VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Two children in a rowing boat near Bragdøya outside of Kristiansand, Southern Norway
Girl rowing a boat at Bragdøye in Kristiansand, Southern Norway
Bragdøya in Kristiansand.
Photo: Adam Read / Visit Sørlandet
Bragdøya in Kristiansand.
Photo: Adam Read, Visit Sørlandet

Säkerhet till sjöss

Man säger ibland att norrmännen har saltvatten i ådrorna. De lär sig tidigt hur man beter sig längs kusten och i båten. Som gäst i Norge gäller det att hänga med - både för sin egen säkerhet och för andras.

Telefonnummer i nödsituationer

Tänk på att det kanske inte finns mobiltäckning dit du ska åka.

120 – Sjöräddning

110 – Brandkåren
112 – Polis
113 – Ambulans
22 59 13 00 – Förgiftningscentralen
1412 TDD (texttelefon för döva och hörselskadade)

Tänk på säkerheten på sjön och se till att planera din resa noga. Har du bra koll på säkerheten minskar riskerna samtidigt som du kan slappna av mer på båten. Berätta alltid för någon som inte är med på resan vart du ska, när du planerar att komma tillbaka och hur din båt ser ut.  Om du har lånat båten bör du ge den här informationen till ägaren. Det kan också vara bra att fråga lokalbefolkningen var det är säkert att köra.

Ta med viktig utrustning

Båtens utrustning måste vara lättåtkomlig och i gott skick. Bekanta dig också med båtens navigationssystem och annan teknisk utrustning ombord. Kan man hantera utrustningen korrekt ökar säkerheten markant.

Glöm inte mobiltelefonen och förvara den helst i en vattentät plastficka. På så sätt kan du enkelt informera om eventuella ändringar i resplanen eller ringa till sjöräddningen.

Se till att alltid ha nödutrustning med på båten.

Kom ihåg att ta med tillräckligt med bensin.

Lyssna på väderprognosen

Kolla in vädret innan du lämnar land, och kom ihåg att det kan slå om på bara några minuter ute till havs. Ha respekt för havet och åk bara ut med båten om det är säkert att göra det. Stanna inte ute för länge innan du återvänder till fastlandet.

Yrs väderprognoser kommer från Meteorologisk institutt och NRK (Norges motsvarighet till SVT). Ladda ner Yrs kostnadsfria väderapp till  iOS eller Android.

Följ reglerna på sjön

Precis som det finns regler för bilar på land, så finns det regler för båtar på havet. Det är viktigt att lära sig reglerna för både ens egen och andras säkerhet ute på vattnet. Var hänsynsfull, och kom ihåg att säkerheten på sjön är allas gemensamma ansvar.

Alla som är födda 1 januari 1980 eller senare måste ha "båtførerprøven" (förarintyg) för att köra en båt över åtta meter lång, eller med mer än 25 hästkrafter, i norska vatten. Det är inte obligatoriskt för de som är födda tidigare, men av säkerhetsskäl rekommenderas det ändå starkt. Du behöver dock inte ta förarintyget i Norge, eftersom liknande eller högre intyg från ett EES/EU-land också accepteras.

Bär alltid flytväst

Det är obligatoriskt att ha med flytväst på resan och det rekommenderas att du har på dig den hela tiden. Insistera på att alla ombord har på sig flytväst.

Spola kröken

Se till att du är utvilad och nykter. Gränsen för alkohol i blodet är 0,08 (8 mg alkohol per 100 ml blod). Kom ihåg att alkohol påverkar din bedömningsförmåga och sänker dina chanser att överleva en olycka.

Överbelasta inte båten

Tro det eller ej; gravitationen existerar på havet också. Se till att fördela vikten jämnt och överbelasta inte båten. På så sätt kompromissar du inte med säkerheten ombord.

Man överbord

Om någon faller överbord är det viktigt att hen kommer upp igen så fort som möjligt. Även på sommaren kan hypotermi (nedkylning) utvecklas på bara några minuter. Kasta ut en livboj men hoppa inte i själv. Livbojar med rep och blinkande varningsljus är bäst. Om du inte lyckas få upp personen ur vattnet, försök dra hen tillbaka till land. Lämna aldrig någon i vattnet för att åka iväg och söka hjälp.

När personen är tillbaka ombord är det viktigt att få av allt vått och sätta på torra kläder med en gång. Kroppen fortsätter att svalna i 15 till 20 minuter efter att ha kommit upp ur vattnet, så det är viktigt att förhindra att personen kyls ner ytterligare.

Var försiktig vid sjöräddning

Se upp så att båten inte välter när någon har ramlat i vattnet och ska upp igen – särskilt om du har en liten roddbåt eller kanot.

Om båten kantrar men fortfarande flyter är det bättre att stanna och vänta på räddning istället för att försöka simma i land. Klättra upp på båten om det går, men var försiktig och håll den stadig.

The tail of the Codfather

A group of people in a boat, white-water rafting in Voss, Fjord Norway
Voss.
Photo: Asgeir Helgestad / Artic Light AS / Visitnorway.com

Kusten, älvar och sjöar

Att ramla i vattnet är inte bara en fara ute på havet. Det kan lika gärna hända vid stranden längs kusten, i en sjö eller en älv.

Vissa delar av Norge är branta med riklig nederbörd – det är en kombination som ger goda möjligheter till forsränning. Ge dig aldrig ut på egen hand, utan åk med en guide som har kunskaperna och utrustningen som behövs om olyckan är framme.

Vid vadfiske är det viktigt att uppskatta hur stark strömmen är. Älvarna är kraftfulla och kan knuffa omkull dig. En vadarstav hjälper dig att hålla balansen.

Om du tappar balansen i en älv och sveps med nedströms ska du försöka inta en sittande ställning i vattnet, med benen utsträckta i den riktning du är på väg. Det kan skydda dig från att slå i stenar och stenblock. Håll fötterna högt i vattnet så att de inte fastnar mellan stenar som ligger på botten och kan dra dig under om strömmen är stark nog. Du kan styra riktning och vinkel genom att simma med armarna.

Vattenaktiviteter

Det finns mängder med sjöar och älvar där det finns fina möjligheter till fiske, paddling och forsränning.

Säkerheten framför allt

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen