Skip to main content

Under juni, juli och augusti är dagarna långa och nätterna korta, och norr om polcirkeln väntar den magiska midnattssolen. Sommaren är den perfekta årstiden att utforska Norges alla spännande aktiviteter på.

Så fort sommaren börjar skymta i slutet av maj är det full fart på norrmännen – det är många som vill ta chansen att fånga lite sol efter en lång och kall vinter, och hela landet fylls av en varm och härlig stämning.

På sommaren kan det bli 25-30 grader varmt, inte minst i söder och i dalgångarna inåt landet. Nätterna är också ofta varma, och i södra Norge är vattnet i både hav och insjöar ofta uppåt 18 grader.

Från slutet av juni till början av augusti är nätterna ljusa i hela landet. Men vill du uppleva den riktiga midnattssolen får du bege dig upp till Nord-Norge. Ju längre norrut du tar dig desto längre tid under året lyser solen. Ta vara på de extra timmarna du får och ge dig ut och paddla kajak, vandra eller ta en härlig fisketur mitt i natten. Det finns också häftiga platser att besöka där midnattssolen verkligen kommer till sin rätt om du bara vill sitta och njuta.

Norrmännen firar midsommar den 23 juni, och då är det festligheter över hela landet, inte minst längst kusten och uppe i fjällen. Det är en tradition att tända brasor den här dagen, och 2016 slog invånarna i Ålesund till med världens hittills största brasa!

Norge har en av världens längsta kuster, så många människor i alla åldrar är ute till havs en stor del av sommaren. Sørlandets skärgård består av tusentals små öar och holmar och är en av landets populäraste. I nästan varje liten stad längs kusten finns en fin gästhamn för den som har egen båt.

Sommaren är också en fin tid att vandra, cykla och campa. I fjällen har nästan all snö smält bort, och att vara utomhus är synonymt med sommar för många norrmän. Friluftslivet är en viktig del av den norska identiteten, och precis som i Sverige finns en stark allemansrätt.

Sommarkläder

Det norska sommarvädret är ganska stabilt, men det kan också bjuda på överraskningar.  Om du vandrar i fjällen eller ska ut till havs bör du ha med dig vatten- och vindtäta kläder, och alltid ha med ett lager ylle. Som man brukar säga, det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder.

Även om vinden svalkar kan solen vara förrädiskt stark, så se till att använda solskydd. Och glöm inte badkläderna!

Senaste väderprognosen

Se det senaste lokala vädret på Yr.no, som drivs av Meteorologisk institutt och public service-bolaget NRK. Ladda ner Yr:s väderapp gratis för iOS eller Android.

Läcker sommarmat- och dryck

Blåbär, hallon och lingon är en vanlig syn i norska skogar och fjäll. De börjar mogna i mitten av sommaren på Sørlandet och lite senare längre norrut. I juli och augusti kantas ofta vägarna av stånd där du kan köpa nyplockade jordgubbar eller körsbär.

Norrmännen trivs utomhus, och grillning är en annan stark sommartradition. Så fort sommaren börjar visa sig flockas norrmännen för att ta en öl på uteservering. Fenomenet utepils är stå starkt rotat att till och med media brukar rapportera om när det är dags att inleda säsongen!

En typisk sommarrätt är färskt fångad fisk (som makrill, öring eller lax) med gräddfil, färskpotatis och gurksallad. Räkor direkt från båten, som man äter utomhus på vitt bröd med citron, majonnäs och vitt vin är en annan favorit hos många.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor