Skip to main content

Där natur möter konst

Besök imponerande skulpturparker som Vigelandsparken, Ekebergparken och Kistefos, och njut av fantastisk konst i det fria. Flera av parkerna är gratis och perfekta för en dagsutflykt med familj eller vänner.

Det är vanligt att uppleva konst på museer och gallerier, men i Norge kan man se otaliga mästerverk mitt i naturen. De här konstverken lever i symbios med sin omgivning, och vädret och årstiderna blir en del av upplevelsen.

Vigelandsparken

Vigelandsparken i Frogner, Oslo är helt unik. Här finns mer än 200 skulpturer av konstnären Gustav Vigeland, vilket gör den till världens största skulpturpark med verk av en enda konstnär.

Några av de mest kända skulpturerna är Sinnataggen, Monolitten och Livshjulet. Ungefär en miljon besökare varje år gör Vigelandsparken till en av Norges mest populära attraktioner.

Bredvid parken kan du också titta in på det fascinerande Vigelandsmuseet. Se Vigelands tidiga verk, porträtt och skulpturer, samt gipsmodellerna som användes till skulpturerna.

Du tar dig till parken med spårvagn eller buss, eller med tunnelbana till station Majorstuen.

Ekebergparken – från Renoir till Hirst

Kombinera det bästa av kultur och natur i Ekebergparken, en skulpturpark som ligger på en kulle strax väster om stans centrum.

Parken har en fantastisk panoramautsikt över Oslo och Oslofjorden. Här finns 40 skulpturer och konstinstallationer, bland annat verk av internationella ikoner som Renoir, Rodin, Dali och Hirst. Bland parkens framstående norska konstnärer hittar du Per Ung, Dyre Vaa och Per Inge Bjørlo. Ett genomgående tema är kvinnlighet.

Avsluta gärna besöket med en fika på mysiga Karlsborg Spiseforretning eller på eleganta Ekeberg Restaurang.

Ta spårvagn 13 eller 19, eller buss 34 eller 74 från centrum.

Roseslottet

Roseslottet vid Frognerseteren (tunnelbanestation) är en utomhusinstallation som skapades av bröderna Vebjørn och Eimund Sand för att uttrycka tacksamhet till demokratin. Parken öppnades i juni 2020, 80 år efter att Norge ockuperades av Nazityskland och 75 år efter dess befrielse. Många av de nästan 300 konstverken består av mäktiga målningar, installationer och skulpturer.

Här hålls även guidade turer, föreläsningar, konserter och en mängd olika evenemang året runt. Du har också en makalös utsikt över Oslo, och det är lätt att kombinera besöket med det berömda backhoppnings- och skidmuseet i Holmenkollen.

Parken har öppet varje dag (se webbplats för entréavgift och mer information). Observera att installationen kommer att hålla stängt under 2025.

Kistefos-Museet

Ett annat måste är den enorma skulpturparken på Kistefos-museet (entréavgift, se webbplats för mer information) i Jevnaker, Hadeland, cirka en timmes med bil norr om Oslo.

Det är en av Norges största skulpturparker med 52 verk av framstående samtida konstnärer, inklusive Yayoi Kusama, Olafur Eliasson, Anish Kapoor, Fernando Botero, Tony Cragg och Elmgreen & Dragset. En av huvudattraktionerna är spegelfontänen Veien til stillhet av Jeppe Hein (tips: ta med ett klädombyte till barnen!).

Sist men inte minst: Bara att se The Twist, den fantastiska skulpturliknande museibyggnaden som fungerar som en bro över älven, är värd resan i sig!

Henie Onstad skulpturpark

Henie Onstad kunstsenter ligger på Høvikodden, 20 minuter med bil eller 12 minuter med tåg från centrala Oslo till Sandvika, strax väster om stan.

Detta berömda galleri omges av en skulpturpark med 30 verk av norska och internationella konstnärer. Bland de mest kända verken finns Arnold Haukelands Solskulptur, Trygve Fredriksens Filipstadbanan och flera verk av Inge Bjørlo, Kai Nilsen och Camilla Løw, för att nämna några.

Kombinera besöket med en promenad längs stranden och ett dopp i sjön!

Skulpturparken vid Bærums Verk

Bærums Verk är ett unikt hantverks- och shoppingområde som ligger i det före detta järnbruket som var livsnerven i Bærum sedan början av 1600-talet. Du åker dit på 25 minuter med bil eller buss väster om Oslo.

Promenera bland idylliska träbyggnader längs älven. Här finns mer än 40 butiker, konstnärsverkstäder, gallerier och matställen. För att inte tala om skulpturparken med mer än 30 skulpturer av Norges främsta konstnärer.

Kulturdestinationen Ramme

Kulturdestinasjonen Ramme är en mindre känd pärla i Hvitsten i Vestby, en 30-minuters bilresa söder om Oslo.

Här kan du uppleva den otroliga parken Havlyst och Ramme Fjordhotell. Smaka på utsökt ekologisk mat från Ramme krog och restaurang, caféet och den underbara gårdsbutiken.

År 1910 köpte Edvard Munch ett hus på Nedre Ramme. Han behöll huset fram till sin död 1944. Gå i Munchs fotspår, besök hans villa och upplev hans verk på Ramme billedgalleri. Du får också se ikonisk konst av andra konstnärer som Oda Krogh och "trollmålaren" Theodor Kittelsen.

Skulpturlandskap Nordland

I Nord-Norge är Skulpturlandskap Nordland ett hett tips.

Mellan 1992 och 2015 skapades inte mindre än 34 skulpturer och installationer utomhus i 32 kommuner i Nordland (samt en kommun i Troms). Konstnärer som Kjell Erik Killi Olsen, Anish Kapoor, Bård Breivik och Sissel Tolaas har bidragit med konstverk.

Du kan också upptäcka konst i naturen på bilsemestern!

Kolla till exempel upp Matias Faldbakkens Skyldner i Kjøllen på den nationella turistvägen i Rondane.

Nationella turistvägar

Upplev färgstark gatukonst över hela landet.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor