Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The Midsundtrappene stairs to Rørsethornet in Molde in Northwest, Fjord Norway.
The Midsundtrappene stairs to Rørsethornet in Molde in Northwest, Fjord Norway.
Midsundtrappene to Rørsethornet in Molde.
Photo: Mattias Fredriksson
Midsundtrappene to Rørsethornet in Molde.
Photo: Mattias Fredriksson

Trappa upp vandringsturen

Three people hiking the Helgelandstrappa sherpa stairs in Mosjøen, Helgeland, Northern Norway
Three people hiking the Helgelandstrappa sherpa stairs in Mosjøen, Helgeland, Northern Norway
Helgelandstrappa in Mosjøen.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life / Helgeland Reiseliv
Helgelandstrappa in Mosjøen.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life / Helgeland Reiseliv
Trappa upp vandringsturen
Man admiring view after hiking the Flørli mountain stairway in Lysefjord, Fjord Norway
Man admiring view after hiking the Flørli mountain stairway in Lysefjord, Fjord Norway
Hiking the Flørli stairs in Lysefjord.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Hiking the Flørli stairs in Lysefjord.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Trappa upp vandringsturen

Med allt fler trappor i norska fjällen blir vandringsturen både enklare och säkrare. Men oroa dig inte, den som vill har fortfarande alla chanser att välja utmanande turer och få ett tufft träningspass på köpet. Kolla in några av Norges mest spektakulära sten- och trätrappor nedan.

Funderar du på hur du kan svarva spirorna utan att behöva gå till gymmet? Prova några av alla vackra trappor som hela tiden byggs längs norska vandringsleder. På toppen belönas du med hisnande vyer - även om du förmodligen kommer att tappa andan några gånger också på väg upp.

Trapporna gör det lättare och säkrare att komma upp, och kanske ännu viktigare - de skyddar den sårbara naturen. Så håll dig till trapporna, även om lårmusklerna protesterar. Och se för all del till att stå stadigt när du stannar till för att njuta av utsikten eller knäppa några bilder, så du inte riskerar att snubbla.

Geirr Vetti är VD för Stibyggjaren, ett företag som bygger vandringsspår och har mer än 300 norska projekt på meritlistan. När det ska konstrueras trappor i fjällen brukar de anställa sherpor från Nepal. Här följer Vettis rekommendationer på några av Norges längsta och mest spektakulära vandringsleder med trappor.

 1. 1. Flørli-trappan i Lysefjord

  Flørli-trappan ovanför Lysefjord är en av världens längsta trätrappor. De 4 444 stegen tar dig från Flørli och hela vägen upp till sjön Ternevatnet, 740 meter högre upp. Om du vill göra en rundtur kan du gå tillbaka längs den 100 år gamla rallarvägen. Det är en krävande tur, så se till att förbereda dig ordentligt.

  Fler förslag i området: Ta färjan till den lilla byn Flørli. Här hittar du både restauranger och boendemöjligheter. Det finns också en mängd andra vandringsleder i omnejden, och de klassiska turerna till Preikestolen och Kjerag finns båda inom räckhåll. Närmsta storstad är Stavanger.

 2. 2. Midsundtrappene vid Molde

  Den 2 200 steg långa stentrappan på ön Otrøya i området Nordvest leder till Rørsethornet, som ligger 659 meter över havet. På vägen upp breder en panoramautsikt över havet och skärgården ut sig. Var bara medveten om att vissa delar är ganska branta. 

  För en lättare vandringstur kan du ta dig upp på det närliggande berget Digergubben (527 meter över havet), där du "bara" har 1 400 trappsteg till toppen.

  Fler förslag i området: Ta en tur till ”rosornas stad” Molde eller Ålesund, som är känd för sin speciella jugendarkitektur. I närheten hittar du också Atlanterhavsveien, som har kallats världens vackraste bilresa upprepade gånger.

 3. 3. Helgelandstrappa i Nord-Norge

  Helgelandstrappa i Mosjøen är Norges längsta stentrappa, och de 3 000 stegen tar dig upp på det 818 meter höga Øyfjellet i Helgeland. Om du tycker benen har jobbat tillräckligt på vägen upp kan du alltid ta dig ner med regionens längsta zipline, som går över laxälven Vefsna. Du landar i trädgården hos Fru Haugans, Nord-Norges äldsta hotell.

  Fler förslag i området: Mosjøen har en samling vackra gamla trähus som förtjänar uppmärksamhet. Du kan också prova Mosjøens via ferrata, fiska lax eller åka på forsränning i Vefsnaälven. Alternativt kan du göra en guidad tur av den 500 meter långa grottan Øyfjellgrotta. Du hittar allt detta längs E6.

 4. 4. Prestholtstien i Geilo

  Hallingskarvetbergen reser sig som en enorm, förstenad våg på Hardangervidda, en av Norges största bergsplatåer som ligger i närheten av Geilo. Från den idylliska gården Prestholtsetra har du ungefär en kilometer – runt 2 500 trappsteg – att ta itu med innan du får njuta av den underbara utsikten. Följ samma spår tillbaka eller fortsätt på den 6,5 kilometer långa vandringen längs Prestholtstien.

  I Eggedal, mindre än två timmar bort, kan du klättra uppför trappan längs den vackra Madonnastien, som har utsetts till Norges populäraste vandringsled.

  Fler förslag i området: Geilo har fantastisk vandrings- och cykelterräng med möjligheter till allsköns roliga aktiviteter, till exempel mountainbike i skidbackarna i Geilo Summer Park. Avsluta med shopping och ett besök i ostfabriken i Hol.

 5. 5. Oppstemten till Ulriken i Bergen

  Om du tar dig an bergstoppen Ulriken till fots istället för att åka upp med linbanan har du 290 meter och 1 300 trappsteg att se fram emot. Väl uppe väntar en enastående utsikt över Bergen. Du kan alltid ta linbanan på vägen tillbaka, eller susa ner med zipline.

  Stentrappan som följer Stoltzekleiven upp till Sandviksfjellet är ett något enklare alternativ med bara 800 steg.

  Fler förslag i området: Bergen är Norges näst största stad med många attraktioner, till exempel hansahamnen Bryggen. Staden kallas ofta ”porten till fjordarna” tack vare närheten till fantastiska Sognefjorden och Hardangerfjorden.

 6. 6. Vegatrappa i Nord-Norge

  På UNESCO-ön Vega har lokalbefolkningen själva byggt en imponerande trätrappa i naturen. Efter nästan 2 000 trappsteg 450 meter högre upp kan du andas ut. Du har då nått toppen av berget Ravnfloget och har panoramautsikt över havet och öarna längs kusten.

  Fler förslag i området: På Vegaöarna håller man en gammal tradition vid liv: Man har byggt holkar till områdets ejdrar och samlar in fjäderdun från övergivna ejderbon. Åk gärna och titta på de här speciella fågelbona. Andra sommaraktiviteter är kajakpaddling, cykling och via ferrata-klättring (bland annat till Ravnfloget).

 7. 7. Sherpatrappan i Tromsø

  Tromsø förbinds Fløyvegen (85 meter över havet) och linbanan Fjellheisen (421 meter över havet) av en stentrappa med 1 300 steg. Du kan alltså välja om du vill gå upp, eller ner, eller både upp och ner.

  Fler förslag i området: Universitetsstaden Tromsø har ett livligt nöjesliv med allt från spännande restauranger till intressanta museer. Det är också nära till flera friluftsområden som erbjuder mängder av aktiviteter: Lyngen, Sommarøy, Kvaløya och Senja.

 8. 8. Reinebringen i Lofoten

  Denna krävande men givande vandringsled går upp till Reine, en riktig pärla i södra Lofoten – men den som lider av höjdskräck bör se sig om efter en lättare tur! Efter hundratals branta trappsteg mellan vilda bergstoppar lär utsikten över Vestfjorden och de små fiskebyarna Reine och Hamnøy få hjärtat att ta ett extra skutt. Ta säkerheten på allvar och gör bara turen när det är fint väder.

  Fler förslag i området: Besök några av Lofotens pittoreska fiskebyar och konstgallerier, eller upptäck omgivningarnas vita sandstränder och pampiga fjäll. Ta en kurs i bergsklättring, surfing eller dykning, passa på att fiska eller hyr kajak.

 9. 9. Ruiplassen i Dalen, Telemark

  I Dalen, som ligger i Telemark, kan du klättra upp för den branta, 810 steg långa trappan till den gamla gården Rui. Det är en tur med historiska rötter, och längs vägen kan du bekanta dig med de så kallade Rui-jentene, två speciella systrar som var knappt 120 centimeter långa i strumplästen. Trots kärva förhållanden bodde de kvar här hela livet. De lämnade faktiskt bara Telemark en enda gång i livet - när de blev inbjudna att besöka kungen i Oslo!

  Fler förslag i området: Efter resan kan du koppla av i den unika panoramabastun Soria Moria vid Bandaksjön eller bo på det anrika hotellet Dalen. Telemarkskanalen slutar här, så det är en utmärkt idé att ta sig hit med båt genom slussarna.

 10. 10. Rødøyløva på Helgelandskysten

  Vandringen upp till ståtliga Rødøyløva på ön Rødøy är en av de vackraste turerna du kan göra längs den nationella turistvägen Helgelandskysten. Mer än 1 000 trappsteg hjälper dig upp till toppen, där en oslagbar utsikt breder ut sig över tusentals små öar, rev och vita sandstränder. Turen blir extra magisk under midnattssolen.

  Fler förslag i området: Rødøy är ett paradis för kajakpaddling, och glaciären Svartisen ligger bara en kort bilresa bort.

 11. 11. Munketreppene i Hardanger

  Gå upp för Norges äldsta stentrappa. Dessa 616 trappsteg byggdes av engelska cisterciensermunkar i början av 1200-talet. Syftet var att förbättra vägen mellan Hardangerfjorden och bergsplatån Hardangervidda. De lade också grunden till fruktodlingarna som ännu idag förknippas med den idylliska byn Lofthus. Trappan utgör en del av Drottning Sonjas vackra vandringsled, som går mellan Kinsarvik och Lofthus.

  Hardangerfjord kan du också passa på att ta de 2 000 stegen i sherpatrappan längs Buførevegen, en historisk pilgrimsled mellan Reisæter och Botsvatnsjön.

  Fler förslag i området: Hardanger erbjuder åtskilliga aktiviteter och vandringsleder, däribland den ikoniska turen till Trolltunga. Besök gärna några av områdets intressanta museer och pittoreska fruktträdgårdar, som är särskilda kända för sin ciderproduktion.

 Vandra genom någon av landets storslagna dalar eller få upp pulsen med våra 10 topptips för adrenalinsökare. Boka en skräddarsydd resa med Up Norge!

Lämna platsen som du fann den

Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Det är en prioritet att hålla det så, både för lokalbefolkningens och turisternas skull.

Tänk på att göra ett så litet fotavtryck som möjligt. "Lämna platsen i samma skick som du skulle skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Res grönt i Norge

Norge steg för steg

Här hittar du ännu fler vandringar där delar av eller hela turen består av trappor.

Lämna platsen som du fann den

Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Det är en prioritet att hålla det så, både för lokalbefolkningens och turisternas skull.

Tänk på att göra ett så litet fotavtryck som möjligt. "Lämna platsen i samma skick som du skulle skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Res grönt i Norge

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hitta din vandringstur

Det bästa med vandring är att det finns leder på alla nivåer. Sök efter turer som passar din förmåga och ambitionsnivå!

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen