There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Classic Norway Hotels – från karaktäristiska hotell till autentiska fiskarstugor
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Campcation – Boka camping över hela Norge med Campcation
Campanyon - Upptäck unika och naturnära övernattningsmöjligheter
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur
Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen
Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Stromma – sightseeing med buss och båt i norska städer
My Nordic Travel – gör din egen resplan
Skidsemester i Rauland – Åk skidor i vacker fjällnatur
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Föreställ dig doften av den här viltsteken. Vattnas det i munnen bara vid tanken?
"Norskt viltkött håller världsklass. Det har en distinkt smak och helt annan arom än annat kött”, säger mästerkocken Arne Brimi.
En förklaring är att vilda djur tillbringar hela livet i djupa skogar, på öppna vidder och bland höga fjäll.
”Renkött får till exempel en tydlig smak av fjäll. Från att de föds tidigt på våren strövar renarna fritt i naturen. De lever av det marken erbjuder och förädlar i sin tur växtligheten till sånt vi människor har glädje av", säger Brimi.
På sin restaurang Vianvang i Vågå i Gudbrandsdalen serverar Brimi mängder av läckerheter från den norska naturen. Han håller också kulinariska kurser.
Varje viltregion har sin egen särprägel, menar Brimi. "Smaken påverkas av både mark och växtlighet, och den lokala kulturen bidrar också till matupplevelsen.
Hans bästa tips är att försöka hitta lokala, familjeägda restauranger. Ställen som både serverar fantastisk mat och är medvetna om regionens kultur och historia.
För Brimi handlar en god måltid om mer än bara själva maten. "Att äta viltkött är också att smaka på en kultur och en lång tradition", säger han.
Det var tur att våra förfäder kunde jaga. Den goda tillgången på vilt var i tusentals år en förutsättning för att överleva på de nordliga breddgraderna. Viltkött är fortfarande en viktig del av vårt kulinariska arv, och samerna får renskötseln med modersmjölken.
Norge har några av Europas största vildmarksområden, och hållbar jakt är avgörande för en naturlig balans.
Det förekommer uppfödning av hjort och ren för köttkonsumtion i Norge, men många norrmän jagar antingen själva eller köper kött direkt från andra jägare.
”För mig är jakt ett sätt att hålla sig i harmoni med naturen. Man lär sig att respektera djuren ännu mer genom att använda resurserna på ett hållbart sätt”, säger Brimi.
Brimi betonar att det är viktigt att ta till vara på hela djuret vid matlagning.
”Av stora djur som älg och rådjur kan du göra allt från rökt korv till köttfärsbiffar och långkokt nacke. Och inte minst buljong! Det är ren magi – nästan en helt egen konstform.”
Brimi har lagat mat till kungaparet över öppen eld på norsk TV. Men vad skulle den ultimata vilträtten vara om de besökte hans restaurang? Svaret är enkelt.
”Ripa. Den har allt.”
Och den behöver knappt ens någon smaksättning.
”Tricket med att laga kött är att hålla det enkelt och vara sparsam med kryddorna. En nypa salt är allt som behövs. Jag använder ofta inte ens det utan tillsätter bara en smörklick.”
Vi får absolut inte glömma tillbehören! Potatis, morötter, lingon – och så något gott i glaset.
”Norska rotfrukter är det perfekta komplementet, och det finns så många fantastiska odlare häromkring!”
Brysselkål, broccoli och svamp passar också bra till vilt. "Och löksås är en norsk klassiker till kokt kött", lägger Brimi till.
Brimi serverar alltid vatten till sina måltider. Utöver det handlar det mest om tycke och smak. Både vin och öl passar bra till viltkött.
Själv föredrar han juice på lokalt odlad frukt, och det finns många att välja mellan. ”Jag köper äppeljuice från Nyhuus gard i Telemark. De skördar precis innan frukten är helt mogen, vilket ger en perfekt balanserad sötma. Och så hjälper fruktsaften till att bryta ner fettet i munnen, avslutar Brimi.
Vilda bär ger också en fin touch – som tillbehör till själva måltiden eller som en fin avslutning. Det är nog svårt att avrunda en härlig viltmåltid på bättre sätt än med hjortron och vispgrädde.
Viltkött från lokala jägare finns i de flesta norska livsmedelsbutiker. Det finns också gott om gårdsbutiker och bondemarknader som säljer kött du antingen kan ta med dig på utflykten eller laga själv i semesterstugan.
Sist men inte minst, Norge är fullt av restauranger med vilt som traditionell husmanskost eller som gourmetmat. På vissa håll finns unika läckerheter som renköttspizza med kantareller, älgburgare eller viltkebab.
Gör en kulinarisk resa genom Norge med VY ekspress. Checka in på några av Norges vackraste gårdar eller bo på ett unikt pensionat.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Upplev ljuvligt naturliga smaker i allt från rökt kött, prisbelönta ostar och havets läckerheter till sötsaker som bär, våfflor och världens bästa cider!
Vet du vad brunost är? Lär dig mer om den traditionella norska osten och ta chansen att provsmaka.
"Norskt viltkött är i världsklass. Det har en distinkt smak och helt annan arom än annat kött ”, säger mästerkocken Arne Brimi. Upptäck det unika med Norskt viltkött.
I Norge är man lika tokiga i bullar som vi är i Sverige. På norsk mark är du aldrig långt ifrån en nybakad bolle, som de kallas. Och de finns i otaliga varianter, med eller utan glasyr, kokos eller till och med brunost!
Kungskrabba, getost, klippfisk och renkött. Upptäck matdestinationerna som ger dig den äkta smaken av Norge.
Norge har blivit en riktig hotspot för enastående restauranger och matproducenter som ger dig en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga! Vårt långsträckta land har både hav och land, fjäll och dalar, vi kan locka med matupplevelser du inte får någon annanstans.
Tillbaka till toppen