Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Boende

    Strawberry – en annorlunda hotellkedja

    Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

    Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

    Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

    Classic Norway Hotels – från karaktäristiska hotell till autentiska fiskarstugor

    Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

    DanCenter – din expert på stugor i Norge

    Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

    Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

    Campanyon - Upptäck unika och naturnära övernattningsmöjligheter

     

    Sightseeing

    Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

    Stromma – sightseeing med buss och båt i norska städer

  • Resor inom Norge

    Vy – det ska vara lätt att resa grönt

    SJ NORD – äventyret börjar på tåget

    Vy express – bussresor över hela Norge

    NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

    Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

    AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

    Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

    Arctic Campers – hyr husbil i Norge

    Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

  • Rundturer

    Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

    Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur

    Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen

    Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet

    Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

    Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

    Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge

    Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

    Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge

    50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

    Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

    My Nordic Travel – gör din egen resplan

    Skidsemester i Rauland – Åk skidor i vacker fjällnatur

  • Offers

Search
or search all of Norway

Ett matparadis

Trondheim och Trøndelag

Europeisk Gastronomiregion 2022

“Trøndelag har klivit fram och blivit en erkänd matregion.”

Condé Nast Traveler, 2022

Seafood from Fosen, Trøndelag .
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
Seafood from Fosen, Trøndelag .
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Välkommen till en plats där fisken och skaldjuren är i en klass för sig …

Seafood from Fosen, Trøndelag .
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
Seafood from Fosen, Trøndelag .
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

... och ordet färsk får en helt ny innebörd.

Food and drink in Trøndelag .
Photo: Foodboom / Trøndelag Reiseliv
Food and drink in Trøndelag .
Photo: Foodboom / Trøndelag Reiseliv

Smaka på det allra bästa från fjällen och den vilda naturen …

Reindeer in wintertime .
Photo: Hans Petter Sørensen / FarOutFocus - Visit Norway
Reindeer in wintertime .
Photo: Hans Petter Sørensen / FarOutFocus - Visit Norway

Hjortron.

Renkött.

Fisk, direkt från sjö och hav. 

Food from Trøndelag .
Photo: Annegrethes/Foap/Visitnorway.com/Marius Rua/Trøndelag Reiseliv AS
Food from Trøndelag .
Photo: Annegrethes/Foap/Visitnorway.com/Marius Rua/Trøndelag Reiseliv AS

Där nytänkande kockar skapar magi ...

Home of Nordic Flavours, Trondheim .
Photo: Visit Trondheim
Home of Nordic Flavours, Trondheim .
Photo: Visit Trondheim

… med de råvaror de hittar i sin närhet.

Den bördiga och mineralrika jorden har gett den här regionen ett stort utbud av fina råvaror.

Local food from Trøndelag .
Photo: Marius Rua/R.R. Frontal/Explore Trøndelag/Will Lee Wright - Oi! Trøndersk Mat og Drikke
Local food from Trøndelag .
Photo: Marius Rua

Hugg in!

Välkommen till Trondheim och Trøndelag, Europeisk Gastronomiregion 2022.

Nyt Oppdal .
Photo: R.R Frontal / Marius Rua / Trøndelag Reiseliv
Nyt Oppdal .
Photo: R.R Frontal / Marius Rua / Trøndelag Reiseliv

Trøndelag sjuder av liv

Jordnära. Autentiskt. Med rötter både i vikingatiden, medeltiden och tusentals år av jakt, fiske och jordbruk. Men samtidigt extremt nyskapande.

På senare år har världen fått upp ögonen ordentligt för den här regionen. Den prestigefyllda Condé Nast Traveler har listat regionen som en av de tre bästa matupplevelserna och en av de 22 bästa platserna att besöka under 2022.

”Regionens varierade landskap, skogar, fjäll, fjordar och fält bjuder på skaldjur, mejeriprodukter och färska grönsaker av allra högsta rang, och läckerheterna hamnar på tallrikar både lokalt och över hela jorden.” Condé Nast Traveler

Plötsligt vallfärdar matentusiaster till den här mysiga regionen i centrala Norge, och som internationella experter nu utsett till Europeisk Gastronomiregion 2022. I de nordiska länderna är det bara Aarhus i Danmark och Kuopio i Finland som tidigare fått den utmärkelsen.

Men Trøndelag har inte alltid funnits på den kulinariska kartan.

Växande kulinarisk stolthet

"Jag växte upp i Trondheim under en period när Trøndelag var rätt långt ifrån att vara en kulinarisk höjdare. Men under senare år har jag känt en enorm stolthet varje gång jag varit tillbaka – både över kvaliteten på matupplevelserna, kärleken till det närproducerade och den fina sammanhållningen mellan kockarna här uppe,” säger den norska kokboksförfattaren Helle Øder Valebrok. Hon är en av Norges mest kända matjournalister och driver den populära bloggen helleskitchen.no.

Vad handlar då allt ståhej om? Se några av Norges stjärnkockar och matproducenter prata om matparadiset Trøndelag här nedan.

De här skyltarna visar att minst 30% av maten som serveras på en restaurang är gjord på närproducerade råvaror!

Signs for the European Region of Gastronomy 2022

Världens bästa fisk och skaldjur?

Ska vi ta en titt på menyn? Hela Trøndelag kantas av tusentals öar och skär som omges av Norska havets friska vatten. Torsk, lax, krabba och havskräfta från det här området, inte minst öarna Hitra och Frøya, fraktas över hela jorden och serveras på de bästa restaurangerna i runt om i världen.

"Jag har själv fått en av mitt livs allra bästa fiskupplevelser ute på Ansnes Brygger på Hitra. Det var bara...wow! Jag ser verkligen fram emot att besöka deras nya restaurang The Crab inne i Trondheim”, säger Helle Øder Valebrokk.

Och hon är inte ensam. En gång intervjuade hon den välrenommerade MasterChef Australia-domaren Matt Preston i Mexiko.

"Han berättade att skaldjuren i Norge och Trøndelag var de godaste han någonsin ätit", säger Helle.

Hon menar att Trondheim verkligen lever upp till sitt motto: Home of Nordic flavours.

"På allra riktigt fina restauranger i  Norden kommer idag skaldjuren från Norge."

“Till och med i Dubai blev jag serverad kammusslor från Trøndelag, till ett iögonfallande pris. De beskrevs som 'världens bästa’, och jag kan inte annat än hålla med!”

Helle Øder Valebrokk

Scallops from Hitra in Trøndelag .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Scallops from Hitra in Trøndelag .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway

En explosion av lokal mat

Trøndelag handlar om både jord och hav, och vi måste skruva tillbaka tiden lite för att få hela bilden. Trøndelag har länge haft mycket spännande på gång i matväg.

Tro det eller ej, men det var faktiskt i den gamla gruvstaden Røros mitt bland fjällen i södra Trøndelag som boomen med närproducerad mat tog fart Norge. Åk med på ett lokalt matsafari här för en helt unik och historisk matupplevelse.

Trenden spred sig över hela regionen. Det stora utbudet av lokala matproducenter har lockat hit kockar av högsta rang, som fört med sig erfarenheter från jordens alla hörn. Idag har regionen en härlig mix av lokal mat och nyskapande idéer, och ett matklimat som är både djärvt och passionerat.

Den bördiga jorden i den här regionen är något alldeles extra. Frukt och grönsaker växer långsammare i den här delen av världen, vilket ger en sötare och mer intensiv smak.

Ett överflöd av lokala specialiteter

”Det som är spännande med Trøndelag är att regionen är ganska unik när det gäller mat. Varje litet område är känt för sin egen grej”, säger Mikael Forselius. Han är hotellvärd och VD för Trondheims berömda Britannia Hotel, där bland annat Michelinrestaurangen Speilsalen ligger.

Ditt enda problem är att kunna välja bland det stora utbudet.

Till de lokala specialiteterna hör grönsaker från Fosenregionen, renkött, mejeriprodukter från Røros och skaldjur från Hitra och Frøya.

Läckerheter du inte får missa

• Krabba, havskräfta och andra skaldjur från Hitra och Frøya

• Fisk och skaldjur och sötvattensfisk från hela regionen

• Ren-, älg- och hjortkött

• Charkprodukter och hembakat tunnbröd

• Lokala bakverk: Lefse, lemsepjalt

• Hjortron

• Blåmögelosten Kraftkar från Tingvollost, och andra prisbelönta ostar från Gangstad Gårdysteri, Eggen Gårdsysteri, Munkeby kloster, Elvekanten Ysteri, Hitra Gårdsmat, Grindal Ysteri, Orkladal Ysteri

• Varumärken att hålla utkik efter: Rørosmat, Trondheims Matperler

Local food in Røros .
Photo: Ren Røros Frontal
Local food in Røros .
Photo: Ren Røros Frontal

Ostfrossa

Kor och får i regionen betar i sig det gröna och näringsrika gräset och producerar mjölk som lokala ostproducenter sedan trollar fram några av världens godaste ostar på.

Blåmögelosten Kraftkar från Tingvoll på Nordmøre utsågs 2016 till världsmästarost vid World Cheese Awards i Spanien. Och 2019 tog Nidelven Blå från Gangstad Gårdsysteri i Trøndelag guldmedalj. Och det finns många fler...

Under 2023 står Trondheim värd för den internationella osttävlingen World Cheese Awards! Lokala ostproducenter är redan taggade till max …

“Kraftkar” cheese from Tingvollost, figs, walnuts, jam and crispbread. Near Kristiansund in Fjord Norway.
“Kraftkar” cheese from Tingvollost.
Photo: Hanne Stensvold

Bocuse d'Or Europe

Under 2024 hålls tävlingen Bocuse d'Or Europe i Trondheim. Det får ses som ytterligare ett internationellt erkännande av den här lilla men stolta regionen i norr.

Bocuse d'Or motiverade sitt val bland annat med att "Trondheim är en lovande internationell gastronomisk huvudstad".

Visste du att Norge ihop med Frankrike faktiskt tagit hem allra flest segrar i Bocuse d'Or?

Törstig i Trøndelag

Regionen bjuder på gott om möjligheter att släcka törsten också. En ny våg av mikrobryggerier, caféer, lokala must- och kombuchaproducenter har ploppat upp på senare år.

Och det är aldrig långt till närmaste cocktail. Några är gjorda med en lokal touch:

"Cocktails på akvavit är faktiskt en av de trendigaste dryckerna i Norden och Norge just nu, mycket tack vare en ny våg av lokala producenter och duktiga och nyskapande bartendrar", säger Jørgen Dons, utsedd till "The best Nordic bartender" och ägare till den populära Raus Bar i Trondheim.

Aqyavit tasting at Inderøy Brenneri in Trøndelag
Inderøy Brenneri at Berg Gård, Inderøy, Trøndelag.
Photo: Christine Baglo / Visitnorway.com

Den eleganta baren på Hotel Britannia är också ett måste för den som suktar efter kvalitetscocktails. Om vin är mer i din smak är sommelieren här bäst i världen enligt Michelinguiden. Det finns också gott om andra fina vinbarer och mysiga pubar runt om i staden.

 Matfantastens guide till Trondheim och Trøndelag

Upptäck kulinariska höjdpunkter du inte får missa!

Credo restaurant in Trondheim .
Photo: Geir Morgen
Credo restaurant in Trondheim .
Photo: Geir Morgen

Ta en titt

Känner du smakerna genom skärmen? Trøndelag bjuder på oändligt med matupplevelser.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer