Norge öppnar gränserna! Här hittar du uppdaterad reseinformation
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
People with skis sitting in the sun in Trysil
Trysil ski resort.
Photo: Ola Matsson

Skidåkning i vårsolen i bara t-shirt, mys i fjällstugorna och deckare – amerikanskan Silvia Lawrence berättar om sina intryck av det norska påskfirandet.

Bloggaren Silvia Lawrence från USA älskar skidåkning, och tur är väl det – hon har nämligen flyttat till Rauland, en ort på den norska landsbygden som omges helt av snötäckta fjäll på vintrarna. Silvia skriver om den norska påsken och mycket annat på sin blogg “Heart my Backpack”.

Varje vår, just när hon tror att vintern är över, börjar en av Norges största skidveckor: Påsken.

Under det norska påsklovet ska man inte bara äta lamm och ge bort gigantiska påskägg, man ska helst åka skidor i vårsolen och läsa deckare av Jo Nesbø också.

Sedan samlas man i stugorna framför den öppna spisen – ofta i en av alla hytter som drivs av Den Norske Turistforening.

Ett möjligt alternativ till fjällstugan är att stanna i stan där man kan hänga på caféer och konstutställningar. Under påsken ordnas också extra många konserter, festivaler och andra evenemang i hela Norge.

“Jag bara älskar norrmännens entusiasm över alla påsktraditioner.”

“Min lokala affär började sälja påskchoklad i början av februari, och folk blev som tokiga och började handla hejvilt. Då förstod jag att påsken i Norge skulle bli något alldeles speciellt”, berättar Silvia.

“Under de kommande veckorna blev det mer och mer tydligt att norrmännen verkligen gillar den här högtiden”, tillägger hon och förklarar att den norska påsken är helt annorlunda än vad hon är vad vid i USA.

Här handlar påsken om skidåkning, Jo Nesbø och Kvikk Lunsj. När jag växte upp i USA satte vi på oss en fin klänning, hade påskäggsjakt i kyrkan och gick sedan hem för att äta deviled eggs (fyllda ägghalvor). Jag tror faktiskt inte att jag hade upplevt en påsk med snö innan jag flyttade till Norge, så jag hade aldrig tänkt på det som en skidsemester.”

“Under påsken betyder afterski att man myser med en spännande bok.”

“Jag bara älskar norrmännens entusiasm över alla påsktraditioner,” fortsätter Silvia. “Alla vill upp till fjällen och åka skidor, äta Kvikk Lunsj och apelsiner, dricka Solo och läsa deckare – det är i alla fall så det framstår för en utomstående. Det är också underbart att alla firar att vintern är slut fast det ligger massor med snö på marken. I USA hade jag nog blivit deppig om det snöade över påsken, men i Norge verkar det som om en påsk utan snö skulle vara en ren katastrof – då skulle vi nog få skaffa rullskidor allihop.”

När man bor i ett stort skidområde som Rauland kan dock påskfirandet bli lite väl överväldigande ibland, tycker Silvia – det är som om hela landet blir lite galet under påsken. “Det är som en enda lång fest, och även om det fortfarande är ganska kallt ute så åker många skidor i t-shirt och solar i snön. Det är bisarrt!”

Two couples enjoying the snowy landscape surrounding a cabin in Rauland
Rauland.
Photo: CH / Visitnorway.com

“Jag menar, här bor ungefär 1 000 personer, men under påsken kan det bli över 10 000! Men det är jättekul. Det är så mycket som händer, och folk skrattar och är glada.”

Förutom när deckarna kommer fram då, och alla får ett betydligt mer allvarligt ansiktsuttryck. Att läsa spännande romaner över påsken har blivit en typisk norsk tradition. Påsken i Norge betyder deckare, helt enkelt.

“Jag bodde i sex länder innan jag flyttade till Norge, och jag har aldrig varit med om att man läser deckare över påsken. Jag vet inte var den här traditionen kommer ifrån, men jag gillar tanken på att komma tillbaka till stugan efter en dag i skidbacken och kura ihop sig med en läskig bok.”

Även om påskfirandet kan bli lite mycket ibland känner sig Silvia hemma i Rauland.

“Jag har bosatt mig permanent i Norge.”

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Norge i påsk

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök efter evenemang som passar dig.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen