Skip to main content
Varför har Trondheim blivit ett så populärt resmål för foodies?
Jag tror det beror på att den här regionen har de allra bästa råvarorna.
Vi har färska skaldjur från fjorden, lokal köttproduktion och grönsaker av högsta kvalitet.

Live Krangnes Edvardsen, kock

Kocken Live Krangnes Edvardsens
Kulturtriangel i Trondheim

Dedikerade kockar och otroliga råvaror har gjort Trondheim till en gastronomisk drömdestination. Live Kragnes Edvardsen, en ung mästerkock på Michelinrestaurangen Credo ger dig ett smakprov på European Region of Gastronomy 2022.

– Jag är ju ganska färsk i yrket men jag har lagt märke till att restaurangerna i den här stan har tagit kulinariska upplevelser till helt nya höjder. Det är så himla kul att vara en del av den resan, säger Live.

Trondheim har gått spikrakt till toppen som en av de främsta kulinariska destinationerna i Norge. Tack vare sina dedikerade bönder och innovativa kockar har Trondheim och Trøndelagsregionen utkorats till European Region of Gastronomy i 2022.

Det finns något för alla smaklökar i Trondheim. Vill du ha de utsökta nordiska smakerna som verkligen sätter Trondheim på den gastronomiska kartan kan du besöka någon av standens tre Michelinrestauranger. Är du sugen på färska bakverk från något av alla mysiga bagerier? Trondheim är fullproppat av godsaker.

Den anrika staden mitt i Norges långa land är även full av historia och intressanta kulturella sevärdheter. Vi bad kocken Live att visa oss tre kulturella höjdpunkter. Här är den första hon inte vill att du missar:

Lives kulturtriangel

Vackert beläget vid Nidelven hittar du Streif Bakeri & Café som ofta omtalas som Trondheims bäst bevarade hemlis. Även om det ligger i området Midtbyen (mitt i stan) ligger det grönt och fridsamt till.

Kaféet är del av Nidaros Pilegrimsgård som är det officiella mottagningscentret för pilgrimer som vandrat S:t Olavsleden.

Jag brukar gå hit när jag vill slappna av, speciellt efter en lång dag i köket. Jag älskar att fika med kaffe och bulle och bara vara.

Du kan njuta av färska bakverk och en het kopp kaffe medan du studerar bilderna på väggarna.

När vädret tillåter sitter Live helst i kaféets mysiga trädgård.

Härifrån har du en vacker utsikt över Gamle Bybro, bryggorna och Bakklandet, ett mysigt kvarter med gamla trähus och smala kullerstensgator.
Gångvägen som går längs Nidelven går även förbi Streif, det är en fin promenad runt hela stan.

Från sött till salt

Lives kulinariska resa började med bakelser och bakverk i barndomshemmet i Surnadal, en liten by omkring två timmars bilresa från Trondheim.

– Jag ville bli konditor och bakade nästan varje kväll till mina klasskompisar. Jag tror intresset kom från min farmor som alltid bjöd på nybakat fika när vi var på besök. Hela familjens stora matintresse har inspirerat mig egentligen, förklarar Live.

När hon var 16 år åkte hon till Trondheim för att gå på kockskola och det var då hon blev lärling på den lovprisade restaurangen Credo, där hon jobbar än idag.

En Michelinstad

Credo var en av Trondheims tre Michelinrestauranger, men nu flyttar den anrika restaurangen till Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Fagn ligger mitt i centrum. Här kan du frossa i en 10- eller 20-rätters meny på första våningen, eller njuta av en enklare (men fantastisk!) servering på bistron en trappa upp.

– När jag inte jobbar i köket älskar jag att gå ut och äta. Trondheim har så många bra restauranger och kaféer. Croissantbageriet Moulangerie är väl värt ett besök. Deras croissanter spelar i en helt egen liga, säger Live.

Ta en kaffe och en croissant to-go och följ med när Live visar nästa kulturella höjdpunkt.

Trondheim bjuder på mycket mer än matupplevelser i världsklassen.

Live tar oss med längre in i stan. Bara fem minuters promenad från det mysiga kaféet vid älven ligger Trondheims största och mest kända landmärke...

...Nidarosdomen, världens nordligaste gotiska katedral.

Nidarosdomen är en självklar sevärdhet när du besöker stan. Den är väldigt vacker på utsidan och har dessutom massor av spännande på insidan.

Studera katedralens skyhöga, vackert utformade tak och ta trappan med 172 steg för en otrolig utsikt över stan.

Katedralen är en fascinerande sevärdhet oavsett säsong.

På hösten och vintern kan du studera alla tusentals skulpturer som ger katedralen en så gåtfull och trolsk atmosfär i vinterhalvåret.

På våren och sommaren kan du istället uppleva det fantastiska ljuset som strömmar in genom den färgrika glasmålningen i katedralens berömda rosettfönster.

Nidarosdomen är byggd på Olav den heliges grav, vikingakungen som införde kristendomen i Norge. På medeltiden var detta ett av Nordeuropas viktigaste pilgrimsmål, något det fortfarande är för många pilgrimer runt om i världen.

De historiska pilgrimslederna är egentligen ett nätverk av olika vandringsleder som alla går till Nidarosdomen. Du kan till exempel gå hela vägen från Oslo till Trondheim, men också från Selånger utanför Sundsvall i Sverige. Pilgrimsfärden till Nidaros är en tusenårig tradition och många pilgrimer utövar fortfarande den gamla ritualen med att vandra tre gånger runt katedralen när de anländer.

– Jag minns att vi besökte Nidarosdomen när jag var liten och var med på en guidad tur i källaren och kryptan. Det kommer jag aldrig att glömma, säger Live.

Du kan gå ner i källaren och kryptan med en guide. Här finns Norges största samling av medeltida gravstenar och ett skelett från senare delen av 1100-talet.

Efter alla nya intryck är det dags att ta en paus och lyxa till det med lite god mat. Lives sista kulturella höjdpunkt kommer fylla alla dina behov.

En kort promenad från katedralen ligger nämligen lyxens högborg.

Välkommen till femstjärniga Britannia Hotel

Jag har alltid drömt om en natt på Britannia. Det är så otroligt vackert och pampigt här.

Britannia har 233 femstjärniga rum. Hotellet etablerades 1870 och fick en grandios ansiktslyftning 2019. Nu är det igen ett ståtligt hotell i den absoluta toppklassen.

Britannia kallas "Trondheims vita svan" på grund av hotellets vita fasader.

– Hela stället osar av flärd och lyx, till och med själva byggnaden är väldigt elegant, säger Live.

Många berömdheter har gästat hotellet, som den norska upptäcktsresanden Fridtjof Nansen. Efter sina strapatser i Arktis 1896 var Britannia ett självklart val när han bjöd in den geologiska världsföreningen till fest och föredrag:

Gå i Nansens fotspår och läska dig med något gott från en av hotellets sex barer och restauranger.

Michelinrestaurangen Speilsalen är världsmästarkocken och silvermedaljören från Bocuse d'Or Christopher Davidsens hemmaarena. Kommer du en lördag får du inte missa champagnelunchen med en speciell 4-rätters meny.

Palmehaven är också en härlig restaurang, säger Live.

Eftersom Live är kock får vi följa med in i köket.

Dagens meny innehåller delikatesser som kammusslor, hummer och äppelpaj. Mums!

Det låter (och smakar) underbart.

Hotellets vinkypare är ingen mindre än Henrik Dahl Jahnsen, vinnare av Michelins pris för bästa nordiska sommelier 2021. Hans enastående kunskaper garanterar att du får den bästa drycken till kökets fantastiska mat.

Den kulinariska upplevelsen på Britannia är helt makalös. Råvarorna är av yppersta kvalitet och baren är känd för sina fantastiska drinkar.

Sugen på mer?

Besök Trondheim på sommaren, då kan du uppleva och smaka dig igenom Trøndersk Matfestival som hyllar hela regionens smaker.

Kulturella höjdpunkter

Utforska Lives favoritställen

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor