Skip to main content

Norge – det mest prisbelönta landet i Bocuse d'Or

Visste du att Norge har kammat hem flest Bocuse d'Or-medaljer i tävlingens historia? Norska kockar fortsätter att imponera på domarna. 2025 fick laget specialpris i kategorin Tema på tallrik.

Rekordmånga medaljer

Vartannat år samlas 24 av världens mest lovande kockar i Lyon för att delta i världens mest prestigefyllda kulinariska tävling. Sedan den första tävlingen hölls 1987 har Norge vunnit fem guld, fyra silver och fyra brons. Det innebär att Norge är tävlingens mest prisbelönta land, med fler medaljer än självaste Frankrike i den internationella tävlingen.

I Bocuse d'Or Europe har Norge vunnit fyra guld, två silver och tre brons (hittills!).

Allt detta bekräftar att norska kockar och norsk gastronomi tillhör det absoluta toppskiktet.

Håvard Werkland och hans team tävlade i Lyon 2025, efter att ha säkrat brons på hemmaplan under Bocuse d'Or Europe 2024 i Trondheim. I år gav deras hårda arbete en fjärdeplats samt en särskild utmärkelse för bästa tema på en tallrik. Teamet hyllade norska smaker med en maträtt som bestod av havsgös och hummer, lagad med ingredienser som sellerirot, tryffeltång, selleri och fänkål.

Norges fisk och skaldjur har ett rykte att hålla världsklass. Landets långa kustlinje har alltid varit en viktig källa till mat.

Det kalla, nordliga kustklimatet klimatet gör att fisk och skaldjur växer långsamt, vilket ger dem extra god smak. Det innebär också att de håller sig färska längre.

När Werkland inte tävlar arbetar han som assisterande köksmästare på den berömda Michelinrestaurangen Speilsalen, som finns på Britannia Hotel i Trondheim.

Werklands största passion när han växte upp var spel, och han var inte alls säker på att han ville bli kock. Men han gick klart sin lärlingsutbildning och upptäckte snart att han trots allt hade gjort rätt val.

En nordisk kulinarisk våg

Werkland, Bendi och Pettersen är bara tre av otaliga innovativa och kreativa norska mästerkockar som leder de senaste årens nordiska kulinariska revolution.

Bent Stiansen var den första norrmannen som fick det stora priset 1993. Sedan dess har norska kockar varit med i den internationella finalen 16 av 18 gånger.

Det händer också mycket annat spännande i resten av Norden – alla tre medaljörer 2019 och två av medaljörerna 2025 är skandinaver. Det nordiska köket lockar numera nyfikna foodies från när och fjärran.

Pröva några nya läckerheter på plats i Norge!

Matlagning i världsklass

Många andra norska kockar har också utmärkt internationellt rykte. Dessutom har allt fler norska restauranger fått stjärnor i Michelin-guiden de senaste åren.

Och det är inte allt! Norska ostar har fått många medaljer vid World Cheese Awards, och norsk cider anses numera vara bland de finaste i världen.

Lekfull, smart och opretentiös

Några av världens största matkritiker intresserar sig för Norges matlagningsscen. ”Egalitär och uppriktig, Norges tolkning av ny nordisk matlagning är lekfull, smart och opretentiös”, menar Alexander Lombrano i New York Times, som även menar att de norska delikatesserna är “relativt prisvärda”.

Han skriver att det växande intresset för det norska köket inte definieras på bästa sätt av Michelin, vars dominerande DNA är gallisk gastronomisk förfining. Istället bör den definieras inom ramen av sin lokala matkultur, formad av havets spektakulära delikatesser och den korta men intensiva odlingssäsongen. Vi håller med!

En smak av Norge

Traditionella ingredienser, moderna metoder.

Norska specialiteter

Den norska kokboken

Upptäck läckra recept och gör norska godsaker hemma!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Ät dig genom Norge

Hitta de bästa restaurangerna och matställena inför nästa Norgeresa!

0

Nyligen besökta sidor