VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Hitta din norska favoritbulle

Varning: farligt goda

Wheat buns .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no
Wheat buns .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

Mellanmål? Kalas? Belöning efter en tuff dag? Eller bara något snabbt att äta på vägen till jobbet?

En bulle sviker aldrig.

Norrmännen älskar verkligen sina bullar – eller ”boller” som de kallar dem.

Känner du doften av kardemumma?

Wheat buns .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no
Wheat buns .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

Ta bara lite extra smör och socker, och massor av kanel...

Cinnamon buns .
Photo: Godt Brød
Cinnamon buns .
Photo: Godt Brød

...och vips så har du den klassiska kanelbullen eller snurran.

Cinnamon buns .
Photo: Mari Svenningsen / Matprat.no
Cinnamon buns .
Photo: Mari Svenningsen / Matprat.no

Kan charma den mest svårflörtade

”Norska bullar är helt oemotståndliga”, säger Bodil Nordjore. Hon är kokboksförfattare och bullentusiast, och har vunnit flera priser för sitt arbete med norsk matkultur.

"Riktigt goda bullar kan verkligen charma den mest svårflörtade. Man är i himlen för ett ögonblick", säger hon och fortsätter: ”De varken fastnar eller smular, de doftar himmelskt och får det verkligen att vattnas i munnen.”

Vem kan säga nej?

”Söta bullar finns av olika slag överallt i världen, men det är något särskilt med just de norska. De är till exempel inte lika feta som fransk brioche”, förklarar Bodil.

Idag är de en självklar del av norsk kultur, men det var först när vetet kom till Norge på 1800-talet och folk började ha spis hemma som bullarna blev en folklig favorit.

Idag kan du äta bulle med russin, choklad, kola, pistasch och brunost...

…eller med härliga färska bär.

Berry buns .
Photo: Elisabeth Storaker / Making Waves
Berry buns .
Photo: Elisabeth Storaker / Making Waves

Alltid där när du behöver den

Ska det vara russin på bullen eller inte? Det är en riktig vattendelare bland norska bullätare. Bodil Nordjore vill ha sina bullar fluffiga, och med massor av russin!

Sätt dig på ett fik och njut, eller ta en när du är på språng. De finns i nästan varje gatuhörn – på konditorier och caféer, i butiker och på bensinstationer. Enligt TV2.no sålde norska mackar mer än 40 miljoner bullar under 2017.

Shell Espa i östra Norge har tagit det hela till en helt ny nivå: Under 2019 sålde de 1,5 miljoner bullar. Inte konstigt att de är kända som ”Bolleland”! Ett stopp på den här bensinstationen är med andra ord ett måste när du reser från Oslo till klassiska skidorter som Hafjell, Sjusjøen, Kvitfjell och Trysil.

I det lilla fjällsamhället Lom, mellan Østlandet och Fjord Norge, har bageriet blivit ett resmål i sig. Inte minst på sommaren, när folk står länge i kö för att lägga vantarna på nygräddade bullar och andra bakverk.

Hett tips:

Smör och brunost på vetebullen? Jadå, det är lika smaskigt som på norska våfflor.

Här kommer solen!

I Nord-Norge firar man solens återkomst efter vintern med så kallade solboller.

Sun buns .
Photo: Elisabeth Storaker / Making Waves
Sun buns .
Photo: Elisabeth Storaker / Making Waves

I början av december gör så en viss ingrediens entré: saffran!

Precis som vi svenskar firar norrmännen Lucia den 13 december med att baka lussekatter.

Det kan vara svårt att bara äta en, men vem har sagt att man måste begränsa sig?

Saffron buns .
Photo: Matprat.no / Esten Borgos
Saffron buns .
Photo: Matprat.no / Esten Borgos

En annan favorit är skolebrød – stora bullar fyllda med krämig vaniljsås som toppas med glasyr och kokos.

Skolebrød .
Photo: Esten Borgos / Matprat.no
Skolebrød .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

Men en bulle kan också bli ett modestatement. Våren 2020 gjorde Oslotjejen Nicoline Lysholm succé på Instagram med sina Skillings – kanelsnurror med rosa glasyr.

Skillings in Oslo .
Photo: Fredrikke Wiheden
Skillings in Oslo .
Photo: Fredrikke Wiheden

Det tog bara några dagar innan folk stod i kö för att få tag på dem.

Skillings in Oslo .
Photo: Fredrikke Wiheden
Skillings in Oslo .
Photo: Fredrikke Wiheden

Bullar för finsmakare

Det är ingen överdrift att påstå att du kan få en kanelbulle precis var som helst i Norge – till och med på restaurang Maaemo, som förärats med stjärnor i Michelinguiden. Restaurangen räknas som en av Nordens bästa och tar det nordiska köket till nya höjder. Efter flytten till trendiga Bjørvika i Oslo tog kanelbullar sig in på menyn.

Efter att ha ätit en himmelsk gourmetmåltid visas gästerna in i ett rum där kaffe och kanelbullar serveras som avrundning. Inte ens efter en 15-rättersmiddag går det att motstå en nybakad bolle!

Hur vill du ha din?

A family easting buns in Oslo, Eastern Norway
Norwegian buns.
Photo: Marte Enger / Making Waves

Baka bullar hemma

Ett grundrecept på en söt vetedeg som kan användas till alla typer av bullar. Lägg bara till det du gillar – som russin, vaniljkräm eller bär.

Ingredienser

500 g vetemjöl
100 g socker
1 tsk bakpulver
2 tsk mald kardemumma
1/4 tsk salt
100 g smör
3,5 dl mjölk
25 g torrjäst

Så här gör du

Blanda mjöl, socker, bakpulver, kardemumma och salt i en stor skål.

Smält smöret i en kastrull på låg värme och tillsätt mjölken gradvis under omröring. Ta bort från värmen och låt svalna tills det är fingervarmt. Häll sen mjölkblandningen över torrjästen och rör om tills jästen är helt upplöst.

Häll vätskan över de torra ingredienserna och blanda till en jämn deg. Knåda sedan i cirka 10 minuter (på medelhastighet om du använder maskin) tills degen är spänstig och fin. Täck skålen med en kökshandduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, i ungefär en timme. Tillsätt russin eller hackad choklad om du vill.

Knåda degen några gånger för hand på en mjölad yta. Dela den sen i fyra lika stora bitar och skär varje bit i 4 eller 5 delar. Rulla varje bit till en boll och lägg på ett bakplåt.

Täck bullarna med en bakduk och låt jäsa i ytterligare 10–15 minuter.

Värm ugnen till 220 °C och grädda tills bullarna är gyllenbruna, någonstans mellan 12 och 14 minuter. Sen är det bara att njuta av dina nygräddade mästerverk!


Res grönt med NOR-WAY Bussekspress och ge dig ut på ett norskt smakäventyr!

Vad är det för bulle?

Hveteboller – Söta vetebullar.
Rosinboller –  Söta vetebullar med russin.
Sjokoladeboller – Söta vetebullar med choklad.

Kanelboller / kanelsnurrer / kanelknuter – Stora bullar med kanel- och sockerfyllning.

Skillingsboller – Kanelbullar från Bergen i Fjord Norge. De introducerades av tyskarna under Hansatiden för 500 år sedan och är än idag  ett måste när du är i Bergen.

Skolebrød – Stora bullar med vaniljkräm och riven kokos.

Solboller – Stora bullar med en "sol" av vaniljkräm. Äts bland annat i Nord-Norge för att fira solens återkomst efter polarnatten.

Fastelavnsboller – Semlor helt enkelt! Vetebullar fyllda med grädde eller sylt som traditionellt åts innan den 40 dagar långa fastan före påsk inleddes.

Prinsessekake – En fantastisk tårta gjord på kanelvirvlar, vaniljkräm och tjock glasyr.

Berlinerboller – Friterade bullar som påminner om munkar men utan hål, fyllda med sylt eller choklad.

Hitta närmsta bageri

Bakeriet i Lom ligg midt i Lom sentrum. Vi har utsal med brød og andre bakevarer og eigen kafé. Om sommaren har vi uteservering med pizza og… Read more
Bakeriet i Lom | Kafé
Bakverk og italiensk pizza i verdensklasse får du på Tollboden Bakeri i Flekkefjord. Read more
Tollboden Bakeri
Fole Godt AS er et håndverksbakeri og kafé som holder til sentralt i Molde sentrum, nærmere bestemt i Outzen Strøket.… Read more
Fole Godt
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgars Bakeri & Konditori - Malmø
Kanskje Geilos mest populære bakeri, som transformeres til en fantastisk pizzeria mellom lunsj og middag. I bakeriet kan du kjøpe ferske… Read more
Highland Bakeri & Pizzeria
I Bakeriet SPRØ tilbyr vi ferske og naturlige bakevarer stekt i steinovn, nysmurte sandwich, et bredt utvalg av drikke og en meny som varierer med dag… Read more
Bakeriet SPRØ
Silver Bell Kro på Håholmen er et rustikt lokale med grove langbord og historisk sus. Brukes til mye til lunsj i sommersesongen og som… Read more
Håholmen Havstuer -Silver Bell Kro
Bare Beppe kafè og litt til ligger ved Byparken i hjertet av Sandefjord sentrum. I tillegg til vanlig kafèdrift har Bare Beppe sitt eget… Read more
Bare Beppe Kafé og litt til
Bare Beppe Kafé og Bakeri tilbyr også catering til alle anledninger som blant annet tapas, snitter og møtemat.… Read more
Catering fra Bare Beppe Kafé og Bakeri
Høvdinghallen ved Hadeland Glassverk - Et  Mekka for matentusiaster Det er ingen tvil om at Høvdinghallen er… Read more
Høvdinghallen ved Hadeland Glassverk
Matopplevelsene står i kø på Hadeland Glassverk. Våre serveringssteder tilbyr klassiske matretter og tradisjonsrik bakst. Read more
Spisestedene på Hadeland Glassverk
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgar's Bakeri & Konditori - ALTI Mandal
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgar's Bakeri & Konditori - Gågata
Unn deg Lofotens beste kanelboller fra gamle bakeriet på Å. Kjenn kanellukten som sprer seg i Å hver eneste sommerdag. I bakeriet fyrer vi med… Read more
Bakeriet Å
Er en del av MATHUSET EYDE og ligger i Storgata midt i Rjukan sentrum. Dette er et tradisjonelt og hyggelig konditori med fristende alltid ferske… Read more
Eyde Konditori
Et bakeri med egen produksjon, utsalg og serveringssted i samme lokalene. Her får du ekte varer! Read more
Bakeriet i Brumunddal
H.Jenseg bakeri og Konditori er sarpsborgs eldste bakeri.I tre generasjoner har familien holdt tradisjonen med sine velsmakende bakeverk.bakeriets 100… Read more
H.Jenseg Bakeri og Konditori
Lokal bakery and cafe, serves fresh pastry, breakfast, snacks and cakes. In the summersason outdoor seating. Read more
Stavelin Kafe og Konditori
Edgars bakeri har velsmakende bakevarer som passer alles ganer. Velkommen til oss – enten du vil spise her eller ta med deg! Read more
Edgars Bakeri på AMFI Farsund
Den koselige kafeen Ryfylke bakeri & konditori er lokalisert i Jørpeland sentrum i Ryfylke, og har et stort utvalg av både påsmurt, bakevarer og… Read more
Ryfylke bakeri & konditori på Jørpeland
Den koselige kafeen Ryfylke bakeri & konditori er lokalisert i R13 senteret på Tau i Ryfylke, og har et stort utvalg av både påsmurt, bakevarer og… Read more
Ryfylke bakeri & konditori på Tau
Bakeriet SPRØ er håndverksbakeriet midt i sentrum av Oppdal. Her finner du ferske og naturlige bakevarer stekt i steinovn, nysmurte… Read more
Bakeriet SPRØ
Hos Dalen Lefsebakeri, i Dalen utenfor Jørpeland i Ryfylke, får du rykende ferskt bakverk som passer like godt som turmat som til kaffen innendørs. Read more
Dalen Lefsebakeri på Jørpeland
Flåm Bakeri tilbyr tilreisende fra alle verdens hjørner og fastboende herlig nybakte bakverk hele året. Read more
Flåm Bakeri
Velkommen til Grini Hjemmebakeri og gårdsutsalg. Vi har hjemmebakte glutenfrie kransekaker og granola og kjøtt, syltetøy, egg og ost fra andre lokale… Read more
Grini Hjemmebakeri - Gårdsutsalg
Midt i Voss sentrum finn du Kringlo - eit bakeri som vart starta opp i 1994. Read more
Kringlo
- midt i gamle Straumen Sentrum MARENS BAKERI - Ferske og smakfulle produkter til hverdag og fest. Her blir du ønsket velkommen med duftende… Read more
Marens Bakeri
Sommeren 2020 har vi åpent alle dager f.o.m 28 juni og 16 august kl 11-16.  Mandag til lørdag har vi åpent gårdsbakeri,… Read more
Sommerkafe i "Såmmårstuggu" på Kalsa Gårdsbakeri.
Bakeriet i Bagn er kjent for sine gode bakervarer, og filosofien er at de kun skal bruke de beste råvarene for å få de… Read more
Bakeriet i Bagn - Aurdal
Hemsedal Flatbrødbakeri AS produserer tradisjonsbakst fra Hemsedal og Hallingdal. Du kan kjøpe produktene på dagligvarebutikkene eller direkte hos… Read more
Hemsedal Flatbrødbakeri
Vossabakst er Voss sitt einaste handverksbakeri, der alle varene vert laga frå grunnen av og steikt i steinovn. Read more
Vossabakst
Bakeriet i Bagn er kjent for sine gode bakervarer, og filosofien er at de kun skal bruke de beste råvarene for å få de… Read more
Bakeriet i Bagn
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgars Bakeri & Konditori i Lyngdal
Her finner du et stort utvalg i påsmurt mat, kaker, pizza og andre varmretter, samt drikke i alle varianter - kaffe, smoothies, frappe, meierivarer og… Read more
Harry Bakeri & Kaffibar
Kortreist Lykke er et lite bakeri som har spesialisert seg på munker og lefser. Read more
Kortreist Lykke lefse og munkebakeri
Lokalt bakeri i Leveld, baker etter lokale oppskrifter. Kultur, ekte håndverk av tradisjonsmat fra Hallingdal. Read more
Leveld Lefsebakeri
Et overflødighetshorn av bakevarer - og verdens beste skolekjeks Read more
Presteruds Eft. Baker og Konditori
Austbygda Bakeri ligger midt i Tinn Austbygd sentrum. Read more
Austbygda Bakeri
På Minibakeriet i Eid sentrum får du smaksbomber av bakervarer, gedigne «blingsar» og andre lokale godsaker. Read more
Minibakeriet
Det lokale og tradisjonsrike Edgar's Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgar's Bakeri & Konditori - Vigeland
Ønsker du en pust i bakken etter shopping turen i Amfi kjøpesenter, så tilbyr de også kafe, te, mineralvann samt flere gode… Read more
Hamstad Bakericafe Amfi
De har et stort utvalg i disken, alt fra vaffel til dagens middag.  Mange spennende retter ligger klare for å nytes i nye flotte… Read more
Hamstad Bakericafe Namsos Storsenter
Hos Rabalder café & bakeri får du ferske bakevarer hver dag. Vi har åpent fra kl. 10:00 - 16:30. Du kan kjøpe mat frem… Read more
Rabalder Café & Bakeri
Gol Bakeri og Konditori AS er et tradisjonsrikt bakeri som leverer brød og kaker i Hallingdal og Valdres. Våre bake- og konditormestere… Read more
Gol Bakeri
Utsalget ligger midt i Gol Sentrum har ca 40 sitteplasser og utservering om sommeren. En naturlig plass for en pause i shoppingen. Man.-fre. kl 08:30… Read more
Gol Bakeri Filialutsalg
Bakeriet Sprø i Oppdal, ferske og naturlige bakevarer stekt i steinovn. Read more
Bakeriet Sprø
Herlig lager tradisjonell mat fra Geilo. Herlig AS drives av Gunn Kristin Øen Uthus, hun baker og produserer småmat,… Read more
Herlig AS
Tonstad Bakeri AS finner du midt i Tonstad sentrum i Sirdal kommune. Her har vi et bakeri der vi produserer varene våre; det meste på den gammeldagse… Read more
Tonstad Bakeri
Bakeri med lange tradisjoner på sydsiden i Halden Read more
Børkes Bakeri
Nice cafés in Førde. Enjoy a good cup of coffe, or a delicious meal. Olefine in Elvegården tel. +47 57826945, Olefine in Hafstadgården tel. +47… Read more
Naustdal dampbakeri
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
    ×
    • Filters
      Filter Your Search
      TripAdvisor Symbol
      • Show More
      • No available filters
      • Show More
      • No available filters
      Generelt
      Tillgänglighet
      Åldersgräns
      • Show More
      • No available filters
      Rabatt
      • Show More
      • No available filters
      Svårighetsgrad
      Landskap
      • Show More
      • No available filters
      Prisklass
      Årstid
      Övernattning
      Camping
      • Show More
      • No available filters
      Hotellfaciliteter
      • Show More
      • No available filters
      Rumsfaciliteter
      Skidorter
      Utomhusaktiviteter
      Aktiviteter
      • Show More
      • No available filters
      Alpin skidåkning
      Cykling
      Kanot & kajak
      Längdskidåkning
      Fiske
      • Show More
      • No available filters
      Vandring
      Djurliv & safari
      • Show More
      • No available filters
      Vinteraktiviteter
      • Show More
      • No available filters
      Planera din resa
      Reseinformation
      • Show More
      • No available filters
      Servicios
      • Show More
      • No available filters
      Mat & dryck
      Norsk mat
      Pubar & barer
      Restauranger & caféer
      • Show More
      • No available filters
      Aktiviteter
      Aktiviteter
      • Show More
      • No available filters
      Aktiviteter för barn
      • Show More
      • No available filters
      Stränder
      Shopping
      • Show More
      • No available filters
      Temaparker
      Clear Filters
    • View
    • Sort By
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Generelt
    Tillgänglighet
    Åldersgräns
    • Show More
    • No available filters
    Rabatt
    • Show More
    • No available filters
    Svårighetsgrad
    Landskap
    • Show More
    • No available filters
    Prisklass
    Årstid
    Övernattning
    Camping
    • Show More
    • No available filters
    Hotellfaciliteter
    • Show More
    • No available filters
    Rumsfaciliteter
    Skidorter
    Utomhusaktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Alpin skidåkning
    Cykling
    Kanot & kajak
    Längdskidåkning
    Fiske
    • Show More
    • No available filters
    Vandring
    Djurliv & safari
    • Show More
    • No available filters
    Vinteraktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Planera din resa
    Reseinformation
    • Show More
    • No available filters
    Servicios
    • Show More
    • No available filters
    Mat & dryck
    Norsk mat
    Pubar & barer
    Restauranger & caféer
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter för barn
    • Show More
    • No available filters
    Stränder
    Shopping
    • Show More
    • No available filters
    Temaparker
    Clear Filters
    Back To Top

    Ta del av våra topperbjudanden

    Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

    Norska smaker

    Your Recently Viewed Pages