Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Knarvik church
Knarvik church.
Photo: Hundven-Clements Photography
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Gamla traditioner, nya grepp

Samtidigt som att Oslo håller på att bli en internationell metropol, dyker det ena prestigefyllda projektet efter det andra upp på den norska landsbygden. Norsk arkitektur är mer spännande än någonsin tidigare.

De flesta associerar Norge med berg, skogar och fjordar, långa sommardagar och kalla vinternätter. Medeltida stavkyrkor, fjällbyar och 1 000 år gamla städer vittnar om Norges historia med jordbruk och industrier.

Som kontrast går den nuvarande utvecklingen i rasande fart. Urbana projekt och moderna arkitektoniska pärlor har gett landet en flygande start på 2000-talet.

Oslo är Europas snabbast växande huvudstad. Omfattande utvecklingsprojekt håller på att förvandla staden till en toppmodern storstad. Oslos rötter går tillbaka till vikingatiden, men är också en guldgruva för modernistisk arkitektur, som arkitekturkritikern Martin Filler har påpekat. Arkitekten Sverre Fehn (1924-2009) är känd för att kombinera modernistiska idéer med traditionella nordiska former och material. Han har haft ett enormt inflytande på senare generationers arkitekter, inte minst tack vare hans undervisning på Arkitektur- och designhøgskolen i Oslo.

Många av projekten återspeglar naturens kraftfulla kontraster. Trä och andra vanliga, hållbara material används gärna på nya och innovativa sätt.

Den eleganta utsiktspaviljongen Snøhetta Viewpoint på Tverrfjellet och det glaciär-liknande operahuset i Oslo för tankarna till de landskap som inspirerade dem. Juvet Landscape Hotel och de närliggande installationerna längs den nationella turistvägen Geiranger - Trollstigen smälter in med det omgivande landskapet på ett storartat sätt. Det har definitivt blivit populärt att bygga i trä igen, det märks tydligt i projekt som Knarviks Community Church eller höghuset The Tree i Bergen – som med sina 51 meter faktiskt är det högsta trähuset i världen.

Arkitekturtidskriften Dwell har sammanfattat Norges ställning mellan gamla traditioner och nya arkitektoniska grepp: "Norway is pointing the way fjordwards".

The Opera house in Oslo
Oslo.
Photo: Christopher Hagelund – Visitnorway.com
Viewpoint Snøhetta, Hjerkinn, Dovre
Dovre.
Photo: CH / Visitnorway.com
Borgund Stave Church
Borgund.
Photo: Øyvind Heen - Visitnorway.com
Barcode, Oslo
Barcode, Olso.
Photo: C H/Visit Norway
Ad

Oslo: Arbete pågår

Oslos tar vara på sitt arv som går mer än 1 000 år tillbaka i tiden. Samtidigt är stora förändringar på gång i den norska huvudstaden, med flera pågående utvecklingsprojekt.

I början på 2000-talet var stora delar av Oslos kustområden ganska svåråtkomliga för allmänheten. De upptogs nästan helt av bilvägar, hamnar och industriområden. Det här håller på att ändras i ett storskaligt projekt.

En helt ny stadsdel växer fram i området mellan det nya operahuset och höghusen som går under namnet "Barcode", och som redan har gett staden en ny silhuett. Ett nytt Edvard Munch-museum och biblioteket Deichman byggs invid operahuset, liksom nya lägenheter, företag och en lång strandpromenad.

På andra sidan den historiska fästningen Akershus ligger den lilla halvön Tjuvholmen. Här finns numera moderna designbostäder och hotell samt Renzo Pianos konstmuseum Astrup Fearnley. I närheten är stadens nya nationalmuseum under konstruktion, vid en gammal järnvägsstation.

I innerstan har området "Vulkan" uppstått runt några gamla industribyggnader vid Akerselva. År 2012 öppnade Mathallen, en av flera gamla industriella byggnader längs älven som fått nytt liv. Här hittar du god mat, kultur och ett livligt nattliv.

Allt är dock inte nytt i Oslo. Det finns till exempel flera kända och mindre kända funkis-juveler från 1900-talet, som Villa Stenersen, Villa Dammann, Ekebergrestauranten och badplatsen Ingierstrand. Läs mer om Oslo.

Magnifik marmor i Oslos operahus

Nu går vi till kyrkan!

Många likställer nog norsk arkitektur med de gamla stavkyrkorna, som fick sitt namn efter trästolparna (staver på norska) de byggdes med.

Ungefär 30 av stavkyrkorna finns kvar idag. Två fina exempel är den välbevarade Borgund stavkyrka och Urnes stavkyrka, som finns på UNESCO:s världsarvslista. Båda är från 1100-talet. Läs mer om Norges stavkyrkor.

Kika in i Lom stavkyrka

Vissa av stavkyrkornas arkitektoniska drag återfinns i Norges moderna kyrkor, om än i nya former. Ett nytt landmärke är den hyllade Knarvik kirke strax norr om Bergen. Reiulf Ramstad Arkitekter står bakom denna dramatiska men fredliga träkyrka.

Å andra sidan har vissa nya kyrkor brutit bestämt med stavkyrkornas traditioner. Den nu 50-åriga Ishavskatedralen i Tromsø är ett mästerverk som för tankarna både till de omgivande bergen och till Sydney Opera House. Oslos Mortensrud kirke från 2002 har uppmärksammats för sin ovanliga konstruktion i stål, glas och sten.

I Norge finns också världens nordligaste medeltida katedral. Landet kristnades för tusen år sedan, under kungarna Olaf II Haraldsson och Olav Tryggvason. Olaf II Haraldsson kanoniserades som katolskt helgon i domkyrkan Nidarosdomen (i dagens Trondheim) efter sin död i slaget vid Stiklestad. 

Nidarosdomen började byggas år 1070 kring hans gravplats och avslutades cirka 200 år senare.

Naturen, naturligtvis

Norges nybyggen, vare sig det gäller hus, stugor eller offentliga byggnader, använder sig mycket av trä och sten. Formerna är ofta enkla men för samtidigt tankarna till berg och glaciärer.

I många fall fokuserar arkitekterna på varma, öppna ytor som fångar det dyrbara dagsljuset. Det är ingen dum idé i ett land där vintersolen går ner strax efter lunchtid, om den överhuvudtaget går upp. De här byggnaderna ritas med de omgivande landskapet och befintliga byggnader i åtanke, ofta med drag av symbolik.

Ett typiskt exempel är Juvet Landscape Hotel nära Geirangerfjorden, paviljongen Snøhetta Viewpoint på berget Tverrfjellet, och Knut Hamsunsenteret på Hamarøy. Detsamma gäller många privata bostäder och stugor, som Jensen & Skodvins sommarhus Storfjord, Reiulf Ramstads fjällstuga Split View Mountain Lodge och Atelier Oslos basalt-täckta stuga vid Norderhov.

Även i städerna finns byggnader som följer den här mallen. Oslos flerfaldigt prisbelönta, miljömässigt hållbara hyreshus D36 Green House, till exempel, som ligger i en liten park där den smälter in i omgivningarna.

Sist men inte minst förtjänar Norges nationella turistvägar att nämnas i detta sammanhang. De nationella turistvägarna går längs några av Norges mest spektakulära och vackra vägar, med åtskilliga spännande byggnader, arkitektoniskt intressanta rastplatser och utsiktsplatser. Upplevelsen förhöjs av den omgivande naturen, som är ett konstverk i sin egen rätt.

Ta en titt på den nationella turistvägen Hardangervidda

Se Norges arkitektoniska mästerverk på 7 dagar

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad