Skip to main content
Jag ser döda kroppar och spår av mordgåtor överallt.

Gunnar Staalesen

Du vet aldrig vilka mörka hemligheter och kittlande överraskningar som väntar när du strövar runt i Bergen med Gunnar Staalesen, en av Nordens bästa deckarförfattare.

Följ med och utforska en av världens vackraste litterära brottsplatser.

Gunnar Staalesens
Kulturtriangel i Bergen

Få lokalbor kan så mycket om Bergens gator och smala gränder som Gunnar Staalesen. Hans böcker om den härdade och tuffa privatdetektiven Varg Veum har översatts till 20 språk och blivit till 12 filmer.

"Jag har skrivit 19 romaner och en handfull noveller om Varg Veum, i serien har jag hunnit skildra Bergens alla vinklar och vrår. Till exempel, i I mörkret är alla ulvar grå dör en man i huset här bakom oss," säger han.

Staalesens kulturtriangel

Staalesen har tagit oss med till Nordnesden första av hans tre kulturella höjdpunkter. I de här kvarteren föddes han på 1940-talet, bara några år efter sin skönlitterära hjälte Varg Veum.

"Varg kommer faktiskt från samma gata som jag, men han är fem år äldre. Jag har alltid tänkt på honom som en av de äldre killarna jag växte upp med," berättar han.

Mycket har förändrats. Förr trängdes flera familjer i de små trähusen och gatorna var fulla av lekande barn.

"Nu kommer vi in i Trangesmauet (Trånga gränden). Namnvalet är inte svårt att förstå. Maren Kristine Pedersen, femme fatale i min bokserie om Bergen, bor i ett av de här husen," säger Staalesen och gestikulerar med handen.

"En mörk nyårsnatt får Maren Kristine besök av konsul Frimann här i sin vindslägenhet. På vägen hem blir konsulen brutalt mördad av en person som förblir okänd helt till de sista sidorna i den tredje delen av serien. Så, det har hänt mycket här i Trangesmauet," säger författaren.

Bergen och Gunnar Staalesen är oskiljaktiga och hans böcker har en stor skara hängivna fans. Staalesen är även en utmärkt och engagerad guide som med värme, stolthet och passion tar oss med genom de vindlande gränderna mellan trähusen som karaktäriserar Nordnes bebyggelse i den gamla Hansastaden Bergen, en gång i tiden en av de viktigaste handelsstäderna i Europa.

Han fortsätter runt hörnet mot Skottegaten, platsen för flera olösta brott i Varg Veum-böckerna.

Jag har hämtat stor inspiration till mitt skrivande från de här gränderna.
Den här gatan heter Skottegaten, eftersom stadens skotska befolkning bodde här.

Som viktig handelsstad hade Bergen många utländska invånare från länder som Tyskland, Holland och Brittiska öarna. Det har bidragit stort till den kontinentala atmosfären som staden har än idag.

Vissa säger — till och med folk från Oslo — att Bergen är den enda kontinentala staden i Norge.

Vi lämnar de gamla trähusen bakom oss och promenerar vidare till Fisketorget, fiskmarknaden vid hamnen.

Varg Veums kontor ligger i det här huset på fjärde våningen, fjärde fönstret från vänster.

Men också brottsbekämpande hjältar och deras författare blir hungriga, vilket leder oss till Staalesens andra kulturella höjdpunkt, restaurangen Bien Basar.

Den ligger i hjärtat av Kjøttbasaren, den gamla saluhallen som renoverats till att husera moderna restauranger och kaféer. Den ståtliga byggnaden restes i tiden efter att koleraepidemin härjade i Bergen och Europa på 1840-talet.

"En gång i tiden var det fler än 40 matbodar som trängdes härinne. Det passar bra att Bien Basar serverar traditionell norsk mat med tanke på den historiska atmosfären," säger Staalesen.

Till och med här kan kan du känna närvaron av författarens privatdetektiv.

Varg Veum går förbi den här platsen varje dag på väg till kontoret. I en av böckerna blev han påkörd av en bil och nästan mördad här.

Intet ont anande ser vi snart Staalesen bli serverad en maträtt värd att dö för

Detta är en av mina absoluta favoriträtter: persetorsk.

Den här traditionella maträtten från Bergen baseras på sockersaltad och pressad torskfilé. Behandlingen gör filéerna fastare än färsk torsk och det är konsistensen i kombination med den sötsalta smaken som gör den här delikatessen så speciell.

Just den här portionen har komponerats av Gard Haugland, en av Bergens allra bästa kockar.

Efter diverse lovord om både maten och kocken är det dags för lite litterära förfriskningar.

Det tredje och sista stoppet i Staalesens kulturtriangel i Bergen är det historiska hotellet Villa Terminus, endast några få meter från Bergens centralstation. Byggnaden är från 1770-talet och dedikerat till Fjord-Norges många författare.
Arton av rummen har fått namn efter kända författare och deras böcker finns att låna på alla rum. Hotellet har även ett mysigt bibliotek med djupa fåtöljer där du kan vila benen med en god bok.

Gunnar Staalesen har såklart gett namn åt ett rum här. Amalie Skram, Jon Fosse, Ludvig Holberg, Frode Grytten och Olav H. Hauge är exempel på några av de andra berömdheterna från norsk litteratur som hedrats med egna rum.

Detta unika hotell har ett litet bibliotek på andra våningen.
När du behöver vila benen efter en lång dag på stan kan du hitta en bra bok här. Till exempel en bok av Gunnar Staalesen.
Mannen som hittades drunknad onsdagen den 19 oktober 1932 i havet utanför piren vid Nøstet, kunde snabbt identifieras med hjälp av de dyvåta pappren han hade i innerfickan ...”

Vill du läsa mer av 1950. High Noon?

Nu vet du var du kan hitta den.

Höjdpunkter

Utforska Staalesens kulturella höjdpunkter.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor