Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Sommaren

Midnattssolens magi
Sommaren i Norge är ungefär som i Sverige: långa dagar, korta nätter, och ofta behagliga temperaturer både på land och till havs. Det är bara att passa på och njuta av solen på dagarna och dopp i sjön på kvällarna.
Midnight sun over Lofoten
Midnight sun over Lofoten.
Photo: Jørn Allan Pedersen / Visitnorway.com

Så fort sommaren slår till kommer norrmännen ut för att grilla i parkerna och på stränderna, eller bara ha det skönt i solen.

Varma sommardagar kan det bli mellan 25 °C och 30 °C, och fuktigheten är låg. Det brukar vara riktigt skönt på nätterna också. Temperaturen i insjöarna når ofta upp till 18 grader eller mer, och många passar på att bada så mycket som möjligt.

Från slutet av juni till början av augusti blir det aldrig helt mörkt någonstans i landet. Men om du vill semestra i midnattssolen måste du åka till Nord-Norge. Kolla in våra coola tips på saker du kan göra under midnattssolen: paddla kajak, vandra och fiska natten lång. Se även den här listan med ställen som är extra bra för en semester med midnattssol.

Norges midsommarafton heter "Sankthansaften" och firas den 23 juni. Då festar norrmännen över hela landet, men kanske särskilt mycket längs kusten och uppe i fjällen. På många ställen tänder man brasor, och ju större desto bättre – år 2016 ordnades faktiskt världens största brasa i Ålesund.

Norges kustlinje är en av de längsta i världen, så det är inte så förvånande att det finns ett rikt båtliv. Folk är gärna ute till sjöss hela sommaren, oavsett ålder och socialgrupp. Skärgården i södra Norge består av tusentals små öar och är omåttligt populär bland norrmännen på sommaren. Nästan varje stad längs södra kusten har en gästhamn. Kolla in våra tips om säkerhet på sjön.

Vanliga sommarnöjen i Norge är vandring, cykling och camping. Det mesta av snön uppe i fjällen har smält, och helst är man utomhus hela sommarlovet. Fritidsaktiviteter är en stor del av den nationella identiteten, inskriven i lagen genom Norges variant av allemansrätten.

Väderprognos

Yrs väderprognoser kommer från Meteorologisk institutt och NRK (Norges motsvarighet till SVT). Ladda ner Yrs kostnadsfria väderapp till iOS eller Android.

Säsongens mat och dryck

Det växer mycket blåbär i norska skogar och berg. Bären mognar mitt i sommaren i södra Norge och lite senare längre norrut. I juli och augusti är det många som säljer lokalt odlade jordgubbar och körsbär längs vägarna i Norge.

Så fort solen tittar fram kan man räkna med att norrmännen kommer ut. Att grilla grönsaker, fisk, kött och fågel till middag är en norsk sommarinstitution. Vid första bästa tillfälle på sommaren flockas norrmän i lovlig ålder på pubar där man kan ta en öl på trottoaren eller i trädgården. Sommarens första "utepils" är så inrotad att det ofta nämns i pressen – det vore ju gräsligt att missa årets första öl i solen.

En typisk sommarrätt är nyfångad makrill serverad med gräddfil, färskpotatis och gurksallad. Ett annat populärt sommarval är rökt fläsk eller fårkött som äts med gräddfil och tunnbröd.

Norges andra årstider

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler sommartips

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök efter sommaraktiviteter i Norge.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen