Skip to main content

Vandring till Kjerag

Kjerag reser sig 1 084 meter över Lysefjorden och är den högsta toppen i området. Här kan du ta en bild av den kända stenbumlingen som sitter fastkilad i en skreva, och njuta av utsikten från berget. Kjerag är också en populär attraktion för BASE-hoppare och bergsklättrare.

Säsong

Kjerag är en årstidsbunden vandringsled. Innan vägen mellan Sirdal och Lysebotn öppnar, runt mitten av maj, anses Kjerag endast vara tillgänglig för gäster med särskild utrustning, tillsammans med en reseguide. Snön är djup och skidor eller snöskor behövs. Säsongen slutar när vägen stängs för säsongen på grund av väderförhållandena i oktober / november.

6-10 timmars vandring

Vandringen till Kjerag är cirka 11 kilometer lång och tar 6 till 10 timmar fram och tillbaka. Var noga med att vara i god form innan du går ut på denna bergsvandring, som har en höjdökning på 800 meter. På vissa ställen måste du kunna dra dig upp och glida ner med hjälp av ett rep, så det är en krävande vandring även för de erfarna. Utgångspunkten är vid parkeringsplatsen på Øygardstøl. Prata med personalen på parkeringsplatsen om de aktuella förhållandena så ger de dig all information du behöver. Var extra försiktig om det regnar, eftersom spåret kan bli halt.

Guidade turer

Om du är nybörjare eller helt enkelt inte känner dig säker inför en viss vandringstur rekommenderar vi att du går med på en guidad vandring. En bra guide kan göra turen till en fantastisk upplevelse.

Säkerhetsåtgärder

Räddningspersonal får rycka ut varje år för att hjälpa vandrare i nöd. Förbered dig ordentligt för vandringen så har du goda chanser att undvika en nödsituation själv. Är du inte en erfaren vandrare är det bäst att gå i sällskap med en guide.

Läs mer om säkerhet i fjällen innan du ger dig av.

Väder och vind i bergen

Vädret kan slå om fort, även om dagen börjar med sol och blå himmel. Lyssna alltid till den senaste väderrapporten innan du ger dig av, och prata med lokalbefolkningen. De vet ofta om det finns risk för regn och blåst, även när väderprognosen säger att det ska bli fint väder. Se den senaste väderprognosen på yr.no.

Lämplig utrustning

Skaffa en 30-liters ryggsäck för att få plats med allt du behöver i de norska bergen. Karta och kompass, första hjälpen-kit, en fulladdad mobiltelefon och pannlampa är bara några av många saker vi rekommenderar att du packar ner i ryggsäcken. En fullständig packningslista finns längre ner på den här sidan.

Kläder för alla väder

Ta alltid med lämpliga skor; vandringsskor rekommenderas. Vandringen till Kjerag går genom svår terräng, och det är viktigt att ha stöd för fotlederna. Det kan blåsa mycket uppe på Kjerag, så ta med vind- och vattentäta ytterkläder. Packa även ner en extra uppsättning kläder och mössa, halsduk och vantar.

Mat och dryck

Ta alltid med dig något att äta och dricka när du ska ut på tur. Det är viktigt att matsäcken räcker hela vägen, så att du har extra energi nära till hands.

Toaletter

Det finns inga toaletter längs spåren, så använd toaletterna på parkeringsplatserna innan du börjar vandringen. Om du måste gå längs vägen, håll dig en bra bit från spåret och vatten som bäckar och sjöar. Ta med allt skräp tillbaka till soptunnorna på parkeringsplatserna.

Reseinformation 

Du kan ta turistfärjan från Stavanger till Lysebotn, och därifrån fortsätta till Øygardsstøl antingen med bil eller taxi. Du kan också köra mot Lysebotn via Sirdalen. På sommaren går det en buss till Kjerag / Øygardsstøl från Stavanger. Bussarna avgår tidigt på morgonen och återvänder till Stavanger på eftermiddagen. Se tips på fler aktiviteter i Kjerag här.

Observera att det inte är lagligt att flyga drönare i området.

Kjerags turistinformation har en sida på Facebook där du kan se vad som händer i området.

Fler vandringsleder i området

Det finns många vandringsleder i närheten av Kjerag, bland annat flera enklare turer. Kolla in vandringsalternativ i området här.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor