Skip to main content

Lysefjorden

Himmelska vandringar och fjordkryssningar

Wow! Inte undra på att Preikestolen blivit en världskändis och till och med varit med i en Hollywoodfilm!

Vandringen upp är 8 kilometer lång och tar ungefär 4 timmar fram och tillbaka. Den är rätt krävande, så den passar bäst för dig som känner att du är i hyfsad fysisk form.

Det är viktigt att ha bra vandringskläder och skor med bra grepp.

Men det finns andra fantastiska vandringsturer i området.

Hur fort tar du dig upp för de 4,444 trappstegen på världens längsta trätrappa i den lilla byn Flørli?

Om du vill ha en ordentlig utmaning ska du ta sikte på Kjeragbolten! Turen är ordentligt krävande och stigen som leder ut till klippan är väldigt smal. Du får ha lite is i magen om du ska våga dig ut på den!

Det går också att njuta av fjällen på lite lugnare vis: från fjorden!

Åk med på dagskryssning från Stavanger, guidad tur med kajak eller ta färjan som går hela vägen till…

... Lysebotn!

Trollstigen bleknar i jämförelse med de slingriga krokarna på den dramatiska Lysevegen.

Du kan bo på hotell här i Lysefjorden, i Flørli, Forsand eller i närheten av Preikestolen. Men den allra häftigaste morgonutsikten får du på…

... The Bolder Sky Lodges!

De unika stugorna Skåpet och Preikestolen Fjellstue är självklara val för dig som älskar både häftig arkitektur och underbar natur.

Det sanslöst vackra Lysefjorden ligger bara 45 minuters bilfärd från Stavanger. Upplev fantastisk natur, fjordkryssningar och minnesvärda vandringar.

Preikestolen i Ryfylke är en av Norges främsta sevärdheter och en av världens mest kända utsiktsplatser. Den berömda klippan ligger på 604 meters höjd över havet och vandringen dit räknas som medelsvår. I filmen Mission: Impossible – Fallout! finns en häftig scen med Tom Cruise som är filmad på Preikestolen. Stigen upp är öppen året runt, men ska du gå på vintern är det bäst att gå med guide.

En lite mer krävande tur går upp till den berömda Kjeragbolten, stenblocket som ligger inkilat i ett bergsskreva flera hundra meter ovanför fjorden.

Du kan också ta ett djupt andetag och kämpa dig upp för de 4,444 stegen på världens längsta trätrappa: Flørlitrappene. På bara två timmar tar den dig hela 740 meter ovanför fjorden! Väl nere igen kan du med gott samvete unna dig något gott på caféet som ligger i det gamla kraftverket. Passa på att bo ett par nätter i den mysiga lilla byn Flørli också! Den fridfulla fjorden gör det lätt att koppla av, och du kan i lugn och ro planera dina kommande turer.

Glid fram i en kajak eller ge dig ut på fjordkryssning och upplev det magiska landskapet från ett helt annat håll. De flesta kryssningar utgår från Stavanger och är framme i Lysefjorden på ungefär tre och en halv timme. På sommaren går en färja från Lauvvik och Forsiand till Flørli och Lysebotn. Den har plats för några bilar, men kan inte ta husvagnar och husbilar. Och tänk på att biljett måste köpas i förväg!

Om du cyklar eller åker bil får du inte missa att ta dig an de 27 berömda kurvorna från Lysebotn upp till parkeringen vid Øygardstøl. Därifrån börjar också vandringen upp till Kjerag.

Lysefjorden har certifierats som Sustainable Destination. Det betyder inte att platsen är 100% hållbar i sig, utan att man åtagit sig att jobba systematisk med att minska turismens negativa inverkan och att istället stärka de positiva effekterna av den.

Få ännu mer inspiration på Stavangers och Ryfylkes officiella webbsidor.

Mer vandringsinspiration

Hitta hit

Mer detaljerad reseinformation finns på Ryfylkes officiella webbsida. Planera din resa till Lysefjorden med Entur.

De norska fjellvettreglena

Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Förbered dig inför resan till bergen, och ha respekt för naturen – även om du är van vid fjällvandringar. Här är några enkla råd.

  1. Planera turen väl och tala om för någon vart du ska och när du tänker komma tillbaka.
  2. Anpassa turen efter förmåga och lokala förhållanden.
  3. Var uppmärksam på vädret och eventuella lavinvarningar.
  4. Var beredd på dåligt väder och frost, även på kortare turer.
  5. Ta med all utrustning du behöver så att du kan hjälpa dig själv och andra vid behov.
  6. Välj säkra vägar. Var medveten om vad som kännetecknar lavinterräng och riskerna med isiga områden.
  7. Använd karta och kompass, så att du alltid vet var du befinner dig.
  8. Vänd om i tid – det är ingen skam i att ge upp.
  9. Spara på energin och sök skydd vid behov.

Läs de norska fjellvettreglene i sin helhet.

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här! Filtrera din sökning och kolla in erbjudandena nedan.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor