VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Upplev Norges unika

MATDESTINATIONER

Local food safari in Røros .
Photo: Ren Røros Frontal
Local food safari in Røros .
Photo: Ren Røros Frontal
  1. Är du en äkta "foodie"?

    Då är de här kulinariska destinationerna för dig.

    Photo:
    Photo:
  2. 1. Kungskrabbsafari i Kirkenes

    Skaldjurens konung. Tänk dig att fånga den med dina egna händer i vilda och vackra Kirkenes i Nord-Norge.

    En timme senare sitter du varm och go' vid middagsbordet, redo att klämma lite citron över härligheten och hugga för dig av en av världens mest exklusiva maträtter.

    King crab Kirkenes .
    Photo: Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com
    Kirkenes .
    Photo: Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com
  3. 2. Atlanttorsk i Lofoten

    Atlanttorsken är en av världens bästa och mest hållbara matfiskar. Varje år vandrar atlanttorsken till Lofoten, Vesterålen och andra delar av Nord-Norge för att leka.

    Åk på ett vintrigt fiskeäventyr och upplev säsongens höjdpunkt mellan februari till april.

    Fishing in Svolvær .
    Photo: CH / Visitnorway.com
    Fishing in Svolvær .
    Photo: CH / Visitnorway.com

    Njut av färskfångad torsk och smaka på den världsberömda delikatessen tørrfisk som har lufttorkats på traditionellt sätt.

    Prova den ångad, grillad eller bakad - eller au naturel, som snacks!

    Läs mer om Skrei: fisken som byggde Norge.

    Stockfish in Lofoten .
    Photo: Svinøya rorbuer
    Stockfish in Lofoten .
    Photo: Svinøya rorbuer

    3. Trondheim – Europeisk Gastronomiregion

    Viltkött, lamm, ost, fisk och skaldjur är delikatesser du garanterat får på bordet när du besöker Trøndelag. Med över 200 lokala matproducenter är den här regionen i mellersta Norge en av landets främsta producenter av lokala råvaror.

    Den bördiga jorden bidrar till en produktion i världsklassen och förklarar delvis varför Trondheim utsetts till Europeisk Gastronomiregion 2022.

    Hitta de bästa restaurangerna och planera ditt kulinariska äventyr i Trondheim redan nu.

    Trondheim unique food destination .
    Photo: Bleed / True Stories / Visitnorway.com
    Trondheim unique food destination .
    Photo: Bleed / True Stories / Visitnorway.com

    4. Røros – den närproducerade matens eldorado

    Renkött och smakfulla ostar, hjortronglass och andra söta specialiteter som pjalt och lemse.

    Spännande Røros har länge varit centrum för närproducerad mat i Norge och på den kulinariska repertoaren står rena och genuina smaker från närliggande skogar och fjäll - både salt och sött. 

    Häng med på matsafari och kom ihåg att alltid be om de lokala specialiteterna!

    Local food in Røros .
    Photo: Ren Røros Frontal
    Local food in Røros .
    Photo: Ren Røros Frontal

    5. Klippfisk i Kristiansund

    Före oljan och laxen, var saltad och torkad torsk en av Norges största exportvaror. Med sitt perfekta läge vid Norska havet blev Kristiansund ett ledande centrum för export av klippfisk - huvudingrediensen i den portugisiska (och norska) maträtten bacalao.

    Provsmaka den världsberömda torsken medan du ser fiskebåtarna puttra förbi och lär dig mer om den fascinerande historien på Norsk klippfiskmuseum.

    Clipfish from Dybvik, Ålesund .
    Photo: Tina Stafrén
    Clipfish in Kristiansund .
    Photo: Tina Stafrén
  4. 6. Cider i Hardanger

    Norska lyckobubblor!

    De senaste åren har vi kunnat se en boom av nya norska ciderproducenter som tillverkar prisbelönt cider. Flera av dem håller till i vackra Hardanger. Här kan du besöka cidergårdar, åka på ciderkryssning och till och med bo på ett ciderhotell i Utne.

    "Cider från Hardanger" är numer en geografiskt skyddad beteckning, enligt EUs regler för geografiska ursprungsbeteckningar, precis som champagne!

    Aga Sideri in Hardangerfjord .
    Photo: Øystein Haara
    Aga Sideri in Hardangerfjord .
    Photo: Øystein Haara

    7. Hol - ostarnas by 

    På bara några år har ett litet samhälle mellan Oslo och Bergen blivit till ett mecka för ostälskare. 

    Stanna på Hol Ysteri, en häftig liten ostfabrik med över 26 ostar från åtta olika producenter. Prestholt är en av Norges mest kända getostar - prova söt brunost eller lagrad vit! Du måste även smaka på ostarna hos Rueslåtten ysteri, som har en World Cheese Awards-vinnare.

    Gemensamt för ostarna här är att de är tillverkade av den feta och näringsrika mjölken från djuren som betar på fäbodvallarna i området.

    Hol ysteri in Hallingdal .
    Photo: Christine Baglo
    Hol ysteri in Hallingdal .
    Photo: Christine Baglo
  • 8. Gvarv - fruktbyn

    Lantlivet har aldrig smakat bättre!

    Den lilla byn Gvarv i Telemark kan stolt omtala sig själv som fruktbyn. Sov i en vintunna på en vingård, besök några av Norges coolaste gårdspubar och hantverksbryggerier och stanna till på alla charmiga gårdsbutiker och gallerier.

    Frossa i saftiga delikatesser som hallon, körsbär, plommon, äppeljuice och mousserande cider.

    Gvarv är även Norges äppelhuvudstad. Hitta din favorit: syrlig, söt eller frasig och gå på äppelfestival!

    Kolla in mer om den söta smaken av norska frukt och bär.

    Lindheim fruit and microbrewery in Gvarv in Telemark .
    Photo: Mohri Films
    Lindheim fruit and microbrewery in Gvarv in Telemark .
    Photo: Mohri Films
  • 9. Under – undervattensgourmet

    Det blir ett minne för livet... en middag i världens största undervattensrestaurang! Och Under betyder definitivt inte under medel, maten här är av Michelinklass och helt enkelt UNDERbar.

    Den unika atmosfären under vatten i kombination med spännande kulinariska smaker, skapar en oslagbar upplevelse du sent kommer att glömma!

    Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway .
    Photo: Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong
    Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway .
    Photo: Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong

    Blir du sugen?
    Kom och utforska Norges unika smaker!

    Couple eating seafood in Kristiansand .
    Photo: Magnus Furset
    Couple eating seafood in Kristiansand .
    Photo: Magnus Furset
  • Smaken av Norge

    Provsmaka närproducerade norska delikatesser!

    Ta del av våra topperbjudanden

    Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

    Your Recently Viewed Pages

    Tillbaka till toppen