There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Classic Norway Hotels – från karaktäristiska hotell till autentiska fiskarstugor
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Campcation – Boka camping över hela Norge med Campcation
Campanyon - Upptäck unika och naturnära övernattningsmöjligheter
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur
Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen
Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Stromma – sightseeing med buss och båt i norska städer
My Nordic Travel – gör din egen resplan
Skidsemester i Rauland – Åk skidor i vacker fjällnatur
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Drömmer du om den perfekta husbilssemestern i Norge? Experten Stine Mari Velsvik ger sina bästa tips inför sommaräventyret på vägarna.
Stine Mari Velsviks familje köpte sin första husbil 2014 och sedan dess har de utforskat Norge i alla tänkbara årstider och väder. Finns det någon som vet vad som är viktigt att tänka på när man ger sig ut på vägarna, så är det hon!
"Bland det bästa med husbil eller husvagn är att du verkligen är helt fri. Du kan utforska ännu fler platser, och resa helt och hållet i din egen takt,” förklarar hon.
Med sina husbilserfarenheter i ryggen skrev hon guideboken "Bobil – Opplevelser for livet" som publicerades 2022. Den är fullsprängd av praktiska tips och reseinspiration, och ger en bra överblick över regler och lagar som kan vara bra att känna till.
"Norge är en väldigt säkert att resa i, och det finns minst sagt gott om plats! Särskilt om du reser utanför högsäsongen, och det rekommenderar jag verkligen,” säger Stine Mari.
Så förbered dig inför husbilssemestern med Stine Maris experttips, som täcker allt du behöver veta:
"Det är väl ingen hemlighet att vi har rätt många smala och slingriga vägar i Norge. Så du får vara lite extra försiktig när du kör med husbil, särskilt om det norska landskapet är nytt för dig", säger hon.
Tänk på att det finns vägar man inte får köra på med husbil, så håll alltid koll på skyltningen. Det gäller också en del av de nationella turistvägarna. Broar kan ibland stängas om det blåser för hårt, framför allt under höst och vinter.
"Se till att din husbil är anpassad för norska vägar och väderförhållanden. Det är inte alla husbilar som är gjorda för att köra upp för branta stigningar och ner för krokiga och snäva vägar. Och se till att inte packa för tungt! Spänn fast både last och passagerare ordentligt innan du far", säger Stine Mari.
På smala vägar är det bra att hålla utkik efter parkeringsfickor och liknande längs vägen där du kan stanna och släppa förbi bilar om det bildas lång kö bakom dig. Det gör att trafiken flyter smidigare och det blir säkrare för både dig och andra förare.
I regel kan du köra på alla vägar där biltrafik är tillåten, så alla allmänna vägar. Du kan också köra på privata vägar om markägaren tillåter det. Tänk på att vissa tunnlar har höjdbegränsningar och vissa broar har viktbegränsningar, så kasta ett öga på skyltarna.
Campingplatser för husbilar och husvagnar finns över hela landet. Många av dem är barnvänliga och erbjuder roliga aktiviteter för hela familjen.
"Jag ringer alltid campingen innan jag är framme, för att vara säker på att det finns plats. Det behövs inte alltid, men under högsäsong (på sommaren) och på väldigt populära campingar är det alltid klokt att göra det," säger hon, och lägger till att du alltid ska boka i förväg om du ska bo en längre tid på ett ställe.
Utforska fina campingplatser:
Under högsäsong och i populära områden är det alltid en bra idé att övernatta på campingplatser och angivna parkeringsplatser för husbilar. De största städerna och en del kommuner tillåter bara husbilsparkering på bestämda platser.
Genom att använda campingplatser och lokala aktörer är du med och bidrar till sysselsättning och den lokala ekonomin. Det är också ett led i ett ansvarsfullt resande.
Ofta går det också bra att bo utanför campingplatser. Allemannsrätten ger tillgång till i princip hela Norges vackra natur, så du kan också parkera husbilen i skog och mark så länge du visar respekt och är varsam.
Kom ihåg att du måste parkera minst 150 meter från hus och stugor, samt undvika att inkräkta på privat egendom och på jordbruksmark. Och det viktigaste av allt är att alltid visa hänsyn till din omgivning.
"På bobilplassen.no finns gott om information om att övernatta med husbil och var du kan göra dig av med sopor, så kolla gärna in den,” säger Stine Mari.
"Vintern i Norge kan vara tuff och det gäller att vara lite extra försiktig. Både du och fordonet behöver vara förberedda, till exempel genom att ta med ett varmt täcke och varma kläder om något skulle hända längs vägen,” säger Stine Mari.
"Se också till att ditt bilen klarar vinterväder. Den ska vara väl isolerad, annars kan det bli ordentligt kallt på natten," förklarar hon.
Om du bara är förberedd på rätt sätt är vintern en härlig årstid att resa i, säger Stine Mari.
"Allt fler skidorter har nu parkering för husbilar, vilket är roligt. Du kan i princip övernatta alldeles intill skidanläggningen," säger hon.
Tänk på att vissa campingplatser inte är öppna året runt, så kolla alltid i förväg. Det gäller också sopstationer.
Här är tillåtna mått på husvagnar och husbilar på norska vägar:
Höjd: Ingen begränsning (OBS: vissa tunnlar och broar är låga, det framgår av skyltar).
Bredd: Max 2,55 meter. OBS att en del enskilda vägar är smalare än så. Om din husvagn är bredare än 2,3 meter och mer än 50 centimeter bredare än din bil ska vita reflexer monteras på framsidan av bilens backspeglar.
Total längd (bil + husvagn): 18,75 meter. Om den sammanlagda längden är längre än 12,40 meter måste du i förväg kontrollera om du får köra den sträcka du tänkt.
Mer information: Kontakta Statens Vegvesen.
Tel: (+47) 22 07 30 00
För att rapportera en farlig situation på vägen, ring 175.
På autopass.no finns information om avgifter och hur du registrerar ditt fordon.
Det är längden på din husbil som styr färjepriset. Tänk på att den totala längden även inkluderar cykelställ med cyklar med mera.
Kolla den aktuella färjeoperatörens webbsida för priser.
Oavsett säsong, tillbringa natten på vägen i en husbil från Arctic Campers.
Testa Cabin Campers - en husbil inspirerad av den norska hytten.
Behöver du hyra bil? Kolla in priser och boka hos AutoEurope eller Rent-A-Wreck.
"Jag älskar att resa under lågsäsong. Det är färre människor, och upplevelsen blir mer exklusiv."
Stine Mari Velsvik
Ute efter en härlig semesterupplevelse? Här är tips på fina platser och upplevelser.
”Det här är platsen för dig som gillar vattensporter och vill ha vacker havsutsikt,” säger Stine Mari.
Hon växte själv upp i Øygarden, som är en kommun i Vestland strax väster om Bergen.
"Området är lite av ett paradis för dykning och paddling. Om du vill prova dykning gratis kan du ta lektioner och hyra utrustning från Frivannsliv i den lilla byn Frekhaug. Snorkla kan du göra i Nemo i Bergen,” säger Stina Mari, och lägger till att det också finns klättringsmöjligheter i området.
Hon rekommenderar också en tur till Glesvær, en gammal handelsplats och fiskeby på ön Sotra. Här går det fint att vindsurfa. Vill du ta det lite lugnare kan du besöka kulturpärlan Glesvær Café, eller bageriet Bakstehusets på Askøy.
"Här finns en anläggning för sommarskidåkning. När vädret är bra får du en helt makalöst fin utsikt. Och när du är färdig med skidorna kan du köra ner för fjället och ta ett skönt dopp i fjorden,” säger Stine Mari.
Hon rekommenderar att besöka Hardangerfjorden i augusti. Då är det lite mindre folk och så är det den härliga skördesäsongen.
"Stanna till vid en av alla gårdsbutiker och köp nyplockad frukt! Det finns också flera cidergårdar i området som erbjuder provsmakning och annat. Kom ihåg att parkera bilen för natten innan ditt besök", säger Stine Mari.
Hon uppmuntrar också till att tänka utanför boxen genom att undvika de allra mest välbesökta platserna och hitta egna äventyr under lågsäsong. Det finns också gott om rastplatser på Hardangervidda.
"Kinn är ett ett fantastiskt fint område att utforska med husbil. Jag rekommenderar att campa vid Refviksanden, en av Norges vackraste stränder, säger Stine Mari.
Det finns också gott om fina vandringsleder och fiskeställen i området – och så den säregna klippformationen Kannesteinen, som synts i många Instagramflöden.
"Jæren är otroligt vackert, till och med i spöregn! Landskapet är ganska platt, så det är enkel körning. Det finns också alltid något att göra, som att surfa, vandra längs stranden, eller äta god mat", säger Stine Mari.
Jæren ligger i Stavangerregionen och sträcker sig från kommunen Randaberg i norr till Hå i söder. Städerna Stavanger och Sandnes bildar tillsammans det största tätortsområdet.
"I Stavanger finns en väldigt bra campingplats mitt i stan. Hela regionen är bra för husbil, med det bästa av både land och stad," säger Stine Mari.
"När jag reser i Jotunheimens fjällområde är husbilen en perfekt bas för vandringsturer. Jag skulle rekommendera att åka i september. Det är en härlig tid på året, och det är mycket glesare med folk än på sommaren. Var bara beredd på att det kan snöa! Den kommer ofta tidigt högt uppe i fjällen," förklarar Stine Mari.
Spot från www.findmespot.com, Garmin eller motsvarande, om du behöver kommunicera från en plats utan mobiltäckning.
Ladda ner 113-appen till din telefon. Den gör det lättare för räddningspersonal att hitta dig i en nödsituation.
Var förberedd! Gå en första-hjälpen-kurs.
Första-hjälpen-låda
Fickkniv
En bra pannlampa
Vatten och vattenflaska
Snacks
Få inspiration till härliga ställen och upplevelser
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Tillbaka till toppen