En explosion av lokal mat
Trøndelag handlar om både jord och hav, och vi måste skruva tillbaka tiden lite för att få hela bilden. Trøndelag har länge haft mycket spännande på gång i matväg.
Tro det eller ej, men det var faktiskt i den gamla gruvstaden Røros mitt bland fjällen i södra Trøndelag som boomen med närproducerad mat tog fart Norge. Åk med på ett lokalt matsafari här för en helt unik och historisk matupplevelse.
Trenden spred sig över hela regionen. Det stora utbudet av lokala matproducenter har lockat hit kockar av högsta rang, som fört med sig erfarenheter från jordens alla hörn. Idag har regionen en härlig mix av lokal mat och nyskapande idéer, och ett matklimat som är både djärvt och passionerat.
Den bördiga jorden i den här regionen är något alldeles extra. Frukt och grönsaker växer långsammare i den här delen av världen, vilket ger en sötare och mer intensiv smak.
Ett överflöd av lokala specialiteter
”Det som är spännande med Trøndelag är att regionen är ganska unik när det gäller mat. Varje litet område är känt för sin egen grej”, säger Mikael Forselius. Han är hotellvärd och VD för Trondheims berömda Britannia Hotel, där bland annat Michelinrestaurangen Speilsalen ligger.
Ditt enda problem är att kunna välja bland det stora utbudet.
Till de lokala specialiteterna hör grönsaker från Fosenregionen, renkött, mejeriprodukter från Røros och skaldjur från Hitra och Frøya.