There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Classic Norway Hotels – från karaktäristiska hotell till autentiska fiskarstugor
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Campcation – Boka camping över hela Norge med Campcation
Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur
Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen
Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Man säger ibland att norrmännen har saltvatten i ådrorna. De lär sig tidigt hur man beter sig längs kusten och i båten. Som gäst i Norge gäller det att hänga med - både för sin egen säkerhet och för andras.
Tänk på att det kanske inte finns mobiltäckning dit du ska åka.
120 – Sjöräddning
110 – Brandkåren
112 – Polis
113 – Ambulans
22 59 13 00 – Förgiftningscentralen
1412 TDD (texttelefon för döva och hörselskadade)
Lämna aldrig barn ensamma i närheten av vatten.
Lär dem att de alltid måste fråga om lov om de vill leka i närheten av vatten.
Förklara för dem att man kan drunkna om man överskattar sina simkunskaper eller underskattar vattendjupet.
Tänk på säkerheten på sjön och se till att planera din resa noga. Har du bra koll på säkerheten minskar riskerna samtidigt som du kan slappna av mer på båten. Berätta alltid för någon som inte är med på resan vart du ska, när du planerar att komma tillbaka och hur din båt ser ut. Om du har lånat båten bör du ge den här informationen till ägaren. Det kan också vara bra att fråga lokalbefolkningen var det är säkert att köra.
Båtens utrustning måste vara lättåtkomlig och i gott skick. Bekanta dig också med båtens navigationssystem och annan teknisk utrustning ombord. Kan man hantera utrustningen korrekt ökar säkerheten markant.
Glöm inte mobiltelefonen och förvara den helst i en vattentät plastficka. På så sätt kan du enkelt informera om eventuella ändringar i resplanen eller ringa till sjöräddningen.
Se till att alltid ha nödutrustning med på båten.
Kom ihåg att ta med tillräckligt med bensin.
Kolla in vädret innan du lämnar land, och kom ihåg att det kan slå om på bara några minuter ute till havs. Ha respekt för havet och åk bara ut med båten om det är säkert att göra det. Stanna inte ute för länge innan du återvänder till fastlandet.
Se den senaste väderprognosen på yr.no. Du kan också ladda ner Yrs kostnadsfria väderapp till iOS eller Android.
Precis som det finns regler för bilar på land, så finns det regler för båtar på havet. Det är viktigt att lära sig reglerna för både ens egen och andras säkerhet ute på vattnet. Var hänsynsfull, och kom ihåg att säkerheten på sjön är allas gemensamma ansvar.
Alla som är födda 1 januari 1980 eller senare måste ha "båtførerprøven" (förarintyg) för att köra en båt över åtta meter lång, eller med mer än 25 hästkrafter, i norska vatten. Det är inte obligatoriskt för de som är födda tidigare, men av säkerhetsskäl rekommenderas det ändå starkt. Du behöver dock inte ta förarintyget i Norge, eftersom liknande eller högre intyg från ett EES/EU-land också accepteras.
Det är obligatoriskt att ha med flytväst på resan och det rekommenderas att du har på dig den hela tiden. Insistera på att alla ombord har på sig flytväst.
Se till att du är utvilad och nykter. Gränsen för alkohol i blodet är 0,08 (8 mg alkohol per 100 ml blod). Kom ihåg att alkohol påverkar din bedömningsförmåga och sänker dina chanser att överleva en olycka.
Tro det eller ej; gravitationen existerar på havet också. Se till att fördela vikten jämnt och överbelasta inte båten. På så sätt kompromissar du inte med säkerheten ombord.
Om någon faller överbord är det viktigt att hen kommer upp igen så fort som möjligt. Även på sommaren kan hypotermi (nedkylning) utvecklas på bara några minuter. Kasta ut en livboj men hoppa inte i själv. Livbojar med rep och blinkande varningsljus är bäst. Om du inte lyckas få upp personen ur vattnet, försök dra hen tillbaka till land. Lämna aldrig någon i vattnet för att åka iväg och söka hjälp.
När personen är tillbaka ombord är det viktigt att få av allt vått och sätta på torra kläder med en gång. Kroppen fortsätter att svalna i 15 till 20 minuter efter att ha kommit upp ur vattnet, så det är viktigt att förhindra att personen kyls ner ytterligare.
Se upp så att båten inte välter när någon har ramlat i vattnet och ska upp igen – särskilt om du har en liten roddbåt eller kanot.
Om båten kantrar men fortfarande flyter är det bättre att stanna och vänta på räddning istället för att försöka simma i land. Klättra upp på båten om det går, men var försiktig och håll den stadig.
Att ramla i vattnet är inte bara en fara ute på havet. Det kan lika gärna hända vid stranden längs kusten, i en sjö eller en älv.
Vissa delar av Norge är branta med riklig nederbörd – det är en kombination som ger goda möjligheter till forsränning. Ge dig aldrig ut på egen hand, utan åk med en guide som har kunskaperna och utrustningen som behövs om olyckan är framme.
Vid vadfiske är det viktigt att uppskatta hur stark strömmen är. Älvarna är kraftfulla och kan knuffa omkull dig. En vadarstav hjälper dig att hålla balansen.
Om du tappar balansen i en älv och sveps med nedströms ska du försöka inta en sittande ställning i vattnet, med benen utsträckta i den riktning du är på väg. Det kan skydda dig från att slå i stenar och stenblock. Håll fötterna högt i vattnet så att de inte fastnar mellan stenar som ligger på botten och kan dra dig under om strömmen är stark nog. Du kan styra riktning och vinkel genom att simma med armarna.
Kom ihåg följande regler när du vistas på eller vid sjön:
1. Lär dig att simma.
2. Simma aldrig ensam eller tillåt andra att göra det.
3. Undvik att simma när du är hungrig, mätt eller har druckit alkohol.
4. Ta reda på hur djupt vattnet är innan du dyker.
5. Simma längs med stranden. Simma inte under en brygga eller hopptorn.
6. Överskatta inte din simförmåga.
7. Knuffa inte i andra i vattnet eller under vattnet.
8. Simma inte om du känner dig kall eller sjuk.
9. Ring efter hjälp om du är i fara.
Lämna aldrig barn ensamma i närheten av vatten. Lär dem att de alltid måste fråga om lov om de vill leka i närheten av vatten. Förklara för dem att man kan drunkna om man överskattar sina simkunskaper eller underskattar vattendjupet.
Det finns mängder med sjöar och älvar där det finns fina möjligheter till fiske, paddling och forsränning.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
De bästa upplevelserna får du ofta genom att planera resan i förväg.
Klättra, åk skidor, vandra, spring eller bara slappa på stranden. Norge har verkligen något för alla.
I Norge kan man bo på allt från enkla campingplatser och mysiga fjällstugor till tjusiga designhotell och historiska fjordhotell.
Smala fjordar i Fjord Norge, idylliska kuststäder i Sørlandet, mysiga fiskebyar uppe i norr och livliga hamnar runt Oslofjorden – här är en översikt över norska gästhamnar och småbåtshamnar där du kan lägga till båten när kvällen kommer.
Tillbaka till toppen