There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Hostelling International – porten till Norge
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Vy express – bussresor över hela Norge
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2019
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Gör som de medeltida pilgrimerna och stanna till på gården Budsjord i Gudbrandsdalen. Kanske serveras det älgtacos till middag!
S:t Olavsleden består av nio pilgrimsleder som går till domkyrkan Nidarosdomen i Trondheim. Lederna består av totalt cirka 3 000 kilometer fridfulla landskap och går genom idylliska byar med ett starkt kulturarv.
En pilgrimsvandring är till stor del en vandring genom Norges historia: Längs vägen passerar du den ena kulturskatten efter den andra. Budsjord är en av dessa.
När arkitekten Erik Langdalen köpte Budsjord 2012 återvände han till barndomens paradis. Hans farfar bodde i närheten, bara 15 minuter från gården, och de stannade ofta till på eftermiddagsfika. Vid långbordet i det gamla köket fick Erik och hans partner en dag veta att gården var till salu – men inte till vem som helst. Köparen skulle vara någon med koppling till gården.
Budsjord är en unik gård med ett antal välbevarade hus och byggnader.
"Gården var i bruk fram till 1958", säger Erik. "När vi tog över Budsjord såg den i princip ut som den gjorde i slutet av 1800-talet, och med all utrustning som använts på gården genom århundradena. Allt har tagits hand om väl".
Precis som förr i tiden är Budsjord den sista anhalten innan den tuffa vandringen genom Dovrefjell. Den tidigare ägaren öppnade gården för evenemang och övernattning år 1995.
Erik har restaurerat många av gårdshusen med hjälp av lokala hantverkare, och numera finns flera övernattningsalternativ. Bo i dubbelrum med bäddad säng, eller ta med egen sovsäck och dela rum med andra pilgrimer.
"En pilgrim är en speciell sorts gäst, som ofta sprider ett visst lugn omkring sig", menar Erik.
"Pilgrimsvandringar brukar väcka många tankar, och efter en lång vandring uppskattas sådant vi annars tar för givet – god mat, en varm dusch och en skön säng. Pilgrimer från olika länder och med olika bakgrund hittar ofta mycket att prata om runt bordet."
Erik vill att Budsjord ska vara en mötesplats för både lokalbefolkningen och gäster, och han organiserar därför gärna utställningar och konserter. Han har också påbörjat ett stort projekt som går ut på att ta vara på och fotografera allting på gården, med en plan att på sikt göra om ladan till museum.
Erik är professor vid arkitekt- och designhögskolan i Oslo, och han låter ofta sina elever komma ut till Budsjord för att de ska lära sig mer om lokala byggtraditioner.
Erik samarbetar nära med lokala leverantörer för att kunna servera regionala specialiteter.
"God mat är viktigt här på Budsjord", säger Erik, "vare sig det handlar om en enkel frukost, pilgrimssoppa eller våfflor med gräddfil vid långbordet i Sørstuggu, eller om vi ordnar fest för 25 personer i Nordstuggu."
"Vår kock Eva är från Dovreskogen, och hon vet en hel del om byns gastronomiska traditioner. Vi samarbetar också med kocken Håkon Magne Skjøren från Folldal, och är stolta över att kunna erbjuda rätter som görs på lokala råvaror.
När vi besökte Budsjord serverades älgtacos tillsammans med specialimporterat vin från Toscana.
"Det kan låta märkligt att vi serverar tacos här. Men det är en rätt som kallas Morr och som faktiskt är typisk för Dovre", säger Erik och ler.
Morr lagas på älgkött som steks med lök och potatis och sedan läggs i lefse, ett slags tunnbröd. De serveras med gräddfil på stiliga, blåmönstrade tallrikar. Det är utan tvekan den bästa taco vi någonsin har ätit.
S:t Olavsleden består av nio pilgrimsleder som går till domkyrkan Nidarosdomen i Trondheim. Lederna består av totalt cirka 3 000 kilometer fridfulla landskap och går genom idylliska byar med ett starkt kulturarv.
Sugen på att själv ge dig av till fots mot Trondheim? På S:t Olavsledens webbsida hittar du mängder av tips och information.
Planera pilgrimsvandringen på egen hand, ta hjälp av en resexpert eller gå med på en guidad tur.
Hitta tips och information på S:t Olavsledens webbsida.
Skräddarsy din egen resa med Pilgrimsledens turplaneraren.
Ladda ner och skriv ut din egen karta.
Upplev norsk kultur, lär dig norsk historia och ta del av en europeisk tradition – att pilgrimsvandra är en resa i mer än en bemärkelse.
På Sygard Grytting kan hungriga pilgrimer kalasa på kött och fisk från närliggande skogar och fjäll, hembakat bröd, och marmelad på bär från trädgården.
Vad är det som får tre unga killar att ge sig ut som pilgrimer på ett vandringsäventyr med vildmarkscamping?
Är det möjligt att återfå tron på livet bara genom att gå? Kes Blans från Nederländerna lyckades bli fri från cancer, men förlorade förmågan att lita på livet. En pilgrimsfärd från Oslo till Trondheim förändrade allt.
Norges attityd till sina mattraditioner har förändrats radikalt de senaste åren. Idag satsar man stort på lokal mat och firar gärna vad som är typiskt norskt.
Du behöver inte ha massor med erfarenhet för att gå på tur i Norge. Här finns något för alla, oavsett om du är nybörjare eller en rutinerad vandrare.
Ta del av några praktiska tips innan du ger dig ut på vandringsäventyr i den norska vildmarken. Var väl förberedd, tänk på säkerheten och lär dig packa som ett proffs.
Med allt fler trappor i norska fjällen blir vandringsturen både enklare och säkrare. Men oroa dig inte, den som vill har fortfarande alla chanser att välja utmanande turer och få ett tufft träningspass på köpet.
I många norska storstäder finns det bästa av två världar - ett livligt stadsliv och fridfulla naturområden. Kolla in de här tipsen och ta nästa citybreak till nya höjder.
Bekanta dig med några av Norges mest fotogeniska men mindre kända sevärdheter.
Utomhustränaren Lasse Tufte föredrar lugna platser med frisk luft, fin utsikt, roliga aktiviteter och lagom lite folk.
Mellan Norges höga fjäll hittar man ett antal vackra dalar med utmärkta vandringsleder. Här är några av de bästa.
Vare sig du är ute efter naturliga kickar eller intressanta museer, fridfulla vandringsturer eller tips på restauranger - här hittar du förslag på natur och kultur i Norge.
Norges sex regioner skiljer sig mycket från varandra. Lär känna en region i taget så får du se själv – kanske blir du förvånad över hur mycket det finns att upptäcka!
Planera Norgesemestern i god tid så får du ut mer av dina surt förvärvade semesterdagar.
Kos, brunost och 17:e maj. Även om du har koll på typiska norska företeelser finns det nog ett och annat att lära sig här!
Tillbaka till toppen