Norge har stärkt sin position som landet med flest medaljer i mattävlingen Bocuse d'Ors historia. 2024 tog Håvard Werkland hem brons i Bocuse d'Or Europe i Trondheim, och 2023 säkrade Filip August Bendi silver i den globala Bocuse d'Or-finalen.
Bronsmedalj i Trondheim
Norges kandidat Håvard Werkland knep brons på hemmaplan i Bocuse d'Or Europe 2024. Tävlingen gick av stapeln i Trondheim, som ligger i Trøndelag – European Region of Gastronomy 2022 och Norges främsta matregion.
Kockar från hela Europa lagade mat på lokala ingredienser som har spelat en viktig roll i Norges historia och kulturarv. Under den första utmaningen, den så kallade "fatuppgiften", fick deltagarna använda skrei (arktisk torsk) , kammusslor och stockfisk. Till serveringsutmaningen hade de renkött och Lysholm LINIE Aquavit.
Arne Sørvig, VD för Foundation of Norwegian Gastronomy, förklarar varför Trondheim förtjänar en plats på den kulinariska kartan:
"Trondheim har varit en viktig mötesplats ända sedan vikingatiden, men regionen är också en populär matdestination. En rad geologiska händelser för miljontals år sedan gav Trøndelag en miljö med speciella förutsättningar: bördig jord, fjordar, massor av skaldjur och berg med vilda djur."
Landet med flest medaljer
Håvard Werkland och hans team är Norges medaljhopp i Lyon 2025. När Werkland inte tävlar är han biträdande köksmästare på den berömda Michelin-restaurangen Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim.
Werkland var inte säker på att han ville bli kock och hans största passion i sin ungdom var spel. Han gick ändå klart sin lärlingsutbildning, och upptäckte att han trots allt hade gjort rätt val.
Filip August Bendi var Norges Bocuse-kandidat 2023. Han och hans team nådde sitt mål om en pallplats vid den globala Bocuse d'Or Grand Final i Lyon.
Vartannat år samlas 24 exceptionella kockar i Lyon för att delta i världens mest prestigefyllda kulinariska tävling. Sedan den första tävlingen hölls 1987 har Norge vunnit fem guld, fyra silver och fyra brons i den internationella tävlingen. Det innebär att Norge har flest medaljer i den globala tävlingens historia, till och med fler än Frankrike.
Det visar att Norges kockar och gastronomi håller förstklassig kvalitet. Förutom silvermedaljen vann Norges Leon Haarberg Nilsen priset Best Commis Chef.
I Bocuse d'Or Europe har Norge vunnit fyra guld, två silver och tre brons (hittills!).
En kock med vinnarskalle
Filip August Bendi har beskrivits som en ovanligt tävlingsinriktad och kreativ kock med vinnarskalle. Som 20-åring åkte Bendi till Köpenhamn. Han knackade på dörren till den berömda restaurangen Noma och förklarade att han sökte jobb, och ett jobb fick han.
Bendi åkte senare till Stockholm för att arbeta med stjärnkocken Mathias Dahlgren. Det blev också en tid i New York på Daniel, en restaurang med två Michelin-stjärnor.
När han återvände till Norge jobbade han bland annat som kreativ utvecklare för Oslos anrika Hotel Bristol. Hans nuvarande arbetsgivare är Thon Hotels.
Roliga fakta om kocken Bendi
- Hans favoritingredienser är potatis och lök.
- Han har bott utan kök i över ett halvår.
- En signaturrätt han gör till vänner och familj är omelett (!).
- Han är intresserad av poesi och har skrivit dikter sedan 12 års ålder.
Andra framstående norska kockar
Bendi är inte den enda norska kocken som har tagit hem flera medaljer i tävlingen. År 2021 säkrade Bocuse d'Or Europe-vinnaren Christian André Pettersen sin andra globala bronsmedalj. Det gjorde honom till en av de mest prisbelönta kockarna i tävlingens historia.
Pettersen, en begåvad norrman från lilla Bodø, är utan tvekan en av planetens skickligaste kockar.
För närvarande driver han Nord Matstudio, en cateringfirma och kulinarisk konsultverksamhet i Stavanger, med vännerna Rasmus Johnsen Skoglund och Simon Normann Engen från Nord-Norge. Pettersen är också den kreativa kraften bakom en ny restaurang med panoramautsikt över havet på Wood Hotel, som öppnar i Bodø i maj 2024.
En nordisk kulinarisk våg
Werkland, Bendi och Pettersen är bara tre av otaliga innovativa och kreativa norska mästerkockar som leder de senaste årens nordiska kulinariska revolution.
Bent Stiansen var den första norrmannen som fick det stora priset 1993. Sedan dess har norska kockar varit med i den internationella finalen 16 av 18 gånger.
Det händer också mycket annat spännande i resten av Norden – alla tre medaljörer 2019 och två av medaljörerna 2021 och 2022 är skandinaver. Två av medaljörerna i VM 2023 är från Norden. Den nordiska kulinariska vågen är uppenbarligen långt ifrån över.
Åk till Norge och pröva några av alla nya läckerheter!
Matlagning i världsklass
Många andra norska kockar har också utmärkt internationellt rykte. Dessutom har allt fler norska restauranger fått stjärnor i Michelin-guiden de senaste åren.
Och det är inte allt! Norska ostar har fått många medaljer vid World Cheese Awards, och norsk cider anses numera vara bland de finaste i världen.
Lekfull, smart och opretentiös
Några av världens största matkritiker intresserar sig för Norges matlagningsscen. ”Egalitär och uppriktig, Norges tolkning av ny nordisk matlagning är lekfull, smart och opretentiös”, menar Alexander Lombrano i New York Times, som även menar att de norska delikatesserna är “relativt prisvärda”.
Han skriver att det växande intresset för det norska köket inte definieras på bästa sätt av Michelin, vars dominerande DNA är gallisk gastronomisk förfining. Istället bör den definieras inom ramen av sin lokala matkultur, formad av havets spektakulära delikatesser och den korta men intensiva odlingssäsongen. Vi håller med!
Norsk mat
Kolla in läckra kockrecept och lär dig tillaga traditionella norska läckerheter!
Ta del av våra topperbjudanden
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.