Skip to main content

Norge tar silver i Bocuse d'Or 2023

Den framstående norske kocken Filip August Bendi och hans fantastiska tog silver i Bocuse d'Or 2023!

Norges representant Filip August Bendi och hans lag uppnådde sin målsättning att ta en pallplats i finalen av 2023 års Bocuse d’Or, som gick av stapeln i franska Lyon.

Det innebar ytterligare en framgång för lag Norge, som stärker positionen som det land med flest priser i tävlingens historia – till och med fler än Frankrike. Det är ett kvitto på den höga nivå som norska kockar och landets gastronomi håller. Dessutom fick norske Leon Haarberg Nilsen utmärkelsen The Best Commis Chef.

Nästa år står norska Trondheim värd för Bocuse d'Or Europe 2024. Trondheim och Trøndelag var Europeisk Gastronomiregion 2022 och räknas som Norges främsta matregion.

Vinnarskalle

Filip August Bendi har beskrivits som en otroligt kreativ kock med en riktig vinnarskalle, och är ovanligt tävlingsinriktad som person. När han var 20 åkte han hela vägen till Köpenhamn, knackade på hos den berömda restaurangen Noma och bad om att få jobba där. Personalen sa nej tre gånger, men han lyckades till slut tjata sig in i köket. Han blev sen kvar där i ett helt år!

Efter tiden på Noma begav sig Filip till Stockholm för att jobba under den kände svenska kocken Mathias Dahlgren. Han har sen också arbetat på restaurangen Daniel i New York, som har två stjärnor i Michelinguiden och 2019 rankades av Forbes som en av världens 10 bästa restauranger.

Väl hemma i Norge igen har Filip August Bendi bland annat jobbat med utveckling av det klassiska Hotel Bristol i Oslo och arbetat för Thon Hotels, där han är anställd i dagsläget.

Några roliga fakta:

● Filips favoritingredienser är potatis och lök.
● Han har inte haft ett kök i sitt hem på över ett halvår.
● En av paradrätterna han gärna bjuder vänner och familj på är omelett (!)
● Han är också intresserad av poesi och har skrivit dikter sedan 12-13 årsåldern.

En av världens bästa kockar

Filip August Bendi är inte den enda norska kock som har tagit hem mer än en medalj i tävlingen. 2021 tog den tvåfaldige Bocuse d’Or Europe-vinnaren Christian André Pettersen sin andra bronsmedalj, och blev därmed en av de mest framgångsrika kockarna i tävlingens historia.

Pettersen och hans norska lag har tagit medalj i den tuffa tävlingen inte mindre än tre år i rad: han vann Bocuse d’Or Europe 2018, kom trea i den internationella tävlingen 2019 och van den europeiska tävlingen för andra gången 2020.

2021 belönades Pettersen med bronsmedalj. Den skicklige kocken från nordnorska Bodø befäste i och med det sin position som en av världens allra främsta kockar.

Norge leder prisligan

Bendi och Pettersen är bara två av alla innovativa och kreativa mästerkockar som lett den kulinariska revolutionen i Norge de senaste åren.

Vartannat år ställs 24 av världens bästa kockar mot varandra i Lyon, Frankrike, för att göra upp i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d’Or. Sedan tävlingen hölls för första gången 1987 har Norge tagit fem guld, fyra silver och fyra bronsmedaljer. Norge är ihop med Frankrike det land som kammat hem flest medaljer och utmärkelser i Bocuse d’Or.

Det är mycket spännande på gång i nordisk gastronomi just nu – alla tre medaljer 2019 och två av pallplatserna 2021 och 2022 togs av skandinaviska länder. Den här delen av världen är med andra ord en riktigt het matdestination just nu. I 2023 års upplaga är två av medaljörerna också skandinaver, så framgångsvågen är långt ifrån över. Blir du sugen på att kasta dig ut i nya och spännande smakupplevelser?

Bent Stiansen var förste norrman som fick det stora priset 1993. Efter det har norska kockar varit med i den internationella finalen 16 av 18 gånger.

Matlagning i världsklass

Flera andra norska kockar har fått ett globalt rykte och under de senaste åren har allt fler restauranger tilldelats stjärnor i Michelinguiden. År 2016 blev Maaemo Norges första restaurang med tre stjärnor i Michelinguiden. När världens största undervattensrestaurang Under öppnade 2019 och sedan fick sin michelinstjärna 2020, hamnade Norge ännu högre upp på listan över matdestinationer för seriösa matentusiaster.

Bocuse d’or ifrån det enda tillfälle Norge har utmärkt sig i internationella matlagningstävlingar. 2016 utsågs blåmögelosten Kraftkar, från Tingvollost i Fjord Norge, till mästarnas mästare – den bästa osten genom tiderna.

De norska cidertyperna anses också vara bland de främsta i världen.

Lekfull, smart och opretentiös

Några av världens största matkritiker utforskar nu den norska matlagningsscenen. ”Egalitär och uppriktig, Norges tolkning av ny nordisk matlagning är lekfull, smart och opretentiös”, menar Alexander Lombrano i New York Times, och kallar den till och med "relativt prisvärd".

Han menar också att det inte är Michelin som bäst definierar det norska köket, utan snarare den lokala matkulturen med landets utsökta skaldjur och säsongens närproducerade ingredienser.

Norsk mat

Kolla in läckra kockrecept och lär dig tillaga traditionella norska läckerheter!

Börja laga (på norska)

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor