Skip to main content

Kryssa på norska sjöar och kanaler

En historisk resa

Den stora slussen öppnas.

Du flyter längre ut på den djupa sjön, inramad av gröna berg.

Det känns som att du har hamnat i en tid när bilkörning var helt otänkbart och järnvägsnätet ännu inte var utbyggt. En tid när timmer flottades på vattenlederna från skogen ut till kusten.

Dessa båtar gjorde det möjligt att transportera passagerare och gods genom Norges största sjöar och inlandsfjordar på 1800-talets andra hälft.

Flera av dem trafikerar sina reguljära linjer än idag.

I Europa omtalades Telemarkskanalen som "världens åttonde underverk" när den färdigställdes för 130 år sedan.

Tre historiska kanalbåtar färdas här fortfarande: MS Henrik Ibsen, MS Victoria och MS Telemarken.

Telemarkskanalen är 105 kilometer lång och sträcker sig från Skien i Vestfold till Dalen i Telemark, där du kan uppleva fjordlika landskap omgivna av höga berg vid sjön Bandak.

Den populäraste delen av resan är mellan Ulefoss och Lunde, men många väljer att åka hela vägen till Dalen. Här kan du övernatta eller njuta av eftermiddagsfika på det historiska Dalen Hotell från 1894.

Båda resmålen har reguljär busstrafik som tar dig tillbaka till platsen för resans startpunkt.

Du kan även paddla kajak, kanot, cykla eller vandra längs kanalen. Du kan åka med egen båt eller hyra en egen miljövänlig el-båt och bli slussad upp eller ner i slusstrapporna på din resa genom kanalen.

Det finns flera museer, mysiga matställen och kulturevenemang i området.

Många besökare kommer varje år för att uppleva Norges äldsta kanal, Haldenkanalen, som ligger en timmes bilresa från Oslo.

Känn hur det kittlar i magen när du slussas upp och ner i Nordeuropas högsta slussystem!

I den södra delen av kanalen vid Brekke Sluser kan du äta och dricka gott och njuta av den fina naturen, här slussas fartygen hela 27 meter upp i slusstrappan!

Under tidens gång har 25 ångbåtar färdats på Haldenkanalen. Idag är det passagerarbåtarna M/S Brekke (se video), S/S Turisten och S/S Engebret Soot som trafikerar den historiska vattenleden.

På Mjøsa kan du åka med Norges mest kända hjulångare S/S Skibladner från 1856, det äldsta hjulångfartyget i världen som fortfarande är i drift.

Den har fått smeknamnet "Mjøsas vita svan" på grund av sin eleganta design och vita färg. Ombord kan du slappna av i ärevördiga omgivningar med kulinariska godbitar medan du glider med den outtröttliga "svanen" över vattnet.

S/S Skibladner lägger till i Gjøvik och kör normalt mellan Eidsvoll, Gjøvik, Hamar, Brumunddal, Atlungstad och Lillehammer.

Obs: På grund av brobygge stannar S/S Skibladner inte i Eidsvoll för tillfället.

Tänk dig att stilla glida fram på Byglandsfjorden genom landskapet i Setesdal i Sørlandet. Den historiska ångbåten S/S Bjorenfrån 1866 är fortfarande vedeldad, vilket gör den både till en unik kulturskatt och ett flytande tekniskt museum.

Bästa sättet att komma fram till Norges mest populära nationalpark, Jotunheimen med sitt spektakulära landskap, är att kryssa över den smaragdgröna sjön Gjende i hjärtat av Østlandet.

Gjendebåten går från Gjendesheim till startpunkten för en av Norges tuffaste och mest ikoniska vandringar - den utmanande Besseggen och de avlägsna turiststugorna Memurubu och Gjendebu, där du kan övernatta och ladda med lokalt producerade måltider.

Om du inte känner för en tuff vandring finns det flera andra, mindre strapatsrika alternativ i området.

Varje sommar sedan 1912 har M/S Bitihorn färdats genom det fantastiska landskapet på sjön Bygdin, längs den natursköna vägen Valdresflye, omgiven av Jotunheimens fjäll.

Med 1060 meter över havet är detta en av norra Europas högst belägna båtturer och en perfekt utgångspunkt för fotvandringar längre in i fjällvärlden!

Vill du ut i vildmarken, res längre norrut till Femunden, Norges tredje största sjö, som ligger omkring 40 kilometer från den mysiga staden Røros.

Upplev de stora vidderna i Femundsmarka och njut av enkel men smakfull mat ombord på den historiska M/S Fæmund II!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor