Skip to main content

Vintern i Norge är en festival av roliga aktiviteter! Du kan åka skidor, både upp och ner från fjälltopparna eller över vackra stora vidder. Du kan åka på upptäcktsfärd till fjordarna, utan att trängas och i den arktiska delen kan du se valar och det fantastiska norrskenet. Den kalla, mörka årstiden är faktiskt riktigt het.

På vintern förvandlas stora delar av Norge till ett snöklätt paradis. De vita landskapen bjuder in till mängder av spännande aktiviteter, och vi är många som är djupt förälskade i snön. Ingen kan väl ha missat att skidåkning har en helt speciell plats i den norska folksjälen och under vintersäsongen åker gammal som ung till Norges många skidorter, skogar och fjäll för att mysa och ha kul i pudersnö, branta backar och silkeslena skidspår.

Du kan också prova aktiviteter som inte innebär skidåkning, som pulkasnöskovandring, hundspann, fatbike och valsafari. Eller varför inte åka på en fridfull fjordkryssning och hellre se de snötäckta fjällen reflekteras i det spegelblanka vattnet?

Vintern är även det perfekta tillfället att uppleva några av världens vackraste tågresor utan att behöva trängas med andra. November och december är dessutom tiden för julmarknader i hela landet.

Norrsken

Vinternätterna är långa i hela Norge. Från mitten av november till slutet av januari går solen inte upp alls, eller tittar bara försiktigt upp vid horisonten i största delen av Nord-Norge. Men tro det eller ej, det är långt ifrån kolsvart hela tiden och snön lyser upp landskapet i vackra blåtoner. På klara dagar i de sydligaste delarna av regionen kan man få flera timmars dagsljus och färgsprakande solnedgångar, medan himlen i den norra delen är djupt midnattsblå.

Har du tur kan du se norrskenet dansa på himlavalvet. Aurora borealis är vanligast förekommande i norr, men kan ses över hela landet vid enstaka tillfällen. Det är störst chans att se den magiska ljusshowen mellan oktober och mars.

I södra Norge kan du förvänta mellan sex och åtta timmars dagsljus under vintermånaderna.

Boka ditt norrskensäventyr med Hurtigruten eller kolla in fler semestererbjudanden med norrsken.

Vintern i Norge 

Vinter i Norge är inte helt olik den svenska vintern, men Norges nordligaste stad ligger nästan 60 mil norr om Kiruna, på ungefär samma breddgrad som den nordligaste delen av Sibirien och Alaska. Därmed varierar klimatet stort mellan de olika regionerna från norr till söder i Norge. Hela kusten har ett ganska milt klimat under vinterhalvåret (inte minst på grund av golfströmmen) och temperaturen brukar hålla sig runt 0 grader. Inlandet är kallare, med temperaturer mellan -10 och -20 grader och vissa platser i inlandet kan få riktigt extrema köldgrader ner på -40.

Senaste väderprognosen

Se det senaste lokala vädret på Yr.no, som drivs av Meteorologisk institutt och public service-bolaget NRK. Ladda ner Yr:s väderapp gratis för iOS eller Android.

Säsongens mat och dryck

Havets läckerheter är som allra bäst på vintern. Slutet av januari är också starten på skreisäsongen, då den arktiska torsken vandrar från Barents hav till varmare vatten runt Lofoten och Vesterålen för att leka.

Rätter gjorda på fisk, fårkött, fläsk eller rådjur är vanliga på julbordet, och finns på de flesta restauranger inför högtiderna. Vill vara lite mer äventyrlig ska du prova traditionella norska rätter som smalahove (ja, fårhuvud!), lutfisk och pinnekjøtt (torkade, saltade och ångade fårribbor). Men du kan vara lugn, på snabbköpen finns helt vanlig mat, och restauranger finns i precis alla sorter och stilar.

Klä dig efter väder

Oavsett vilken aktivitet du väljer så blir upplevelsen bäst om du klär dig rätt. Tänk igenom vad du ska göra och var du ska göra det.

Bästa trickset är att klä sig varmt, lager på lager. Vi norrmän föredrar ull framför bomull eller polyester som innersta lager, ett värmande mellanlager, samt ett vind- och vattentätt lager ytterst. Anpassa din skalklädsel efter vädret. Ska du göra något som inte kräver så mycket fysisk ansträngning kan du ha varmare och mer fodrade plagg ytterst.

Kom ihåg att det kan blåsa kraftigt och kallt, som gör att det känns mycket kallare än vad termometern visar.

Men vintern är även "kosens" högtid, med tända ljus och varm choklad framför en knastrande braskamin och även om du blir kall efter en dag med snölekar så finns det alltid en ångande het bastu i närheten!

Skidor

Längd, alpint eller turskidor? Ut i snön och njut av utsikten!

På med skidorna

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Nyligen besökta sidor