VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A football field on an island in Lofoten with snow-clad mountains in the horizon
Iconic Norway.
Photo: Grim Berge / Sven-Erik Knoff / Natural Light Earth

Vinter i Norge

muteplay/pauseplay/pause

I Norge ser man ingen anledning att hålla sig inomhus på vintern – många norrmän trivs som bäst med snö under fötterna och norrsken över huvudet.

Liksom i Sverige förvandlas delar av Norge till ett gnistrande vinterparadis med mycket snö. Skidåkning ligger naturligtvis norrmännen varmt om hjärtat, hur kallt det än blir. Så länge det finns snö är landets skidorter populära resmål. 

Om du helst håller dig långt från skidbackarna finns det också massor att hitta på utan skidor. Ett underbart sätt att uppleva de norska vinterlandskapen är på en av landets alla vackra tågresor eller fjordkryssningar. I november och december kan du passa på att besöka några av alla mysiga julmarknader.

I stora delar av Nord-Norge råder så kallad polarnatt från mitten av november till slutet av januari. Under den här tiden går solen inte upp alls. Men som tur är kommer ofta norrskenet fram och lyser upp i vintermörkret. Man har störst chans att få se det magiska ljusskenet i oktober, februari och mars.

Väderprognos

Yrs väderprognoser kommer från Meteorologisk institutt och NRK (Norges motsvarighet till SVT). Ladda ner Yrs kostnadsfria väderapp till iOS eller Android.

Väder och vind

På vintern är Norges medeltemperatur -6,8 °C, men det kan variera en hel del. I och runt Oslo snöar det ofta, och medeltemperaturen ligger strax under noll. 

Regionerna Finnmark, Troms, Trøndelag och Østlandet har inlandsklimat med riktigt kalla vintrar och massor av snö. De inre delarna av Nord-Norge har ett typiskt arktiskt klimat med snö, kraftiga vindar och svår frost.

Fjord Norge och Sørlandet har betydligt mildare klimat, men det blir ofta snö och kallt ändå. Det innebär bra möjligheter till skidåkning, särskilt i bergen.

Kläder efter väder

Precis som i Sverige så har vissa delar av Norge bitande kalla vintrar. Se till att du klär dig lämpligt beroende på vad du ska göra och vart i landet du ska åka.

Klä dig extra varmt och i lager om du ska till norra Norge eller till en av landets fjälltrakter. Ull är bättre än bomull och polyester, och ta med vatten- och vindtäta kläder.

Om du blir våt gäller det att vara förberedd för att undvika hypotermi och förfrysningsskador.

Säsongens mat och dryck

Många ser skaldjur som räkor, havskräftor, blåmusslor, pilgrimsmusslor och hummer som sommardelikatesser, men kvaliteten och smaken är faktiskt bäst under den riktiga högsäsongen på vintern.

Färsk fisk är också bäst på vintern, när många restauranger i Norge har torsk, hälleflundra, lax och öring av högsta kvalitet på menyn. Läs mer om Norges fisk och skaldjur här.

Rätter på fisk, lamm, fläsk och hjort är populära under julen, och förekommer rikligt på restaurangernas julmenyer. Några traditionella norska rätter du bara måste prova är "smalahove" (fårhuvud), norsk lutfisk och pinnekjøtt (torkade, saltade och ibland rökta eller ångkokta revbensspjäll av lamm).

Skidåkning i Norge

Senaste snörapporterna

Vinterkul i Norge

Norges andra årstider

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök efter fler tips och erbjudanden.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen