Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Boende och skidorter

  Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

  Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja

  Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

  Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

  Classic Norway Hotels – en unik kombination av karaktäristiska hotell och autentiska fiskarstugor

  Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

  Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö

  DanCenter – din expert på stugor i Norge

  Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

  Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

 • Resor inom Norge

  Vy – det ska vara lätt att resa grönt

  SJ NORD – äventyret börjar på tåget

  Vy express – bussresor över hela Norge

  NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

  Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

  DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021

  AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

  Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

  Arctic Campers – hyr husbil i Norge

  Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

 • Rundturer

  Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

  Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur

  Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen

  Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet

  Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

  Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge

  Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

  Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

  Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge

  50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

  Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

  Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

  Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.

 • Offers

Search
or search all of Norway
A man fishing for wild salmon in the Nærøydalselva in Fjord Norway
A man fishing for wild salmon in the Nærøydalselva in Fjord Norway
Fishing for wild salmon in Nærøydalselva.
Photo: Hans Kristian Krogh Hanssen
Fishing for wild salmon in Nærøydalselva.
Photo: Hans Kristian Krogh Hanssen
Testa fiskelyckan i Norges laxälvar

Laxfiske i Norge

Drömmer du om att fiska i några av världens mest ikoniska laxälvar? Då är det dags att packa fiskespöt och styra kosan mot Norge. Här har laxfisket varit i toppklass ända sedan engelska fiskare hittade hit för 200 år sedan.

Plötsligt nappar det!

”Du är här och nu och känner naturens hjärtslag. Det är nu eller aldrig”, säger Torfinn Evensen, chef för branschorganisationen Norske lakseelver, som bland annat driver en webbplats med information om laxfiske i Norge. 

Om du har spanat in lekande laxar i närheten gäller det att vara tålmodig och hålla sig lugn – går man fram för hårt kan laxen släppa från kroken. Men det går aldrig att veta helt säkert om man får napp. Laxen kan röra sig ner längs floden med imponerande hastighet. "När du väl lyckas har du nog satt nytt personligt rekord i hjärtslag per minut", säger Torfinn.

Laxen har en inbyggd förmåga att återvända hem till älven den föddes i. Efter upp till tre år ute i havet återvänder den till sin speciella damm. ”Det är helt magiskt”, säger han.

A person standing in Nærøydalselva river in Fjord Norway holding a large salmon
Salmon fishing in Nærøydalselva.
Photo: Hans Kristian Krogh Hanssen

Det är dock långt ifrån all lax som lyckas ta sig tillbaka till sina ursprungsälvar. "De som kommer tillbaka har livnärt sig på småfisk och bläckfisk ute till havs. Mot alla odds har de också överlevt faran från hajar, valar, tonfisk och svärdfisk. Det är svårt att inte känna sig imponerad när man till slut har en vild lax i händerna. Det är en häftig resa", säger Jostein Henriksen från fiskemagasinet Opstrms.

Laxfiske på norskt vis

Jostein påpekar att laxfisket i Norge har varit i toppklass ända sedan engelska fiskare började komma hit för runt 200 år sedan. ”Här finns några av världens bästa och mest ikoniska laxälvar. Det finns dessutom goda möjligheter till laxfiske i vildmarken.”

Torfinn menar att Norge skiljer sig från andra laxnationer dels för att det är ett säkert land och dels för att många älvar är så lättillgängliga. De flesta älvarna når du enkelt med buss och tåg. ”De mest kända älvarna ligger faktiskt i närheten av flygplatser. Mycket på grund av att landskapet brukar vara lite plattare där”, säger han. 

”Hyr du elbil kan du testa fiskelyckan i flera laxälvar på kort tid", säger Torfinn. Älvarna ligger ofta så nära varandra att man inte behöver ladda elbilen på vägen. Flera älvar ligger till exempel i närheten av Sola flygplats i Stavanger och Værnes flygplats i Trøndelag.

Vildmarken på kroken

De långa, ljusa sommarnätterna gör att du kan testa fiskelyckan både sent på kvällen och tidigt på morgonen. Gör du det är chansen stor att du stöter på vilda djur som brukar hålla sig undan på dagarna. ”Alla möjliga djur kan dyka upp vid älven för att dricka vatten. Det är häftigt att uppleva det på nära håll”, säger Torfinn.

”I Norge finns också den laxälv som är belägen högst över havet”, berättar Jostein från Opstrms, som håller på att skriva en bok om vildlaxen. ”Drivaelven ligger 600 meter över havet. Laxen färdas genom vilda forsar och smala raviner, nästan hela vägen upp till Dovrefjell. Bara själva tanken på att laxen tar sig hela vägen upp i bergen är fascinerande.”

Innan du börjar fiska i Norge måste du både betala en allmän fiskeavgift och skaffa lokal fiskelicens. Fiskeavgiften är obligatorisk för alla som har fyllt 18 år och planerar att fiska lax, havsöring eller fjällröding, och du kan betala fiskeavgiften online. Information om fiskelicensen finns på Norges lokala turistkontor och på webbplatsen Norske lakseelve. På vissa ställen kan du numera köpa licens via SMS.

A person holding a salmon underwater in the Bolstadelva river in Voss, Fjord Norway
Salmon fishing in Bolstadelva in Voss.
Photo: Hans Kristian Krogh Hanssen

Perfekt tajmning

Säsongsstarten i juni är alltid populär, särskilt i Trøndelag och i landets södra delar. Förväntningarna är höga efter den långa vintern. ”I Nord-Norge börjar fiskesäsongen några veckor senare”, säger Torfinn. I juli och augusti har laxen tagit sig uppströms och spridit ut sig i älvarna. Lax som varit i älvarna en längre tid kan vara svårare att få på kroken.

Hemliga fiskeställen

”Tricket är att försöka tänka som en fisk. Var skulle du vara om du var en lax?”, säger Torfinn från Norske lakseelver. Områden under vattenfall eller med mycket stenar är perfekta för laxar som behöver vila och ta skydd. Lokala fiskare kan berätta mer om var du har bäst chans att få napp.

”Norska laxfiskare är väldigt gästvänliga och känner sig stolta när fiskeentusiaster väljer att semestra i Norge”, berättar Torfinn. Det är lätt att komma i kontakt med laxfiskare som har koll på lokala förhållanden och kan ge bra tips och råd. ”Vi vill gärna att fler ska fiska, och vi har gott om plats för alla”, säger han.

En sak kan du vara säker på när du ska fiska lax i Norge: Du lär träffa människor som delar din passion. ”I andra länder kan du vara ensam om fiskeintresset men här i Norge förstår folk att laxfiske är meningen med livet”, tillägger han.

En familj fiskar i Blefjells fjällområde i regionen Østlandet (östra Norge)
Insjöfiske i Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Organisationen ”The International Year of the Salmon 2019” jobbar på att bevara laxälvarna i de nordatlantiska länderna och har ökat kunskapsnivån om laxens ekosystem betydligt.

Rätt utrustning

Vi rekommenderar att du tar med dig din egen utrustning. Skulle du behöva komplettera finns det många specialbutiker runtom i landet. ”Du behöver inte nödvändigtvis ha vadarbyxor. Faktum är att du bör undvika att vada i vattnet för att inte störa fisken", säger Jostein från Opstrms.

Fiska ansvarsfullt

Laxfisket är väl reglerat genom olika lagar. Det är inte fisket i sig som hotar den vilda laxens existens. ”Laxlöss, odlad lax och onaturligt vattenflöde leder till att det är färre lax i de norska älvarna jämfört med på den gamla goda tiden.”

”När man pratar om lax i Norge tänker man ofta på de ikoniska laxälvarna”, säger Jostein. ”Men laxen simmar också upp längs många mindre älvar i mer urbana områden. Det är ett bevis på hur hårdhudad laxen är och en påminnelse om hur det var förr när laxen var betydligt mer talrik än idag.”

Laxtåget i Namdalen

Välkommen till Namsen Salmon and Train Experience! Det så kallade laxtåget är ett hotell som består av fyra tågvagnar – parkerade på en 180 meter lång bro ovanför en av Norges bästa laxälvar.

Viktiga regler

De lokala fiskereglerna kan variera mycket från plats till plats, så se till att du läser på innan du börjar fiska.

Observera att det råder strikta regler om desinfektion av fiskeutrustning (spön, vadarutrustning, verktyg, håv och annan utrustning), och vid många norska laxälvar finns det speciella desinfektionsstationer. Ska du fiska i flera älvar måste du desinfektera utrustningen vid varje tillfälle. Läs mer på Mattilsynet.no.

Säkerhet vid laxfiske

Eftersom laxfiske äger rum vid eller i strömmande vatten är det viktigt att tänka på säkerheten:

Undvik att vada över älven om du kan.

Uppskatta vattendjupet och se till att du vet hur du tar dig ur älven innan du går i.

Vada inte på platser där du inte har kontroll, till exempel där älven är för djup.

Använd en vadarstav som stöd i starka strömmar. Det är en grundläggande säkerhetsutrustning för sportfiskare.

Ta reda på om älven har vissa farliga delar innan du börjar fiska.

Använd alltid flytväst när du fiskar från en båt och när du vadar.

Kontrollera hur många personer du får ha i båten och se till att ni håller er till det.

Var extra försiktig nära vattenfall och vid starka strömmar.

Fiska miljövänligt

Hjälp till att bevara laxälvarna och naturen runt älvarna.

Följ myndigheternas regler och riktlinjer. Reglerna finns för att skydda vildlaxen.

Se till att du inte sprider gyro eller andra fisksjukdomar. Rengör utrustningen noggrant när du åker från en älv till en annan.

Följ "älvens oskrivna regler". Prata med lokalbefolkningen och lär dig vad man bör och inte bör göra.

Visa andra fritidsfiskare och friluftsmänniskor hänsyn.

Lämna inte skräp efter dig.

Kasta inte begagnade fiskelinor i naturen eller lägerelden.

Gör bara upp eld på godkända platser.

Lämna varje plats som du själv vill hitta den.

Följ lokala campingregler.

Insjöfiske

Det finns 44 fiskarter i Norges insjöar. Öring, abborre och gädda hör till de mest populära.

Kom ihåg att köpa fiskekort (fiskelicens). Med undantag för lax och havsöring kan alla under 16 år fiska gratis i sjöar och vattendrag. Fiskekort finns på inatur.no.

För att lyckas är det rätt plats vid rätt tidpunkt som gäller – och att ha rätt bete. Öring är en tacksam fisk som hugger på nästan vad som helst.

Daggmask är det vanligaste betet i Norge. Köp maskarna i sportbutiker eller gräv upp dem själv. Undvik de allra största exemplaren – det är ofta bättre med två mindre än en jättestor.

Tänk på att det är förbjudet att använda levande fisk som bete i Norge. Var också noga med att inte sprida fisk och fisksjukdomar till andra vattendrag. Rengör all utrustning innan du går vidare till nästa fiskeställe.

Källor: Norges Jeger- og Fiskerforbund, Miljødirektoratet och Store norske leksikon.

Planera fiskeäventyret

Allt om fiske i Norge

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen