Skip to main content

Norges bästa restauranger

och matupplevelser

Wow...det där var otroligt gott!

Det finns mat - och det finns mat för gudar.

Norge har blivit en riktig hotspot för enastående restauranger och matproducenter som ger dig en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga:

MAAEMO

Suktar du efter upplevelsen av en restaurang i världsklassen? Då är det Maaemo i Oslo du söker. I 2018 blev restaurangen rankad som världens 35:e bästa restaurang.

Maaemo är den första restaurangen i Norge som fått tre stjärnor i Guide Michelin. 

Här är det viktigt att du bokar i tid!

RE-NAA

Som den enda restaurangen med två stjärnor i Guide Michelin 2021 är gourmetrestaurangen RE-NAA  en av juvelerna bland Michelinrestauranger i Norge.

Restaurangen ligger i Stavanger längs Norges västkust. Menyn är inspirerad av det lokala landskapet och ger dig en helt unik kulinarisk upplevelse.

Läs mer om Stavangers topprestauranger.

UNDER

Under satte södra Norge på Michelinkartan med sin första stjärna 2020.

Belägen i Lindesnes är den här spektakulära undervattensrestaurangen världens största i sitt slag.

Upplev havet medan du äter på fem och en halv meters djup - en utsikt som blir ett minne för livet!

CORNELIUS

Har du hört om en "meteorologisk meny"? På Cornelius i Bergen sätter kocken ihop dagens meny baserat på vädret och tillgången på råvaror. Det är en av Norges bästa fisk- och skaldjursrestauranger, inspirerad av de lokala fjordarnas skönhet.

Restaurangen ligger på ön Holmen, en kort båtresa från Bryggen.

Läs mer om topprestauranger i Bergen, som michelinrestaurangen BARE.

Oslo är inte bara huvudstad, men ett populärt kulinariskt resmål för matfantaster. Här finns allt från prisvärd internationell mat från foodtrucks och saluhallar, till den främsta nordiska kokkonsten på lyxiga restauranger.

Läs mer om Oslos topprestauranger.

SPEILSALEN BRITANNIA

Folk börjar få smak för Trøndelag och matkulturen där. Så pass mycket att regionen hedrats med utnämningen European Region of Gastronomy 2022.

I lyxigt elegant atmosfär i Speilsalen på Britannia Hotell i Trondheim, kan du uppleva en stjärnbelönad matresa skapad av Christopher Davidsen, officiell världsmästare i kulinarisk konst och silvermedaljör i Bocuse d'Or.

CREDO

Credo har inte bara en Michelinstjärna, 2019 blev de även Michelinguidens första hållbar restaurang. Credo låg tidigare i Trondheim, men 2024 introducerar de ett nytt koncept på sin nya restaurang på Nasjonalbiblioteket i Oslo!

Läs mer om topprestaurangerna i Trondheim.

Något av det mest unika med norska mattraditioner är att maten ofta kommer direkt från producenten till tallriken.

Kvitnes Gård

Stjärnkockar och topprestauranger är inte bara ett storstadsfenomen...

Kvitnes gård i Vesterålen i Nord-Norge får du lyxig mat i hemtrevlig atmosfär. Med några av världens bästa råvaror, tillagade av en av Norges främsta kockar, Halvar Ellingsen, kommer du serveras en måltid du sent ska glömma.

För liknande högklassiga (och hållbara!) matupplevelser i lantlig idyll, boka bord hos Boen gård nära Kristiansand eller Engø gård i Vestfold.

På Norges exklusiva och traditionsrika hotell och restauranger kan du utforska första rangens lokala matkultur, som fisk- och skaldjur eller råvaror från fjället, med helt vilda smaker!

Några av landets mest kända kockar, som fjällmatsexperten Arne Brimi (på bilden), håller till i Vianvang i Lom eller Bocuse d'Or-vinnaren Ørjan Johannessen, vars matkonst du kan njuta av i Bekkjarvik i Austevoll i Fjord Norge (Vestlandet).

Läs mer om att göra en resa i lantlig lyx här.

Tack vare våra saftigt smakrika äpplen, ligger Norge på världstoppen i tillverkning av cider. Speciellt i Hardanger, landets främsta region för hantverkscider. Sider frå Hardanger (cider från Hardanger) är en skyddad ursprungsbeteckning - på samma sätt som Champagne.

I Nord-Norge serveras ofta renkött och fisk och skaldjur av bästa slag på mysiga, lokala restauranger, som Til Elise i Tromsø och Umami i Harstad. 

Häng med och fiska kungskrabba i Kirkenes och upplev smaken av den helt nykokt, eller prova den världsberömda skreien i Lofoten och Vesterålen.

Som du kan se gömmer den norska matkulturen på många spännande överraskningar, även för gottegrisar...

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor