Skip to main content

Vinter i Tromsø

Natur- eller kulturupplevelser?

I Tromsø behöver du inte välja!

Häng med på en slädtur och upptäck den arktiska huvudstaden!

Tromsø ligger långt uppe i norr, där vintern börjar tidigt och varar länge. På vintern erbjuds många aktiviteter som man inte kan göra resten av året – till exempel norrskensutflykter, valskådning, skidåkning och hund- och rensläde. Dessutom finns här massor av kulturupplevelser, året runt!

PS... Vintern är högsäsong. Kom ihåg att boka tidigt!

Tromsø erbjuder otrolig natur året runt, men det är vintern som är högsäsong med massor av snö, norrsken och valskådning.

Sevärdheter och hotell blir snabbt fullbokade i december, januari och februari.

Ett tips är att åka tidigt i september eller oktober, när naturen är klädd i vackra höstfärger. På hösten har du goda chanser att få uppleva norrskenet innan det blir riktigt kallt. Du kan också se det unika ljusfenomenet och kolla in andra coola sevärdheter i mars eller början av april. Då är det betydligt mindre folk och därmed lättare att göra olika aktiviteter.

Tänk på att den här delen av Norge har ett arktiskt klimat. Vädret kan förändras snabbt, särskilt på vintern. Packa ordentligt med varma kläder och gör dig redo för ett oförglömligt äventyr!

Norrskenet

Tromsø ligger direkt under den så kallade norrskensovalen, vilket gör staden till en av världens bästa platser att se norrskenet. Statistiskt sett är norrsken mest aktivt under hösten och våren. Tack vare jordens position mot solen maximeras då sannolikheten att soleruptioner når planetens magnetfält.

Aurora kan vara en blyg diva, men du kan öka chansen att få se henne genom att åka på en guidad norrskensjakt.

I vilket fall som helst - när du än besöker Tromsø får du uppleva det speciella arktiska ljuset. I slutet av november börjar polarnatten, då solen håller sig under horisonten dygnet runt. Solen går inte upp igen förrän i slutet av januari, men himlen lyser ofta upp i rosa, lila och orange nyanser under dagen.

Åk på norrskensjakt

Samerna

Samerna har en lång historia med rika traditioner och unika kläder, musik och språk. Idag är de helt integrerade i samhället och utgör en viktig del av Tromsøs identitet. Du hittar både modern och traditionell samisk design i flera butiker i Tromsø.

Många samiska familjer håller traditionen med renskötsel vid liv, och du kan boka en spännande tur med rensläde. Turen kombineras ofta med en traditionell måltid och en chans att lära sig mer om samisk kultur i en lavvo, ett traditionellt samiskt tält.

Den samiska nationaldagen firas den 6 februari och samernas kultur uppmärksammas då hela veckan. En av veckans höjdpunkter är ett renlopp på Tromsøs huvudgata Storgata.

En livlig arktisk stad

Tack vare Norges arktiska universitet (UiT) är Tromsø en varm och livlig studentstad även i vintermörkret. Om du vill träffa några andra glada lokalbor ska du besöka sälarna på Polaria! Ett annat tips är att besöka Polarmuseet, där du får en inblick i stadens historia och dess många arktiska expeditioner.

Kolla också in den ikoniska Ishavskatedralen, som håller en nyårskonsert varje år.

Kända kulturevenemang under vintern inkluderar Tromsø International Film Festival (TIFF) och Nordlysfestivalen. Om du är redo för en utmaning kan du anmäla dig till Polar Night Half Marathon (tänk dig att springa under norrskenet!).

Vilda äventyr

Strosa längs gatorna och beundra de snöklädda fjällen som omger stan. Eller ta linbanan Fjellheisen 421 meter upp till Storsteinen, för den bästa utsikten över Tromsø – och norrskenet! På toppen erbjuds guidade turer med snöskor.

Från november till januari simmar valarna mot fjordarna på jakt efter sill. Åk på valskådning och känn hjärtat bulta när du får se späckhuggare, knölvalar och vikvalar graciöst röra sig genom det kalla vattnet och den frostiga luften. Brim Explorer erbjuder valskådningsturer på en tyst, elektrisk (hybrid) båt varje dag under vintern. Var bara medveten om att klimatet, jaktmarkerna och vädret kan påverka när valarna dyker upp (de är trots allt vilda djur!). Högsäsongen för valskådning sträcker sig från november till slutet av januari.

Huskyhundar leder dig så gärna genom vinterlandskapet! Ta in utsikten och förundras över de tuffa och lojala slädhundarna som trivs i den arktiska miljön.

Det arktiska köket

Tromsø är en smarrig stad! Det lokala arktiska köket är fullt av färska ingredienser, till exempel vilt och skaldjur, av bästa kvalitet. Prova den atlantiska torsken som kallas skrei, typisk norsk stockfisk eller skaldjur på topprestauranger som Fiskekompaniet och Arctandria.

Avnjut mört kött från ren och lamm som strövat fritt över oändliga betesmarker och bergsplatåer. Traditionell samisk mat baseras på lokal fisk, ren och annat kött, och bär och örter. Restaurangen Smak fokuserar särskilt på lokala råvaror.

Tromsø är en social stad, känd för sitt rekordhöga antal caféer per invånare. Det är aldrig långt till ett mysigt café! Gå inte och lägg dig för tidigt bara, för Tromsø är också känd för sitt spännande nattliv. Dansa natten lång eller hitta en lugnare bar – det finns till exempel flera på huvudgatan Storgata.

Skidåkning och simning

Våga dig på ett dopp i havet följt av stans flytande bastu. Eller hoppa i vattnet från den höga trampolinen på Tromsøbadet. Ön Tromsøya har massor av längdåkningsspår. Många lokalbor åker skidor till vattenparken och parkerar helt enkelt skidorna utanför. Norsk infartsparkering!

Ski touring i Tromsø

Tromsøs omnejder anses ha några av de bästa platserna för ski touring i Europa. Kom ihåg att snö och brant terräng innebär en risk för laviner. Åk alltid med en lokal guide som känner området väl.

Lyngen och Senja är två populära platser för offpist. De mindre kända öarna Kvaløya och Ringvassøy erbjuder också underbar skidåkning med utsikt över det arktiska fjordlandskapet.

Hitta guidad ski touring nära Tromsø.

Utanför Tromsø 

Om du helst undviker trängsel behöver du inte åka långt utanför stan. Den idylliska ön Sommarøy ligger bara en timme från Tromsø med bil. Denna fiskeby erbjuder guidade aktiviteter som havsafari och kajakpaddling.

Tänk på att det kan vara svårt att köra på vintern i Nord-Norge. Vi rekommenderar bara erfarna förare att ta bilen.

Förläng äventyret genom att åka ännu längre norrut, till Alta. Besök Nordlyskatedralen och se 7 000 år gamla UNESCO-listade hällristningar. Unna dig en vistelse på det kombinerade igloo-hotellet/vildmarksstugan Sorrisniva eller boutiquehotellet Trine & Trasti.

Alternativt kan du utforska Nord-Norge på en bekväm kryssning med Hurtigruten.

Miljöcertifierat resmål

Arktis natur och djurliv är majestätiska men sårbara. Tromsø har certifierats som en Hållbar Destination, vilket innebär att branschen gör sitt bästa för att minska turismens negativa inverkan på miljön och erbjuda upplevelser på ett mer hållbart sätt.

Att ta hand om miljön är allas ansvar och alla gäster uppmuntras att vara hänsynsfulla i Tromsø.

Kultur i Tromsø

Tromsøs begåvade singer-songwriter Ida Tolou delar sina bästa tips!

Upptäck Tromsø med Ida

Jul i Tromsø

Besök Tromsø i slutet av november eller i december för lite äkta julstämning!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor