Skip to main content

NATIONELLA FÄSTNINGAR

Häng med på promenad genom norsk militärhistoria.

Många av Norges mest kända fästningar ligger idylliskt till.

Som den majestätiska Oscarsborg Fæstning. Den ligger på en ö bara fem minuter med färja från den lilla staden Drøbak, eller en och en halv timme med båt från Oslo på sommaren.

Fästningen mitt i Oslofjorden har en historia som sträcker sig ända till 1640.

Varje sommar ges stora operaföreställningar utomhus på den vackra borggården.

Ta med barnen på en guidad tur genom de underjordiska gångarna, ät en god middag, kolla in konstgalleriet, njut av avkopplande spa eller bara slappa en stund på öns strand.

Där kan du också övernatta om du vill!

I Oslo får du inte missa Akershus Fæstning. Den ståtliga och anrika byggnaden ger en god inblick i stadens historia, och utsikten över hamn och fjord går verkligen inte av för hackor.

Akershus fästning byggdes redan 1299, och är idag en populär plats för större kulturevenemang som konserter. Stanna till vid besökscentret, besök Norsk Hjemmefrontsmuseum där du kan få en guidad tur.

Boka bord på Festningen restaurant eller ta bara en öl med solig utsikt över stan.

I Halden, nära den svenska gränsen, ligger Fredriksten Fæstning. Det är Norges största gränsfästning, med härlig utsikt över staden och fjordarna runtomkring.

Häng med på guidad tur, njut av en konsert eller ta en skön promenad i solnedgången.

Det finns ett par restauranger och ett kafé vid fästningen också.

En bit längre norrut ligger Kongsvinger Fæstning, med rötter i 1600-talet. Här får du uppleva Norges unika militärhistoria ihop med fantastiska panoramavyer över floden Glomma.

Ta en promenad på fästningens stjärnformade vall och gör ett besök på museet. Gör också en tur till de charmiga trähusen i Øvrebyen i Kongsvinger, som ligger precis nedanför.

Övernatta på det storslagna Festningen Hotel & Resort och ät en god middag i kunglig miljö.

Bergenhus Fæstning har anor ända från början av 1500-talet. Kolla in museet, och ta en promenad bland de gamla husen och befästningarna som ligger bara en kort promenad från det UNESCO-listade området Bryggen.

Är du i Bergen på sommaren? Missa då inte Bergenfest, en av de största utomhusfestivalerna i Norge – och som äger rum innanför fästningens murar!

Grunden till Kristiansten Fæstning lades redan 1681, och idag är den ett av Trondheims främsta landmärken. Här bjuds du på strålande utsikt, och vill du se solnedgången över staden och fjällen är det här helt rätt ställe.

Besök museet, ta en bit mat eller fika, och kom ihåg att kolla in om det är några kulturevenemang på gång under ditt besök!

Suger på mer?

Se fler förslag här under!

Planera resan

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor