Skip to main content

Vandringstips

Innan du ger dig ut på ett vandringsäventyr i den norska vildmarken, ta en stund att fundera över det praktiska. Var förberedd, var säker och packa din ryggsäck som ett vandringsproffs.

Observera att de här listorna i första hand gäller vandringsturer på sommaren, och bygger på rekommendationer från DNT:s (Den Norske Turistforenings) webbsida (information på engelska). Om du främst vandrar längs skogs- och kuststigar kan du ofta packa ännu lättare.

Tänk på att ta med ordentligt med varma kläder om du vandrar under resten av året. Kolla in DNT:s lista över den viktigaste vinterutrustningen.

Rätt klädd


Var beredd på det oväntade, det är nog det allra bästa rådet när du packar för vandringsäventyret. Kom ihåg att vädret kan skifta snabbt hela året, oavsett hur det ser ut när du ger dig ut. Det gäller inte minst i fjällen.

Skaffa riktiga vandringskängor – vanliga träningsskor har inte tillräckligt bra grepp och stöd för vandringsturer, särskilt om du ska en bit upp i bergen.

Klä dig i lager så blir det lättare att justera temperaturen. Satsa på ull, som till skillnad från bomull och polyester både andas och håller värmen, även om det skulle bli blött. Ull är gull, som norrmännen säger. Fleece är ett annat bra material, särskilt på vinterturer.

 • Närmast kroppen: underkläder i ull eller syntet (tunn tröja och långkalsonger, strumpor).
 • Mellanlager: Ylle- eller fleecetröja. På vintern behövs också ett par överdragsbyxor.
 • Ytterlager: Vandringsbyxor och vindjacka/anorak eller allväderjacka. Se till att det yttersta lagret är vind- och vattentätt.

Använd solskydd – solen kan vara förrädiskt stark, även på vintern och även i molnigt och blåsigt väder.

Väder och vind


Det är inte alltid solen skiner i Norge. Var noga med attkolla väderprognosen innan du ger dig ut!

Somrarna kan vara väldigt sköna, med temperaturer uppåt 25 grader, men vädret kan under hela året växla snabbt. Ett gott råd är att alltid kolla vad prognosen säger och vara beredd på alla typer av väder.

På 1 000 meters höjd eller högre ligger dagstemperaturen ofta mellan 15 och 19 grader på sommaren, och lite kallare än så när det regnar. Våren och hösten är svalare, men vad gör det när naturen är så vacker. Det är lika storslaget på våren när allt vaknar till liv som på hösten med alla spektakulära färger.

Läs mer om årstider och klimat i Norge

Säkerheten


Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Förbered dig inför resan till bergen, och ha respekt för naturen – även om du är van vid fjällvandringar. Här är några enkla råd.

 1. Planera turen väl och tala om för någon vart du ska och när du tänker komma tillbaka.
 2. Anpassa turen efter förmåga och lokala förhållanden.
 3. Var uppmärksam på vädret och eventuella lavinvarningar.
 4. Var beredd på dåligt väder och frost, även på kortare turer.
 5. Ta med all utrustning du behöver så att du kan hjälpa dig själv och andra vid behov.
 6. Välj säkra vägar. Var medveten om vad som kännetecknar lavinterräng och riskerna med isiga områden.
 7. Använd karta och kompass, så att du alltid vet var du befinner dig.
 8. Vänd om i tid – det är ingen skam i att ge upp.
 9. Spara på energin och sök skydd vid behov.

Läs mer om säkerhet i fjällen

Allemansrätten


Liksom andra nordiska länder har Norge en allemansrätt, som uppmuntrar befolkningen och besökare att njuta av naturen. Se bara till att du är medveten om reglerna som gäller.

Den norska allemansrätten lagstadgades år 1957 och ger sedan dess alla människor rätt att vistas fritt i naturen – till och med på större privata ägor.

Den här rätten bygger på några enkla regler och förordningar: Var hänsynsfull och omtänksam. Skräpa inte ner och gör ingen skada. Lämna helt enkelt platsen som du själv skulle vilja finna den.

Allemansrätten avser så kallade oinhägnade områden, vilket avser mark som inte odlas. I Norge gäller det stora delar längs kusten, myrar, skogar och berg. Det gäller dock inte obrukad mark som återfinns inom odlade markområden på mindre öar.

Läs mer om allemansrätten


Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Nyligen besökta sidor