Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Røros Røros
Credits
Røros.
Photo: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com
Campaign
Partner

En glimt av det förflutna

Invånarna i lilla Røros nära svenska gränsen bor och arbetar mitt i ett av UNESCO:s världsarv. Det är en gemytlig stad som är historisk och modern på samma gång.

Røros trähusbebyggelse är bland de äldsta i Europa. Staden grundades år 1644, när man upptäckte kopparmalm i området. Med tiden blev Røros, som ligger på en svagt sluttande platå 628 meter över havet, en av Norges viktigaste gruvstäder.

Røros har behållit mycket av sin ursprungliga karaktär. Gatornas mönster och många byggnader i centrum är samma som när de konstruerades på 1600-talet. De autentiska trähusen och stadens unika karaktär som tidig gruvstad bidrog till att UNESCO lade till Røros på sin lista över världsarv år 1980.Røros certifierades som hållbar turistort år 2013.

Det är en kvalitetsmärkning som delas ut till destinationer som arbetar systematiskt med att minska miljöpåverkan från turism, erbjuda upplevelser av hög kvalitet samt bevara ortens historia, karaktär och natur.

Røros är också känd som en av Norges ledande regioner vad gäller närproducerad mat.

Idag är Røros som ett levande museum, och hela stadskärnan är kulturmärkt. När du utforskar Røros smala gränder och gamla gårdar kommer du se små butiker och hantverkare som erbjuder lokalt tillverkad keramik, kläder och mat.

Utistuvollen, Vingelen
Vingelen
CH - visitnorway.com
Røros
Røros
Terje Rakke/Nordic Life AS/ Visitnorway.com
Røros
Røros
Thomas Rasmus Skaug/Visitnorway.com
Røros
Røros
CH - Visitnorway.com
Ad

En hållbar destination

Många orter följer hållbara principer, men det är få som är formellt certifierade som hållbara destinationer. Det tar år för en ort att visa att man har för avsikt att erbjuda bästa möjliga upplevelser, samtidigt som man begränsar turistindustrins negativa effekter så mycket som möjligt. Dessutom måste destinationen hela tiden arbeta på att förbättra sina lokala affärsmetoder och relationer, efter principer för hållbar utveckling, samtidigt som man skyddar natur och kultur, historia och traditioner.

Läs mer om hållbarhet i Norge.

Sustainable destination

Aktiviteter


Boende


Mat och dryck

 

Reseinformation

Med flyg:
  • Røros ligger 50 minuter med flyg från Oslo, och planen går de flesta dagar utom lördagar.
  • Røros flygplats ligger 2 kilometer från centrum.
Med färja:
  • Utflyktsbåten MS Fæmund II går på sjön Femunden dagligen på somrarna. Båten tar dig från Elgå i Hedmark till Synnervika, 30 kilometer från Røros. Från Synnervika går det buss till Røros. Båten tar bara emot passagerare, inte bilar.
Med buss eller bil:
  • Det tar ungefär 5 timmar med bil eller buss från Oslo till Røros, och runt 2 timmar från Trondheim. 
Med tåg:
  • Det går tåg regelbundet från både Oslo och Trondheim med NSB (Norges Statsbaner). Det tar ungefär två timmar med tåg, bil eller buss för att komma till Røros från Trondheim.

Fler förslag och erbjudanden

Tjuvstarta semesterplaneringen här!

×

Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad