“Jag ser döda kroppar och spår av mordgåtor överallt.”

Gunnar Staalesen

Du vet aldrig vilka mörka hemligheter och kittlande överraskningar som väntar när du strövar runt i Bergen med Gunnar Staalesen, en av Nordens bästa deckarförfattare.

Följ med och utforska en av världens vackraste litterära brottsplatser.

Gunnar Staalesens

Kulturtriangel i Bergen

Vad är Kulturtriangeln

Kulturtriangeln är en serie där kända norska kulturpersonligheter visar dig sina favoritställen i Norges största städer. De visar dig var du äter och sover bäst, och vad du ska se.

Nordisk "Skandinavisk" noir

Nordisk noir, eller Skandinavisk noir, är en litterär genre som omfattar deckare som utspelar sig i Skandinavien eller Norden i en realistisk, mörk stil. Handlingen är ofta präglad av samhällskritiska teman och händelserna är strukturerade runt ett mysterium som ska lösas och inkluderar ofta brutala brott med chockerande våld. Sällan utan flera trådar som ska följas och överraskande vändningar. Många vällyckade romaner i genren har filmatiserats till både film och TV.

Få lokalbor kan så mycket om Bergens gator och smala gränder som Gunnar Staalesen. Hans böcker om den härdade och tuffa privatdetektiven Varg Veum har översatts till 20 språk och blivit till 12 filmer.

"Jag har skrivit 19 romaner och en handfull noveller om Varg Veum, i serien har jag hunnit skildra Bergens alla vinklar och vrår. Till exempel, i I mörkret är alla ulvar grå dör en man i huset här bakom oss," säger han.

Staalesens kulturtriangel

Staalesen har tagit oss med till Nordnesden första av hans tre kulturella höjdpunkter. I de här kvarteren föddes han på 1940-talet, bara några år efter sin skönlitterära hjälte Varg Veum.

"Varg kommer faktiskt från samma gata som jag, men han är fem år äldre. Jag har alltid tänkt på honom som en av de äldre killarna jag växte upp med," berättar han.

Mycket har förändrats. Förr trängdes flera familjer i de små trähusen och gatorna var fulla av lekande barn.

"Nu kommer vi in i Trangesmauet (Trånga gränden). Namnvalet är inte svårt att förstå. Maren Kristine Pedersen, femme fatale i min bokserie om Bergen, bor i ett av de här husen," säger Staalesen och gestikulerar med handen.

"En mörk nyårsnatt får Maren Kristine besök av konsul Frimann här i sin vindslägenhet. På vägen hem blir konsulen brutalt mördad av en person som förblir okänd helt till de sista sidorna i den tredje delen av serien. Så, det har hänt mycket här i Trangesmauet," säger författaren.

Bergen och Gunnar Staalesen är oskiljaktiga och hans böcker har en stor skara hängivna fans. Staalesen är även en utmärkt och engagerad guide som med värme, stolthet och passion tar oss med genom de vindlande gränderna mellan trähusen som karaktäriserar Nordnes bebyggelse i den gamla Hansastaden Bergen, en gång i tiden en av de viktigaste handelsstäderna i Europa.

Han fortsätter runt hörnet mot Skottegaten, platsen för flera olösta brott i Varg Veum-böckerna.

“Jag har hämtat stor inspiration till mitt skrivande från de här gränderna.

“Den här gatan heter Skottegaten, eftersom stadens skotska befolkning bodde här.

Som viktig handelsstad hade Bergen många utländska invånare från länder som Tyskland, Holland och Brittiska öarna. Det har bidragit stort till den kontinentala atmosfären som staden har än idag.

“Vissa säger — till och med folk från Oslo — att Bergen är den enda kontinentala staden i Norge.

Vi lämnar de gamla trähusen bakom oss och promenerar vidare till Fisketorget, fiskmarknaden vid hamnen.

“Varg Veums kontor ligger i det här huset på fjärde våningen, fjärde fönstret från vänster.

Men också brottsbekämpande hjältar och deras författare blir hungriga, vilket leder oss till Staalesens andra kulturella höjdpunkt, restaurangen Bien Basar.

Den ligger i hjärtat av Kjøttbasaren, den gamla saluhallen som renoverats till att husera moderna restauranger och kaféer. Den ståtliga byggnaden restes i tiden efter att koleraepidemin härjade i Bergen och Europa på 1840-talet.

"En gång i tiden var det fler än 40 matbodar som trängdes härinne. Det passar bra att Bien Basar serverar traditionell norsk mat med tanke på den historiska atmosfären," säger Staalesen.

Till och med här kan kan du känna närvaron av författarens privatdetektiv.

“Varg Veum går förbi den här platsen varje dag på väg till kontoret. I en av böckerna blev han påkörd av en bil och nästan mördad här.

Intet ont anande ser vi snart Staalesen bli serverad en maträtt värd att dö för

“Detta är en av mina absoluta favoriträtter: persetorsk .”

Den här traditionella maträtten från Bergen baseras på sockersaltad och pressad torskfilé. Behandlingen gör filéerna fastare än färsk torsk och det är konsistensen i kombination med den sötsalta smaken som gör den här delikatessen så speciell.

“Just den här portionen har komponerats av Gard Haugland, en av Bergens allra bästa kockar."

2020. Post festum

Staalesens senaste bok är den fristående romanen 2020. Post festum. Den tar upp de största händelserna från de senaste tjugo åren ur ett bergenskt perspektiv. Det här gången ska Varg Veum försöka lösa mysteriet med Isdalskvinnan, en oidentifierad kvinna som hittades död i skogen i Isdalen. Mysteriet har fått internationell uppmärksamhet efter en podcastserie från BBC och NRK.

Efter diverse lovord om både maten och kocken är det dags för lite litterära förfriskningar.

Det tredje och sista stoppet i Staalesens kulturtriangel i Bergen är det historiska hotellet Villa Terminus, endast några få meter från Bergens centralstation. Byggnaden är från 1770-talet och dedikerat till Fjord-Norges många författare.
Arton av rummen har fått namn efter kända författare och deras böcker finns att låna på alla rum. Hotellet har även ett mysigt bibliotek med djupa fåtöljer där du kan vila benen med en god bok.

Gunnar Staalesen har såklart gett namn åt ett rum här. Amalie Skram, Jon Fosse, Ludvig Holberg, Frode Grytten och Olav H. Hauge är exempel på några av de andra berömdheterna från norsk litteratur som hedrats med egna rum.

“Detta unika hotell har ett litet bibliotek på andra våningen.

“När du behöver vila benen efter en lång dag på stan kan du hitta en
bra bok här. Till exempel en bok
av Gunnar Staalesen.”

“Mannen som hittades drunknad onsdagen den 19 oktober 1932 i havet utanför piren vid Nøstet, kunde snabbt identifieras med hjälp av de dyvåta pappren han hade i innerfickan ...”

Vill du läsa mer av 1950. High Noon?

Nu vet du var du kan hitta den.

Gunnar Staalesen föddes 1947 i Bergen, där han fortfarande bor och verkar. Han debuterade som 22-åring med romanen Uskyldstider 1969 och han är utbildad i språk och litteraturvetenskap vid universitetet i Bergen. Han har skrivit romaner, pjäser och barnböcker, men han är först och främst känd som deckarförfattare. Böckerna om privatdetektiven Varg Veum har getts ut i 23 länder, som Frankrike, England, Tyskland, Italien, Ryssland och Polen, flera av dem har filmatiserats till både film och tv. Mellan åren 1997 och 2000 kom en triologi om Bergens historia genom det senaste århundradet. Staalesen har vunnit flera priser för sitt författarskap.

Källa: Gyldendal.no

Staalesens kulturfavoriter

Kolla in författarens tips på sevärdheter, restauranger och hotell för kulturälskare.

Planera resan

Sugen på fler kulturupplevelser i Bergen? Få lokalbornas bästa kulturtips och planera resan till Bergen nu!

Höjdpunkter

Utforska Staalesens kulturella höjdpunkter

Andra kulturtrianglar

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor