Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Budsjord
Budsjord.
Photo: pilegrimsleden.no
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Gör som de medeltida pilgrimerna och stanna till på gården Budsjord i Gudbrandsdalen. Kanske serveras det älgtacos till middag!

En pilgrimsvandring är till stor del en vandring genom Norges historia: Längs vägen passerar du den ena kulturskatten efter den andra. Budsjord är en av dessa.

När arkitekten Erik Langdalen köpte Budsjord 2012 återvände han till barndomens paradis. Hans farfar bodde i närheten, bara 15 minuter från gården, och de stannade ofta till på eftermiddagsfika. Vid långbordet i det gamla köket fick Erik och hans partner en dag veta att gården var till salu – men inte till vem som helst. Köparen skulle vara någon med koppling till gården.

Budsjord

Budsjord.
Photo: pilegrimsleden.no

Budsjord är en unik gård med ett antal välbevarade hus och byggnader.

"Gården var i bruk fram till 1958", säger Erik. "När vi tog över Budsjord såg den i princip ut som den gjorde i slutet av 1800-talet, och med all utrustning som använts på gården genom århundradena. Allt har tagits hand om väl".

Boende för pilgrimer

Precis som förr i tiden är Budsjord sista anhalt innan den tuffa vandringen genom Dovrefjell. Den tidigare ägaren öppnade gården för evenemang och övernattning år 1995.

Erik har restaurerat många av gårdshusen med hjälp av lokala hantverkare, och numera finns flera övernattningsalternativ. Bo i dubbelrum med bäddad säng, eller ta med egen sovsäck och dela rum med andra pilgrimer.

Intressanta konversationer

"En pilgrim är en speciell sorts gäst, som ofta sprider ett visst lugn omkring sig", menar Erik.

"Pilgrimsvandringar brukar väcka många tankar, och efter en lång vandring uppskattas sådant vi annars tar för givet – god mat, en varm dusch och en skön säng.

Pilgrimer från olika länder och med olika bakgrund hittar ofta mycket att prata om runt bordet."

Konserter och utställningar

Erik vill att Budsjord ska vara en mötesplats för både lokalbefolkningen och gäster, och han organiserar därför gärna utställningar och konserter. Han har också påbörjat ett stort projekt som går ut på att ta vara på och fotografera allting på gården, med en plan att på sikt göra om ladan till museum.

Erik är professor vid arkitekt- och designhögskolan i Oslo, och han låter ofta sina elever komma ut till Budsjord för att de ska lära sig mer om lokala byggtraditioner.

Budsjord

Budsjord.
Photo: pilegrimsleden.no

Gourmetmat

Erik har ett nära samarbete med lokala leverantörer för att kunna servera regionala specialiteter.

"God mat är viktigt här på Budsjord", säger Erik, "vare sig det handlar om en enkel frukost, pilgrimssoppa eller våfflor med gräddfil vid långbordet i Sørstuggu, eller om vi ordnar fest för 25 personer i Nordstuggu."

"Vår kock Eva är från Dovreskogen, och hon vet en hel del om byns gastronomiska traditioner. Vi samarbetar också med kocken Håkon Magne Skjøren från Folldal, och är stolta över att kunna erbjuda rätter som görs på lokala råvaror.

Älgtacos och vin från Toscana

När vi besökte Budsjord serverades älgtacos tillsammans med specialimporterat vin från Toscana.

"Det kan låta märkligt att vi serverar tacos här. Men det är en rätt som kallas Morr och som faktiskt är typisk för Dovre", säger Erik och ler.

Morr lagas på älgkött som steks med lök och potatis och sedan läggs i lefse, ett slags tunnbröd. De serveras med gräddfil på stiliga, blåmönstrade tallrikar. Det är utan tvekan den bästa taco vi någonsin har ätit.

De norska fjellvettreglena

Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Förbered dig inför resan till bergen, och ha respekt för naturen – även om du är van vid fjällvandringar. Här är några enkla råd.

  1. Planera turen väl och tala om för någon vart du ska och när du tänker komma tillbaka.
  2. Anpassa turen efter förmåga och lokala förhållanden.
  3. Var uppmärksam på vädret och eventuella lavinvarningar.
  4. Var beredd på dåligt väder och frost, även på kortare turer.
  5. Ta med all utrustning du behöver så att du kan hjälpa dig själv och andra vid behov.
  6. Välj säkra vägar. Var medveten om vad som kännetecknar lavinterräng och riskerna med isiga områden.
  7. Använd karta och kompass, så att du alltid vet var du befinner dig.
  8. Vänd om i tid – det är ingen skam i att ge upp.
  9. Spara på energin och sök skydd vid behov.

Läs de norska fjellvettreglene i sin helhet.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad