Norge har blivit en riktig hotspot för enastående restauranger och matproducenter som ger dig en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga:
Maaemo, Oslo
.
Photo:
Esben Holmboe Bang
Maaemo, Oslo
.
Photo:
Esben Holmboe Bang
MAAEMO
Suktar du efter upplevelsen av en restaurang i världsklassen? Då är det Maaemo i Oslo du söker. I 2018 blev restaurangen rankad som världens 35:e bästa restaurang.
Maaemo är den första restaurangen i Norge som fått tre stjärnor i Guide Michelin.
Här är det viktigt att du bokar i tid!
MAAEMO in Oslo
.
Photo:
Bleed/True stories
Maeemo in Oslo
.
Photo:
Bleed/True stories
RE-NAA
Som den enda restaurangen med två stjärnor i Guide Michelin 2021 är gourmetrestaurangen RE-NAA en av juvelerna bland Michelinrestauranger i Norge.
Restaurangen ligger i Stavanger längs Norges västkust. Menyn är inspirerad av det lokala landskapet och ger dig en helt unik kulinarisk upplevelse.
Re-naa in Stavanger
.
Photo:
Lars Petter Pettersen
Re-naa in Stavanger
.
Photo:
Lars Petter Pettersen
UNDER
Under satte södra Norge på Michelinkartan med sin första stjärna 2020.
Belägen i Lindesnes är den här spektakulära undervattensrestaurangen världens största i sitt slag.
Upplev havet medan du äter på fem och en halv meters djup - en utsikt som blir ett minne för livet!
Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway
.
Photo:
Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong
Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway
.
Photo:
Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong
CORNELIUS
Har du hört om en "meteorologisk meny"? På Cornelius i Bergen sätter kocken ihop dagens meny baserat på vädret och tillgången på råvaror. Det är en av Norges bästa fisk- och skaldjursrestauranger, inspirerad av de lokala fjordarnas skönhet.
Restaurangen ligger på ön Holmen, en kort båtresa från Bryggen.
Cornelius Bergen
.
Photo:
Giovanni Tagini / Visit Norway
Cornelius Bergen
.
Photo:
Giovanni Tagini / Visit Norway
Oslo är inte bara huvudstad, men ett populärt kulinariskt resmål för matfantaster. Här finns allt från prisvärd internationell mat från foodtrucks och saluhallar, till den främsta nordiska kokkonsten på lyxiga restauranger.
Mathallen, Oslo
.
Photo:
Fredrikke Wiheden / Visitnorway.com
Mathallen, Oslo
.
Photo:
Fredrikke Wiheden / Visitnorway.com
SPEILSALEN BRITANNIA
Folk börjar få smak för Trøndelag och matkulturen där. Så pass mycket att regionen hedrats med utnämningen European Region of Gastronomy 2022.
I lyxigt elegant atmosfär i Speilsalen på Britannia Hotell i Trondheim, kan du uppleva en stjärnbelönad matresa skapad av Christopher Davidsen, officiell världsmästare i kulinarisk konst och silvermedaljör i Bocuse d'Or.
Speilsalen in Trondheim
.
Photo:
Dreyer and Hensley
Speilsalen in Trondheim
.
Photo:
Dreyer and Hensley
CREDO
Credo i Trondheim har inte bara en Michelinstjärna, de har även fått det första priset från Michelin för hållbarhet 2019.
Restaurangens unika atmosfär ger dig känslan av att vara på resa genom Trøndelags bondgårdar, sjöar och odlingar.
Något av det mest unika med norska mattraditioner är att maten ofta kommer direkt från producenten till tallriken.
Kvitnes farm in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Kvitnes farm in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Kvitnes Gård
Stjärnkockar och topprestauranger är inte bara ett storstadsfenomen...
På Kvitnes gård i Vesterålen i Nord-Norge får du lyxig mat i hemtrevlig atmosfär. Med några av världens bästa råvaror, tillagade av en av Norges främsta kockar, Halvar Ellingsen, kommer du serveras en måltid du sent ska glömma.
För liknande högklassiga (och hållbara!) matupplevelser i lantlig idyll, boka bord hos Boen gård nära Kristiansand eller Engø gård i Vestfold.
Food at Kvitnes gård in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Food at Kvitnes gård in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Några av landets mest kända kockar, som fjällmatsexperten Arne Brimi (på bilden), håller till i Vianvang i Lom eller Bocuse d'Or-vinnaren Ørjan Johannessen, vars matkonst du kan njuta av i Bekkjarvik i Austevoll i Fjord Norge (Vestlandet).
Tack vare våra saftigt smakrika äpplen, ligger Norge på världstoppen i tillverkning av cider. Speciellt i Hardanger, landets främsta region för hantverkscider. Sider frå Hardanger (cider från Hardanger) är en skyddad ursprungsbeteckning - på samma sätt som Champagne.
Cider from Hardanger
.
Photo:
Visit Hardangerfjord / Anders og Magga AS / Trigger Oslo / Visitnorway.com
Cider from Hardanger
.
Photo:
Visit Hardangerfjord / Anders og Magga AS / Trigger Oslo / Visitnorway.com