Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Christian André Pettersens bronsmedalj i Bocuse d’Or 2019 betydde inte bara en plats på prispallen för Pettersen. Bronsmedaljen gjorde också Norge till landet med flest medaljer någonsin i världens största matlagningstävling.

Publicerad: 1 februari 2019

Kom och smaka!

Vartannat år ställs 24 av världens bästa kockar mot varandra i Lyon, Frankrike, för att göra upp i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d’Or. Sedan tävlingen startade 1987 har Norge vunnit fem guld, tre silver och nu tre brons. Det gör Norge till landet med flest medaljer i tävlingens historia. 

Tack vare innovativa norska mästerkockar som Pettersen har det skett en kulinarisk revolution i Norge de senaste åren. Men det är inte bara Norge som utmärker sig inom matlagning – det handlar om resten av Norden också. Kenneth Tofth-Hansen från Danmark vann nämligen guld och svenske Sebastian Gibrand norpade åt sig silverplatsen.

Arktisk-asiatisk fusion

Pettersen växte upp i Bodø med en filippinsk mamma och en norsk pappa som arbetade som kock. Uppväxten har påverkat både hans matlagningsteknik och kulinariska vision, och det ger nu resultat: Han imponerade på domarna i Bocuse d'Or med sina arktisk-asiatiska fusion. ”Min identitet, min person och min mat har samma ursprung: En perfekt mix av öst och väst, Norge och Asien, det naturliga och det tekniska”, säger han. Han säger också att ”tävlingen framhäver yrket på ett viktigt sätt samtidigt som den främjar intresset för Norge som matdestination".

Matlagning i världsklass

Flera andra norska kockar har fått ett globalt rykte och under de senaste åren har allt fler restauranger tilldelats stjärnor i Michelinguiden. År 2016 blev Maaemo Norges första restaurang med tre stjärnor i Michelinguiden. I mars 2019 öppnar restaurang Under som också blir världens största undervattensrestaurang. Det ger alla matentusiaster ytterligare ett skäl att besöka Norge under 2019.

Förutom Bocuse d’Or har Norge imponerat i flera andra internationella tävlingar. I november 2018 vann Fanaost från Ostegården guldmedalj under World Cheese Awards i Bergen. Dessutom gick silvermedaljen till en getost från Telemark. Det var andra gången i historien en norsk ost stod som segrare i världens största osttävling. 2016 utsågs blåmögelosten Kraftkar, från Tingvollost i Fjord Norge, till mästarnas mästare.

Bocuse d’Or

Bocuse d’Or.
Photo: Tom Haga

Lekfull, smart och opretentiös

Några av världens största matkritiker utforskar nu den norska matlagningsscenen. ”Egalitär och uppriktig, Norges tolkning av ny nordisk matlagning är lekfull, smart och opretentiös”, menar Alexander Lombrano i New York Times. Han menar också att det inte är Michelin som bäst definierar det norska köket, utan snarare den lokala matkulturen med landets utsökta skaldjur och säsongens närproducerade ingredienser.

Om Bocuse d’Or

Bocuse d’Or är världsmästerskapet i matlagning som äger rum vartannat år i Lyon, Frankrike, där kockar från 24 länder gör upp om världsmästartiteln.

Sedan tävlingen startade 1987 har Norge tagit fem guld, tre silver och tre brons.

Christian André Pettersens mat kan upplevas på restaurang Mondo i Stavangerregionen.

Tidigare vinnare och deras restauranger

Bent Stiansen
Restaurang: StatholdergaardenOslo

Charles Tjessem
Restaurang: Villa Skeiene i Sandnes i Stavangerregionen

Geir Skeie
Restaurang: Brygga 11 i Sandefjord

Ørjan Johannessen
Restaurang: Bekkjarvik Gjestgiveri, i Austevolls kommun söder om Bergen

Norska delikatesser

Vad ska man köpa med sig hem från Norgeresan? Norska delikatesser, förstås!

“Røkelaks” (rökt norsk lax)
Köp hel eller färdigskivad lax och avnjut med gravlaxsås. 

“Ørret” (öring)
Öring är lite sötare än lax. Den som törs kan också prova på rakfisk som är en delvis fermenterad variant.

“Brunost”
Det blir inte mer norskt än brunost – finns i många varianter med olika styrka. 

“Sild” (sill)
Sill förekommer liksom i Sverige med massor av olika marinader och smaker.

“Flatbrød”
Norskt tunnbröd är lite annorlunda än våra svenska varianter – prova så får du se! Avnjuts med rökt kött och gräddfil eller som tillbehör  till soppa och grytor.

“Lefse”
En slags tunnbröd som görs på potatis, mjöl, mjölk och smör.

Kaffe
Norska kaffebryggerier har haft stora framgångar i flera internationella tävlingar.

Våfflor
Ungefär som svenska våfflor, men serveras gärna med brunost.

Mera mat

×
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen