Skip to main content

Upptäck de norska Michelinrestaurangerna

Under 2023 fick sex norska restauranger sin första stjärna. Hela 20 norska restauranger finns nu med på Michelinguidens lista över Nordens bästa restauranger. Läs mer om hur du bäst kan uppleva den nordiska matrevolutionen!

I Michelinguiden 2023 behåller Maaemo sina tre stjärnor och RE-NAA tilldelades två stjärnor.

Enligt guiden är Maaemo "en exceptionell matupplevelse i en dramatisk matsal med högt i tak, där det öppna köket är teatraliskt belyst och tiden tycks stå stilla. Överraskningsmenyn har snillrikt utformade och minnesvärda rätter med sublima smaker och texturer ..." Maaemo har också tilldelats en Michelin Green Star för sin satsning på hållbarhet.

Den tvåstjärniga RE-NAA är fortfarande "väl värd en omväg".

Sex nya stjärnor

À L'aise, Mon Oncle, Stallen, Sabi Omakase och Savage i Oslo är alla nya tillskott i den nordiska utgåvan av Michelinguiden, med en stjärna vardera. K2 i Stavanger fick också sin första stjärna i år, och dessutom en Green Star.

Mia Kondrup och hennes team på À L'aise i Oslo fick också motta ett Welcome and Service Award.

På den nya och exklusiva listan för 2023 finns också de enstjärniga restaurangerna Sabi Omakase i Stavanger, Under i Lindesnes, Bare og Lysverket i Bergen, Speilsalen, och restaurangerna Fagn i Trondheim samt Statholdergaarden, Kontrast, Hot Shop, Hyde och Schlägergården i Oslo.

Restauranger värda resan

I den kulinariska världen är det en bedrift i sig själv att inkluderas i den legendariska Michelinguiden som kom ut första gången 1900.

Guiden skapades av däckproducenterna och bröderna André och Édouard Michelin som en praktisk guidebok för franska motorister. Under 1930-talet utökade guiden geografiskt och fokuserade på en årlig utdelning av stjärnor till Europas bästa restauranger.

Tre stjärnor i le Guide Michelin betyder att restaurangen är "värd en resa i sig", två stjärnor innebär att den är "värd en omväg" och en stjärna betyder "exceptionell bra restaurang i sin kategori."

Landet med alla stjärnkockar

Norska kockar har upparbetat sig ett storartat rykte utomlands med flera segrar och pallplaceringar i världens mest förnäma tävling för kockar, Bocuse d'Or. Sedan tävlingen grundades 1987 har Norge vunnit fem guld-, tre silver- och fyra bronsmedaljer. Det gör att Norge, på delad plats med Frankrike, är landet som vunnit flest priser i Bocuse d'Or någonsin.

En av Norges mest erfarna stjärnkockar Christian André Pettersen vann sin andra bronsmedalj i tävlingen 2021, det förra bronset fick han 2019.

Pettersen vann priset för sina delikata och överraskande arktiska smaker. En stor del av Pettersens inspiration är hämtad från uppväxten med en filippinsk mor och en norsk far som båda är kockar i Bodø, strax norr om polcirkeln.

Det norska köket är hetare än någonsin och har kommit för att stanna. Har du bokat bord än?

Norska Michelinrestauranger

Boka ett bord och upplev Norges mest exklusiva smaker!

Också med i Michelinguiden:

Hot Shop, Oslo
Schlägergården, Oslo
Hyde, Oslo
À L'aise, Oslo

Mon Oncle, Oslo
Stallen, Oslo
Sabi Omakase, Oslo

Savage, Oslo

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor