Skip to main content

SMAKEN AV
NORSK LAX

Du är säkert bekant med den salta och fylliga smaken.

Det är lätt att förstå hur den blivit en av världens populäraste fiskar, på bara några decennier!

Den går att tillaga på tusen olika vis! Låt dig inspireras av proffsen, och lär dig tricksen som lär imponera på middagsgästerna.

I Norge finns också flera besökscenter där du kan lära dig mer om laxen, som den häftiga Salmon Eye i Hardangerfjorden.

Rå lax, rökt lax, gravad lax, bakad eller grillad lax... listan kan göras lång! Den norska laxen är en av världens mest älskade och mångsidiga fiskar.

Lär dig mer om laxen i toppmoderna besökscenter, njut av den på fina fisk- och skaldjursrestauranger och få proffstips på hur du tillagar läckra rätter!

Lax har funnits i de norska vattnen i tusentals år, och har djupa rötter i Norges kulinariska traditioner. Den ”röda fisken” var faktiskt en viktig del av vikingarnas kosthållning!

Man kan till och med hävda att laxen var Norges första turistattraktion. Från mitten av 1800-talet började rika sportfiskare från hela världen, så kallade ”laxlordar”, resa till Norge för att fiska atlantlax. De här aristokraterna var kända för att ha lyxig och påkostad smak, och deras besök bidrog till landets gryende turistnäring. Det är också orsaken till att det finns så många gamla och vackra trästugor i Fjord Norge och på andra ställen. Stugorna går ofta att besöka än idag, vare sig du vill fiska eller bara njuta av den vackra naturen. 

Idag är Norge en av världens största exportörer av lax, och ligger i framkant för utvecklingen av hållbar laxodling. Man jobbar efter strikta regler och riktlinjer för att säkerställa både högsta kvalitet och miljövänliga arbetsmetoder.  

Från traditionell till modern

Den härligt rosa fisken har alltså varit en naturlig del av det norska köket i många generationer. Om du vill laga lax på det allra mest traditionella viset ska du koka den och servera med kokt potatis och gurksallad. 

Att röka, grava och fermentera lax är konserveringsmetoder som kvarlevt, och är idag några av de mest populära tillagningsmetoderna. Lax serveras ofta på frukostbordet ihop med äggröra och är en vanlig syn på olika festligheter och evenemang. Fermenterad lax, så kallad rakfisk, är så populär att den till och med har sin egen festival, Rakfiskfestivalen, som hålls i Valdres varje år i november.

Vill du ha en modern twist kan du också använda lax i sushi, poke bowls och tacos, eller grilla den, steka, göra wraps eller woka, och krydda med smaker från världens alla hörn. Mångsidigheten, den goda smaken och det höga näringsinnehållet är några av de främsta orsakerna till att norsk lax blivit så populär.

Tillaga lax som ett proffs

Kökschefen på The Salmon i Oslo, Harry Kristoffer Hermosa, delar med sig av sina bästa laxtips.

"En av de populäraste rätterna på vår restaurang är grillad lax. Vi marinerar laxen i en 50/50-blandning av socker och salt en timme innan vi lägger den på grillen. Precis innan grillningen sköljer vi bort marinaden och torkar laxen med pappershandduk. Det behövs inga andra kryddor, och det smakar helt perfekt,” säger han.

Se receptet och lär dig att laga hans andra signaturrätt, laxtatari vår norska kokbok!

Lax i sushi – en norsk uppfinning

Nejdå, vi ska inte ta åt oss äran för den över 500-år gamla sushitraditionen. Den är helt och hållet Japans. Men visste du att lax som topping på sushi är en norsk uppfinning?

Norsk lax började introducerades på den japanska marknaden på 80- och 90-talet. Den har sen kommit att bli en av världens populäraste sushi-toppingar, enligt forskning som gjorts av Norges sjømatråd.

Sushi är inte det enda som smakar fantastiskt med rå lax.

Om du aldrig provat laxtartar ska du verkligen se till att göra det!

Ett annat hett tips är rökt lax som tapas!

Prova den helt naturlig med äggröra, eller gör lakseruller (recept på norska) med traditionellt norskt lefse (mjukt tunnbröd) och en läcker garnering. Så gott!

Norsk lax hittar dupå de flesta matvarubutiker i Norge, men den finns också på många fiskmarknader och hos olika sorters fiskhandlare runtom i världen.  

Fråga din lokala fiskhandlare om de har norsk lax eller om de kan beställa hem det åt dig.

"Mer än 70% av jordens yta är täckt av vatten, men bara 2-4 % av maten vi äter kommer från havet."

Camilla Bredesen, Föreståndare på The Salmon

Lax till världen

Med en växande befolkning behöver världen börja hitta så många olika proteinkällor som möjligt för att mätta alla. 

"Mer än 70% av jordens yta är täckt av vatten, men bara 2-4 % av maten vi äter kommer från havet.Vi behöver odla mer, och det här är bland de mest hållbara och näringsrika proteinkällorna vi har. Fisk och skaldjur är Norges näst största exportprodukt, men omvärldens kunskap om norsk akvakultur är rätt låg. Den kunskapen vill vi öka hos både norrmän och folk som besöker,” säger Camilla Bredesen.

Hon är föreståndare på The Salmon på Tjuvholmen i Oslo, ett kunskapscenter (med fri entré) mitt i huvudstaden, där besökare kan lära sig mer om norsk akvakultur och norskodlad lax. Man kan dessutom avnjuta den läckra fisken på ställets egen restaurang. 

Lax i framtiden

Under 2022 öppnade ett annat havsinriktat upplevelsecenter, med en tydlig vision om att belysa både möjligheter och utmaningar med akvakultur. Salmon Eye ligger i den vackra Hardangerfjorden och är formad som – ja du kanske kan gissa: ett laxöga. Det här är faktiskt en av världens största flytande konstinstallationer som allmänheten kan kliva in i. 

Det finns flera andra upplevelsecenter runt om i landet som har fokus på vattenbruk och innovation.

Du kan också lära dig mer om vildlaxens livscykel, till exempel på Nasjonalt Senter for Villaks på Kvåsfossen i Lyngdal på Sørlandet.

Under 2023 expanderade The Salmon Eye ytterligare genom att öppna den unika restaurangen Iris, som står värd för exklusiva ”Expeditionsmiddagar”. Gästerna transporteras till den flytande restaurangen med elbåt och serveras en 18-rätters middag ackompanjerad av panoramautsikt över fjorden, glaciärerna och fjällen.

Det här är den andra restaurangen som du kan besöka ute till havs på Sørlandet. Världens största undervattensrestaurang, Under, som öppnade i Lindesnes 2019, tilldelades en Michelinstjärna efter bara ett år.

Den norska kokboken

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor