Matfantastens guide till Trøndelag
Från Michelinrestauranger till…
...sköna ställen att äta, dricka och umgås på.
Kom till Trondheim och Trøndelag, Europeisk gastronomisk region 2022, och ett av världens hetaste resmål för matälskare just nu.
Trondheim
”Home of Nordic flavour”
När det handlar om mat har Trondheim en förmåga att varva nya och djärva smaker med det traditionella. Under 2018 beskrev Dagens Næringsliv Trondheim som Norges nya mathuvudstad. Idag finns här hela tre restauranger med Michelinstjärnor och en minst sagt levande och nyskapande matscen.
Det öppnar hela tiden nya restauranger, och du kan utan problem lägga en hel vecka på att utforska mat av absolut högsta rang.
Här är den norska matbloggaren Helle Øder Valebrokks och Visit Trondheims guide till restauranger och caféer du inte får missa, från morgon till kväll:
- Frukost: Börja dagen med Norges bästa frukostar på Scandic Nidelven eller i den eleganta Palmehaven på Britannia Hotel.
- Kaffepaus: Åk på sightseeing och gör ett stopp på Bakklandet Skydsstation, stans mysigaste café, eller drick läckert kaffe på en av stadens fina rosterier, som Pala och Jacobsen & Svart. Om du föredrar te ska du ta sikte mot Gravraak Teateliér, som är Norges enda Master Tea Blender.
- Lunch: Om du gillar god mat, bra kaffe och böcker är Sellanraa Bok & Bar platsen för dig – en bokhandel med Norges bästa barista och en meny med fokus på hållbarhet. Isaks, Café Ni Muser och Lille Skansen är också bra lunchställen med panoramautsikt över staden. Gubalari är ett kul alternativ, där ungdomlig bildkonst möter högklassig kokkonst på den här coola och avslappnade bistron i konstcentret Kjøpmannsgata Ung Kunst, stadens nyaste mötesplats för unga konstnärer, grundad av konstnären Kjell Erik Killi-Olsen.
- Middag: Det finns nästan oändligt med alternativ! Du kan i princip blunda och gå i vilken riktning som helst och ändå hamna på en helt fantastisk restaurang.
Men det är inte bara på restaurang du hittar god mat. "Stanna till vid den lokala matbutiken med självbetjäning på tågstationen i Trondheim och köp godsaker med dig för tågresan eller till en picknick", rekommenderar Øder Valebrokk.
Gillar du sötsaker? "Det finns många bra bagerier i regionen. Och om du stöter på något som är gjort av Lars Lian, en av Norges bästa konditorer, ska du genast prova det”, fortsätter hon.
Få en riktig Michelinupplevelse
Tre restauranger i Trondheim tillhör idag den absoluta gräddan av matupplevelser i Norden.
"Att det finns två restauranger med Michelinstjärnor och en Bib Gourmand-restaurang (Fagn-Bistro) i en så liten stad är helt unikt", säger Øder Valebrokk, som menar att det finns ännu fler ställen som borde kunna kvala in på listan, däribland Spontan Vinbar.
På den exklusiva listan 2024 finns:
Speilsalen: Den påkostade renoveringen av Britannia Hotel har bidragit till att sätta Trondheim på kartan både för erfarna resenärer och matentusiaster.
I Speilsalen tar den tidigare världsmästarkocken Christopher Davidsen dig med på en spännande kulinarisk resa baserad på de allra bästa norska råvarorna. Han har dessutom vunnit silver i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d’Or, och om du bokar en plats vid ”Chef’s Table” får du från första parkett se hur det går till när magin skapas. Här finns också Norges bästa sommelier, Henrik Dahl Jahnsen, som fick Michelin Sommelier Award 2021. Räkna alltså med vin som matchar maten på allra bästa vis.
Fantastiska cocktails och läcker mat hittar du också på annat håll i hotellet, på Brasserie Britannia och det mysiga Jonathan Grill.
Fagn: Den här pärlan till Michelinrestaurang har ett namn som anspelar på att omfamna och att ta emot med glädje. Maten är gjord på de allra finaste lokala och nationella råvarorna, med en internationell touch. Systerrestaurangen FagnBistro på övervåningen har fått utmärkelsen BIB Gourmand.
För att få uppleva Speilsalen eller Fagn rekommenderas att boka bord i god tid.
Fler unika ställen att äta på:
Till Rom och Kjøkken: En av de riktigt klassiska restaurangerna i stan, grundad av matgurun Roar Hildonen. Idag är det hans ambitiösa son Eskil som sköter ruljangsen. Här serveras hälleflundra från Roan, musslor från Frøya och läckra lingoncocktails.
Le Bistro: En liten bit av Frankrike mitt i Trondheim! Le Bistro har utsetts till landets bästa bistro. Sätt dig ner och njut av tilltugg eller en avsmakningsmeny i varm och mysiga miljö.
Spontan Vinbar: Vinbar och restaurang som erbjuder avsmakningsmenyer baserade på säsongens råvaror.
Kitchen & Table: God mat kombinerad med bästa utsikten. Menyn är nordisk med ett stänk av Amerika och Asien.
Troll:100 procent norskt, med en exotisk twist! Överraska dina smaklökar på ett ställe som tar traditionell norsk mat till nya höjder.
The Crab: Teamet bakom en av Norges mest legendariska fisk- och skaldjursrestauranger, Ansnes Brygger på ön av Hitra, tar nu havets läckerheter in till stan med sin nya och unika restaurang.
Matfestivaler
Regionen står värd för flera årliga mat- och dryckesfestivaler, bland annat Trondheim Vinfest i mars, Trondheim Bryggerifestival och Trønderks Matfestival, en av Europas största, båda i juli, samt Trondheim Ginfestival i augusti.
Men staden är såklart mycket mer än god mat. Enligt en artikel i Forbes från 2022 menar att Trondheim är ”en av Europas mest underskattade städer." Kolla in några insidertips från Trondheimborna och ta del av kocken Live Krangnes Edvardsens kulturella höjdpunkter i staden.
Bästa matupplevelserna i Trondheim
Hitta de här restaurangerna och andra fina ställen att äta och dricka på i Trondheim.
Inderøya
Den gyllene omvägen
Ljuvlig mat från landet
Den gyllene omvägen ligger vid huvudvägen E6 mellan Trondheim och Bodø, ungefär 2 timmars bil- eller tågresa från Trondheim. Här finns ett brett utbud av gårdsbutiker och lokalproducerad mat, musterier, mikrobryggerier, ostproducenter och en av landets mest innovativa akvavitproducenter, Inderøy Brenneri på Berg Gård.
Det här har gjort Inderøya till ett av de främsta resmålen för matälskare i Norge. Den lilla halvön är sprängfylld med fantastiska matupplevelser. Härifrån kommer bland annat den mustiga Inderøysodden, med rötter ända från vikingatiden. Grytan serveras med ginger beer och skjenning, ett lokalt tunnbröd.
Den söta sidan av tunnbrödet ska ligga mot tungan, och den salta sidan ska vara vänd uppåt för att få den rätta smakupplevelsen, menar Liv Elin Olsen på gårdsbutiken och caféet Gulburet.
Vill du få en riktig gourmetkväll baserad på de bästa lokala råvarorna kan du bege dig till restaurangen på det unika Øyna Kulturlandskapshotell. Det utsågs till ett av världens 101 mest otroliga hotell 2021 av Fodors Travel, mycket tack vare den unika arkitekturen och miljön som smälter väl in i det gröna och kuperade landskapet.
Avrunda kvällen i den otroliga takbaren med panoramautsikt över Trondheimsfjorden, med en Inderøyningen i handen – en cocktail med bland annat hemgjord maskrossirap.
Väl värt ett besök:
- Øyna Kulturlandskapshotell: Ett otroligt och unikt hotell med en fantastisk restaurang och takbar.
- Inderøy Mosteri: Världens nordligaste kommersiella äppelodling! Njut av underbara muster på äpplen, rabarber, hallon och annan frukt.
- God Mat Lokalt: Ett café med läckerheter från över 70 lokala producenter. Ligger precis vid huvudvägen E6 mellan Trondheim och Bodø.
- Gangstad Gårdsysteri: En av de mest kända ostproducenterna i Norge, med många prisbelönta ostar – bland annat en världsmästarost! Bland de prisvinnande ostarna kan nämnas Nidelven Blå och Granstubben.
- Inderøy Brenneri på Berg Gård: Boka en provsmakning och få en introduktion till traditionella och trendiga akvaviter på den här otroligt mysiga gården. Några sorter är mer åt det experimentella hållet, smaksatta med granskott, som ibland kallas "Nordens vanilj", älgört, havtorn och hallon, bara för att nämna några. Här finns också en välsorterad gårdsbutik.
- Gulburet: Ett mysigt café och gårdsbutik, med nybakade bullar, bröd och traditionell mat. De har också ett eget mikrobryggeri.
- Inderøy Gårdsbryggeri: Här bryggs mer än 20 sorters öl, baserade på gamla recept och traditioner.
Häng med på en välsmakande guidad cykeltur runt Den gyllene omvägen!
Fler läckerheter i Innherred
I det närliggande Steinkjer finns ett ställe som Michelininspektörerna har missat. Restaurangen Experience hittar du på Bjerkem Gård, i en lada som omvandlats till gourmetrestaurang.
Røros
Frossa i lokal mat
Den mysiga före detta gruvstaden Røros ligger drygt 2 timmars bilresa sydost om Trondheim. Den kantas av fina gamla trähus och är känd som födelseort för den norska vågen av närproducerad mat.
I Røros finns ett starkt fokus på mjölkprodukter, hjortron, vilt från ren och älg och fantastiska ostar från Eggen Gardsysteri och Galåvolden Gård. Bland de lokala delikatesserna finns lemse (ett platt, mjukt och sött bakverk med smör och socker på), pjalt (som en korsning mellan våffla och bulle), och flatbrød (tunnbröd).
Håll utkik efter produkter från Rørosmeieriet och Rørosmat, som finns i matvarubutiker över hela landet. Röding och öring och andra läckra fisksorter är också ett måste när du är här.
Väl värt ett besök:
- Vertshuset Røros: Få smakprov på stadens fascinerande historia med omliggande fjäll och sjöar i det här mysigt timrade huset från 1844. Menyn är gjord på de allra finaste säsongsbetonade ingredienserna, inte minst renkött.
- Galåvolden Gård: Prova läckerheter som Gårdsis (glass), Røroskake (en ostkaka), Rørosost och rökt kött.
- Eggen Gardsysteri: Ysteriet ligger i fjällbyn Vingelen i Tolga kommun. Prova den prisbelönta blåmögelosten Fjellblå och andra fina ostar.
- Søberg Gård: I rustika miljöer i Alvdal får du uppleva mängder av lokal mat och dryck.
- Kalsa Gårdsbakeri: Här är i stort sett allt hembakat! Prova traditionell lemse och pjalt och många andra bakverk på den här gården i Glåmos.
- Grillhuset Røros: Njut av en magnifik måltid gjord på lokala råvaror från Røros och Trøndelag, lagad med danskt hantverk och fransk teknik.
- Rørosrein: Smaka på den samiska kulturen med renkött och lokala råvaror från Røros.
- Lokalt matsafari: Ät dig igenom de smaker och traditioner som har gjort Røros till en riktig matdestination.
Hitra, Frøya och Fosen
Havets alla läckerheter
Hitra, Frøya och resten av Fosenhalvön är som en enda stor buffé! Det är något unikt med jorden, klimatet och havsströmmarna längs Trøndelagskusten som ger lokala råvaror av allra högsta rang.
Hitra och Frøya är kända för sin krabba, musslor, havskräftor och andra skaldjur, som du hittar på tallriken långt utanför Nordens gränser. I det här området finns också några av världens största laxodlingar.
Det här är också ett eldorado för gårdsmat, med lokal ost, och med rådjur och vilda får som strövar fritt i kustlandskapet.
Det är ingen fara om du inte har lust att fiska eller jaga själv. Här finns ett antal fina restauranger och producenter, med mat från både land och hav.
Väl värt ett besök:
- DalPro Gårdsmat: Välkommen till en trevlig gård och smakrik shoppingupplevelse. Här hittar du lokala delikatesser som rådjur och får som betar fritt bland ljung, örter, gräs, enbär och alger året runt.
- Ansnes Brygger: Deras berömda skaldjursbuffé är ett måste! Skäm bort dig själv med havskräfta, krabba, räkor och andra färska läckerheter. Utöver det serveras mellan 5 och 9 olika skaldjursrätter. Du kommer inte gå hungrig härifrån ...
- Hitra Gårdsmat: Alla matfantaster bör ta sig hit och prova de ekologiska och prisbelönta "grottostar" som tillverkas här. Hitra Gårdsmat ligger på en liten ö utanför Hitra som heter Helgebostad.
- Stokkøya Sjösenter och Strandbaren: Njut av färska skaldjur som serveras på stranden, tillredda av några av Norges skickligaste kockar. Avsluta sommarkvällen med en drink på den berömda strandbaren!
- Helgebostad Hagebruk: Gården ligger på ön Helgebostad, nära Hitra. Här kan du plocka dina egna grönsaker, däribland chili, tomat, vattenkrasse, pak choi och ätliga blommor direkt från trädgården!
Mer godsaker
Trøndelag bjuder på spännande och omväxlande smaker året runt. På Frosta, Trondheims egen köksträdgård, hittar du gårdsbutiker lite varstans, och i Selbu kan du besöka chokladfabriken Jentene på Tunet, som gör choklad av allra bästa sort.
Här är några fler ställen som är väl värda ett besök:
Oppdal:
- Mathallen i Oppdal: En saluhall med färska råvaror i Oppdal. Här hittar du den lokala matbutiken Smak & Behag och stenugnsbageriet SPRØ.
- Bortistu Gjestegard: Bortistu är en fjällgård längst upp i Storlidalen i Oppdal, i hjärtat av Trollheimen. Menyn är baserad på lokala råvaror med rökt lammlår som specialitet.
- Quality Hotel Skifer: En hotellrestaurang i Oppdal med öppet kök där du får se kockarna trolla fram läckra måltider.
Værnesregionen:
- Meråker Fjellhage: Grönsaker och örter från Meråkers lummiga fjällträdgård.
- Restaurang Einberget: En förstklassig gårdsrestaurang i Skatval.
- Route 26: Skörda din egen mat på gårdarna längs riksväg 26 i Stjørdal.
- Valberg Slektsgård: Köp lokala råvaror i självbetjäningsbutiken som är öppen dygnet runt! Ligger på Frosta.
- Klostergården: Ät på historisk mark på Frosta, i restaurangen som ligger vid ruinerna av ett gammalt cistercienkloster från 1207.
Selbu och Tydal:
- Jentene på Tunet: Den lilla chokladfabriken i Selbu gör prisbelönt choklad i en rad spännande smaker.
- Lykkemat: Ett litet företag i Selbu som gör ekologiska produkter baserade på norska vildkorn.
- Per-Hansagarden Gardsysteri: En litet ysteri i Tydal.
Namdalen:
- Jørem ved Namsen: Ett bageri, bryggeri och gårdsbutik med underbart läge längs den berömda Namsenälven i Namdalen.
- 64⁰Nord: Ett mysigt café och restaurang i centrala Rørvik.
- Skjenkestova: En av Norges mest karaktäristiska pubar som ligger naturskönt till i den gamla gruvbyn Skorovatn i Namsskogan.
- Gammel Erik (Elvekanten Ysteri): Ett ysteri vid huvudväg E6 i centrala Namsskogan.
Ta del av våra topperbjudanden
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.