Skip to main content

Trøndelags skatter

Det finns mycket god fisk och skaldjur i hela Norge, men Trøndelagskusten har speciella egenskaper som gör att fångsten härifrån är av högsta kvalitet.

Här möter Golfströmmen från söder de kalla havsströmmarna från norr, vilket ger optimala temperaturer och perfekta levnadsförhållanden för fisk och skaldjur.

Kammusslor som serveras på de finaste restaurangerna i Norge och Norden kommer nästan alltid från Trøndelag. Havet här är också rikt på havskräfta. Det är rätt ovanligt i Norge, menar Ola, som driver den legendariska fisk- och skaldjursrestauranger Ansnes Brygger på Hitra.

Han startade sin karriär på den första gourmetrestaurangen i Trondheim, och har sedan dess behållit sin passion för att laga mat med råvaror i toppklass.

”Ansnes är som ett enda stort skafferi,” säger Ola.

Ola har öppnat en ny fisk- och skaldjursrestaurang i Trondheim, ”The Crab”, så nu får också stadsborna tillgång till havets läckerheter.

En kärlekshistoria

En anledning till att Trøndelag är så uppmärksammat för sina skaldjur hittar vi på öarna Hitra och Frøya, som ligger vid Trondheimsfjordens mynning.

Det är inte utan anledning som kammusslorna från Frøya tillagas på Asiens bästa restauranger, och krabbor från Hitra länge har varit en delikatess i Frankrike. De här speciella kustområdena är några av de bästa platserna i världen när det kommer till havskräfta och krabba.

"Havskräftan trivs vid låga temperaturer, på 150 till 200 meters djup och med en platt lerbotten. Det här området har också hög vattenkvalitet och rätt temperaturintervall,” förklarar Ola.

Krabbtaskan

Man kan hitta krabbtaskan på många ställen längs kusten, men den mest kända finns på Hitra. Den här utsökta krabban från Trøndelagskusten har blivit synonym med platsen.

"Hitrakrabban är stor och full av kött och näring," säger Ola.

När du besöker Hitra kan du provsmaka den nyfångad, direkt från havet. Något som du måste testa är Olas berömda seafood bonanza buffet på Ansnes Brygger, med krabba, havskräfta och mycket annat gott.

Imponera på dina middagsgäster! Du hittar Olas egen tappning på Hitrakrabba, pepparkrabba och andra goda rätter i den norska kokboken.

Laxodlingens vagga

Trøndelag är också känt för sin förstklassiga lax som lockar laxfiskare från hela världen. Trondheimsfjorden är unik på grund av sina många laxrika vattendrag. Dessutom ligger några av Norges bästa laxälvar i Trøndelag: Namsen, Gaula och Orkla.

Det var på Hitra som den norska traditionen med laxodling började. Världens första smoltanläggning för atlantlax etablerades här 1970. Idag äter miljontals människor över hela världen lax från norska kusten varje dag! Hälsofördelarna med att äta lax känner de flesta till, men det är kanske mindre känt att norsk lax är fri från antibiotika och genetisk modifikation. Norska laxodlare strävar ständigt efter att göra teknologin mer hållbar och skapa en mer cirkulär industri.

Prova färsk lax på en gourmetrestaurang i Trondheim eller på en restaurang i en av kustbyarna i regionen.

Klippfiskstaden

En liten bit söder om Trøndelag, i det område som kallas Nordvest, ligger Kristiansund. Här är specialiteten klippfisk, det vill säga torkad och saltad fisk, oftast gjord på torsk. Staden byggdes till stor del kring fiske och produktion av klippfisk. Fisken torkades traditionellt på klippor vid havet, och ända från 1600-talet exporterades den till sydeuropeiska länder. I utbyte fick handelsmännen kryddor och en väldigt speciell fiskrätt från söder, bacalao (namnet härstammar från det spanska och portugisiska ordet för torsk!)

På Norsk klippfiskmuseum kan du lära dig mer om stadens spännande historia. Du kan också delta i Klippfiskfestivalen som brukar hållas i juni.

När du är i stan måste du prova specialiteten fishan, Kristiansunds svar på fish and chips. Beställ rätten på den populära Fishanbua vid hamnen eller på någon annan av stadens restauranger.

Vill du äta de här lokala delikatesserna hemma? Prova själv att laga bacalao på klippfisk från Norges västkust.

Europeisk gastronomiregion 2022

Trøndelag är mer än bara fisk och skaldjur av högsta rang. Hela regionen med Trondheim i spetsen är ett hett resmål för europeiska matälskare just nu, och det finns många anledningar till varför regionen utsågs till Europeisk gastronomiregion 2022.

Hitta de härligaste lokala godsakerna i den här matguiden till Trondheim och Trøndelag!

En naturligt unik smak

Ju bättre du äter desto bättre lever du. Detsamma gäller för de vilda får och hjortar som lever vid norska kusten. Möjligheten att ströva fritt, kustklimatet och växtlivet på öar som Smøla i Nordvest och Hitra och Frøya i Trøndelag ger köttet en härlig mörhet och smak av vild natur.

Vilda får från den norska kusten är en unik kvalitetsprodukt som blivit ett geografiskt skyddat varumärke. Tack vare kustklimatets svala somrar och milda vintrar kan fåren beta ute året runt, och de örter och enbärsskott de äter passar utmärkt som kryddor vid tillagning. De tycker också om att vandra ner till havet och mumsa på sjögräs och tång.

På Villsaugården på Smøla kan du njuta av vackra omgivningar och prova lokala läckerheter på gårdsbutiken och restaurangen.

I Trøndelag står hjortkött ofta på menyn. Det sägs faktiskt att det bor fler hjortar än människor på Hitra! På ön kan du övernatta på Hjorten Hotell. Provsmaka lokala delikatesser i hotellets restaurang eller besök DalPro Gårdsmat, en gårdsbutik som säljer hjort- och fårprodukter.

Har du fått mersmak för Trøndelag och Nordvest? Ta dig från Trondheim till Kristiansund på en kustresa med expressbåt, eller kolla in vad som kan vara Norges mest välsmakande cykeltur!

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Nyligen besökta sidor