Skip to main content

11 sätt att fly bort en stund i Norge

Norges natur bjuder in till närvaro och avkoppling, och kanske till och med en digital detox? Gå ner i varv och bli ett med naturen och din omgivning. Här är 11 sätt att fly bort en stund.

Nuförtiden är vi ständigt uppkopplade och tusentals intryck tävlar om vår uppmärksamhet. Mobilen piper stup i kvarten, inkorgen är alltid full, och så den där oändliga listan med allt som borde göras. Ibland blir det bara för mycket, men som tur är kan man göra något åt det: Ta ledigt några dagar och åk till något ställe där man kan koppla av på riktigt – en retreat bland fjordarna, en stuga i fjällen eller en lång helg på spa.

Att vistas i vacker natur har en lugnande effekt, och den norska naturen är inget mindre än ren mindfulness.

Lugn bara lugn

Planera in en semester utan planer – eller undvik åtminstone allt som liknar arbete och vardagssysslor. För att verkligen vila ut behöver vi kanske till och med bli lite uttråkade, något filosofiprofessor Lars Svendsen vet allt om. Han började skriva sin bok "Kjedsomhetens filosofi" (Ledans filosofi) när han var, tja, uttråkad. Men det förvandlades till ett roligt, kreativt projekt som blev en populär bok.

”Nuförtiden har vi alla en mängd saker vi gör som tidsfördriv, som att hela tiden kolla mobilen istället för att använda den tiden till att tänka och koppla av. Att bli uttråkad förknippas ofta med att vara ensam, men det kan vara trevligt att vara själv i en fridfull omgivning.”

Naturens kraft

Om det finns någon som verkligen förstår värdet av att vara utomhus så är det Randi Skaug. Efter att ha klättrat De sju topparna (den högsta bergstoppen i sju världsdelar) köpte hon en egen ö för att kunna fly undan stressen i stan.

Naturen har ingen klocka. Man bryr sig inte om tiden när man beundrar norrskenet eller paddlar kajak i midnattssolen”, säger Randi.

Ön hon köpte i norra Norge heter Naustholmen och är en bas för utomhusäventyr. Företagsgrupper och större sällskap är välkomna hit, liksom enskilda resenärer under sommaren. Folk kommer hit för att de vill logga ut, varva ner och hitta samband i tillvaron. Hon kallar det "en fridfull plats i en orolig värld."

”Jag har märkt att så snart mina gäster sätter sin fot på ön, är det som om de tar ett jättekliv bort från sina dagliga rutiner, som kan vara riktigt stressiga. De säger att de tänker andra tankar här uppe.”

Låter fantastiskt, eller hur? Det är dags för avkoppling istället för uppkoppling. Här rekommenderar vi 11 sätt att varva ner på allvar i Norge.

När du bokar en organiserad resa med Up Norway behöver du inte ens oroa dig över planeringen. Välj mellan en 8-dagars wellness- och utomhusresa i Fjord Norge och en 5-dagars vistelse vid en avlägsen fyr på den lilla ön Myken i norra Norge.

1. Kom närmare naturen med unika hotell

På vissa ställen behöver du inte lämna lugnet i naturen när du går in. Om du gör boendet till en del av upplevelsen blir resan ännu mer minnesvärd.

Det finns arktiska kupoltält, jurtor och andra glampingmöjligheter över hela Norge, fina fjällstugor långt upp i bergen och stugor vid havet som hänger över vattnet. Du kan till och med övernatta uppe i ett träd. Det här är ställen som tar dig riktigt nära naturen utan at du behöver offra bekvämligheten. Kura upp dig framför vedspisen eller ha det gott under täcket i en skön säng.

2. Ta in omgivningen

Det är något särskilt med att resa. Särskilt när du tar riktigt god tid på dig och inte har bråttom till slutmålet. Intrycken, ljuden och dofterna känns rikare och dina sinnen väcks till liv. Du fåt tid att tänka, och att känna.

Om du reser med någon du tycker om finns tid till att njuta av varandras sällskap och låta de goda samtalen flöda. Och till att ta in alla vackra vyer. Vad sägs om en härlig paddlingstur? Eller kanske utforska landet från cykelsadeln? På elcykel blir den avkopplande cykelturen ett alternativ som funkar för de allra flesta.

3. Res långsamt

Ibland är det resan som är själva målet, att njuta av semestern och alla härliga saker man får se. Låt dig fångas av historisk konst och arkitektur på en tur genom slussarna i Telemarkskanalen och Haldenkanalen.

Eller se den otroliga skeppsbyggarkonsten på nära håll med en båttur på någon av Norges största sjöar, med Skibladner på sjön Mjøsa, eller med MS Fæmund på sjön Femunden. Det finns också vackra båtturer uppe i Jotunheimens fjäll, på sjöarna Bygdin och Gjende.

Du kan också utforska Norges fjordar på en hypermodern elbåt, med avgångar från bland annat Flåm. Åk tåg på en av världens vackraste tågsträckor, eller gör en avkopplande kustresa ombord på Hurtigruten.

4. Gör en inre resa längs pilgrimsvägarna

I Norge finns det pilgrimsvägar över hela landet, och man behöver inte vara religiös för att uppskatta dem – idag gör många en pilgrimsvandring av högst personliga skäl. Pilgrimsvägarna är perfekta för alla som tycker om att gå på långa vandringsturer och samtidigt vill ta sig tid att fundera över stort och smått. Reflektera över livets mysterier eller bara njut av omgivningarna och låt tankarna komma och gå som de vill.

Vad du än vill uppnå kan du vara säker på att vandringen är ett enkelt men effektivt sätt att rensa tankarna och stressa av. Och det bästa av allt är att du får uppleva vackra landskap och pittoreska byar med ett starkt kulturarv och utsökt lokal mat.

5. Övernatta i en fyr

Vågor som kraschar mot klipporna, den salta havbrisen och vattnets sövande brus. Norrmännen reser gärna till kusten när de behöver komma bort från allt - för många ger havet en särskild känsla av lugn och ro, även när det stormar.

Upplev havets kraft på nära håll genom att övernatta i en ombyggd fyr. Fyrar har en lång och spännande historia, charmig arkitektur och ett dramatiskt läge. De erbjuder ett nytt och annorlunda sätt att tillbringa en natt vid havet.

6. Ge dig ut i vildmarken

Norge har stora områden orörd vildmark som är underbart tyst och lugn. En bättre plats att koppla bort den digitala världen får man leta efter.

Landskapet är varierat, från djupa skogar till fjällområden med berg som sträcker sig mot himlen. Landet är glest befolkat, så det är ingen konst att hitta sitt alldeles egna smultronställe. Den som vill kan ge sig up på nya äventyr längs markerade stigar varje dag.

7. Besök ett miljöcertifierat resmål

Vi ska vara rädda om både varandra och om alla underbara platser vi besöker. Resmål som miljöcertifierats tar extra stort ansvar för att tänka ansvarsfullt och för att jobba i samklang med sin omgivning och sin historia. Genom att bo på ett ekocertifierat hotell är du med och bidrar.

Miljöcertifierade resmål finns idag över hela landet, från Tromsø och Lyngenfjorden i norr till Lindesnes och Lysefjorden i söder.

8. Ge dig ut på öluff

Det fullkomligen kryllar av öar och mysiga ställen längs den norska kusten! Ge dig ut på öluff längs Helgelandskusten, i Salten eller i Fjord Norge. Eller kanske hittar du ditt drömställe längs sydkusten? I Oslo är du också alltid bara en kort båtresa bort från en uppsjö av vackra och fridfulla öar.

Om du reser utanför högsäsongen på sommaren finns det goda chanser att få kusten och en del öar nästan helt för dig själv.

9. Yoga med utsikt

Andas in djupt. Känn naturens positiva energi, och hur den uppfyller hela din kropp. Andas ut långsamt och känn hur du slappnar av mer och mer.

Att utöva yoga och mindfullness är populärt sätt att vända blicken inåt och hitta balans i en stressig tillvaro. Upplevelsen fördjupas ännu mer när du är omgiven av stärkande natur.

10. Hyr en mysig stuga

Ett utmärkt sätt att koppla bort vardagsstressen och hitta en ny, lugn rytm är att byta miljö. I Norge blir miljöbytet något alldeles speciellt tack vare naturen - res långt in i trolska skogar eller till en ö där du får vara helt för dig själv.

Ibland är allt man behöver en mysig stuga, en bra bok och sig själv. Låt tankarna vandra fritt, strosa omkring bland träden och hitta inspiration där du minst anar. Eller slå dig ner vid havet och bara lyssna. Hyr en stuga eller ett semesterhus långt från civilisationen och pyssla om dig själv.

11. Stressa av på spa

Behöver du tid för dig själv finns det inget som slår en spaupplevelse. I Norge kan du kombinera avkopplande behandlingar med panoramautsikt och naturligtvis ett överflöd av ett av naturens grundläggande element: Vatten. Ångande varmt eller uppfriskande kallt – vatten kan göra underverk för både kropp och själ.

Prova en dusch med aromaterapi, beundra landskapet från en flytande ångpool, värm dig i en bastu innan ett uppfriskande dopp i fjorden, eller njut av en stor pool som börjar inomhus under tak och forsätter ut i det fria. Det viktigaste är att du känner att stressen flyta bort.

Funderar du fortfarande på vad som kan passa dig? Då är du kanske intresserad av de här artiklarna:

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor