Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Fakta om norrskenet

Vetenskap och myter
Många drömmer om att få se aurora borealis, men vad ligger bakom det förtrollande polarskenet?
Northern lights over Grøtfjord in Kvaløya, Northern Norway
Northern lights over Grøtfjord, Kvaløya.
Photo: Gaute Bruvik / Visitnorway.com

När fysiker som specialiserar sig på magnetohydrodynamik pratar om norrskenet kan det vara svårt att hänga med. Men det går att förklara fenomenet utan att komplicera det alltför mycket:

Vid större solexplosioner slungas enorma mängder partiklar ut i rymden. När partiklarna når jordens magnetfält dras de in i en cirkel runt nordpolen och kommer i kontakt med atmosfärens övre lager, ozonlagret, syre, och annat som skyddar jorden. Energin som frigörs är just norrskenet.

Allt detta händer ungefär 100 kilometer ovanför våra huvuden.

Vetenskapen bakom norrskenet

Det är solens aktivitet som påverkar norrskenets färger och intensitet, medan jordens magnetfält kontrollerar var skenet uppstår. Tack vare kraften i energins atomer och molekyler ser vi det så tydligt från jorden. Men man kan aldrig ta norrskenet för givet. Det är trots allt ett naturfenomen som alla andra.

Den så kallade norrskensovalen (även polarskensovalen), där aurora borealis förekommer extra mycket, ligger ovanför jorden i en fast position i förhållande till solen. Norrskenet syns ofta från det norska fastlandet på nätterna, och i Svalbard på dagarna. Vid mycket solaktivitet kan man även se norrskenet längre söderut.

Lär dig mer om aurora på film

Om du vill veta mer om hur norrskenet uppstår ska du kolla in den här videon (på engelska).

Aurora borealis är långt ifrån ett nytt fenomen. Det mäktiga ljusspelet har get upphov till många legender och historier som går långt tillbaka tiden. Trummorna som samernas shamaner använder bepryds ofta med norrskenssymboler. Fenomenet har flera namn på samiska; bland annat Guovssahas, som betyder "ljuset som hörs".

Under vikingatiden sade man att norrskenet var Valkyriornas vapen som gav ifrån sig ett mystiskt, blinkande ljussken. Idag kallar lokalbefolkningen ofta norrskenet "den gröna damen". Du har säkert sett foton och filmer på norrskenet i sociala medier. I verkligheten kan du få se många fler nyanser.

När och var kan man se norrskenet?

Det sägs ofta att de norra delarna av Norge är en av de bästa platserna i världen om man vill uppleva norrskenet, eftersom Norge ligger precis under den så kallade norrskensovalen. Fast det finns såklart många andra destinationer utanför Norge där man också kan se aurora borealis.

Men vi vågar ändå påstå att Nord-Norge ligger i topp vad gäller norrskensresor – i detta enorma geografiska område bor nämligen massor med människor som erbjuder både hotell och aktiviteter som håller dig sysselsatt i väntan på att skenet ska visa sig.

Norrskensovalen börjar ungefär vid Lofotenöarna i Nord-Norge (även om man har kunnat se norrskenet allt oftare i Trøndelag längre söderut de senaste åren), och följer kusten hela vägen upp till Nordkap och längre norrut. Man kan åka nästan varsomhelst i Nord-Norge på vintern – det är samma norrsken i Lofoten som i Tromsø 50 mil längre norrut, bara från en annan vinkel.

Det är viktigt att komma ihåg att norrskenet är lite av en diva som bara startar showen när hon så behagar. Tålamod är en dygd, även på norrskensjakt. Kom bara ihåg att du har störst chans under hösten, vintern och tidiga våren (från september till slutet av mars), mellan klockan 18.00 och 01.00.

Aurora borealis trivs allra bäst från december, när det brukar vara kallt och torrt ute. Vissa säger att det torraste vädret, vilket ger klar himmel, finns i inlandet. Men så är det inte alltid. Vid starka ostliga vindar kan det vara klarare vid kusten än i inlandet. Undvik fullmånen, eftersom månskenet gör norrskenet blekare.

Infografik: Så uppstår norrskenet

Eftersom atmosfärens sammansättning varierar skiftar norrskenets ljus från grönt till lila. Se en cool infografik om norrskenet genom att klicka på bilden nedan.

Fånga fenomenet på bild

Ljusshowen som lyser upp himlen är definitivt ett ögonblick värt att bevara. Den 27-årige fotografen Christian Hoiberg har gott om erfarenhet av att fånga norrskenet på bild.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen