Skip to main content

Hitta din norska favoritbulle

Varning: farligt goda

Mellanmål? Kalas? Belöning efter en tuff dag? Eller bara något snabbt att äta på vägen till jobbet?

En bulle sviker aldrig.

Norrmännen älskar verkligen sina bullar – eller ”boller” som de kallar dem.

Känner du doften av kardemumma?

Ta bara lite extra smör och socker, och massor av kanel...

...och vips så har du den klassiska kanelbullen eller snurran.

Kan charma den mest svårflörtade

”Norska bullar är helt oemotståndliga”, säger Bodil Nordjore. Hon är kokboksförfattare och bullentusiast, och har vunnit flera priser för sitt arbete med norsk matkultur.

"Riktigt goda bullar kan verkligen charma den mest svårflörtade. Man är i himlen för ett ögonblick", säger hon och fortsätter: ”De varken fastnar eller smular, de doftar himmelskt och får det verkligen att vattnas i munnen.”

Vem kan säga nej?

”Söta bullar finns av olika slag överallt i världen, men det är något särskilt med just de norska. De är till exempel inte lika feta som fransk brioche”, förklarar Bodil.

Idag är de en självklar del av norsk kultur, men det var först när vetet kom till Norge på 1800-talet och folk började ha spis hemma som bullarna blev en folklig favorit.

Idag kan du äta bulle med russin, choklad, kola, pistasch och brunost...

…eller med härliga färska bär.

Alltid där när du behöver den

Ska det vara russin på bullen eller inte? Det är en riktig vattendelare bland norska bullätare. Bodil Nordjore vill ha sina bullar fluffiga, och med massor av russin!

Sätt dig på ett fik och njut, eller ta en när du är på språng. De finns i nästan varje gatuhörn – på konditorier och caféer, i butiker och på bensinstationer. Enligt TV2.no sålde norska mackar mer än 40 miljoner bullar under 2017.

Shell Espa i östra Norge har tagit det hela till en helt ny nivå: Under 2019 sålde de 1,5 miljoner bullar. Inte konstigt att de är kända som ”Bolleland”! Ett stopp på den här bensinstationen är med andra ord ett måste när du reser från Oslo till klassiska skidorter som Hafjell, Sjusjøen, Kvitfjell och Trysil.

I det lilla fjällsamhället Lom, mellan Østlandet och Fjord Norge, har bageriet blivit ett resmål i sig. Inte minst på sommaren, när folk står länge i kö för att lägga vantarna på nygräddade bullar och andra bakverk.

Här kommer solen!

I Nord-Norge firar man solens återkomst efter vintern med så kallade solboller.

I början av december gör så en viss ingrediens entré: saffran!

Precis som vi svenskar firar norrmännen Lucia den 13 december med att baka lussekatter.

Det kan vara svårt att bara äta en, men vem har sagt att man måste begränsa sig?

En annan favorit är skolebrød – stora bullar fyllda med krämig vaniljsås som toppas med glasyr och kokos.

Men en bulle kan också bli ett modestatement. Våren 2020 gjorde Oslotjejen Nicoline Lysholm succé på Instagram med sina Skillings – kanelsnurror med rosa glasyr.

Det tog bara några dagar innan folk stod i kö för att få tag på dem.

Bullar för finsmakare

Det är ingen överdrift att påstå att du kan få en kanelbulle precis var som helst i Norge – till och med på restaurang Maaemo, som förärats med stjärnor i Michelinguiden. Restaurangen räknas som en av Nordens bästa och tar det nordiska köket till nya höjder. Efter flytten till trendiga Bjørvika i Oslo tog kanelbullar sig in på menyn.

Efter att ha ätit en himmelsk gourmetmåltid visas gästerna in i ett rum där kaffe och kanelbullar serveras som avrundning. Inte ens efter en 15-rättersmiddag går det att motstå en nybakad bolle!

Hur vill du ha din?

Baka bullar hemma

Ett grundrecept på en söt vetedeg som kan användas till alla typer av bullar. Lägg bara till det du gillar – som russin, vaniljkräm eller bär.

Ingredienser

500 g vetemjöl
100 g socker
1 tsk bakpulver
2 tsk mald kardemumma
1/4 tsk salt
100 g smör
3,5 dl mjölk
25 g torrjäst

Så här gör du

Blanda mjöl, socker, bakpulver, kardemumma och salt i en stor skål.

Smält smöret i en kastrull på låg värme och tillsätt mjölken gradvis under omröring. Ta bort från värmen och låt svalna tills det är fingervarmt. Häll sen mjölkblandningen över torrjästen och rör om tills jästen är helt upplöst.

Häll vätskan över de torra ingredienserna och blanda till en jämn deg. Knåda sedan i cirka 10 minuter (på medelhastighet om du använder maskin) tills degen är spänstig och fin. Täck skålen med en kökshandduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, i ungefär en timme. Tillsätt russin eller hackad choklad om du vill.

Knåda degen några gånger för hand på en mjölad yta. Dela den sen i fyra lika stora bitar och skär varje bit i 4 eller 5 delar. Rulla varje bit till en boll och lägg på ett bakplåt.

Täck bullarna med en bakduk och låt jäsa i ytterligare 10–15 minuter.

Värm ugnen till 220 °C och grädda tills bullarna är gyllenbruna, någonstans mellan 12 och 14 minuter. Sen är det bara att njuta av dina nygräddade mästerverk!

Hitta närmsta bageri

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor