There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Classic Norway Hotels – en unik kombination av karaktäristiska hotell och autentiska fiskarstugor
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Campcation – Boka camping över hela Norge med Campcation
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur
Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen
Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Drömmer du om att fiska i några av världens mest ikoniska laxälvar? Då är det dags att packa fiskespöt och styra kosan mot Norge. Här har laxfisket varit i toppklass ända sedan engelska fiskare hittade hit för 200 år sedan.
Plötsligt nappar det!
”Du är här och nu och känner naturens hjärtslag. Det är nu eller aldrig”, säger Torfinn Evensen, chef för branschorganisationen Norske lakseelver, som bland annat driver en webbplats med information om laxfiske i Norge.
Om du har spanat in lekande laxar i närheten gäller det att vara tålmodig och hålla sig lugn – går man fram för hårt kan laxen släppa från kroken. Men det går aldrig att veta helt säkert om man får napp. Laxen kan röra sig ner längs floden med imponerande hastighet. "När du väl lyckas har du nog satt nytt personligt rekord i hjärtslag per minut", säger Torfinn.
Laxen har en inbyggd förmåga att återvända hem till älven den föddes i. Efter upp till tre år ute i havet återvänder den till sin speciella damm. ”Det är helt magiskt”, säger han.
Det är dock långt ifrån all lax som lyckas ta sig tillbaka till sina ursprungsälvar. "De som kommer tillbaka har livnärt sig på småfisk och bläckfisk ute till havs. Mot alla odds har de också överlevt faran från hajar, valar, tonfisk och svärdfisk. Det är svårt att inte känna sig imponerad när man till slut har en vild lax i händerna. Det är en häftig resa", säger Jostein Henriksen från fiskemagasinet Opstrms.
Jostein påpekar att laxfisket i Norge har varit i toppklass ända sedan engelska fiskare började komma hit för runt 200 år sedan. ”Här finns några av världens bästa och mest ikoniska laxälvar. Det finns dessutom goda möjligheter till laxfiske i vildmarken.”
Torfinn menar att Norge skiljer sig från andra laxnationer dels för att det är ett säkert land och dels för att många älvar är så lättillgängliga. De flesta älvarna når du enkelt med buss och tåg. ”De mest kända älvarna ligger faktiskt i närheten av flygplatser. Mycket på grund av att landskapet brukar vara lite plattare där”, säger han.
”Hyr du elbil kan du testa fiskelyckan i flera laxälvar på kort tid", säger Torfinn. Älvarna ligger ofta så nära varandra att man inte behöver ladda elbilen på vägen. Flera älvar ligger till exempel i närheten av Sola flygplats i Stavanger och Værnes flygplats i Trøndelag.
Mer än 100 000 personer testar fiskelyckan i Norges 450 älvar varje sommar.
Landets största laxälv är den 1 100 kilometer långa Tanaelven i Finnmark. Den minsta är Akerselva, den 2,3 kilometer långa älven som flyter genom centrala Oslo.
Efter den senaste istiden var laxen en av många arter som påverkade var människan bosatte sig – vid flodmynningar fanns det gott om fisk. Hällristningar, fornnordisk mytologi och samisk mytologi har mycket att berätta om lax.
I kung Magnus Lagaböters (1263-1280) lagbok konstaterades det att ”laxen ska kunna ta sig obehindrat uppströms genom den djupaste delen av älven”. Laxfisket var en naturlig del av norrmännens liv fram till mitten av 1800-talet.
”Ingen lax på söndagar,” stod det i jordbrukarnas arbetskontrakt i Laerdal, Fjord Norge. Detta på grund av överflödet av lax i älvarna.
Den engelska överklassen introducerades till laxfiske i de norska älvarna på 1820-talet. Många ståtliga trähotell i Fjord Norge byggdes tack vare fiskekulturen som varade i hundra år.
Organisationen The International Year of the Salmon 2019 arbetar med att bevara vildlaxen i de nordatlantiska länderna. De kommer att fortsätta sitt arbete fram till 2022 för att nå sina mål.
De långa, ljusa sommarnätterna gör att du kan testa fiskelyckan både sent på kvällen och tidigt på morgonen. Gör du det är chansen stor att du stöter på vilda djur som brukar hålla sig undan på dagarna. ”Alla möjliga djur kan dyka upp vid älven för att dricka vatten. Det är häftigt att uppleva det på nära håll”, säger Torfinn.
”I Norge finns också den laxälv som är belägen högst över havet”, berättar Jostein från Opstrms, som håller på att skriva en bok om vildlaxen. ”Drivaelven ligger 600 meter över havet. Laxen färdas genom vilda forsar och smala raviner, nästan hela vägen upp till Dovrefjell. Bara själva tanken på att laxen tar sig hela vägen upp i bergen är fascinerande.”
Innan du börjar fiska i Norge måste du både betala en allmän fiskeavgift och skaffa lokal fiskelicens. Fiskeavgiften är obligatorisk för alla som har fyllt 18 år och planerar att fiska lax, havsöring eller fjällröding, och du kan betala fiskeavgiften online. Information om fiskelicensen finns på Norges lokala turistkontor och på webbplatsen Norske lakseelve. På vissa ställen kan du numera köpa licens via SMS.
Säsongsstarten i juni är alltid populär, särskilt i Trøndelag och i landets södra delar. Förväntningarna är höga efter den långa vintern. ”I Nord-Norge börjar fiskesäsongen några veckor senare”, säger Torfinn. I juli och augusti har laxen tagit sig uppströms och spridit ut sig i älvarna. Lax som varit i älvarna en längre tid kan vara svårare att få på kroken.
”Tricket är att försöka tänka som en fisk. Var skulle du vara om du var en lax?”, säger Torfinn från Norske lakseelver. Områden under vattenfall eller med mycket stenar är perfekta för laxar som behöver vila och ta skydd. Lokala fiskare kan berätta mer om var du har bäst chans att få napp.
”Norska laxfiskare är väldigt gästvänliga och känner sig stolta när fiskeentusiaster väljer att semestra i Norge”, berättar Torfinn. Det är lätt att komma i kontakt med laxfiskare som har koll på lokala förhållanden och kan ge bra tips och råd. ”Vi vill gärna att fler ska fiska, och vi har gott om plats för alla”, säger han.
En sak kan du vara säker på när du ska fiska lax i Norge: Du lär träffa människor som delar din passion. ”I andra länder kan du vara ensam om fiskeintresset men här i Norge förstår folk att laxfiske är meningen med livet”, tillägger han.
Organisationen ”The International Year of the Salmon 2019” jobbar på att bevara laxälvarna i de nordatlantiska länderna och har ökat kunskapsnivån om laxens ekosystem betydligt.
Vi rekommenderar att du tar med dig din egen utrustning. Skulle du behöva komplettera finns det många specialbutiker runtom i landet. ”Du behöver inte nödvändigtvis ha vadarbyxor. Faktum är att du bör undvika att vada i vattnet för att inte störa fisken", säger Jostein från Opstrms.
Laxfisket är väl reglerat genom olika lagar. Det är inte fisket i sig som hotar den vilda laxens existens. ”Laxlöss, odlad lax och onaturligt vattenflöde leder till att det är färre lax i de norska älvarna jämfört med på den gamla goda tiden.”
”När man pratar om lax i Norge tänker man ofta på de ikoniska laxälvarna”, säger Jostein. ”Men laxen simmar också upp längs många mindre älvar i mer urbana områden. Det är ett bevis på hur hårdhudad laxen är och en påminnelse om hur det var förr när laxen var betydligt mer talrik än idag.”
Välkommen till Namsen Salmon and Train Experience! Det så kallade laxtåget är ett hotell som består av fyra tågvagnar – parkerade på en 180 meter lång bro ovanför en av Norges bästa laxälvar.
Mer än 100 000 personer testar fiskelyckan i Norges 450 älvar varje sommar.
Landets största laxälv är den 1 100 kilometer långa Tanaelven i Finnmark. Den minsta är Akerselva, den 2,3 kilometer långa älven som flyter genom centrala Oslo.
Efter den senaste istiden var laxen en av många arter som påverkade var människan bosatte sig – vid flodmynningar fanns det gott om fisk. Hällristningar, fornnordisk mytologi och samisk mytologi har mycket att berätta om lax.
I kung Magnus Lagaböters (1263-1280) lagbok konstaterades det att ”laxen ska kunna ta sig obehindrat uppströms genom den djupaste delen av älven”. Laxfisket var en naturlig del av norrmännens liv fram till mitten av 1800-talet.
”Ingen lax på söndagar,” stod det i jordbrukarnas arbetskontrakt i Laerdal, Fjord Norge. Detta på grund av överflödet av lax i älvarna.
Den engelska överklassen introducerades till laxfiske i de norska älvarna på 1820-talet. Många ståtliga trähotell i Fjord Norge byggdes tack vare fiskekulturen som varade i hundra år.
Organisationen The International Year of the Salmon 2019 arbetar med att bevara vildlaxen i de nordatlantiska länderna. De kommer att fortsätta sitt arbete fram till 2022 för att nå sina mål.
De lokala fiskereglerna kan variera mycket från plats till plats, så se till att du läser på innan du börjar fiska.
Observera att det råder strikta regler om desinfektion av fiskeutrustning (spön, vadarutrustning, verktyg, håv och annan utrustning), och vid många norska laxälvar finns det speciella desinfektionsstationer. Ska du fiska i flera älvar måste du desinfektera utrustningen vid varje tillfälle. Läs mer på Mattilsynet.no.
Eftersom laxfiske äger rum vid eller i strömmande vatten är det viktigt att tänka på säkerheten:
Undvik att vada över älven om du kan.
Uppskatta vattendjupet och se till att du vet hur du tar dig ur älven innan du går i.
Vada inte på platser där du inte har kontroll, till exempel där älven är för djup.
Använd en vadarstav som stöd i starka strömmar. Det är en grundläggande säkerhetsutrustning för sportfiskare.
Ta reda på om älven har vissa farliga delar innan du börjar fiska.
Använd alltid flytväst när du fiskar från en båt och när du vadar.
Kontrollera hur många personer du får ha i båten och se till att ni håller er till det.
Var extra försiktig nära vattenfall och vid starka strömmar.
Hjälp till att bevara laxälvarna och naturen runt älvarna.
Följ myndigheternas regler och riktlinjer. Reglerna finns för att skydda vildlaxen.
Se till att du inte sprider gyro eller andra fisksjukdomar. Rengör utrustningen noggrant när du åker från en älv till en annan.
Följ "älvens oskrivna regler". Prata med lokalbefolkningen och lär dig vad man bör och inte bör göra.
Visa andra fritidsfiskare och friluftsmänniskor hänsyn.
Lämna inte skräp efter dig.
Kasta inte begagnade fiskelinor i naturen eller lägerelden.
Gör bara upp eld på godkända platser.
Lämna varje plats som du själv vill hitta den.
Följ lokala campingregler.
Det finns 44 fiskarter i Norges insjöar. Öring, abborre och gädda hör till de mest populära.
Kom ihåg att köpa fiskekort (fiskelicens). Med undantag för lax och havsöring kan alla under 16 år fiska gratis i sjöar och vattendrag. Fiskekort finns på inatur.no.
För att lyckas är det rätt plats vid rätt tidpunkt som gäller – och att ha rätt bete. Öring är en tacksam fisk som hugger på nästan vad som helst.
Daggmask är det vanligaste betet i Norge. Köp maskarna i sportbutiker eller gräv upp dem själv. Undvik de allra största exemplaren – det är ofta bättre med två mindre än en jättestor.
Tänk på att det är förbjudet att använda levande fisk som bete i Norge. Var också noga med att inte sprida fisk och fisksjukdomar till andra vattendrag. Rengör all utrustning innan du går vidare till nästa fiskeställe.
Källor: Norges Jeger- og Fiskerforbund, Miljødirektoratet och Store norske leksikon.
Figgjoelva renner gjennom tettstedet Figgjo og til Sele på Jæren. Elven er populær for sportsfiske og er en av…
Go to: FiggjoelvaFiggjoelva renner gjennom tettstedet Figgjo og til Sele på Jæren. Elven er populær for sportsfiske og er en av…
The river Hunnselva is the second-biggest tributary to lake Mjøsa, and the precipitation field covers the area…
Go to: HunnselvaThe river Hunnselva is the second-biggest tributary to lake Mjøsa, and the precipitation field covers the area…
Elva som renner gjennom Kvinesdal sentrum har en voksende bestand av laks og sjøørret.
Go to: Laksefiske i KvinaElva som renner gjennom Kvinesdal sentrum har en voksende bestand av laks og sjøørret.
Bjerkreimselva er et av Rogalands største vassdrag. Elva er et populært område for laksefiske, og hvert år…
Go to: BjerkreimselvaBjerkreimselva er et av Rogalands største vassdrag. Elva er et populært område for laksefiske, og hvert år…
Otra er Norges åttende lengste elv, 245 km lang, og går fra Hovden i Setesdal til utløpet ved Kristiansand.
Go to: Otra i KristiansandOtra er Norges åttende lengste elv, 245 km lang, og går fra Hovden i Setesdal til utløpet ved Kristiansand.
Hos herskapelige og historiske Boen Gård på Tveit utenfor Kristiansand finner du unike muligheter for…
Go to: Laksefiske på Boen GårdHos herskapelige og historiske Boen Gård på Tveit utenfor Kristiansand finner du unike muligheter for…
Audnaelva byr på varierte fiskemuligheter fra sjøen og opp de vel 35 km til Ytre Øydnavann hvor laksens ferd…
Go to: Laksefiske i AudnaelvaAudnaelva byr på varierte fiskemuligheter fra sjøen og opp de vel 35 km til Ytre Øydnavann hvor laksens ferd…
Tovdalselva er en god lakseelv, og mange fiskere valfarter stedet i fiskesesongen.
Go to: Laksefiske i TovdalselvaTovdalselva er en god lakseelv, og mange fiskere valfarter stedet i fiskesesongen.
Opløelva renner gjennom tettstedet Salsbruket som ligger i Nærøysund kommune. I den…
Go to: Laksefiske i OpløelvaOpløelva renner gjennom tettstedet Salsbruket som ligger i Nærøysund kommune. I den…
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Den norska myten om Haill går ut på att bra sex ger dig ökad fiskelycka. I det natursköna och karga Nord-Norge kan haill också ge mer än bara en god fångst.
Hitta de häftigaste äventyren i Norges älvar och känn adrenalinet forsa. Ett säkert kort för en actionfylld semester.
Prova skrei (arktisk torsk) , Norges unika lax, kungskrabba och andra kulinariska läckerheter från Norges kust.
Det finns 47 nationalparker i Norge, och tack vare den norska allemansrätten är dessa naturens gratismuseer öppna för allmänheten.
Om du vill komma riktigt nära Norges fantastiska fjord- och kustlandskap rekommenderas en tur i kanot eller kajak. Gör dig redo för ett stort äventyr med de här tipsen.
Tillbaka till toppen