Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Children eating outside a camping tent on Hamresanden in Kristiansand
Hamresanden in Kristiansand.
Photo: Anders Martinsen / Visit Sørlandet
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Ut i det fria

Ibland vill man bara ut i naturen och andas frisk luft, räkna stjärnorna på himlen och stoppa i sig så mycket grillade marshmallows man bara orkar. Då är det dags att rota fram campingutrustningen.

Idag kan man campa på oändligt många sätt, och alla typer av människor åker på semester med tält eller husbil, eller till en hyrd campingstuga. Vissa ser det som en möjlighet att koppla av helt och hitta en lugn plats i naturen. För andra är det viktigaste är att tillbringa kvalitetstid med familj och vänner. Det kan vara allt från ett roligt sätt att bo billigt till en anledning att slå på stort med det senaste inom glamping.

Det finns ungefär 800 campingplatser i Norge. Förutom plats för ditt tält eller din husvagn hyr många campingplatser ut stugor av olika standard, så det är bara att välja fritt efter önskemål och budget.

Annons: Hyr husvagn eller husbil hos Auto Europe.


Kom närmare naturen

Fly vardagsjäktet och campa vid en fjord, vid havet eller i skogen

Ska du till fjordarna? Om du väljer att campa har du alla möjligheter att hitta en utmärkt utgångspunkt för naturbaserade dagsutflykter. Vakna upp bredvid Geirangerfjorden eller välj en campingplats inom nära räckhåll av fjordar och glaciärer i Sognefjord.

På Nord-Norges västkust finns skyddade vikar med vita sandstränder och turkost vatten, omgivna av klippiga bergstoppar. Nej, vänta lite här – i Norge? Japp, i Norge! Kolla in campingmöjligheterna i Lofoten, till exempel, så får du se själv.

I de östra delarna av landet finns enorma skogs- och bergsområden som bara väntar på campare som är intresserade av vandring, fiske och cykling.

Vildmarkscamping

För en total frihetskänsla finns det inget som slår vildmarkscamping.

Den som törs kan faktiskt bo gratis i ett av världens dyraste länder. Vildmarkscamping är tillåtet i Norge så länge du följer reglerna i allemansrätten. Det måste till exempel vara minst 150 meter mellan ditt tält och ett bebott hus eller stuga.

Bergen i Jotunheimen och Lofoten är två populära områden för äventyrslystna campare. Om du föredrar ett mindre ödsligt område kan du slå upp ditt tält på ön Langøyene i Oslofjorden.

Att klara sig på egen hand i det fria är inte alltid det lättaste. Om du får kalla fötter finns det flera organiserade vildmarksläger man kan besöka.

När bara det bästa duger

Tillhör du de som gärna campar – bara du inte behöver lämna vardagens bekvämligheter hemma? I sådana fall ska du kolla in glamping – alltså glamorös camping eller lyxcamping!

Glamping innebär camping med hotellstandard, och det kostar naturligtvis därefter. Ofta kan du förvänta din egen platt-TV, DVD-spelare, soffa, kök och eget badrum. Andra ställen fokuserar på arkitektur och design som smälter in i den omgivande naturen. Leta efter femstjärniga campingstugor om du är intresserad av fenomenet glamping.

Stanna i stan

Om du hellre spenderar dina surt fördärvarde slantar på shopping, sightseeing och festivaler istället för på boende är det en bra idé att campa nära stan. Det är inte svårt att hitta bra campingplatser några kilometer från storstädernas centrum.

Campingstugornas standard

Många campingplatser hyr ut små stugor som kan bokas i förväg. Stugorna finns i alla varianter: Från små och enkla till stora och välutrustade med vardagsrum, separat sovrum, kök, dusch och toalett.

Sängkläder brukar finnas att hyra mot en mindre avgift, och du kan välja om du vill  städa själv innan du checkar ut eller betala extra för slutstädning. I de dyrare stugorna kan du förvänta dig badrum, sovrum, vardagsrum och ett välutrustat kök.

Pris från cirka NOK 250 per dag per stuga.

Klassificering av campingstugor

*Stugan består av ett möblerat rum.

**Utöver ovanstående: El (belysning, element, kylskåp, värmeplatta). Stugan kan ha flera rum.

***Utöver ovanstående: Vattenförsörjning nära stugan. Separat sovrum. I vissa fall finns kranvatten inomhus istället för separat sovrum.

****Utöver ovanstående: Varmt och kallt vatten, WC och dusch. Bestick och köksredskap. Vardagsrum och minst ett sovrum.

*****Utöver ovanstående: Hotellstandard med självhushåll. Det blir alltmer populärt att hyra campingstuga, så det är bäst att boka i god tid.

Husvagnar och husbilar

På norska vägar tillåts husvagnar av följande storlek:

  • Höjd: Ingen begränsning
  • Bredd: Max 2,55 meter. Observera att vissa vägar är mindre än 2,55 meter breda. Om husvagnen är mer än 2,3 meter bred och mer än 50 centimeter bredare än bilen måste bilens backspeglar utrustas med vita reflexer på sidorna.
  • Total längd (bil + husvagn): Max 18,75 meter. Om bilen och husvagnen överstiger en sammanlagd längd på 12,40 meter måste du ta reda på om det är tillåtet att köra på vägen i fråga.

Ring Vegmeldingstjenesten för mer information på nummer 175 (i Norge) eller
(+47 815 48 991 från utlandet).

Campingguider med klassificering

Campingguiden.no
NHO Reiselivs Norsk Camping Guide 2016 (pdf)

Fler campingguider

NAF Camp
Campingportalen.no
 


Experternas bästa tips

Hitta campingplatser som passar dig

×

Läs mer

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad