så allt godis och fika! Kvikk Lunsj-choklad, marsipan, den klassiska Solo-läskenbullar och apelsiner…

massor av apelsiner.

Ge dig ut i backarna… och samla sen ihop familjen framför brasan i en hyrd stuga eller en traditionell norsk fjällstue.

Det är underbart att se hur viktiga påsktraditionerna är för norrmännen.

Silvia Lawrence, norsk-amerikansk resebloggare

Bloggaren Silvia Lawrence från USA älskar skidåkning, och tur är väl det – hon har nämligen flyttat till Rauland, en ort på den norska landsbygden som omges helt av snötäckta fjäll på vintrarna. Silvia skriver om den norska påsken och mycket annat på sin blogg “Heart my Backpack”.

Varje vår, just när hon tror att vintern är över, börjar en av Norges största skidveckor: Påsken.

Under det norska påsklovet ska man inte bara äta lamm och ge bort gigantiska påskägg, man ska helst åka skidor i vårsolen och läsa deckare av Jo Nesbø också.

Sedan samlas man i stugorna framför den öppna spisen – ofta i en av alla hytter som drivs av Den Norske Turistforening.

“Min lokala affär började sälja påskchoklad i början av februari, och folk blev som tokiga och började handla hejvilt. Då förstod jag att påsken i Norge skulle bli något alldeles speciellt”, berättar Silvia.

“Under de kommande veckorna blev det mer och mer tydligt att norrmännen verkligen gillar den här högtiden”, tillägger hon och förklarar att den norska påsken är helt annorlunda än vad hon är vad vid i USA.

Här handlar påsken om skidåkning, Jo Nesbø och Kvikk Lunsj. När jag växte upp i USA satte vi på oss en fin klänning, hade påskäggsjakt i kyrkan och gick sedan hem för att äta deviled eggs (fyllda ägghalvor). Jag tror faktiskt inte att jag hade upplevt en påsk med snö innan jag flyttade till Norge, så jag hade aldrig tänkt på det som en skidsemester.”

Norge är ett paradis för skidåkning av alla slag, och du kan åka längdskidor nästan var som överallt. Påsken och våren är också drömsäsong för utförsåkning. Klicka nedan för fyra goda skäl att ge dig ut i backarna i vår:

Urban påsk

Att fira påsk i stan är ett bra alternativ för den som hellre går på kaféer och utställningar när alla andra har åkt till skidbackarna. Det finns också gott om konserter, festivaler och andra evenemang kring påsk. Den som lyssnar på metal ska verkligen se till att vara i Oslo den här tiden. Då går nämligen Norges största metalfestival, Inferno Metal Festival, av stapeln!

Vandring är minst lika populärt som skidåkning under påsken, och det finns en mängd stadsnära vandringsturer med magisk utsikt. Fyll några påskägg med godis och gör en spännande utflykt med familjen!

Ett annat roligt (och kallt) äventyr under påsklovet är att prova på vinterbad, som blivit riktigt trendigt i Norge på senare år.

"Det var helt nytt för mig"

"Det är underbart att se hur viktiga påsktraditionerna är för norrmännen." Det är också härligt att de firar att vintern är slut och samtidigt njuter så mycket de kan av den sista snön. I USA skulle det kännas rätt deppigt om snön låg kvar så här sent, men en påsk i Norge med barmark skulle kännas som ett fiasko. Då hade det nog få bli rullskidor, skrattar Silvia.

När man bor i ett stort skidområde som Rauland kan dock påskfirandet bli lite väl överväldigande ibland, tycker Silvia – det är som om hela landet blir lite galet under påsken. “Det är som en enda lång fest, och även om det fortfarande är ganska kallt ute så åker många skidor i t-shirt och solar i snön. Det är bisarrt!”

“Jag menar, här bor ungefär 1 000 personer, men under påsken kan det bli över 10 000! Men det är jättekul. Det är så mycket som händer, och folk skrattar och är glada.”

Under påsken betyder afterski att man myser med en spännande bok.”

Förutom när deckarna kommer fram då, och alla får ett betydligt mer allvarligt ansiktsuttryck. Att läsa spännande romaner över påsken har blivit en typisk norsk tradition. Påsken i Norge betyder deckare, helt enkelt.

“Jag bodde i sex länder innan jag flyttade till Norge, och jag har aldrig varit med om att man läser deckare över påsken. Jag vet inte var den här traditionen kommer ifrån, men jag gillar tanken på att komma tillbaka till stugan efter en dag i skidbacken och kura ihop sig med en läskig bok.”

Även om påskfirandet kan bli lite mycket ibland känner sig Silvia hemma i Rauland.

“Jag har bosatt mig permanent i Norge.”

Norge i påsk

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök efter evenemang som passar dig.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor