Skip to main content

Femund Engerdal

Stillheten vid 900 sjöar lockar fler och fler besökare till Femund Engerdal. Här är det bara folkmusik och vilda djur som bryter tystnaden.

Vad är det som låter? En trebarnsfamilj vaknar två och en halv meter upp i luften, i en trästuga som har byggts mellan topparna på två enorma träd. Ett av barnen kikar ner och får syn på en älghona med kalv som lugnt betar på marken. Här finns alltid gott om föda, så gästerna har goda chanser att komma riktigt nära traktens vilda djur. Och det är bara ett av många charmiga boenden du hittar i Femund Engerdal. 

Femund Engerdal ligger mellan svenska gränsen och städerna Trysil och Røros. Här finns 67 fjälltoppar och två nationalparker – Femundsmarka och Gutulia. Det går knappast att få mer familjevänlig vandring, paddling och cykling än här, och man kan ta sig hit på flera sätt. 

Här finns mer än 900 vackra vattendrag, inklusive Norges tredje största sjö Femunden. Den trafikeras av färjan M/S Fæmund II, som byggdes redan 1904. Under skrovet simmar fisk som öring, röding, harr, sik, abborre och gädda. I älvarna är det många som utövar flugfiske.

Femund Engerdal är enhållbarhetsmärkt destination, vilket präglar utbudet av aktiviteter, mat och övernattning.

I de norra delarna av Femund Engerdal bor renskötande samer, och de stora djurflockarna är svåra att missa. Folk i trakten visar gärna vägen till lokala matproducenter och bra matställen som Anne på Landet. På den årliga Femundfestivalen kan du passa på att mingla med lokalbefolkningen. 

Vintern erbjuder mängder av aktiviteter. Längdskidor är ett familjevänligt alternativ, pimpelfiske ett lite mer originellt val. Också i Femund Engerdal behöver man så småningom sova – varför inte göra det i ett träd, till ljudet av vinden och med djur som kanske betar praktiskt taget under sängen?

Mer inspiration finns på Femund Engerdals officiella webbsida.

Toppattraktioner i Femund Engerdal

Boende

Reseinformation

Mer reseinformation finns på Femund Engerdals officiella webbsida.
Planera resan till Femund Engerdal med Entur.

Mot en mer hållbar framtid

Norska orter som kan visa att de arbetar systematiskt på att minska turistindustrins negativa effekter kan bli ett så kallad hållbarhetsmärkt resmål (Sustainable destination). Hållbarhetsmärkta resmål ska kunna erbjuda resenärer givande upplevelser samtidigt som de värnar om den lokala naturen, kulturen och miljön. De måste också främja lokalsamhället och dess näringar. Kommunen och resebranschen på hållbarhetsmärkta resmål samarbetar för att se till att orten är en trevlig plats att bo på, både för lokalbefolkningen och för tillfälliga gäster.

Läs mer om märkningen Sustainable Destination

Sustainable destination

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här!

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor