There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Strawberry – en annorlunda hotellkedja
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Classic Norway Hotels – från karaktäristiska hotell till autentiska fiskarstugor
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Campcation – Boka camping över hela Norge med Campcation
Campanyon - Upptäck unika och naturnära övernattningsmöjligheter
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Stromma – sightseeing med buss och båt i norska städer
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur
Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen
Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
My Nordic Travel – gör din egen resplan
Skidsemester i Rauland – Åk skidor i vacker fjällnatur
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Den framstående norske kocken Filip August Bendi och hans fantastiska tog silver i Bocuse d'Or 2023!
Norges representant Filip August Bendi och hans lag uppnådde sin målsättning att ta en pallplats i finalen av 2023 års Bocuse d’Or, som gick av stapeln i franska Lyon.
Det innebar ytterligare en framgång för lag Norge, som stärker positionen som det land med flest priser i tävlingens historia – till och med fler än Frankrike. Det är ett kvitto på den höga nivå som norska kockar och landets gastronomi håller. Dessutom fick norske Leon Haarberg Nilsen utmärkelsen The Best Commis Chef.
Nästa år står norska Trondheim värd för Bocuse d'Or Europe 2024. Trondheim och Trøndelag var Europeisk Gastronomiregion 2022 och räknas som Norges främsta matregion.
Filip August Bendi har beskrivits som en otroligt kreativ kock med en riktig vinnarskalle, och är ovanligt tävlingsinriktad som person. När han var 20 åkte han hela vägen till Köpenhamn, knackade på hos den berömda restaurangen Noma och bad om att få jobba där. Personalen sa nej tre gånger, men han lyckades till slut tjata sig in i köket. Han blev sen kvar där i ett helt år!
Efter tiden på Noma begav sig Filip till Stockholm för att jobba under den kände svenska kocken Mathias Dahlgren. Han har sen också arbetat på restaurangen Daniel i New York, som har två stjärnor i Michelinguiden och 2019 rankades av Forbes som en av världens 10 bästa restauranger.
Väl hemma i Norge igen har Filip August Bendi bland annat jobbat med utveckling av det klassiska Hotel Bristol i Oslo och arbetat för Thon Hotels, där han är anställd i dagsläget.
● Filips favoritingredienser är potatis och lök.
● Han har inte haft ett kök i sitt hem på över ett halvår.
● En av paradrätterna han gärna bjuder vänner och familj på är omelett (!)
● Han är också intresserad av poesi och har skrivit dikter sedan 12-13 årsåldern.
Filip August Bendi är inte den enda norska kock som har tagit hem mer än en medalj i tävlingen. 2021 tog den tvåfaldige Bocuse d’Or Europe-vinnaren Christian André Pettersen sin andra bronsmedalj, och blev därmed en av de mest framgångsrika kockarna i tävlingens historia.
Pettersen och hans norska lag har tagit medalj i den tuffa tävlingen inte mindre än tre år i rad: han vann Bocuse d’Or Europe 2018, kom trea i den internationella tävlingen 2019 och van den europeiska tävlingen för andra gången 2020.
2021 belönades Pettersen med bronsmedalj. Den skicklige kocken från nordnorska Bodø befäste i och med det sin position som en av världens allra främsta kockar.
Bendi och Pettersen är bara två av alla innovativa och kreativa mästerkockar som lett den kulinariska revolutionen i Norge de senaste åren.
Vartannat år ställs 24 av världens bästa kockar mot varandra i Lyon, Frankrike, för att göra upp i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d’Or. Sedan tävlingen hölls för första gången 1987 har Norge tagit fem guld, fyra silver och fyra bronsmedaljer. Norge är ihop med Frankrike det land som kammat hem flest medaljer och utmärkelser i Bocuse d’Or.
Det är mycket spännande på gång i nordisk gastronomi just nu – alla tre medaljer 2019 och två av pallplatserna 2021 och 2022 togs av skandinaviska länder. Den här delen av världen är med andra ord en riktigt het matdestination just nu. I 2023 års upplaga är två av medaljörerna också skandinaver, så framgångsvågen är långt ifrån över. Blir du sugen på att kasta dig ut i nya och spännande smakupplevelser?
Bent Stiansen var förste norrman som fick det stora priset 1993. Efter det har norska kockar varit med i den internationella finalen 16 av 18 gånger.
Flera andra norska kockar har fått ett globalt rykte och under de senaste åren har allt fler restauranger tilldelats stjärnor i Michelinguiden. År 2016 blev Maaemo Norges första restaurang med tre stjärnor i Michelinguiden. När världens största undervattensrestaurang Under öppnade 2019 och sedan fick sin michelinstjärna 2020, hamnade Norge ännu högre upp på listan över matdestinationer för seriösa matentusiaster.
Bocuse d’or ifrån det enda tillfälle Norge har utmärkt sig i internationella matlagningstävlingar. 2016 utsågs blåmögelosten Kraftkar, från Tingvollost i Fjord Norge, till mästarnas mästare – den bästa osten genom tiderna.
De norska cidertyperna anses också vara bland de främsta i världen.
Några av världens största matkritiker utforskar nu den norska matlagningsscenen. ”Egalitär och uppriktig, Norges tolkning av ny nordisk matlagning är lekfull, smart och opretentiös”, menar Alexander Lombrano i New York Times, och kallar den till och med "relativt prisvärd".
Han menar också att det inte är Michelin som bäst definierar det norska köket, utan snarare den lokala matkulturen med landets utsökta skaldjur och säsongens närproducerade ingredienser.
Bocuse d’Or är världsmästerskapet i matlagning som äger rum vartannat år i Lyon, Frankrike, där kockar från 24 länder gör upp om världsmästartiteln.
Sedan tävlingen startade 1987 har Norge tagit fem guld, fyra silver och fyra brons.
Bent Stiansen
Restaurang: Statholdergaarden i Oslo
Charles Tjessem
Restaurang: Villa Skeiene i Sandnes i Stavangerregionen
Geir Skeie
Restaurang: Brygga 11 i Sandefjord
Ørjan Johannessen
Restaurang: Bekkjarvik Gjestgiveri, i Austevolls kommun söder om Bergen
Vad ska man köpa med sig hem från Norgeresan? Norska delikatesser, förstås!
“Røkelaks” (rökt norsk lax)
Finns som hel fisk eller vakuumförpackad i tunna skivor. Avnjut med gravlaxsås.
“Tørrfisk” (torkad torsk)
Tunna skivor av den här spröda fisken är ett perfekt (och nyttigt!) mellanmål. Finns i små portionsförpackningar.
“Ørret” (öring)
Öring är lite sötare än lax. Den som törs kan också prova på rakfisk som är en delvis fermenterad variant.
“Brunost”
Det blir inte mer norskt än brunost – finns i många varianter med olika styrka.
“Sild” (sill)
Sill förekommer liksom i Sverige i mängder av rätter och finns i massor av olika marinader och smaker.
“Flatbrød”
Norskt tunnbröd är lite annorlunda än våra svenska varianter – prova så får du se! Avnjuts med rökt kött och gräddfil eller som tillbehör till soppa och grytor.
“Lefse”
En traditionellt slags tunnbröd som görs på potatis, mjöl, mjölk och smör, med gammeldags metoder. Serveras ofta vikt med ett tung lager smör, socker och kanel.
Kaffe
Norska kaffebryggerier har haft stora framgångar i flera internationella tävlingar.
Våfflor
Ungefär som svenska våfflor, men serveras gärna med brunost.
Kolla in läckra kockrecept och lär dig tillaga traditionella norska läckerheter!
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Tillbaka till toppen