Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lyngør
Lyngør.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Råd och regler vid vattnet

Man säger ibland att norrmännen har saltvatten i sina ådror. De lär sig tidigt hur man beter sig längs kusten och i båten. Som gäst i Norge gäller det att hänga med - både för sin egen säkerhet och för andras.

I Norge är det obligatoriskt att bära flytväst på alla båtar som är mindre än åtta meter, med några få undantag. Du måste inte ha flytväst om du ska tävla i någon vattensport eller hyra båt på en liten sjö, men det rekommenderas att du har det.

Spola kröken - alkohol och båtliv passar inte ihop.

Håll balansen...

Tänk först och främst på säkerheten i alla situationer. Se till att du inte överbelastar båten. I mindre båtar är det viktigt att du håller en låg tyngdpunkt - stå inte upp om du inte måste. När du kliver på en liten båt bör du placera foten så nära mitten som möjligt.

...och håll båten stadig

Vid dåligt väder och stora vågor är det bäst att försöka bryta vågorna mot fören i stället för mot bredsidan. Det hjälper båten att skära igenom vågorna och hålla balansen. Ha inte gummistövlar på dig i båten - om du ramlar i fylls de med vatten och gör det svårt att simma.

Man överbord

Om någon faller överbord är det viktigt att hen kommer upp igen så fort som möjligt. Även på sommaren kan hypotermi (nedkylning) utvecklas snabbare än man kanske tror. Av med allt vått och sätt på torra kläder med en gång. Kasta ut en livboj men hoppa inte i själv. Livbojar med rep och blinkande varningsljus är bäst.

Var försiktig vid sjöräddning

Se upp så att båten inte välter när någon har fallit i vattnet och ska upp igen - särskilt om du har en liten roddbåt eller kanot. När man tar sig upp ur vattnet tappar man flytkraften och känns mycket tyngre, vilket kan göra att båten tippar över. På mindre båtar kan det därför vara bättre att komma upp i fören eller aktern.

Om båten kantrar men fortfarande flyter är det bättre att stanna och vänta på räddning istället för att försöka simma i land. Klättra upp på båten om det går, men var försiktig och håll den stadig.

Kusten, älvar och sjöar

Att ramla i vattnet är inte bara en fara ute på havet. Det kan lika gärna hända vid stranden längs kusten, i en sjö eller en älv.

Norge är ett brant och vått land. Det är en kombination som ger goda möjligheter till forsränning - men ge dig inte ut på egen hand. Åk alltid ut med en guide som har kunskaper och utrustning som behövs om olyckan är framme.

Vid vadfiske är det viktigt att uppskatta hur stark strömmen är. Älvarna är kraftfulla och kan knuffa omkull dig. En vadarstav hjälper dig att hålla balansen.

Om du tappar balansen i en älv och sveps med nedströms ska du försöka inta en sittande ställning i vattnet, med benen utsträckta i den riktning du är på väg. Det kan skydda dig från att slå i stenar och stenblock. Håll fötterna högt i vattnet så att de inte fastnar mellan stenar som ligger på botten och kan dra dig under om strömmen är stark nog. Du kan styra riktning och vinkel genom att simma med armarna.

Ta säkerheten på allvar och ha en roligare semester...

Viktigt att veta

Säkerhetstips

Kom ihåg följande regler när du vistas på eller vid sjön:

 1. Var medveten om allmänna säkerhetsråd. Lite planering minskar risken för olyckor och hjälper dig att koppla av på semestern.
 2. Ta med all utrustning du behöver. Utrustningen måste vara lättåtkomlig och i gott skick.
 3. Respektera havet och vädret. Åk bara ut i båt om det är säkert att göra det.
 4. Var medveten om vilka regler som gäller på havet, och se till att du följer dem.
 5. Bär flytväst.
 6. Se till att du är utvilad och nykter. Kör aldrig båt under påverkan av alkohol eller droger.
 7. Var hänsynsfull, och kom ihåg att säkerheten på sjön är allas gemensamma ansvar.
Ska du köra en stor båt?

Alla som är födda 1 januari 1980 eller senare måste ha "båtførerprøven" (förarintyg) för att köra en båt över åtta meter lång, eller med mer än 25 hästkrafter, i norska vatten. Det är inte obligatoriskt för de som är födda tidigare, men av säkerhetsskäl rekommenderas det ändå starkt.

Du behöver dock inte ta förarintyget i Norge, eftersom liknande eller högre intyg från ett EES/EU-land också accepteras.

Telefonnummer i nödsituationer

 • 110 – Brandkåren
 • 112 – Polis
 • 113 – Ambulans
 • 120 – Sjöräddning
 • 22 59 13 00 – Förgiftningscentralen
 • 1412 TDD (texttelefon för döva och hörselskadade)

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen