Skip to main content

"Lycka hänger ofta ihop med hur trygga vi känner oss, vår ekonomiska situation och våra möjligheter till meningsfullt jobb och sociala relationer.", säger psykolog Ragnhild Bang Nes.

Hon forskar om lycka och jobbar på det norska Folkehelseinstituttet och på Psykologiska institutionen vid Oslo universitet.

"I Norge har vi en välfärdsstat som tar hand om oss när vi behöver det, så vi slipper många bekymmer. Vi känner oss trygga och fria och har en stark känsla av tillhörighet", lägger hon till. 


Hon påpekar att gratis utbildning, väl utbyggd hälsovård, ett samhälle med relativt små skillnader och en sund balans mellan arbete och fritid, är viktiga faktorer som bidrar till norrmännens lyckokänsla och gör att Norge år efter år ligger på toppen av länder i världens lyckoindex, The World Happiness Report.

Naturens kraft

Vår vackra, varierade och lättillgängliga natur bidrar också starkt till livskvalitet och välbefinnande här i landet.

"Vi har länge vetat om att naturupplevelser och uteaktiviteter är positivt för fysisk och psykisk hälsa, och därmed avgörande för hur lyckliga vi känner oss. Vi har till och med sett att även om man bara sitter helt stilla, omringad av natur, kan det påverka humöret positivt."

I Norge tillbringar vi stora delar av tiden ute. Vi vandrar i fjällen, i skogen, längs kusten och i stadens gröna lungor. På egen hand eller tillsammans med andra, året runt. Att utnyttja möjligheterna den rika naturen omkring oss erbjuder är det vi tänker på som norskt friluftsliv. Det friluftsliv som är en så stor del av vår nationella identitet.

Små steg på vägen till lycka

"När vi är ute i naturen, kan vi enkelt bocka av alla fem väldokumenterade sätt att uppnå lycka", säger Bang Nes.

Vi knyter an till andra när vi delar naturupplevelser. Vi är aktiva när vi går turer i skog och fjäll. Vi är närvarande när vi njuter av dofterna, vyerna och solens varma strålar. Vi lär oss nya saker när vi går på nya stigar. Och vi ger av oss själva när vi hjälper andra längs vägen.

De här enkla aktiviteterna stimulerar hjärnans belöningssystem och är små steg till ett lyckligare liv.

Det lyckliga landet

Ibland kan unika naturupplevelser och spännande platser hjälpa dig en bit på vägen...

"Branta fjäll, vackra fjordar, charmiga sommarstäder i Sørlandet, blommande fruktodlingar i Hardanger och det magiska ljuset med alla naturens kontraster på platser som Lofoten och Troms i norra Norge. Hela landet är en gåva till lyckosökaren!", säger Bang Nes.

För den som söker mer kultur och ett urbant liv, kan de största städerna i Norge erbjuda en härlig mix av kulturupplevelser i ett stadsliv där naturen aldrig är långt borta.

#MyHappyPlaceInNorway

Välj platsen som beskriver lycka för dig:

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor