Skip to main content

Topp 10: Campingplatser för husvagnar och husbilar

Många campingplatser i Norge riktar sig särskilt till alla som helst semestrar med husbil eller husvagn. Här avslöjar en expert sina bästa tips för motordrivna campingentusiaster.

Den tyska resejournalisten Dr Thomas Kliem är expert på husbilssemestrar i Norge. Han har samlat sina erfarenheter i guiden "Norwegen mit dem Wohnmobil" (Norge med husbil) och driver också hemsidan reisemobil-routen.de. Han rekommenderar följande ställen för ditt rullande slott. 

Klicka på länkarna nedan för aktuella erbjudanden och mer information om campingplatserna.

1. Lillehammer Camping

Lillehammer, Østlandet

Lillehammer Camping ligger vid Norges största sjö Mjøsa, inte långt från Lillehammers historiska centrum. Passa också på att besöka friluftsmuseet Maihaugen, och om du reser med barnen bara måste du ta en dag i äventyrsparken Hunderfossen!

Läs mer om Lillehammer.

2. Fagernes Campingpark

Valdres, Østlandet

Utmärkta faciliteter, fantastisk stämning och nära till det intressanta utomhusmuseet Valdres Folkemuseum. Områdets fjällterräng är perfekt för vandringsturer. Man kan också göra korta eller långa cykelturer, till exempel på Mjølkevegen. Om du kommer hit i november kan du uppleva den legendariska matfestivalen Rakfiskfestivalen, där du kan smaka på den norska specialiteten fermenterad öring.

3. Randsverk Camping

Gudbrandsdalen, Østlandet

Vänlig personal och en perfekt utgångspunkt för alla som ska ut på äventyr i Jotunheimen nationalpark. I den här delen av Gudbrandsdalen kan du också se flera av Norges berömda stavkyrkor. Kolla även in galleriet Ullinsvin i Vågå och sätt tänderna i en äkta norsk "bolle" på bageriet i Lom.

Läs mer om Gudbrandsdalen.

4. Lovisenberg Familiecamping

Kragerø i Telemark, Østlandet

Den här rena, lugna campingen ligger precis vid stranden med tillgång till roliga vattenaktiviteter.  Den charmiga stan Kragerø ligger i vackra omgivningar med en grupp fantastiska öar i närheten. Edvard Munch målade några av sina mest kända verk här, och du kan strosa genom stadens gator i hans fotspår. Öarna Jomfruland och Skåtøy är perfekta för båtluff med cykel.

Läs mer om Telemark.

5. Sandvika Fjord & Sjøhus Camping

Kabelvåg i Lofoten, Nord-Norge

En toppencamping vid en vacker vik med massor av fiskemöjligheter. Upptäck Lofoten i bil, paddla kajak från ö till ö, dra upp din livs firre, och besök charmiga fiskebyar som Henningsvær och Nusfjord. För total lugn och ro föreslår vi att du styr kosan norrut mot Vesterålen.

Läs mer om Lofoten.

6. Ramberg Gjestegård

Ramberg i Lofoten, Nord-Norge

Ramberg har ett strålande läge om du vill uppleva Lofotens vackra natur med midnattssol och en ovanligt vit sandstrand. Du har också nära till vandringsvänliga berg.

Planera resan till Lofoten.

7. Moysand Familiecamping

Grimstad, Sørlandet

Avkopplande ställe med utmärkta faciliteter. Nära till flera stränder och en fin kustväg. Promenera eller cykla längs vattnet i den mysiga staden Grimstad, med sina vitmålade trähus, eller upptäck skärgårdens vackra öar och skär. Författaren Henrik Ibsen tillbringade delar av livet här och Ibsenmuseet är det äldsta museet i sitt slag.

Läs mer om Grimstad och Sørlandet.

8. Geiranger Camping

Geirangerfjorden, Fjord Norge

Campingen ligger precis vid Geirangerfjorden och erbjuder en svårslagen utsikt. Fjorden finns med på UNESCO:s lista över världsarv och omges av magnifika, snötäckta fjälltoppar, vilda vattenfall som De syv søstrene ("de sju systrarna), och grönskande vegetation. Här finns också en speciell matkultur, och områdets restauranger och matställen är stolta över att servera mat med en lokal twist. Kör gärna hit på den natursköna Geiranger-Trollstigen, som är en av Norges nationella turistvägar.

Läs mer om Geirangerfjord.

9. Preikestolen Camping

Ryfylke i Stavangerregionen, Fjord Norge

Perfekt för alla som ska vandra upp till den berömda klippan Preikestolen. Det tar ungefär två timmar att vandra upp till den beryktade fjällplatån, och när du kommer upp på toppen förstår du varför fler än 300 000 människor tar sig hit varje år. Tips: Börja tidigt på morgonen, sent på eftermiddagen, eller under lågsäsong. Fler förslag är att gå upp för Flørlitrappan, en av Norges längsta med exakt 4 444 trappsteg, eller ta en kryssning på Lysefjorden.

Läs mer om Ryfylke och Stavanger.

10. Skottevik Feriesenter

Kristiansand, Sørlandet

En välplanerad campingplats som erbjuder många roliga aktiviteter. Regionens största stad Kristiansand ligger inom nära räckhåll, liksom den mindre orten Lillesand. Sørlandet (södra Norge) är verkligen norrmännens sommarparadis. Här finns åtskilliga små städer med de typiska vitmålade trähusen och tusentals öar och skär. Här finns också Under, världens största undervattensrestaurang – boka bord i god tid bara!

Planera resan till Sørlandet.

Husvagnar och husbilar

Tillåten storlek på husvagnar i Norge:

Höjd: Ingen gräns.

Bredd: Max 2,5 meter. Observera att vissa vägar har en maxbredd som är mindre än 2,5 meter. Om din husvagn är bredare än 2 meter och mer än 45 centimeter bredare än bilen måste vita reflexer monteras på framsidan av bilens speglar.

Total längd (bil + husvagn): Max 18,5 meter. Är den totala längden över tolv meter måste föraren kontrollera om det är tillåtet att köra på den tänkta vägen.

Ring Statens vegvesen för mer information
I Norge: 22 07 30 00 (vid nödsituationer, ring 175)
Från utlandet: +47 815 48 991

Hitta en campingplats i Norge

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor