Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Geiranger, Møre og Romsdal Geiranger
Geiranger, Møre og Romsdal.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Midnattssolens magi

Sommaren i Norge är ungefär som i Sverige: långa dagar, korta nätter, och ofta behagliga temperaturer både på land och till havs. Det är bara att passa på och njuta av solen på dagarna och dopp i sjön på kvällarna.

Efter en lång, mörk och kall vinter är sommaren enormt efterlängtad, och norrmännen slår ut som små blommor i solen. Det är varmast från slutet av juni till början av augusti, och det verkar aldrig bli riktigt mörkt.

Så fort sommaren slagit sig till ro kommer lokalbefolkningen ut och grillar i parkerna eller bara har det skönt i solen.

Sommaren är på topp från slutet av juni till början av augusti. Temperaturen kan nå upp till 25°-30° C, och fuktigheten är låg. Ibland är det riktigt skönt på nätterna också.

Ju längre norr om polcirkeln man åker, desto längre blir perioden med midnattssol.

På kvällen den 23 juni samlas norrmännen vid havet och tänder brasor, äter, dricker och bara har kul.

Temperaturen i havet kan nå 18° C eller mer, så det går utmärkt att bada. Det kan ändå vara en bra idé att kontrollera vattentemperaturen innan du hoppar i.

Mandal
Mandal.
Photo: Johan Wildhagen - Visitnorway.com
Couple with kayak at a beach in Troms
Tromsø.
Photo: CH - Visitnorway.com
Seafood Platter / Plateu des Fruits de Mer at Solsiden Restaurant
Solsiden.
Photo: CH - visitnorway.com
Southern Norway
Kragerø.
Photo: Johan Wildhagen - Visitnorway.com
Ad

Säsongens mat och dryck

Det växer mycket blåbär i norska skogar och berg. Bären mognar mitt i sommaren i södra Norge och lite senare längre norrut. I juli och augusti är det många som säljer lokalt odlade jordgubbar och körsbär längs vägarna i Norge.

Så fort solen tittar fram kan man räkna med att norrmännen kommer ut. Att grilla grönsaker, fisk, kött och fågel till middag är en norsk sommarinstitution. Vid första bästa tillfälle på sommaren flockas norrmän i lovlig ålder på pubar som erbjuder en öl på trottoaren eller i trädgården. Sommarens första "utepils" är så inrotad att det ofta nämns i pressen. Det vore ju gräsligt att missa årets första öl i solen.

En typisk sommarrätt är nyfångad makrill serverad med gräddfil, färsk potatis och gurksallad. Ett annat populärt sommarval är rökt fläsk eller fårkött som äts med gräddfil och tunnbröd.

Klä dig för norsk sommar

Norges sommarväder är relativt stabilt, men ibland blir man överraskad. Om du ska vandra i bergen är det bäst att vara förberedd på allt, och se till att du tar vatten- och vindtäta kläder med dig. Solen kan vara bedrägligt stark. Använd solskyddsmedel, även om det blåser och känns svalt.

Det är som sagt viktigt att inte underskatta vädret i fjällen eller till sjöss. Men sommaren är ändå den tid på året man kan koppla av som mest när det gäller vad man ska ha på sig. Se ut hur du vill och njut av vädret – men använd huvudet, säger vi.

En glimt av Norge på sommaren

Häng med på sommaräventyr i Norge, med allt från dykning och vattenskidor till downhill-cykling och fallskärmshoppning.

Lokalt väder och klimat

Det varmaste och mest stabila vädret förekommer vanligtvis på östra sidan om de sydliga bergen, inklusive sydkusten mellan Mandal och Oslo. Även längre norrut kan man förvänta sig behagliga sommartemperaturer – ibland till och med upp till 25° C eller mer.

Varmast blir det i inlandet, och särskilt Setesdal är känd för sina rekordhöga temperaturer. Längs kusten får man ofta en uppfriskande sval havsbris.

Men kom ihåg att sommarvädret också kan vara vått och ostadigt, särskilt i västra och norra Norge, liksom i Trøndelag.

I Nord-Norge kan du uppleva midnattssolen från mitten av maj till slutet av juli. I juni och juli är sommarnätterna så ljusa att man kan ta foton utan blixt, även söder om polcirkeln och även vid midnatt.

Norges andra årstider

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad