Skip to main content

Besök en av Europas
gastronomiska huvudstäder:

Trondheim och Trøndelag

Besök Trøndelag, där några av världens bästa skaldjur hör hemma…

...och ordet färsk får en helt ny innebörd.

Smaka på det bästa från naturens fjäll och skogar...

Hjortron.

Renkött.

Fisk från regionens sjöar och hav. 

Här skapar innovativa kockar magi...

…med spännande rätter som baseras på lokala råvaror.

Den bördiga och mineralrika jorden ger regionen ett överflöd av färggranna ingredienser av hög kvalitet.

Hugg in!

Välkommen till Trondheim och Trøndelag, där varje måltid är ett kulinariskt äventyr.

Trøndelag sjuder av liv

Jordnära. Autentiskt. Med rötter både i vikingatiden, medeltiden och tusentals år av jakt, fiske och jordbruk. Men samtidigt extremt nyskapande.

Det prestigefyllda resemagasinet Condé Nast Traveler utsåg Trøndelag till en av tre toppdestinationer för matupplevelser 2022. Med andra ord kan regionen stoltsera med titlen Europeisk Gastronomiregion 2022!

”Regionens varierade landskap, skogar, fjäll, fjordar och fält bjuder på skaldjur, mejeriprodukter och färska grönsaker av allra högsta rang, och läckerheterna hamnar på tallrikar både lokalt och över hela jorden.”

Condé Nast Traveler

Hör vad några av Norges stjärnkockar och matproducenter har att säga om matparadiset Trøndelag i den här videon:

Världens bästa fisk och skaldjur?

Ska vi ta en titt på menyn? Hela Trøndelag kantas av tusentals öar och skär som omges av Norska havets friska vatten. Torsk, lax, krabba och havskräfta från det här området, inte minst öarna Hitra och Frøya, fraktas över hela jorden och serveras på de bästa restaurangerna i runt om i världen.

"Jag har själv upplevt en av de galnaste skaldjursmåltiderna i mitt liv på Ansnes Brygger på Hitra. Det var bara... wow!”, säger Helle Øder Valebrokk. Hon är en av Norges mest kända matjournalister och driver också den populära bloggen helleskitchen.no.

Och hon är inte ensam. En gång intervjuade hon den välrenommerade MasterChef Australia-domaren Matt Preston i Mexiko.

"Han berättade att skaldjuren i Norge och Trøndelag var de godaste han någonsin ätit", säger Helle.

Hon menar att Trondheim verkligen lever upp till sitt motto: Home of Nordic flavours.

"På riktigt fina restauranger i Norden kommer idag nästan alla skaldjur från Norge."

“Till och med i Dubai blev jag serverad kammusslor från Trøndelag, till ett iögonfallande pris. De beskrevs som 'världens bästa’, och jag kan inte annat än hålla med!”

Helle Øder Valebrokk

Havets läckerheter

En explosion av lokal mat

Trøndelag handlar om både jord och hav, och vi måste skruva tillbaka tiden lite för att få hela bilden. Trøndelag har länge haft mycket spännande på gång i matväg.

Tro det eller ej, men det var faktiskt i den gamla gruvstaden Røros mitt bland fjällen i södra Trøndelag som boomen med närproducerad mat tog fart i Norge. Åk med på en lokal matsafari för en helt unik och historisk matupplevelse.

Trenden spred sig över hela regionen. Det stora utbudet av lokala matproducenter har lockat hit kockar av högsta rang, som fört med sig erfarenheter från jordens alla hörn. Idag har regionen en härlig mix av lokal mat och nyskapande idéer, och ett matklimat som är både djärvt och passionerat.

Den bördiga jorden i den här regionen är något alldeles extra. Frukt och grönsaker växer långsammare i den här delen av världen, vilket ger en sötare och mer intensiv smak.

Ett överflöd av lokala specialiteter

”Det som är spännande med Trøndelag är att regionen är ganska unik när det gäller mat. Varje litet område är känt för sin egen grej”, säger Mikael Forselius, före detta hotellvärd och VD för Trondheims berömda Britannia Hotel, där Michelinrestaurangen Speilsalen hör hemma.

Det enda problemet är vad man ska välja.

Till de lokala specialiteterna hör grönsaker från Fosenregionen, renkött, mejeriprodukter från Røros och skaldjur från Hitra och Frøya.

Läckerheter du inte får missa

• Krabba, havskräfta och andra skaldjur från Hitra och Frøya

• Fisk och skaldjur och sötvattensfisk från hela regionen

• Ren-, älg- och hjortkött

• Charkprodukter och hembakat tunnbröd

• Lokala bakverk: Lefse, lemsepjalt

• Hjortron

• Blåmögelostarna Nidelven Blå från Gangstad Gårdysteri och Kraftkar från Tingvollost, och andra prisbelönta ostar från Eggen Gårdsysteri, Munkeby kloster, Elvekanten Ysteri, Hitra Gårdsmat, Grindal Ysteri, Orkladal Ysteri

• Varumärken att hålla utkik efter: Rørosmat, Trondheims Matperler

Ostfrossa

Kor och får i regionen betar i sig det gröna och näringsrika gräset och producerar mjölk som lokala ostproducenter sedan trollar fram några av världens godaste ostar på.

2023 var ett rekordår för World Cheese Awards, med mer än 4 500 ostar som tävlade om att bli världsmästare. I år hölls den prestigefyllda tävlingen i Trondheim i Trøndelag. Blåmögelosten "Nidelven Blå" från Gangstad Gårdsysteri blev världens bästa ost.

"Vi är en liten gård ungefär två timmar utanför Trondheim. Det betyder mycket att det här händer på hemmaplan. Det är speciellt att hela personalstyrkan är på plats", säger Maren Gangstad, hotelldirektör på Gangstad Gårdsysteri.

Vill du prova den prisbelönta osten? Gangstad Gårdsysteri är en av höjdpunkterna på Den gyllene omvägen, en av Norges mest välsmakande cykelturer. Prova även deras camembert och bredbara ostar! I området finns också massor av andra gårdsbutiker, matställen och caféer som erbjuder lokala råvaror, bland annat otroliga ostar.

Bocuse d'Or Europe

Under 2024 hålls tävlingen Bocuse d'Or Europe i Trondheim. Det får ses som ytterligare ett internationellt erkännande av den här lilla men stolta regionen i norr.

Bocuse d'Or motiverade sitt val bland annat med att "Trondheim är en lovande internationell gastronomisk huvudstad".

Visste du att Norge ihop med Frankrike faktiskt tagit hem allra flest segrar i Bocuse d'Or?

Törstig i Trøndelag

Regionen bjuder på gott om möjligheter att släcka törsten också. En ny våg av mikrobryggerier, caféer, och lokala must- och kombuchaproducenter har dykt upp på senare år.

Och det är aldrig långt till närmaste cocktail. Några är gjorda med en lokal touch:

"Cocktails på akvavit är faktiskt en av de trendigaste dryckerna i Norden och Norge just nu, mycket tack vare en ny våg av lokala producenter och duktiga och nyskapande bartendrar", säger Jørgen Dons, utsedd till "The best Nordic bartender" och ägare till den populära Raus Bar i Trondheim.

Den eleganta baren på Hotel Britannia är också ett måste för den som suktar efter kvalitetscocktails. Om vin är mer i din smak är sommelieren här bäst i världen enligt Michelinguiden. Det finns också gott om andra fina vinbarer och mysiga pubar runt om i staden.

 Matfantastens guide till Trondheim och Trøndelag

Upptäck kulinariska höjdpunkter du inte får missa!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor