Skip to main content

Upptäck Norges Michelin-restauranger

År 2025 fick två norska restauranger sin första Michelinstjärna: Omakase by Sergey Pak och Gaptrast, som båda ligger i Bergen. Med hela 22 Michelinrestauranger har Norge blivit en stor destination inom gastronomi.

Två nya restauranger med Michelinstjärnor

Norge har blivit ett drömresmål för matälskare. Landet är redan känt för sin storslagna natur och får nu också internationell uppmärksamhet för sitt nyskapande kök, hållbara råvaror och kockar i världsklass.

Det norska köket har starka rötter i lokala traditioner men lyfts av moderna och internationella tekniker. Här finns ett tydligt fokus på säsongens råvaror. Huvudrollerna spelas av fisk och skaldjur, vilt, vilda örter och närodlade grönsaker. Det är en vinnande kombination som har gett fler och fler norska restauranger en stjärna i Michelinguiden.

Favoriter med två och tre stjärnor

Vid 2025 års utdelning av Michelinstjärnor i Norden stärkte Bergen sin ställning som en kulinarisk toppdestination. Två restauranger belönades med sin första stjärna: Omakase by Sergey Pak och Gaptrast.

Lysverket, som ligger i det fina museet KODE 4, behöll sin stjärna.

Maeemo i Oslo och Re-Naa i Stavanger behöll sina tre stjärnor. Kontrast i Oslo har fortfarande två.

Restauranger med en Michelinstjärna

Förutom de senaste vinnarna har även följande norska restauranger en stjärna på den prestigefyllda listan:

  • Bar Amour, Oslo

  • Stallen, Oslo

  • À L’aise, Oslo

  • Mon Oncle, Oslo

  • Savage, Oslo

  • Statholdergaarden, Oslo

  • Hot Shop, Oslo

  • Hyde, Oslo

  • Sabi Omakase, Oslo

  • Lysverket, Bergen

  • Iris, Fjord Norway

  • Hermetikken, Stavanger

  • Sabi Omakase, Stavanger

  • K2, Stavanger

  • Under, Lindesnes

  • Speilsalen, Trondheim

  • Fagn, Trondheim

Restauranger som är värda resan

Att vara med i Michelinguiden är en av de finaste utmärkelserna man kan få i den kulinariska världen.

Däcktillverkarna och bröderna André och Édouard Michelin skapade Michelinguiden år 1900 som en praktisk guidebok för franska motorister. På 1930-talet fick guiden större geografisk spridning. De började också dela ut stjärnor till Europas bästa restauranger varje år.

Tre stjärnor i Le Guide Michelin innebär att en restaurang är "värd en resa i sig". Två stjärnor betyder att den är "värd en omväg" och en stjärna står för "en mycket bra restaurang i sin kategori".

Hitta fler imponerande norska restauranger i Michelinguiden.

Bocuse d'Or-mästarnas hemland

Norge har tagit hem många segrar och pallplatser i Bocuse d'Or, världens mest prestigefyllda mattävling. Tävlingen hölls första gången 1987, och Norge är faktiskt det land som har flest Bocuse d'Or-medaljer för närvarande.

Norska kockar har alltså byggt upp ett utmärkt rykte utomlands, och det norska köket är här för att stanna! Har du bokat bord än?

Restauranger med Michelinstjärna i Oslo

  • Maaemo, 3 stjärnor: Hyllad för sina eteriska rätter som tillagas uteslutande med ekologiska och vilda norska råvaror.
  • Kontrast, 2 stjärnor: Skandinavisk elegans möter kulinarisk kreativitet. Här skapas säsongsbaserade rätter och djärva smaker med etiska metoder.
  • Statholdergaarden, 1 stjärna: Denna klassiker på Oslos fine dining-scen erbjuder lyxiga, norska smaker.
  • À L'aise, 1 stjärna: Fransk finkrog med norsk elegans som ger en underbar matupplevelse i luftig miljö.
  • Hot Shop, 1 stjärna: Minimalistiskt hak med en ambitiös, avantgardistisk meny.
  • Bar Amour, 1 stjärna: Lekfullt, avslappnat och stilsäkert. Här serveras lätta rätter med stor finess.
  • Mon Oncle, 1 stjärna: Smakfulla säsongsmenyer med franska och nordiska influenser i intim miljö.
  • Stallen, 1 stjärna: Hyper-lokal matfilosofi med råvaror från närområdets gårdar och skogar.
  • Sabi Omakase Oslo, 1 stjärna: En renodlad sushiupplevelse där varje bit skapas med kompromisslös precision.
  • Savage, 1 stjärna: Vilda råvaror och oväntade smakkombinationer i ständig förändring.
  • HYDE, 1 stjärna: Streetfood möter fine dining i en smakexplosion utöver det vanliga. Obs! HYDE stänger i slutet av 2025.

Restauranger med Michelinstjärna i Trondheim

  • Speilsalen, 1 stjärna: Elegant haute cuisine och klockren, norsk lyx på anrika Britannia Hotel.
  • Fagn, 1 stjärna: Vilda ingredienser och modern hantverksanda i fulländad symbios.

Restauranger med Michelinstjärna i Bergen och Fjord Norge (Vestlandet)

  • Omakase by Sergey Pak, 1 stjärna (Bergen): Intim sushi i Edomae-stil där lokala råvaror möter japansk teknik.
  • Lysverket, 1 stjärna (Bergen): Fisk- och skaldjursrätter från den norska västkusten i modern tappning med internationell touch.
  • Gaptrast, 1 stjärna (Bergen): Moderna rätter med lokal förankring serveras med värme och precision.
  • Iris, 1 stjärna (Fjord Norge): Följ med på en kulinarisk resa som speglar naturen och ger en upplevelse för alla sinnen.

Restauranger med Michelinstjärna i Stavanger och Sørlandet

  • RE-NAA, 3 stjärnor (Stavanger): Personlig fine dining där varje rätt lyfter fram Norges natur på ett unikt sätt.
  • Hermetikken, 1 stjärna (Stavanger): Berättelser och teknik möts i rätter som satsar stort på fermenterad och konserverad mat.
  • K2, 1 stjärna (Stavanger): Nya tekniker och lokala smaker med personlig prägel.
  • Sabi Omakase Stavanger, 1 stjärna (Stavanger): Omakase på toppnivå – en exklusiv resa under ledning av en mästare.
  • Under, 1 stjärna (Lindesnes): Världens största undervattensrestaurang med en futuristisk meny under havsytan.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor