Det finns mycket god fisk och skaldjur i hela Norge, men Trøndelagskusten har speciella egenskaper som gör att fångsten härifrån är av högsta kvalitet.
Här möter Golfströmmen från söder de kalla havsströmmarna från norr, vilket ger optimala temperaturer och perfekta levnadsförhållanden för fisk och skaldjur.
Kammusslor som serveras på de finaste restaurangerna i Norge och Norden kommer nästan alltid från Trøndelag. Havet här är också rikt på havskräfta. Det är rätt ovanligt i Norge, menar Ola, som driver den legendariska fisk- och skaldjursrestauranger Ansnes Brygger på Hitra.
Han startade sin karriär på den första gourmetrestaurangen i Trondheim, och har sedan dess behållit sin passion för att laga mat med råvaror i toppklass.
”Ansnes är som ett enda stort skafferi,” säger Ola.
Ola har öppnat en ny fisk- och skaldjursrestaurang i Trondheim, ”The Crab”, så nu får också stadsborna tillgång till havets läckerheter.
Scallops from Hitra in Trøndelag. Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
En kärlekshistoria
En anledning till att Trøndelag är så uppmärksammat för sina skaldjur hittar vi på öarna Hitra och Frøya, som ligger vid Trondheimsfjordens mynning.
Det är inte utan anledning som kammusslorna från Frøya tillagas på Asiens bästa restauranger, och krabbor från Hitra länge har varit en delikatess i Frankrike. De här speciella kustområdena är några av de bästa platserna i världen när det kommer till havskräfta och krabba.
"Havskräftan trivs vid låga temperaturer, på 150 till 200 meters djup och med en platt lerbotten. Det här området har också hög vattenkvalitet och rätt temperaturintervall,” förklarar Ola.
Krabbtaskan
Man kan hitta krabbtaskan på många ställen längs kusten, men den mest kända finns på Hitra. Den här utsökta krabban från Trøndelagskusten har blivit synonym med platsen.
"Hitrakrabban är stor och full av kött och näring," säger Ola.
När du besöker Hitra kan du provsmaka den nyfångad, direkt från havet. Något som du måste testa är Olas berömda seafood bonanza buffet på Ansnes Brygger, med krabba, havskräfta och mycket annat gott.
Imponera på dina middagsgäster! Du hittar Olas egen tappning på Hitrakrabba, pepparkrabbaoch andra goda rätter iden norska kokboken.
Trøndelag är också känt för sin förstklassiga lax som lockar laxfiskare från hela världen. Trondheimsfjorden är unik på grund av sina många laxrika vattendrag. Dessutom ligger några av Norges bästa laxälvar i Trøndelag: Namsen, Gaula och Orkla.
Det var på Hitra som den norska traditionen med laxodling började. Världens första smoltanläggning för atlantlax etablerades här 1970. Idag äter miljontals människor över hela världen lax från norska kusten varje dag! Hälsofördelarna med att äta lax känner de flesta till, men det är kanske mindre känt att norsk lax är fri från antibiotika och genetisk modifikation. Norska laxodlare strävar ständigt efter att göra teknologin mer hållbar och skapa en mer cirkulär industri.
Salmon Namsen & Train Experience in Namdalen. Photo: Marius Rua
Ekologiska delikatesser på norskt vis
Ekologisk mat är stort i Norge. Den hållbara fisk- och skaldjursindustrin är ett resultat av strikta regleringar från myndigheter och en god balans mellan miljömässiga, ekonomiska och sociala intressen.
Norges långa och stolta fisketraditioner gör också landet också till en föregångare i att sig an nya utmaningar. Landet ses som en modell för hur man kan göra fiskodling och andra havsnäringar hållbara.
Fiske är alltjämt väldigt populärt bland både norrmän och besökare. Att skydda och bevara naturen ses som avgörande för att också kommande generationer ska kunna få del av Norges naturtillgångar.
Ekologiska delikatesser på norskt visShow Less
Vill du provsmaka mer färsk fisk och skaldjur?
Alla kockar i Portugal känner till den: klippfisken. Men klippfisk är lika norskt som rökt lax och inlagd sill!
Smia restaurant in Kristiansund
.
Photo:
Visit Nordvest/Oddgeir Visnes
Smia restaurant in Kristiansund
.
Photo:
Visit Nordvest/Oddgeir Visnes
Klippfiskstaden
En liten bit söder om Trøndelag, i det område som kallas Nordvest, ligger Kristiansund. Här är specialiteten klippfisk, det vill säga torkad och saltad fisk, oftast gjord på torsk. Staden byggdes till stor del kring fiske och produktion av klippfisk. Fisken torkades traditionellt på klippor vid havet, och ända från 1600-talet exporterades den till sydeuropeiska länder. I utbyte fick handelsmännen kryddor och en väldigt speciell fiskrätt från söder, bacalao (namnet härstammar från det spanska och portugisiska ordet för torsk!)
På Norsk klippfiskmuseum kan du lära dig mer om stadens spännande historia. Du kan också delta i Klippfiskfestivalen som brukar hållas i juni.
När du är i stan måste du prova specialiteten fishan, Kristiansunds svar på fish and chips. Beställ rätten på den populära Fishanbua vid hamnen eller på någon annan av stadens restauranger.
Kristiansund in the Northwest. Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Vill du äta de här lokala delikatesserna hemma? Prova själv att laga bacalao på klippfisk från Norges västkust.
Europeisk gastronomiregion 2022
Trøndelag är mer än bara fisk och skaldjur av högsta rang. Hela regionen med Trondheim i spetsen är ett hett resmål för europeiska matälskare just nu, och det finns många anledningar till varför regionen utsågs till Europeisk gastronomiregion 2022.
På ön Smøla strövar vilda får omkring i det vindpinade ljunglandskapet.
Smøla, Nordmøre
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Smøla, Nordmøre
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
En naturligt unik smak
Ju bättre du äter desto bättre lever du. Detsamma gäller för de vilda får och hjortar som lever vid norska kusten. Möjligheten att ströva fritt, kustklimatet och växtlivet på öar som Smøla i Nordvest och Hitra och Frøya i Trøndelag ger köttet en härlig mörhet och smak av vild natur.
Vilda får från den norska kusten är en unik kvalitetsprodukt som blivit ett geografiskt skyddat varumärke. Tack vare kustklimatets svala somrar och milda vintrar kan fåren beta ute året runt, och de örter och enbärsskott de äter passar utmärkt som kryddor vid tillagning. De tycker också om att vandra ner till havet och mumsa på sjögräs och tång.
På Villsaugården på Smøla kan du njuta av vackra omgivningar och prova lokala läckerheter på gårdsbutiken och restaurangen.
I Trøndelag står hjortkött ofta på menyn. Det sägs faktiskt att det bor fler hjortar än människor på Hitra! På ön kan du övernatta på Hjorten Hotell. Provsmaka lokala delikatesser i hotellets restaurang eller besök DalPro Gårdsmat, en gårdsbutik som säljer hjort- och fårprodukter.
Skyddad geografisk beteckning (SGB) är en officiell certifiering som lagskyddar produkter och lokala specialiteter med speciell anknytning till ett bestämt geografiskt område. Norge har en egen nationell lagstiftning i tillägg till EU:s direktiv.
Syftet med certifieringen är att öka innovationen och en bred produkttillverkning genom att stimulera regional och lokal matproduktion.
Verdens vakreste snarvei - fra øst til nordvest gjennom den norske fjellheimen. Lad batteriene i praktfulle, vekslende omgivelser - slapp av og få nytt perspektiv på ting. | Up Norway
Credits
Arctic Circle Express by Up Norway
Photo: Leif Johnny Olestad / Visit Norway
Arctic Circle Express
Slow travel er på moten igjen
Ta plass på en episk togtur gjennom fredfylt landskap pepret med majestetiske fjell, fjorder og fosser - til fots, i båt eller kanskje til og med i kajakk. | Up Norway
Credits
Floating treehouse - 2 - Campanyon - Offer
Photo: Campanyon
Floating Treehouse
Disconnect in a floating treehouse
Escape to this unique floating treehouse with stunning mountain and river views. Relax and enjoy a double bed, BBQ, and outdoor shower. Free parking and EV charging facilities on site.
Credits
Arctic Circle Traverse by 50 Degrees North
Photo: Shutterstock
Besøk Nord-Norge i vår førsteklasses minibuss
Tour Northern Norway in our premium mini-coach
9 dagers reise fra Trondheim til Bodø og Narvik, før man tar nattog til Stockholm. Overnatt i et avsidesliggende fyr, og reis med vår førsteklasses 50 Degrees North-minibuss. | 50 Degrees North
Credits
Norwegian Coastal Highlights by 50 Degrees North
Photo: Jonatan Pie / 50 Degrees North
Norske kysthøydepunkt
Ledsaget tur med Kystruten fra Tromsø til Bergen
Reis sørover med Kystruten fra Tromsø, med skandinavisk ledsager. Deretter en vakker togreise fra Bergen til Oslo. | 50 Degrees North
Credits
Dome Smibeget - Campanyon - Offer
Photo: Campanyon
Dome Smiberget
Mountain dome with fjord views
Experience a romantic getaway in a dome with stunning fjord views, a comfortable bed, private shower and bathroom. You can also order a breakfast box and dinner with locally sourced ingredients, and enjoy a Jacuzzi by the beach.
Credits
Grand tour of Norway by Authentic Scandinavia
Photo: Harald Sandal Bohn
Grand tour of Norway
Oslo, Flåm, Bergen og Hurtigruten
En fantastisk 12-dagers tur fra Oslo via de norske fjordene til Bergen. Fra Bergen fortsetter du på et sjudagers cruise til Kirkenes, gjennom fantastisk landskap langs den norske kysten. | Authentic Scandinavia
Credits
Arctic Dome Hammervatnet - Campanyon - Offer
Photo: Campanyon
Arctic dome Hammervatnet
Unique dome accommodation by the water
Experience a unique adventure for two by Hammervatnet in Åsen! A panoramic dome with a view of the stars and the water from your bed. Enjoy fishing, bonfires, and boat rides.
Credits
Scenic Norway Tour by 50 Degrees North
Photo: Vidar Moløkken / Visit Norway
Scenic Norway Tour
Opplev Trollstigen og Atlanterhavsvegen i vår førsteklasses minibuss
7-dagers tur via Trollstigen og Atlanterhavsvegen i 50 Degrees Norths førsteklasses minibuss. | 50 Degrees North