Skip to main content

Den medeltida pilgrimsgården Budsjord

Gör som de medeltida pilgrimerna och stanna till på gården Budsjord i Gudbrandsdalen. Kanske serveras det älgtacos till middag!

En pilgrimsvandring är till stor del en vandring genom Norges historia: Längs vägen passerar du den ena kulturskatten efter den andra. Budsjord är en av dessa.

När arkitekten Erik Langdalen köpte Budsjord 2012 återvände han till barndomens paradis. Hans farfar bodde i närheten, bara 15 minuter från gården, och de stannade ofta till på eftermiddagsfika. Vid långbordet i det gamla köket fick Erik och hans partner en dag veta att gården var till salu – men inte till vem som helst. Köparen skulle vara någon med koppling till gården.

Budsjord är en unik gård med ett antal välbevarade hus och byggnader.

"Gården var i bruk fram till 1958", säger Erik. "När vi tog över Budsjord såg den i princip ut som den gjorde i slutet av 1800-talet, och med all utrustning som använts på gården genom århundradena. Allt har tagits hand om väl".

Boende för pilgrimer

Precis som förr i tiden är Budsjord den sista anhalten innan den tuffa vandringen genom Dovrefjell. Den tidigare ägaren öppnade gården för evenemang och övernattning år 1995.

Erik har restaurerat många av gårdshusen med hjälp av lokala hantverkare, och numera finns flera övernattningsalternativ. Bo i dubbelrum med bäddad säng, eller ta med egen sovsäck och dela rum med andra pilgrimer.

Intressanta konversationer

"En pilgrim är en speciell sorts gäst, som ofta sprider ett visst lugn omkring sig", menar Erik.

"Pilgrimsvandringar brukar väcka många tankar, och efter en lång vandring uppskattas sådant vi annars tar för givet – god mat, en varm dusch och en skön säng. Pilgrimer från olika länder och med olika bakgrund hittar ofta mycket att prata om runt bordet."

Konserter och utställningar

Erik vill att Budsjord ska vara en mötesplats för både lokalbefolkningen och gäster, och han organiserar därför gärna utställningar och konserter. Han har också påbörjat ett stort projekt som går ut på att ta vara på och fotografera allting på gården, med en plan att på sikt göra om ladan till museum.

Erik är professor vid arkitekt- och designhögskolan i Oslo, och han låter ofta sina elever komma ut till Budsjord för att de ska lära sig mer om lokala byggtraditioner.

Gourmetmat

Erik samarbetar nära med lokala leverantörer för att kunna servera regionala specialiteter.

"God mat är viktigt här på Budsjord", säger Erik, "vare sig det handlar om en enkel frukost, pilgrimssoppa eller våfflor med gräddfil vid långbordet i Sørstuggu, eller om vi ordnar fest för 25 personer i Nordstuggu."

"Vår kock Eva är från Dovreskogen, och hon vet en hel del om byns gastronomiska traditioner. Vi samarbetar också med kocken Håkon Magne Skjøren från Folldal, och är stolta över att kunna erbjuda rätter som görs på lokala råvaror.

Älgtacos och vin från Toscana

När vi besökte Budsjord serverades älgtacos tillsammans med specialimporterat vin från Toscana.

"Det kan låta märkligt att vi serverar tacos här. Men det är en rätt som kallas Morr och som faktiskt är typisk för Dovre", säger Erik och ler.

Morr lagas på älgkött som steks med lök och potatis och sedan läggs i lefse, ett slags tunnbröd. De serveras med gräddfil på stiliga, blåmönstrade tallrikar. Det är utan tvekan den bästa taco vi någonsin har ätit.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor