There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Campcation – Boka camping över hela Norge med Campcation
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur
Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen
Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.
Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt
Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Från Michelinrestauranger till…
...sköna ställen att äta, dricka och umgås på.
Kom till Trondheim och Trøndelag, Europeisk gastronomisk region 2022, och ett av världens hetaste resmål för matälskare just nu.
När det handlar om mat har Trondheim en förmåga att varva nya och djärva smaker med det traditionella. Under 2018 beskrev Dagens Næringsliv Trondheim som Norges nya mathuvudstad. Idag finns här hela tre restauranger med Michelinstjärnor och en minst sagt levande och nyskapande matscen.
Det öppnar hela tiden nya restauranger, och du kan utan problem lägga en hel vecka på att utforska mat av absolut högsta rang.
Här är den norska matbloggaren Helle Øder Valebrokks och Visit Trondheims guide till restauranger och caféer du inte får missa, från morgon till kväll:
Men det är inte bara på restaurang du hittar god mat. "Stanna till vid den lokala matbutiken med självbetjäning på tågstationen i Trondheim och köp godsaker med dig för tågresan eller till en picknick", rekommenderar Øder Valebrokk.
Gillar du sötsaker? "Det finns många bra bagerier i regionen. Och om du stöter på något som är gjort av Lars Lian, en av Norges bästa konditorer, ska du genast prova det”, fortsätter hon.
Tre restauranger i Trondheim tillhör idag den absoluta gräddan av matupplevelser i Norden.
"Att det finns tre restauranger med Michelinstjärnor och två Bib Gourmand-restauranger (Jossa Mat & Drikke och Fagn-Bistro) i en så liten stad är helt unikt", säger Øder Valebrokk, som menar att det finns ännu fler ställen som borde kunna kvala in på listan, däribland Spontan Vinbar.
På den exklusiva listan 2022 finns:
Credo: Om du gillar gourmetmat lagad med kärlek och omsorg för miljön, serverad i avslappnade lokaler, då ska du boka bord på Credo. Restaurangen har blivit ett urbant landmärke med sitt karaktäristiska läge i en gammal fabriksbyggnad.
Kökschef Heidi Bjerkan är en av Europas mest innovativa matmagiker: Credo fick sin första Michelinstjärna 2019, och dessutom en Green Star för hållbarhet. Under 2022 tilldelades Bjerkan och hennes team Michelins prestigefyllda Welcome and Service Award.
“Jag hoppas att mina restauranger kan få människor att börja tänka nytt kring matsvinn och hur man kan stötta bönderna på olika vis.”
Heidi Bjerkan, CREDOs ägare, till Michelinguiden
Credo handlar inte bara om fantastisk mat. De har också ett starkt fokus på djurvälfärd, lokala råvaror från småskaliga bönder som Skjølberg Søndre, mikrogrönt, matsvinn och miljö.
Restaurangen serverar bara kött från ungefär 13 kor per år, och på övervåningen finns var och en av dem porträtterade. Varje del av djuret används, också benen, som förvandlas till efterrättstallrikar!
Ett annat ställe med hög kvalitet in i minsta detalj är den angränsande restaurangen Jossa Mat & Drikke, som genom sin mat vill skapa ännu bättre förståelse för omvärlden. Heidi driver ett också ett avslappnat ramenställe, Edoramen Restaurang, i den fantastiska Geitmyra matkultursenter for barn tvärs över gården. Där delar hon med sig av sin matfilosofi till de yngre generationerna.
Speilsalen: Den påkostade renoveringen av Britannia Hotel har bidragit till att sätta Trondheim på kartan både för erfarna resenärer och matentusiaster.
I Speilsalen tar den tidigare världsmästarkocken Christopher Davidsen dig med på en spännande kulinarisk resa baserad på de allra bästa norska råvarorna. Han har dessutom vunnit silver i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d’Or, och om du bokar en plats vid ”Chef’s Table” får du från första parkett se hur det går till när magin skapas. Här finns också Norges bästa sommelier, Henrik Dahl Jahnsen, som fick Michelin Sommelier Award 2021. Räkna alltså med vin som matchar maten på allra bästa vis.
Fantastiska cocktails och läcker mat hittar du också på annat håll i hotellet, på Brasserie Britannia och det mysiga Jonathan Grill.
Fagn: Den här pärlan till Michelinrestaurang har ett namn som anspelar på att omfamna och att ta emot med glädje. Maten är gjord på de allra finaste lokala och nationella råvarorna, med en internationell touch. Systerrestaurangen Fagn Bistro på övervåningen har fått utmärkelsen BIB Gourmand.
För att få uppleva Credo, Speilsalen eller Fagn rekommenderas att boka bord i god tid.
Till Rom och Kjøkken: En av de riktigt klassiska restaurangerna i stan, grundad av matgurun Roar Hildonen. Idag är det hans ambitiösa son Eskil som sköter ruljangsen. Här serveras hälleflundra från Roan, musslor från Frøya och läckra lingoncocktails.
Le Bistro: En liten bit av Frankrike mitt i Trondheim! Le Bistro har utsetts till landets bästa bistro. Sätt dig ner och njut av tilltugg eller en avsmakningsmeny i varm och mysiga miljö.
Spontan Vinbar: Vinbar och restaurang som erbjuder avsmakningsmenyer baserade på säsongens råvaror.
Kitchen & Table: God mat kombinerad med bästa utsikten. Menyn är nordisk med ett stänk av Amerika och Asien.
Troll: 100 procent norskt, med en exotisk twist! Överraska dina smaklökar på ett ställe som tar traditionell norsk mat till nya höjder.
Kraft Bodega: Vad är vi på humör för idag? Här lagar kockarna den mat de själva skulle vilja äta.
The Crab: Teamet bakom en av Norges mest legendariska fisk- och skaldjursrestauranger, Ansnes Brygger på ön av Hitra, tar nu havets läckerheter in till stan med sin nya och unika restaurang.
Regionen står värd för flera årliga mat- och dryckesfestivaler, bland annat Trondheim Vinfest i mars, Trondheim Bryggerifestival och Trønderks Matfestival, en av Europas största, båda i juli, samt Trondheim Ginfestival i augusti.
Men staden är såklart mycket mer än god mat. Enligt en artikel i Forbes från 2022 menar att Trondheim är ”en av Europas mest underskattade städer." Kolla in några insidertips från Trondheimborna och ta del av Credo-kocken Live Krangnes Edvardsens kulturella höjdpunkter i staden.
Hitta de här restaurangerna och andra fina ställen att äta och dricka på i Trondheim.
Den gyllene omvägen ligger vid huvudvägen E6 mellan Trondheim och Bodø, ungefär 2 timmars bil- eller tågresa från Trondheim. Här finns ett brett utbud av gårdsbutiker och lokalproducerad mat, musterier, mikrobryggerier, ostproducenter och en av landets mest innovativa akvavitproducenter, Inderøy Brenneri på Berg Gård.
Det här har gjort Inderøya till ett av de främsta resmålen för matälskare i Norge. Den lilla halvön är sprängfylld med fantastiska matupplevelser. Härifrån kommer bland annat den mustiga Inderøysodden, med rötter ända från vikingatiden. Grytan serveras med ginger beer och skjenning, ett lokalt tunnbröd.
Den söta sidan av tunnbrödet ska ligga mot tungan, och den salta sidan ska vara vänd uppåt för att få den rätta smakupplevelsen, menar Liv Elin Olsen på gårdsbutiken och caféet Gulburet.
Vill du få en riktig gourmetkväll baserad på de bästa lokala råvarorna kan du bege dig till restaurangen på det unika Øyna Kulturlandskapshotell. Det utsågs till ett av världens 101 mest otroliga hotell 2021 av Fodors Travel, mycket tack vare den unika arkitekturen och miljön som smälter väl in i det gröna och kuperade landskapet.
Avrunda kvällen i den otroliga takbaren med panoramautsikt över Trondheimsfjorden, med en Inderøyningen i handen – en cocktail med bland annat hemgjord maskrossirap.
Häng med på en välsmakande guidad cykeltur runt Den gyllene omvägen!
I det närliggande Steinkjer finns ett ställe som Michelininspektörerna har missat. Restaurangen Experience hittar du på Bjerkem Gård, i en lada som omvandlats till gourmetrestaurang.
Den mysiga före detta gruvstaden Røros ligger drygt 2 timmars bilresa sydost om Trondheim. Den kantas av fina gamla trähus och är känd som födelseort för den norska vågen av närproducerad mat.
I Røros finns ett starkt fokus på mjölkprodukter, hjortron, vilt från ren och älg och fantastiska ostar från Eggen Gardsysteri och Galåvolden Gård. Bland de lokala delikatesserna finns lemse (ett platt, mjukt och sött bakverk med smör och socker på), pjalt (som en korsning mellan våffla och bulle), och flatbrød (tunnbröd).
Håll utkik efter produkter från Rørosmeieriet och Rørosmat, som finns i matvarubutiker över hela landet. Röding och öring och andra läckra fisksorter är också ett måste när du är här.
Hitra, Frøya och resten av Fosenhalvön är som en enda stor buffé! Det är något unikt med jorden, klimatet och havsströmmarna längs Trøndelagskusten som ger lokala råvaror av allra högsta rang.
Hitra och Frøya är kända för sin krabba, musslor, havskräftor och andra skaldjur, som du hittar på tallriken långt utanför Nordens gränser. I det här området finns också några av världens största laxodlingar.
Det här är också ett eldorado för gårdsmat, med lokal ost, och med rådjur och vilda får som strövar fritt i kustlandskapet.
Det är ingen fara om du inte har lust att fiska eller jaga själv. Här finns ett antal fina restauranger och producenter, med mat från både land och hav.
Trøndelag bjuder på spännande och omväxlande smaker året runt. På Frosta, Trondheims egen köksträdgård, hittar du gårdsbutiker lite varstans, och i Selbu kan du besöka chokladfabriken Jentene på Tunet, som gör choklad av allra bästa sort.
Här är några fler ställen som är väl värda ett besök:
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Tillbaka till toppen