Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Northern Lights, Grøtfjord, Kvaløya Northern Lights, Grøtfjord, Kvaløya Grøtfjord, Kvaløya
Northern Lights, Grøtfjord, Kvaløya Grøtfjord, Kvaløya
Credits
Northern Lights, Grøtfjord, Kvaløya.
Photo: Gaute Bruvik - visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Vi belyser ljuset i skyn

Det finns mycket att säga om norrskenet, både om alla myter som har uppstått genom historien och om de vetenskapliga förklaringarna om hur detta mäktiga ljusfenomen uppstår.

Ad

Infografik: så uppstår norrskenet

Fånga fenomenet på bild

Man behöver faktiskt inte så mycket utrustning för att fotografera norrskenet, men vissa saker kan du helt enkelt inte kan vara utan:

  1. Reservbatterier: Kylan får batterierna att jobba hårt, så kom ihåg att ta med fulladdade reservbatterier i fickan.
  2. Kamera: En kamera med utbytbara objektiv är bäst, men i princip kan du använda vilken kamera som helst. Ju större och modernare bildchip, desto mindre brus i bilderna.
  3. Fjärrutlösare: En utlösare med sladd är ett utmärkt sätt att minska kameravibrationer. Den kan användas tillsammans med eller i stället för inställningen manuell fördröjd utlösning, som de flesta kameror har idag. Har du inte en fjärrutlösare kan du ställa in fördröjd utlösning istället.
  4. Rejält stativ: Ta med stativ om du vill undvika suddiga bilder, helst ett där du kan ställa in varje ben för sig. Om stativet är ostadigt kan du försöka hänga ett tungt objekt från mittpelaren.
  5. Objektiv: Vidvinkelobjektiv är bäst, helst med en fokallängd mellan 10 och 24 mm och en bländare på f/2,8 (även om f/3,5 duger i nödfall). Det är ett måste att kunna ställa in skärpan manuellt.

Norrskenet – vetenskap och myter

Rent vetenskapligt brukar norrskenet förklaras av fysiker som sysslar med magnetohydrodynamik (MHD), och ärligt talat är de mycket smartare än vi.

Men så här mycket förstår vi: Vi har solen att tacka för allt, även norrskenet. Vid större solexplosioner och soleruptioner slungas enorma mängder partiklar från solen och ut i rymden.

Sen blir det lite mer komplicerat: När partiklarna når jordens magnetfält leds de mot en cirkel runt nordpolen och kommer i kontakt med atmosfärens övre lager. Den energi som frigörs är det vi kallar norrskenet. Allt detta händer ungefär 100 kilometer ovanför våra huvuden.

Det är kanske inte så överraskande att norrskenet har gett upphov till mängder av legender. Symboler för norrskenet finns på de trummor samernas shamaner använder. Fenomenet har flera namn på samiska; bland annat Guovssahas, som betyder "ljuset som hörs". Ganska poetiskt, eller hur?

Under vikingatiden trodde man att norrskenet var Valkyriornas vapen som gav ifrån sig ett mystiskt, blinkande ljussken. Där ser man.

Lär dig mer om aurora på film

Så hur uppstår norrskenet egentligen? Det kan du ta reda på i den här videon (med engelskt tal).

När och var kan man se norrskenet?

Det sägs ofta att de norra delarna av Norge är de bästa platserna i världen för att se norrskenet. I ärlighetens namn är det bara delvis sant - detta ljusfenomen syns på skyarna också i Sverige, exempelvis. Ibland sägs det att Sverige ger bättre chanser till att få se norrskenet, men detta är inte helt sant heller.

Starka östanvindar kan ofta tvinga bort molnen, vilket ger norska kustområden friare sikt än i inlandet. Vad vi bestämt hävdar är att Nord-Norge definitivt är bland de mest bekväma och intressanta platser att se norrskenet. I dessa norska områden bor och lever hundratusentals människor, vilket här innebär mängder av olika hotell och aktiviteter för att hålla dig sysselsatt.

Norrskensbältet träffar Nord-Norge i närheten av Lofoten (fast under de senaste åren har de allt oftare börjat krypa söderut, ned mot regionen Trøndelag), och följer kusten hela vägen upp till Nordkap och bortåt Finnmark. Chanserna på en plats är i regel lika god som på vilken annan - du kan följa samma norrsken i Lofoten som i Tromsø 50 mil längre norrut, bara från en annan vinkel.

Det är viktigt att komma ihåg att fenomenet Aurora Borealis kan vara lite av en diva - showen startar när hon känner att tiden är rätt. Tålamod är en dygd, även för norrskensjägare. Men för att maximera dina chanser till att få se skenen, håll i åtanke att de syns som mest frekvent under senhösten, vintern och under den tidiga våren.

Under kvällstid, från slutet av september tills sent i mars har störst chans att stöta på dem. Allra bäst trivs denna fagra diva i kallt och torrt väder, vilket är vanligast från december månad. En smart sak du kan tänka på är att undvika fullmånen - inte på grund av varulvar, men om du slipper månljusets blekande effekt, så kommer du få uppleva ett betydligt mer intensivt färgspel på himlen.

Installera NorwayLights-appen för Android, Windows eller iPhone - en norrskens­prognos som underlättar i norrskensjakten.
Här kan du ladda ned Norway Lights för:
iOS / Android / Windows

Kläder efter väder i Nord-Norge

Många som har varit i Nord-Norge säger att de inte tyckte det var så kallt som de hade trott. Stugor och lávvutält värms upp med kaminer, och det är ofta runt 25 grader inomhus. Ska man vara aktiv utomhus gäller det dock att vara förberedd.

Ull är gull
Norrmännen är beroende av ullkläder – de bara älskar den genialiskt värmereglerande fårullen. Ett alternativ till ull är kläder av syntetfibrer som leder ut värme när man håller igång. Undvik bomull eftersom det lätt gör att man blir kall och obekväm när kroppsvärmen stiger.

Lager på lager
Börja med en tunn t-shirt och långkalsonger i ull närmast kroppen, och bär ett lager av ull eller fleece över understället. Är det fortfarande kallt? Ta på en lite tjockare tröja (ull är fortfarande bäst), halsduk och yllesockor. Det yttersta lagret bör vara vind- och vattentätt; fodrade byxor, varm täckjacka, mössa som täcker öronen, handskar och rejäla vinterskor. Se till att skorna inte sitter åt för hårt, eftersom det kan bidra till förfrusna tår.

På tunn is
Kustklimatet är relativt milt, men nedkylt regn kan leda till ishala vägar. Skorna bör därför ha gummisulor, som har bättre grepp än plast. I branta backar bör du ha stegjärn. Det finns att köpa i de flesta sportaffärer.

I farten
För aktiviteter i hög hastighet, till exempel om du ska ut på snöskotertur, behöver du ännu mer kläder. På guidade snöskoterturer får du låna lämpliga termokläder och stövlar, handskar och mössa.

Insidertips
Lokalbefolkningen i Nord-Norge tar alltid av sig flera lager inomhus. Annars börjar man lätt frysa med en gång när man går ut igen. Det kan också vara bra att veta att liksom i Sverige tar man av sig skorna innan man går in – det anses mycket oartigt att gå omkring med utomhusskorna inomhus.

Källa: NordNorsk Reiseliv

 

Få en glimt av norrskenet på video

Inspiration till vintersemestern i Nord-Norge

Mer om norrskenet och Nord-Norge

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad