Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Team Norway in Bocuse D'or.
Team Norway in Bocuse D'or.
Team Norway.
Photo: Foto: Stian Broch
Team Norway.
Photo: Foto: Stian Broch

Norge – det mest prisbelönta landet i Bocuse d'Or

Norge fortsätter att dominera i det prestigefyllda Bocuse d’Or, och under 2022 tog skicklige kocken Filip August Bendi brons i den europeiska upplagan av tävlingen.

Norges representant Filip August Bendi och hans lag tog en pallplats i Bocuse d'Or Europe 2022. Bronsmedaljen garanterar en plats i världsfinalen i Lyon 2023.

Norges kulinariska tävlare har tagit ytterligare en medalj och behåller därmed platsen som etta i tävlingens historia, till och med före Frankrike. Det visar tydligt vilken hög nivå norsk gastronomi och norska kockar håller.

Under tävlingen i Ungern meddelades också att Trondheim står värd för den europeiska Bocuse d’Or 2024. Trondheim och Trøndelag är ”European region of Gastronomy” 2022 och en av Norges viktigaste matregioner.

Filip Augusti Bendi jobbade på ett flertal av världens främsta restauranger, som Noma i Köpenhamn, innan han flyttade tillbaka till Norge för att satsa mot den prestigefyllda Bocuse d’Or-tävlingen. Idag är han creative director på Thon Hotels och har sin bas på Hotel Bristol i Oslo.

Norge tog bronsmedaljen genom Bendis två vackra och vårinspirerade rätter: en baserad på potatis och den andra på rådjur.

Venison dish from Bocuse d'Or 2022.
Bocuse d'Or 2022.
Photo: Tom Haga

En av världens bästa kockar

Förra året tog den tvåfaldige Bocuse d’Or Europe-vinnaren Christian André Pettersen sin andra internationella bronsmedalj, i 2021 års värdsfinal. Han blev därmed en av de framgångsrika kockarna i tävlingens historia.

Pettersen och hans norska lag har tagit medalj i den tuffa tävlingen inte mindre än tre år i rad: han vann Bocuse d’Or Europe 2018, kom trea i den internationella tävlingen 2019 och van den europeiska tävlingen för andra gången 2020.

2021 belönades Pettersen med bronsmedalj. Den skicklige kocken från nordnorska Bodø befäste i och med det sin position som en av världens allra främsta kockar.

Chef presenting food at Bocuse d’Or 2019
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga

Norge leder prisligan

Bendi och Pettersen är bara två av alla innovativa och kreativa mästerkockar som lett den kulinariska revolutionen i Norge de senaste åren.

Vartannat år ställs 24 av världens bästa kockar mot varandra i Lyon, Frankrike, för att göra upp i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d’Or. Sedan tävlingen startade 1987 har Norge vunnit fem guld, tre silver och nu fyra brons. Det gör Norge, tillsammans med Frankrike, till landet med flest internationella utmärkelser i tävlingens historia.

Men det är inte bara Norge som utmärker sig inom matlagning - alla tre medaljörer 2019 och två av medaljörerna 2021 kommer från Skandinavien, så hela regionen är ett hett resmål för den med kulinariskt intresse. 2022 är dessutom två av tre medaljörer i den europeiska tävlingen från våra nordliga breddgrader. Det betyder att den nordiska vågen är långt ifrån över...
Är du sugen på att komma hit och utforska alla läckra och nydanande smaker?

Bent Stiansen var förste norrman som fick det stora priset 1993. Efter det har norska kockar varit med i den internationella finalen 16 av 18 gånger.

Matlagning i världsklass

Flera andra norska kockar har fått ett globalt rykte och under de senaste åren har allt fler restauranger tilldelats stjärnor i Michelinguiden. År 2016 blev Maaemo Norges första restaurang med tre stjärnor i Michelinguiden. När världens största undervattensrestaurang Under öppnade 2019 och sedan fick sin michelinstjärna 2020, hamnade Norge ännu högre upp på listan över matdestinationer för seriösa matentusiaster.

Bocuse d’or ifrån det enda tillfälle Norge har utmärkt sig i internationella matlagningstävlingar. 2016 utsågs blåmögelosten Kraftkar, från Tingvollost i Fjord Norge, till mästarnas mästare – den bästa osten genom tiderna.

De norska cidertyperna anses också vara bland de främsta i världen.

Norwegian chef Christian André Pettersen arranging food on a plate in Bocuse d’Or 2019
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga

Lekfull, smart och opretentiös

Några av världens största matkritiker utforskar nu den norska matlagningsscenen. ”Egalitär och uppriktig, Norges tolkning av ny nordisk matlagning är lekfull, smart och opretentiös”, menar Alexander Lombrano i New York Times, och kallar den till och med "relativt prisvärd".

Han menar också att det inte är Michelin som bäst definierar det norska köket, utan snarare den lokala matkulturen med landets utsökta skaldjur och säsongens närproducerade ingredienser.

Om Bocuse d’Or

Bocuse d’Or är världsmästerskapet i matlagning som äger rum vartannat år i Lyon, Frankrike, där kockar från 24 länder gör upp om världsmästartiteln.

Sedan tävlingen startade 1987 har Norge tagit fem guld, tre silver och fyra brons.

Tidigare vinnare och deras restauranger

Bent Stiansen
Restaurang: StatholdergaardenOslo

Charles Tjessem
Restaurang: Villa Skeiene i Sandnes i Stavangerregionen

Geir Skeie
Restaurang: Brygga 11 i Sandefjord

Ørjan Johannessen
Restaurang: Bekkjarvik Gjestgiveri, i Austevolls kommun söder om Bergen

Norska delikatesser

Vad ska man köpa med sig hem från Norgeresan? Norska delikatesser, förstås!

“Røkelaks” (rökt norsk lax)
Finns som hel fisk eller vakuumförpackad i tunna skivor. Avnjut med gravlaxsås. 

“Tørrfisk” (torkad torsk)
Tunna skivor av den här spröda fisken är ett perfekt (och nyttigt!) mellanmål. Finns i små portionsförpackningar.

“Ørret” (öring)
Öring är lite sötare än lax. Den som törs kan också prova på rakfisk som är en delvis fermenterad variant.

“Brunost”
Det blir inte mer norskt än brunost – finns i många varianter med olika styrka. 

“Sild” (sill)
Sill förekommer liksom i Sverige i mängder av rätter och finns i massor av olika marinader och smaker.

“Flatbrød”
Norskt tunnbröd är lite annorlunda än våra svenska varianter – prova så får du se! Avnjuts med rökt kött och gräddfil eller som tillbehör  till soppa och grytor.

“Lefse”
En traditionellt slags tunnbröd som görs på potatis, mjöl, mjölk och smör, med gammeldags metoder. Serveras ofta vikt med ett tung lager smör, socker och kanel.

Kaffe
Norska kaffebryggerier har haft stora framgångar i flera internationella tävlingar.

Våfflor
Ungefär som svenska våfflor, men serveras gärna med brunost.

Norsk mat

Kolla in läckra kockrecept och lär dig tillaga traditionella norska läckerheter!

Food from the Trøndelag region .
Photo: Marius Rua/ Buckethuas / Trøndelag Reiseliv
Food from the Trøndelag region .
Photo: Marius Rua/ Buckethuas / Trøndelag Reiseliv

Sugen på mer?

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

×
  • Filters
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
  • View
  • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Stora upplevelser på nära håll

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen