Skip to main content

Res med husbil i Norge

Drömmer du om den perfekta husbilssemestern i Norge? Experten Stine Mari Velsvik ger sina bästa tips inför sommaräventyret på vägarna.

Stine Mari Velsviks familje köpte sin första husbil 2014 och sedan dess har de utforskat Norge i alla tänkbara årstider och väder. Finns det någon som vet vad som är viktigt att tänka på när man ger sig ut på vägarna, så är det hon!

"Bland det bästa med husbil eller husvagn är att du verkligen är helt fri. Du kan utforska ännu fler platser, och resa helt och hållet i din egen takt,” förklarar hon.

Med sina husbilserfarenheter i ryggen skrev hon guideboken "Bobil – Opplevelser for livet" som publicerades 2022. Den är fullsprängd av praktiska tips och reseinspiration, och ger en bra överblick över regler och lagar som kan vara bra att känna till.

"Norge är en väldigt säkert att resa i, och det finns minst sagt gott om plats! Särskilt om du reser utanför högsäsongen, och det rekommenderar jag verkligen,” säger Stine Mari.

Så förbered dig inför husbilssemestern med Stine Maris experttips, som täcker allt du behöver veta:

Lär känna de norska vägarna

"Det är väl ingen hemlighet att vi har rätt många smala och slingriga vägar i Norge. Så du får vara lite extra försiktig när du kör med husbil, särskilt om det norska landskapet är nytt för dig", säger hon.

Tänk på att det finns vägar man inte får köra på med husbil, så håll alltid koll på skyltningen. Det gäller också en del av de nationella turistvägarna. Broar kan ibland stängas om det blåser för hårt, framför allt under höst och vinter.

"Se till att din husbil är anpassad för norska vägar och väderförhållanden. Det är inte alla husbilar som är gjorda för att köra upp för branta stigningar och ner för krokiga och snäva vägar. Och se till att inte packa för tungt! Spänn fast både last och passagerare ordentligt innan du far", säger Stine Mari.

På smala vägar är det bra att hålla utkik efter parkeringsfickor och liknande längs vägen där du kan stanna och släppa förbi bilar om det bildas lång kö bakom dig. Det gör att trafiken flyter smidigare och det blir säkrare för både dig och andra förare.

Var får man köra?

I regel kan du köra på alla vägar där biltrafik är tillåten, så alla allmänna vägar. Du kan också köra på privata vägar om markägaren tillåter det. Tänk på att vissa tunnlar har höjdbegränsningar och vissa broar har viktbegränsningar, så kasta ett öga på skyltarna.

Hitta den perfekta campingplatsen

Campingplatser för husbilar och husvagnar finns över hela landet. Många av dem är barnvänliga och erbjuder roliga aktiviteter för hela familjen.

"Jag ringer alltid campingen innan jag är framme, för att vara säker på att det finns plats. Det behövs inte alltid, men under högsäsong (på sommaren) och på väldigt populära campingar är det alltid klokt att göra det," säger hon, och lägger till att du alltid ska boka i förväg om du ska bo en längre tid på ett ställe.

Utforska fina campingplatser:

Under högsäsong och i populära områden är det alltid en bra idé att övernatta på campingplatser och angivna parkeringsplatser för husbilar. De största städerna och en del kommuner tillåter bara husbilsparkering på bestämda platser.

Genom att använda campingplatser och lokala aktörer är du med och bidrar till sysselsättning och den lokala ekonomin. Det är också ett led i ett ansvarsfullt resande.

Ofta går det också bra att bo utanför campingplatser. Allemannsrätten ger tillgång till i princip hela Norges vackra natur, så du kan också parkera husbilen i skog och mark så länge du visar respekt och är varsam.

Kom ihåg att du måste parkera minst 150 meter från hus och stugor, samt undvika att inkräkta på privat egendom och på jordbruksmark. Och det viktigaste av allt är att alltid visa hänsyn till din omgivning.

"På bobilplassen.no finns gott om information om att övernatta med husbil och var du kan göra dig av med sopor, så kolla gärna in den,” säger Stine Mari.

Vintercamping

"Vintern i Norge kan vara tuff och det gäller att vara lite extra försiktig. Både du och fordonet behöver vara förberedda, till exempel genom att ta med ett varmt täcke och varma kläder om något skulle hända längs vägen,” säger Stine Mari.

"Se också till att ditt bilen klarar vinterväder. Den ska vara väl isolerad, annars kan det bli ordentligt kallt på natten," förklarar hon.

Om du bara är förberedd på rätt sätt är vintern en härlig årstid att resa i, säger Stine Mari.

"Allt fler skidorter har nu parkering för husbilar, vilket är roligt. Du kan i princip övernatta alldeles intill skidanläggningen," säger hon.

Tänk på att vissa campingplatser inte är öppna året runt, så kolla alltid i förväg. Det gäller också sopstationer.

Jag älskar att resa under lågsäsong. Det är färre människor, och upplevelsen blir mer exklusiv.

Stine Mari Velsvik

Husbilsparkering och campingplatser

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Nyligen besökta sidor