Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Silhouette of person inside Sorrisniva igloo hotel Silhouette of person inside Sorrisniva igloo hotel
Credits
Alta.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life /Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norrskensstaden

Alta är den största staden i Norges nordligaste fylke. Området har ett relativt milt klimat, i det annars så kalla norr. Här kan du komma nära den samiska kulturen och uppleva historien  genom de UNESCO-skyddade hällristningarna.

Alta kan stoltsera med ett gott utbud av aktiviteter som ramas in av det strålande blå ljus vars kontraster är så utmärkande för Finnmarks vinterland. Testa exempelvis att åka hundspann eller åka på en snöskotersafari. Världens första norrskensobservatorium byggdes här i slutet av 1800-talet, vilket har bidragit till att ge Alta sitt smeknamn Norrskensstaden.

I den vackra natur som omger Altafjorden ligger Sorrisniva Igloo Hotel. Detta lyxhotell är inte bara vackert beläget – hela byggnaden och dess interiör råkar dessutom bestå av snö och is. Hotellet öppnar sina dörrar i januari varje år, för att sedan smälta bort under vårsolen.

Altas position - vid Altafjordens innersta vatten - gör att området kan erbjuda skogar, fjällplatåer och kust- och bergslandskap. Detta öppnar upp möjligheterna för dig som är intresserad av friluftsliv och aktiviteter som vandring, cykling och fiske.

På sommaren kan du besöka de skyddade hällristningarna i Hjemmeluft. Denna samling av hällristningar vittnar om den kultur och de människor som levde här under perioden mellan år 4200 och 500 f. Kr. Ristningarna är de viktigaste bevisen vi har för att visa att människor levde så här långt norrut, för så pass länge sedan. De är så pass avgörande för vår nordliga historia att de givits världsarvstatus av UNESCO.

Alta har goda klimatförhållanden. Nederbörden är måttlig, vintern behaglig och somrarna sköna och förhållandevis varma. Höj blicken under vinternatten. Då har du god chans att se norrskenet dansa över himlen. Från november till januari är ljusförhållandena speciella i Alta och därför kallas den här perioden för den blå säsongen. Mellan maj och augusti kan du istället uppleva midnattssolen.

Alta
Nordlyskatedralen i Alta
Anne Olsen-Ryum /www.nordnorge.com/Alta
Alta
Altas hällristningar
CH/Visitnorway.com
Alta
Lavvu i Alta
CH/visitnorway.com
Alta
Hundspann, Alta
Terje Rakke/Nordic Life /Visitnorway.com
Ad

Aktiviteter


Boende


Mat och dryck


Norrskensprognos

Reseinformation

Med flyg:
  • Alta flygplats har direktförbindelser med Oslo och Tromsø, liksom med ett flertal andra städer i regionen.
  • Att flyga från Oslo tar cirka två timmar. Till Tromsø tar det 40 minuter.

Annons: Flyg med Widerøe till Alta

Med bil:
  • Alla vägar är öppna för trafik året runt, men vissa bergspass kan stänga för korta perioder på vintern.
  • Det är viktigt att planera noga när du reser med buss i Finnmark. Bussar förbinder de flesta samhällen i regionen, men det är inte säkert att det finns särskilt många avgångar att välja mellan.
  • Från Alta till Hammerfest avgår mellan 1-3 bussar varje dag. Den resan tar cirka 2,5 timme. Till Honningsvåg går en eller två bussar per dag, vars restid ligger på fyra timmar.
  • Att åka mellan Alta och Kirkenes tar elva timmar med buss - de avgår tre gånger i veckan. Till Tromsø från Alta avgår en buss dagligen. Restiden ligger på mellan sex och sju timmar.

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här!

×

Turistintervjuer

Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad