Preikestolen reser sig 604 meter över Lysefjorden, och stigen upp är en av Norges mest kända vandringsleder. Intresset för den unika klippformationen är alltid högt och fler än 300 000 personer kommer hit varje år.
Den åtta kilometer långa vandringen börjar vid Preikestolen Fjellstue och tar runt fyra timmar fram och tillbaka. Turen är brant på vissa ställen och anses vara ganska krävande. Var gärna med på en av de guidade turerna som går dagligen från april till oktober (beroende på vädret), beundra klippan från en sightseeingbåt eller gör båda – vissa erbjuder kombinerade vandringar och kryssningar.
Om du inte vill dela din upplevelse med alltför många människor kan du börja vandringen på natten. Då får du dessutom en magisk soluppgång på köpet! Det brukar också vara mindre folk om du gör turen på eftermiddagen.
De närmsta boendemöjligheterna är Preikestolen Fjellstue och Lilland Hotell. Man kan också övernatta i Stavanger och ta en båttur på Lysefjorden.
Säsong
Vandringssäsongen varar från maj till oktober. Preikestolen kan nu besökas året runt, men från november till april behövs särskild utrustning och helst en guide. Pannlampor och stegjärn liksom kvalificerade guider finns att hyra i området. Om du väljer att gå utan guide är det mycket viktigt att följa råden från Preikestolens personal, som finns till hands på parkeringsplatsen.
Fyra timmars vandring
Vandringsleden till Preikestolen är åtta kilometer lång och tar fyra timmar, fram och tillbaka. Turen har en höjdskillnad på cirka 500 meter, och vissa delar är branta. Svårighetsgraden räknas som medelsvår, så det är bra att ha lite erfarenhet av att vandra i brant terräng.
Säkerhetstips inför vandringen till Preikestolen
Guidade turer
Om du är nybörjare eller helt enkelt inte känner dig säker inför en viss vandringstur rekommenderar vi att du går med på en guidad vandring. En bra guide kan göra turen till en fantastisk upplevelse.
Säkerheten framför allt
Räddningspersonal får rycka ut varje år för att hjälpa vandrare i nöd. Förbered dig ordentligt för vandringen så har du goda chanser att undvika en nödsituation själv. Är du inte en erfaren vandrare är det bäst att gå i sällskap med en guide. Läs mer om säkerhet i fjällen innan du ger dig av.
Gör så här...
Ta reda på turens längd, hur vältränad man bör vara och hur mycket tid du behöver.
Se på väderprognosen och lyssna på lokalbornas råd.
Köp eller hyr lämplig utrustning.
Ta med tillräckligt med mat och dryck, och packa ner ombyte av kläder.
Minimera riskerna genom att göra en guidad tur, antingen i grupp eller privat.
...och undvik det här
Ha inte på dig jeans, vanliga gymnastikskor och andra vardagskläder.
Börja inte turen sent på dagen så att du slipper vandra när det är mörkt.
Ge dig aldrig ut på tur utan att vara i tillräckligt god fysisk form.
Förlita dig inte på kartan på mobilen, eftersom det inte alltid finns täckning i bergen.
Lämna inte kvar skräp och andra tillhörigheter i naturen.
Väder och vind i bergen
Vädret kan slå om fort, även om dagen börjar med sol och blå himmel. Lyssna alltid till den senaste väderrapporten innan du ger dig av, och prata med lokalbefolkningen. De vet ofta om det finns risk för regn och blåst, även när väderprognosen säger att det ska bli fint väder. Se den senaste väderprognosen på yr.no.
Lämplig utrustning
Skaffa en 30-liters ryggsäck för att få plats med allt du behöver. Karta och kompass, första hjälpen-kit, en fulladdad mobiltelefon och pannlampa är några av många saker vi rekommenderar att du packar ner. Lär dig att packa som proffsen på sidan med vandringstips.
Kläder för alla väder
Vissa delar av vandringen går genom utmanande terräng, och det är viktigt att ha rejäla vandringsskor. Det kan också vara blåsigt uppe på Preikestolen, så ta med vind- och vattentäta ytterkläder. Packa alltid ned en extra uppsättning kläder i ryggsäcken, inklusive mössa, halsduk och vantar.
Mat och dryck
Ta alltid med något att äta och dricka när du ska ut och vandra. Det är viktigt att matsäcken räcker hela vägen, så att du har extra energi nära till hands när det behövs.
Toaletter
Det finns inga toaletter längs spåren, så använd toaletterna på parkeringsplatserna innan du börjar vandringen. Om du måste gå längs vägen, håll dig en bra bit från spåret och vatten som bäckar och sjöar. Ta med allt skräp tillbaka till soptunnorna på parkeringsplatserna.
Reseinformation
Vandringen börjar vid Preikestolen Fjellstue, och du kan ta dig dit med bil eller båt. Det går även bussar från Stavanger. Om du kör från Stavanger kan du ta en färja mellan Stavanger och Tau, för att sedan köra till Preikestolen Fjellstue via Jørpeland på Rv 13. Om du reser från Sandnes kan du ta färjan mellan Lauvvik och Oanes och köra därifrån till Preikestolen Fjellsstue. Se fler resealternativ till Preikestolen här.
Upptäck Ryfylke
Besök Preikestolen i vinter
Fler förslag
Använd filterfunktionerna nedan för att hitta boende, roliga aktiviteter och fler vandringsleder i Stavangerregionen.
Gör dig redo
Undvik vanliga misstag och se vad du ska packa till sommarens vandring.
Ta del av våra topperbjudanden
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Inspiration
Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.