Synnevåg säger att de fem dokumenterade vägarna till välfefinnande alla kan uttryckas genom friluftsliv:
- Samhörighet (genom utomhusaktiviteter med andra)
- Vara aktiv (genom vandring, cykling, paddling osv.)
- Visa hänsyn (genom att vara nyfiken, se det vackra)
- Lärande (genom att lära sig en ny aktivitet eller prova en ny stig)
- Att ge (genom att bidra till andras friluftsupplevelser)
Friluftsliv kan helt enkelt vara en av orsakerna till att norrmännen räknas som ett av världens lyckligaste folk. I FN:s World Happiness Report från 2020 kom Norge på femte plats, medan Bergen och Oslo låg på topp-tio bland världens lyckligaste städer.
"Jag tror absolut man kan säga att friluftsliv är en stor orsak till att norrmännen ser sig som så lyckliga”, säger Bente.
Fyra årstider, samma tänk
De där kalla, mörka och blöta dagarna då?
Norge har liksom vi fyra väldigt olika årstider – och med helt olika väder. Men friluftslivet är igång 365 dagar om året.
För de flesta norrmän är dåligt väder ingen ursäkt. Om du gnäller kan du räkna med att få höra det klassiska: "Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder!"
I en intervju med National Geographic berättar Stanford Universitys hälsopsykolog Kari Leibowitz att norrmän har något hon kallar ”positivt vintertänk”. Det innebär en förmåga att se säsongens möjligheter, menar hon. Hon har själv bott ett år i det arktiska Tromsø och är väl insatt i Norges omväxlande väder.
En annan person som vet allt om extrema väder och temperaturer är Sigmund Andersen, som tillbringat de senaste 20 åren på Svalbard. Han jobbar som IFMGA-guide och är docent vid UiT, Norges arktiska universitet.
”Det unika med vår inställning till naturen är att vi lärt oss vara dynamiska. Våra planer styrs alltid av vädret”, säger han.
Sigmund Andersen.
Photo: Private
Ett med naturen
För Andersen är friluftsliv ett livslångt engagemang. Han har tillbringat mer tid i vildmarken än de flesta av oss kan föreställa sig, och han menar att naturen är helt avgörande för hans välbefinnande.
”Jag får ett annat lugn när jag har kontakt med naturen. Jag känner verkligen att jag uppnått något när jag efter en utmanande tur får se en vacker utsikt eller hur himlen, färgerna och vädret skiftar.”
Som reseguide vill Andersens förmedla att stora naturupplevelser inte alls behöver vara extrema.
”Jag tror först och främst att vi måste lära oss att sakta ner. Vi behöver inte vara så ambitiösa kring hur långt eller snabbt vi tar oss någonstans. Det är inte det friluftsliv handlar om.”
Ta istället god tid på dig ...