Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Røros Røros
Credits
Røros.
Photo: Kyrre Lien
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ljuset i mörkret

I vikingasagorna sammanfattas ofta vintern med "den vintern stannade han hemma på gården". Man stannade helt enkelt inne och vilade upp sig tillsammans med familjen. Nuförtiden är norrmännen gärna utomhus med snö under fötterna och norrsken över huvudet.

Liksom i Sverige förvandlas stora delar av Norge till ett gnistrande vinterparadis med mycket snö. Samtidigt kan det bli rysligt kallt och mörkt, särskilt i fjälltrakterna och i landets nordligaste delar.

Men inte hela Norge täcks av snö. I områdena längs kusten blir det sällan under noll grader, och vintern känns ibland som en förlängning av hösten och inte som en egen årstid.

Vinternätterna är långa och mörka i hela landet, och under midvintern når inte solen över de omgivande bergen – även på många platser söder om polcirkeln.

I de delar av Nord-Norge som ligger norr om polcirkeln går solen inte upp alls från mitten av november till slutet av januari. Om man vill se norrskenet är oktober, februari och mars de bästa månaderna.

Norrskenet visar sig oftast i norr, men kan i sällsynta fall ses i hela Norge – även längst i söder.

Snow Igloo
Trysil
C.H. - Visitnorway.com
Family playing in the snow in Vinje, Telemark
Vinje
CH - Visitnorway.com
Snow Blower sunrise
Norway
Foap
Northern Lights, Skullsfjord, Kvaløya
Kvaløya
Gaute Bruvik - Visitnorway.com
Ad

Säsongens mat och dryck

Många ser skaldjur som räkor, havskräftor, blåmusslor, pilgrimsmusslor och hummer som sommardelikatesser, men kvaliteten och smaken är faktiskt bäst under den riktiga högsäsongen på vintern.

Färsk fisk är också bäst på vintern, när många restauranger i Norge har torsk, hälleflundra, lax och öring av högsta kvalitet på menyn.

Rätter på fisk, lamm, fläsk och hjort är populära under julen, och förekommer rikligt på restaurangernas julmenyer. Några traditionella norska rätter du måste prova är "smalahove" (fårhuvud), norsk lutfisk och pinnekjøtt (torkade, saltade och ibland rökta eller ångkokta revbensspjäll av lamm).

Klä dig för norsk vinter

Se till att du klär dig lämpligt beroende på vad du ska göra och vart i landet du ska åka.

Klä dig varmt och i lager om du ska till norra Norge eller till en av landets fjälltrakter. Ull är bättre än bomull och polyester. Ta även med vatten- och vindtäta kläder: Vinden gör att det känns betydligt kallare än det faktiskt är, och om du blir våt gäller det att vara förberedd för att undvika hypotermi och förfrysningsskador.

Vinterparadis

Lokalt väder och klimat

Det kan bli rejält kallt på norska låglandet, både i landets södra och norra delar. Det händer att temperaturen når under -40° C i de inre delarna av Finnmark, Troms, Trøndelag och Østlandet – dock inte varje vinter.

De inre delarna av Nord-Norge har ett typiskt arktiskt klimat med snö, kraftiga vindar och svår frost. 

Däremot har Fjord Norge och kustområdena ett relativt milt klimat tack vare Golfströmmen, och de förblir i stort sett isfria även på vintern. Faktiskt blir det inte riktig vinter i stora delar av västra Norge.

Norges andra årstider

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad