Local food safari in Røros
.
Photo:
Ren Røros Frontal
Local food safari in Røros
.
Photo:
Ren Røros Frontal
Är du en äkta "foodie"?
Då är de här kulinariska destinationerna för dig.
Photo:
Photo:
1. Kungskrabbsafari i Kirkenes
Skaldjurens konung. Tänk dig att fånga den med dina egna händer i vilda och vackra Kirkenes i Nord-Norge.
En timme senare sitter du varm och go' vid middagsbordet, redo att klämma lite citron över härligheten och hugga för dig av en av världens mest exklusiva maträtter.
King crab Kirkenes
.
Photo:
Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com
Kirkenes
.
Photo:
Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com
2. Atlanttorsk i Lofoten
Atlanttorsken är en av världens bästa och mest hållbara matfiskar. Varje år vandrar atlanttorsken till Lofoten, Vesterålen och andra delar av Nord-Norge för att leka.
Åk på ett vintrigt fiskeäventyr och upplev säsongens höjdpunkt mellan februari till april.
Fishing in Svolvær
.
Photo:
CH / Visitnorway.com
Fishing in Svolvær
.
Photo:
CH / Visitnorway.com
Njut av färskfångad torsk och smaka på den världsberömda delikatessen tørrfisk som har lufttorkats på traditionellt sätt.
Prova den ångad, grillad eller bakad - eller au naturel, som snacks!
Rådjur, renkött, ost och skaldjur är prov på delikatesser som väntar när du besöker Trøndelagsregionen i mellersta Norge. Med mer än 200 lokala livsmedelsproducenter är Trøndelag en av de viktigaste matregionerna i landet. Det är alltså ingen slump att Trondheim och Trøndelag utsågs till European region of gastronomy 2022.
Det mysiga och historiska Trondheim har blivit hett kulinariskt, med flera Michelinrestauranger och mängder av sköna, mindre matställen och barer med unik karaktär.
Renkött och smakfulla ostar, hjortronglass och andra söta specialiteter som pjalt och lemse.
Spännande Røros har länge varit centrum för närproducerad mat i Norge och på den kulinariska repertoaren står rena och genuina smaker från närliggande skogar och fjäll - både salt och sött.
Före oljan och laxen, var saltad och torkad torsk en av Norges största exportvaror. Med sitt perfekta läge vid Norska havet blev Kristiansundett ledande centrum för export av klippfisk - huvudingrediensen i den portugisiska (och norska) maträtten bacalao.
Provsmaka den världsberömda torsken medan du ser fiskebåtarna puttra förbi och lär dig mer om den fascinerande historien på Norsk klippfiskmuseum.
Clipfish from Dybvik, Ålesund
.
Photo:
Tina Stafrén
Clipfish in Kristiansund
.
Photo:
Tina Stafrén
6. Cider i Hardanger
Norska lyckobubblor!
De senaste åren har vi kunnat se en boom av nya norska ciderproducenter som tillverkar prisbelönt cider. Flera av dem håller till i vackra Hardanger. Här kan du besöka cidergårdar, åka på ciderkryssning och till och med bo på ett ciderhotell i Utne.
"Cider från Hardanger" är numer en geografiskt skyddad beteckning, enligt EUs regler för geografiska ursprungsbeteckningar, precis som champagne!
Aga Sideri in Hardangerfjord
.
Photo:
Øystein Haara
Aga Sideri in Hardangerfjord
.
Photo:
Øystein Haara
7. Hol – ostarnas by
På bara några år har ett litet samhälle mellan Oslo och Bergen blivit till ett mecka för ostälskare.
Stanna på Hol Ysteri, en häftig liten ostfabrik med över 26 ostar från åtta olika producenter.Prestholt är en av Norges mest kända getostar - prova söt brunost eller lagrad vit! Du måste även smaka på ostarna hos Rueslåtten ysteri, som har en World Cheese Awards-vinnare.
Gemensamt för ostarna här är att de är tillverkade av den feta och näringsrika mjölken från djuren som betar på fäbodvallarna i området.
Hol ysteri in Hallingdal
.
Photo:
Christine Baglo
Hol ysteri in Hallingdal
.
Photo:
Christine Baglo
8. Gvarv - fruktbyn
Lantlivet har aldrig smakat bättre!
Den lilla byn Gvarv i Telemark kan stolt omtala sig själv som fruktbyn. Sov i en vintunna på en vingård, besök några av Norges coolaste gårdspubar och hantverksbryggerier och stanna till på alla charmiga gårdsbutiker och gallerier.
Frossa i saftiga delikatesser som hallon, körsbär, plommon, äppeljuice och mousserande cider.
Gvarv är även Norges äppelhuvudstad. Hitta din favorit: syrlig, söt eller frasig och gå på äppelfestival!
Lindheim fruit and microbrewery in Gvarv in Telemark
.
Photo:
Mohri Films
Lindheim fruit and microbrewery in Gvarv in Telemark
.
Photo:
Mohri Films
9. Under – undervattensgourmet
Det blir ett minne för livet... en middag i världens största undervattensrestaurang! Och Under betyder definitivt inte under medel, maten här är av Michelinklass och helt enkelt UNDERbar.
Den unika atmosfären under vatten i kombination med spännande kulinariska smaker, skapar en oslagbar upplevelse du sent kommer att glömma!
Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway
.
Photo:
Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong
Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway
.
Photo:
Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong